Publicité
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
Publicité
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
Publicité
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
Publicité
9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje
Prochain SlideShare
Seo optimizacija elektronskoSeo optimizacija elektronsko
Chargement dans ... 3
1 sur 15
Publicité

Contenu connexe

Publicité

9 koraka-do-uspesne-seo-kampanje

 1. Dimitrije Ostojić
 2. Sadržaj Uvod Pretraživači 9 koraka ka uspešnoj optimizaciji Provera optimizacije - PageRank Zaključak
 3. Uvod SEO je skraćenica iz engleskog naziva Search Engine Optimisation, što u prevodu znači prilagođavanje ili optimizacija sajta za pretraživače. Reč je o procesu prilagođavanja sajta i njegovog sadržaja ili web dizajna internet pretraživačima kao što su Google, Yahoo i MSN. Naravno naglasak se nalazi na prilagođavanju za Google, pošto ovaj pretraživač dominira u Srbiji i širom sveta. Uz pomoć optimizacije sajta, internet prezentacija ima daleko veću šansu da se plasira među prvih deset za određenu ključnu reč, tj. da se na listingu rezultata nalazi na prvoj stranici pri procesu pretraživanja. Glavni cilj optimizacije sajta je privući što više kvalitetnih posetilaca sa internet pretraživača, tj. onih posetilaca, kojima je sajt i namenjen.
 4. Pretraživači Od 2000. pa do danas bilo je puno izmena na području razvoja i međusobnih odnosa pretraživača koji su diktirali način optimizacije sajtova (a samim tim i ranga i položaja određenih ključnih reči). Analizom možemo videti da Internetom „vladaju“ dva osnovna pretaživača Google i Yahoo i da su uglavnom svi ostali pretraživači pokriveni njihovim uslugama. Ovo znači da za efikasnu optimizaciju sajta najviše pažnje trebamo pokloniti baš ovim pretraživačima pošto oni diktiraju uslove pretrage i načine kako treba da budu pripremljeni sajtovi za njihovo uspešno pretraživanje. Promet na internetu je većinom vođen na osnovu rezultata pretrage na komercijalnim pretraživačima, kao što su Google ili Yahoo. Ako se kreiran sajt ne pojavljuje u ovim pretraživačima kada se u njih ukucaju ključne reči vezane za tematiku ove Internet prezentacije, sajt gubi neverovatan broj potencijalnih posetilaca. Bez obzira da li sajt obezbeđuje informacije, proizvode, usluge, najveći deo posetilaca će koristiti pretraživače da bi pronašli prave informacije. Kod dobro optimizovanog sajta posećenost je preko 80% posetilaca sa pretraživača - što se može lako i pratiti.
 5. 9 koraka ka uspešnoj optimizaciji Kao internet marketing strategija, SEO razmatra način funkcionisanja pretraživača kao i pojam koji ljudi pretražuju. Optimizovanje web sajta prvenstveno uključuje menjanje sadržaja i HTML kodiranje koje dovodi do poboljšanja njegovog rangiranja vezano za specifične ključne reči i da ukloni prepreke prilikom indeksiranja sadržaja web sajta od strane pretraživača. Uspešna SEO kampanja sastoji se od 9 koraka koj treba naprestano ponavljati u cilju usklađivanja sajta sa aktuelnim pravilima top pretraživača: Ovo predstavlja sam početak optimizacije. Najbolja je varijanta pomoću brainstorminga napraviti listu ključnih reči po kojima bi bilo najbolje da vaš sajt bude pronađen. Nakon toga se ove reči analiziraju i proveravaju rezultati pretrage za iste (tj. koji su to top 25 sajtovi koji se pojavljuju pri pretrazi ovih reči).
 6. Veoma je bitno znati koje su ključne reči najvažnije našim direktinim konkurentima. Na osnovu ovih informacija možete korigovati ili uskladiti vaš izbor ključnih reči u cilju bojeg pozicioniranja. Da bi došli do ovih informacija možemo koristiti određene online alate za proveru ključnih reči i optimiziaciju konkuretnih sajtova. Jedan takav alat nalazi se na sajtu http://www.seotools.rs/ gde ste nakon registracije u mogućnosti proveriti različite aspekte optimizacije kako svog tako i nekog konkuretnog sajta. Nakon izbora kljčnih reči po kojima želite da vaš sajt bude pronađen treba izabrati one reči na koje ćemo se fokusirati. U ovom koraku treba voditi računa da bi izbor reči za metatagove trebao pratiti tekst stranice na koju ove ključne reči vode. Takođe treba voditi računa da se među ključne reči ubace neke uobičajne fraze ili konkretne konstrukcije za pretragu (npr: ključna reč štampa ima široko značenje, može da se odnosi na štampu generalno ili ne neki segment ofset štampa, štampa na majcama, štampa plakata i slično). Nekad je bitnije odabrati prave konstrukcije reči pošto one jasnije i stručnije prezentuju vašu ponudu.
