Publicité
Publicité

Contenu connexe

Publicité

History class VII

 1. LËNDA: Histori KLASA:VII A-B BALLSH më: 08 / 02 / 2016 TEMA : Bashkimi i Italisë
 2. OBJEKTIVA: Në fund të orës së mësimit nxënësi të jetë i aftë: Të përcaktojë 8 shtetet italiane duke u mbështetur në hartë. Të nënvizojë epërsinë e Piemontit mbi shtetet e tjera italian Të evidentojë detyrat themelore që dolën në rrugën e bashkimit të Italisë Të vlerësojë figurën e Kavurit duke nënvizuar veçorinë e planit të tij nga ai i Bismarku  Të evidentojë tri fazat nëpërmjet të cilave kaloi bashkimi i Italisë Të japë mendimin e tij në lidhje me figurën e Garibaldit si nacionalist, monarkist apo republikan
 3. Fjalë kyçe : Copëtimi politik, vendet e pushtuara, shtetet më të rëndësishme, më të vjetër, epërsia e Piemontit, deyrat për bashkimin e vendit, plani i Kavurit, vetoja me austriakët, marshimi i Garibaldit, çlirimi, Mbretëria italiane, bashkimi i plotë i Italisë Mjetet mësimore : Flamuri i italisë . Harta e historike , teksti i historisë Struktura PNP Metoda, teknika e veprimtari Parashikimi Stuhi mendimesh Ndërtimi i njohurive Shpjegim ( Hap pas hapi ) Përforcimi Punë me tekstin
 4. Zhvillimi i mësimit Parashikimi : Stuhi mendimesh Italia Rilindaja dhe Humanizmi në Shek XIV - XVI Roma Kryeqyteti i Italisë Kulturë Modë Koloseu Sport
 5. Ndërtimi I njohurive – Shpjegim (hap pas hapi) •1 ) –Cilat ishin vendimet e Kongresit të Vjenës ? •2 ) – Cila ishte gjendja e Italisë pas Kongresit të Vjenës ?
 6. Ndërtimi i njohurive – Shpjegim ( Hap pas hapi ) Hapi I. Cilat ishin vendimet e Kongresit të Vjenës? 1 ) - Të vendoseshin kushtet e paqes me Francën. ( Rregullimi i kufijëve që ishin ndryshuar gjatë periudhës së Napoleon Bonopartit ) 2 ) - Të përcaktohej rendi i ri botëror. ( Rikthimi i Monarkive ) Cila ishte gjendja e italisë pas kongresit të Vjenës ? Italia ishte nje nga shtetet qe mebeti i coptuar nga Vendimet e Kongresit të Vjenës Fuqitë evropiane, si Franca dhe Australia, mbanin të pushtuara territoret italiane. Italia përbëhej nga tetë shtete ( Lambardia , Sardenja , Parma , Modena Toskana ,Sicilia , Roma-Lacio dhe Venecia ) Shteti më I fuqishëm ishte Mbretëria e Sardenjë-Piemontit i delnin tre detyra kryesore : 1 ) – Të çlironin pjesën veriore nga austriakët dhe atë jugore nga sundimi burbonë. 2 ) – Të përmbyste mbretëritë e vjetër. 3 ) – Të bashkonin vendin në një shtet të vetëm.
 7. Periudha 1815 - 1848 Një ndikim mjaftë të madhë në lëvizjet për bashkim kombëtar luajtën: Idetë iluministe - Romantizmi. Pas vitit 1815 u krijuan shoqëri të fshehta italiane për të mbajtur gjallë idet e tyre të pavarësisë . Lëvizja për bashkim kobëtarë u njohë me emrin Rilindja Figura kryesore ishte XHUZEPE MACINI (22 Qershor 1805 – 10 Mars 1872) Rriti frymën e nacionalizmit te Italianët . Iu referua madhështisë së të kaluarës Perandorisë së dikurshme Romake Arritjeve të Rilindjes Kombëtare në artë dhe kulturë. Kishës Romake == Kërkonte ti jepte fund gjendjes ekzistuese kur “Ne nuk kemi flamur nuk kemi zë mes kombeve në Evropë” : Ishte përkrahës i një Italie Republikane
 8. Hapi II. Nxënësit të evidentojnë veçoritë e Mbretërisë së Sardenjë-Piemontit Mbretëria e Sardenjës – Piemonti ndodhej në veriperëndim të gadishullit të Italisë monarki kushtetuese kishte një kushtetutë dhe parlament me përfaqësues të zgjedhur. •Mbreti Viktor Emanueli II Mbretëria Italiane e Savojës
 9. Mbreti Viktor Emanueli II Mbështeste nacionalizmin italian Shpresonte të bashkonte Italinë nën udhëheqjen e tij • Pyetje - -Cila qe figura që u zgjodh për të realizuar këto nisma dhe çfarë masash mori? • -Të çfarë natyre qenë këto masa të ndërmarra?
 10. Konti Kavur – Kryeministër i Mbretërisë Masat që mori Liberale - Përforcimi i karakterit liberal dhe kushtetutës së vendit Nacionaliste - Të siguronte mbështetje ndërkombëtare për çështjen italiane (shpresonte të shfrytëzonte rivalitetin e kombeve të fuqishme evropiane.) Dy fuqitë evropiane që mbanin të pushtuara territoret italiane Franca dhe Austria. Në fillim Mbretëria e Sardenjë- Piemontit nuk u mbështet në forcat e saj. Në qytetet e Milanos dhe Venecias shpërthyen në kryengritje kundër austriakëve,por kryengritja u shtyp. Kontit Kavur nëpëmjet aleancave here me Francezët dhe here me Austriakët, kështu duke shfrytëzuar francezët në largimin e austriakëve dhe marrjen e territoreve në veri, dhe pastaj Garibaldin në largimin e francezëven dhe marrjen e territoreve në jug.
 11. XHUZEPE GARIBALDI “Unë nuk ofroj pagesë, as pajisje:unë ofroj uri, etje marshime të gjata, beteja dhe vdekje. Ata që duan vendin e tyre me gjithë zemër dhe jo vetբm me fjalë, le të më ndjekin” Në vitin 1860 Garibaldi së bashku me ushtrinë e vetë nëpërmjet ngushticës së Mesinës kaluan në Ishullin e Sicilisë. Forcat e Garibaldit marshuan drejt Napolit dhe largoj trupat francize . Në Shtator të vitit 1860 u bë bashkimi i dy Sicilive. Planifikoj marrshim drejtë Romës .
 12. 17 mars 1861 Viktor Emanueli u shpall mbreti i Italisë 1. Kishte si kryeqytet Torinon, përfshinte tërë gadishullin Apenin me dy përjashtime: Venecian, si dhe zonën Romë- Lacios nën zotërimin e shtetit papal. 2. Të plotësonte unifikimin territorial 3. Të krijonte një shtet të bashkuar me administratë, monedhë e legjislacion unik.
Publicité