 7. Važno je da se naslovna strana sajta sadrži tekst koji u sebi ima odabrane ključne reči (uglavnom manje od 12). Takođe je bitno ne ponavljati sadržaj teksta pošto se takva akcija vidi kao prekršaj i smanjuje efekat optimizacije. Ključne reči se dodaju preko metatagova . Treba voditi računa da se odabrane klučne reči/izrazi nalaze u tekstu strane koji sam po sebi treba da predstavlja neprikosnovenu vrednost sajta. Kada su iste reči u naslovu, opis i meta-tagovima kao i u drugim tekstovima (naslovima i ALT atributima), a vi ste zadovoljni sa svojim rezultatima, onda je vreme da podnesete URL adresu za glavne pretraživače. Potrebno je dva dana do četiri nedelje za svako podnošenje URL adrese da pretraživači indeksiraju stranice.
 8. Rezultati pretraživanja se takođe razlikuju na osnovu istorije pretraživanja tako da je potrebno ključne reči birati tako da da su bliski određenim zajednicama koje su nam ključne za pronalaženje našeg sajta. Ovo nalaže da SEO ključnih procesa selekcije razmotri ponašanje i zajednica istraživača u ukupnom procesu selekcije ključnih reči. Da se prilagodi ponašanju zasnovanom na potrazi, SEO treba da koristi reči na sajtu koje su zajedničke za svoju ciljnu publiku. Što se tiče namera (bitno npr kod online kupovina) kada je potrebno stvoriti želju kod posetioca sajta da učini neku akciju (u ovom slučaju kupovinu) bitno je lokacijski povezati sajt sa geografskim područjem. Pošto su često sajtovi locirani da serverima daleko od svojih fizičkih vlasnika (kojima je naravno cilj kapitalizacija sajta) bitno je ključne reči povezati sa geografskim lokacijama gde se ova kapitalizacija može izvršiti. Takođe je veoma bitno angažovanje na samom sajtu implementacijom raznih koji poboljšavaju kvalitet samog sajta. Jedan od zadataka optimizacije je i uklapanje raznih formi poput video fajlova, MP3 zvučnih fajlova, slika, bloga, vesti, knjiga i drugog u cilju bogaćenja sajta, a samim tim i aktuelnosti i atraktivnosti web prezentacije.
 9. Nekada je potrebno par nedelja nakon postavljanja sajta i njegovog prijavljivanja na pretraživače da možemo videti njegov trenutni rang. Potrebno je konstantno pratiti rang sajta i aktivno raditi na poboljšanju pozicije. Nekad je za bolju posećenost sajta i njegovu atraktivnost dobro preuzeti podatke ili link sa nekog drugog sajta. Takođe je važno postaviti linkove ka vašem sajtu na srodne sajtove ili sajtove koji vam mogu dobiti bolje rangiranje, posećenost i pretragu. Optimizacija sajta nikad ne prestaje. Potrebno je konstantno unapređivati svoj sajt i prilagođavati ga aktuelnim pravilima pretraživača u cilju što bolje rang pozicije.
 10. Provera optimizacije - PageRank Kako bi vršili proveru optimizacije web sajta koristimo se PageRank- om. PageRank prikazuje rangiranje po značaju koje se utvrđuje na osnovu nekoliko faktora, uključujući broj važnih stranica sa vezama do te web stranice. Pokazuje koliko je jedan web sajt bitan u očima Google-a i jako je bitan faktor kod liste pogodaka. Ako se sa što više i sa što vrednijih stranica pokazuje na našu stranicu toliko će naša stranica biti vrednija i imaće veću PageRank vrednost. Nije samo broj linkova bitan za dobar PageRank. Mnogo znači i kvalitet i vrednost linkova koji pokazuju na nas. U praksi bi ovo objasnili tako da ako na jednu stranicu koja se bavi određenom temom pokazuje mnogo ostalih relevantnih linkova koje se bave sa istom temom u tom slučaju to znači da je naša stranica popularna za njih. Google je rešio način merenja ovoga i zato je uveo PageRank da bi oni koji koriste Google za pretragu dobili što tačnije rezultate. Ovo je još jedan od razloga zašto je Google postao toliko popularan među pretraživačima. Google je sa ovim napravio da odluku donosi na logičan način imajući u vidu postavljene sadržaje i linkove. Linkove koji pokazuju na naš sajt zovemo backlinkovima.
 11. Tačan PageRank stranica ne možemo poznavati. Zato postoji exportirana vrednost PageRank-a koja se naspram originalne vrednosti označava sa celim brojevima od 0 do 10 koju dobijamo pomoću logaritamskih funkcija iz originalne vrednosti. Što je viša PageRank vrednost naših stranica toliko više šanse imamo da na listi pogodaka budemo na dobrom mestu. Moramo ovde naznačiti da je PageRank jako važan kod pogodaka ali nije jedina bitna stvar. Naša pozicija jako mnogo zavisi od unutrašnje prohodne izgradnje sajta i od kvalitetnih linkova koji pokazuju na naš sajt. Dobra PageRank vrednost ne donosi u svakom slučaju i dobre pozicije. PageRank se u pozadini stalno osvežava ali rezultati koje vidimo u Google Toolbaru osvežavaju se na svakih 2-3 meseca (ovo se zove PageRank export). PageRank export ne utiče na listu pogodaka pošto se ta ista lista obnavlja svakodnevo pomoću baze podataka u pozadini. PageRank koji vidimo je samo informacija o tome koliko nam je sajt vredan i kakve smo uspehe postigli do sada.
 12. Zaključak Razumljivo je da bi svi mi voleli da naš web sajt bude što jači, vredniji i da ima visok PageRank. Za uspeh moramo postići da što više kvalitetnih linkova pokazuje na naše stranice sa relevantnih sajtova (sajtovi koji imaju visok PageRank). Na našem sajtu moramo obratiti pažnju na to da ne preteramo sa linkovanjem na druge stranice. Ukoliko linkujemo pazimo na to da stranice na koje linkujemo budu "dobre, kvalitetne stranice" i da nisu kažnjavane. Ne postoje SEO tajne - samo pravilnom primenom metodologija za poboljšanje ranga i položaja dolazimo u mogućnost da pobedimo svoju konkurenciju u dobijemo visoki rang za željene ključne reči.
 13. O autoru Dimitrije Ostojić je diplomirao na Ekonomskom Fakultetu u Subotici na smeru Poslovni informacioni sistemi. Radom na svom diplomskom radu „Razvoj elemenata elektronskog marketinga“ zainteresovao sa za ovu tematiku i od tada se profesionalno bavi e- marketingom i promocijom korišćenjem novih tehnologija. Osnivač je i vlasnik DEFAULT designa gde kao senior project manager radi sa klijentima na web rešenjima, promociji, brendingu sa izrazito visokim rezultatima u povratu investicija. U svom profesionalnom iskustvu radio je na poslovima izvoza- uvoza, prodaje, brend menadžmenta i marketinga uz saradnju se multinacionalnim kompanijama što mu daje izrazitu analitičnost i proaktivnost kao i primenu iskustva kompanija koje su najbolje u svojoj industriji.
 14. Sledeći korak Online marketing više nije opcija - to je uslov modernog poslovanja. To je mesto gde Vaši kupci traže preduzeća za koja veruju da im mogu ponuditi prave proizvode ili usluge. Marketing online je odavno prevazišao samo posedovanje web sajta kao prezentaciju svoje kompanije i ponude . Suština je pronaći šta vaši kupci traže online i postaviti kamp na tim lokacijama. DEFAULT design predstavlja grupu iskusnih marketara koji su spremni za sve izazove novog, digitalnog, doba. Mi smo tu da Vas saslušamo , analiziramo Vašu kompaniju, izgradimo brend, izdefinišemo pravi marketing mix koji odgovara Vašim potrebama i sprovedemo ga u delo, napravimo moderan web sajt koji odgovara visokim zahtevima današnjeg poslovanja, promovišemo Vašu kompaniju i brend - online i offline i naučimo Vas kako da koristite moderne tehnologije i društvene mreže kako bi povećali svoj biznis. Sa međunarodnim timom visoko školovanih marketara, copywriter- a, dizajnera, programera, fotografa i prevodilaca, uvek smo spremni da Vašu ideju podignemo na viši nivo. Ne dozvolite da Vas pobedi konkurencija. Budite prvi koga će kupci primetiti, zapamtiti i pozvati. Kontaktirajte nas jos danas kako bi otkrili na koji način možemo izgraditi premium poziciju Vaše kompanije kao uslov za uspešno poslovanje u 21. veku.
 15. Kontaktirajte nas DEFAULT design t: +381 64 189 12 67 e: info@default-design.com http://www.default-design.com Ukoliko Vam se svidela ili Vam je pomogla ova e-knjiga molimo Vas da je podelite sa prijateljima
Publicité