Fibrat Optike - projekt

alketsula
Fibrat Optike - projekt
HISTORIA
Historia 1880 –Alexander Graham Bell 1930 – U prodhuan fibrat e para optike
1950 –U prodhan fibrat me kapacitet me te larte te transmetimit te informacionit
1960 – Lazeri perdoeret per here te pare si burim drite. 1965 – U zbulua shkaku I
humbjes(demtimit)te informacionit. 1970s – Filloi prodhimi ne mase I fibrave
optike. 1980s – Fibra optike perdoret per teknologjine e telekomunikacionit ne
distanca te gjata ne Amerike.
Alexander Graham Bell
Fibratoptikejanëfijeqelqiindustrial,përçuese
(transmetuese)të dritësapopjesëtëspektrittë saj,që në
krahasimmefijete telitlejojnënjëtransmetimshumëmëtë
shpejtëdhemëtë madhtëtë dhënave.Avantazhii tyre
qëndronnë faktinqë trasmetojnësinjalemeshpejtesinëe
dritës. Njësinjalelektrikpërt'utransmetuarnë fibër
konvertohetnë sinjaloptikdheanasjelltas.
Valësjellësi
Valësjellësi optik është një strukturë optike në të cilën realizohet përhapja e
drejtuar e sinjalit të dritës. Shpikja e strukturës valësjellëse me mbështjellje çoi në
propozimet e para serioze për të përdorur fibrat optike si një mjedis
komunikacioni .
Fibrat Optike - projekt
Klasifikimi i valesjellesve optik
• Valësjellësit optikë mund të klasifikohen sipas karakteristikave të tyre në disa mënyra:
• 1-Sipas formës së indeksit të thyerjes ata ndahen në valësjellës me indeks të thyerjes me
ndryshim shkallë(step index) dhe me ndryshim gradual(graded index).
• 2- Sipas numrit të mënyrave(modeve) të transmetimit të sinjalit të dritës ndahen ne
valësjellës me një mënyrë të vetme,i cili quhet VO monomodë(single mode) dhe me
shumë mënyra,VO multimode(multimode)
• 3- Sipas kufizimit të dritës ndahen në valësjellës dydimensional(2D) ose planarë,dhe
tridimensional(3D) ose me kanal
• 4-Sipas strukturës së ndërtimit ata ndahen ne valësjellës me strukturë simetrike dhe
asimetrike
Fibrat Optike - projekt
METODAT KRYESORE PËR PROJEKTIMIN E
VALËSJELLËSAVE OPTIKË
METODA WKB(WENTZEL-KRAMERS-
BROUILLON)
Kjo metodë përdoret për projektimin e valësjellësave optikë 2D.Kjo
metodë mund të sigurojë një zgjidhje të përafërt për ekuacionin e valës
me rastin kur ndryshimi i indeksit të thyerjes është i vogël në krahasim
me gjatësinë e valës optike që përhapet .Ky kusht plotësohet më
së miri nga valësjellësit me indeks gradual.
METODA E INDEKSIT
EFEKTIV
Kjo metodë rekomandohet kryesisht në valësjellës me
kanal.Në këtë rast indeksi i thyerjes është variabël e dy
drejtimeve: x dhe y.Me këtë metodë supozohet që fusha
elektromagnetike mund të shihet si produkt i dy fushave,
ku për secilën nga këto fusha shkruhet ekuacioni i vales.
PARIMI FIZIK I FIBRAVE OPTIKE
Në Optoelektronikë ato janë materiale të cilat shërbejnë për të përçuar sinjalin dritor,të cilat
kryesisht janë Laser. Përbëhen nga:
•Bërthama
•Manteli
si dhe nga një veshje e jashtme e cila siguron qëndrueshmerinë mekanike. Bërthama dhe Manteli
janë elemente optike. Bërthama ka tregues thyerjeje më të madh se Manteli(mbështjellja).Një Fibër
optike mund të trasmetojë një tufë drite Laser me një modë ose me shumë mode,fibrat
monomodale janë shume të holla në krahasim me ato multimodale. Struktura e fibrës optike
përbëhet prej zemrës me indeks të thyerjes të rrethuar nga mbeshtjellësi me indeks pak më të
ulët
• KENDI I PRANIMIT
• Sipas teorisë së pasqyrimit të plotë të brendshëm vetëm rrezet që formojnë
një kënd me normalen më të madh se këndi kritik në ndërfaqen zemër-
mbështjellje,do të transmetohen gjatë fibrës .Jo të gjitha rrezet që hyjnë në
fibër do të vazhdojnë të përhapen përgjatë gjatësisë së saj. Rrezet që do të
transmetohen sipas pasqyrimit të plotë të brendshëm brenda zemrës së
fibrës duhet të jenë rënëse në zemrën e fibrës brenda një koni pranimi, ku
këndi i gjysmës konike përcaktohet i barabartë me
HAPJA NUMERIKE
• Hapja numerike(numerical aperture) jep një vlerësim të
aftësisë së pranimit të dritës nga fibra.
• Hapja numerike mund të jetë gjithashtu edhe në varësi të
ndryshimit relative të indekseve të thyerjes midis zemrës dhe
mbështjeljes
Fibrat Optike - projekt
Rrezet elikoidale(helix)
• Rrezet elikoidale kanë përparësi ndaj rrezeve
meridionale,sidomos lidhur me kushtet e
pranimit të dritës në fibër.
• Rrezet elikoidale pranohen për një fiber të dhënë
në kënde aksiale më të mëdha se rrezet
meridionale .
• Kur një valë drite monokromatike përhapet gjatë
një valësjellësi në drejtim z, pikat me fazë
konstante përhapen me një shpejtësi faze F.
FORMA E RREZEVE HELIKS
FIBRAT INDEX
• Fibrat me indeks shkallë
• Fibrat optike me indeks konstant të zemrës dhe një
mbështjellje me indeks pak më të ulët njihen si fibra me
indeks shkallë(step index).
Korja
MBESHTJELLSJA MBROJTESE
VESHJA
KORJA E DYTE
MBESHTJELLSJA MBROJTESE
KORDA
Fibrat Optike - projekt
RENDESIA E FIBRAVE OPTIKE
• Pothuajse çdo fushën e komunikimit sot përdor
fibër kabllot optike - telefonat, CATV, LAN, telefonat
celularë, kamera CCTV, pothuajse çdo gjë duket të jetë
bërë e kabllove optike. Nuk ka mohuar se kabllot optike
janë metoda më e shpejtë e transportit të sasive të mëdha
të të dhënave shpejt dhe me efikasitet sot. Duke qenë të
lirë për të prodhuar dhe të lehtë për t'u përdorur
shpjegon rritjen e tyre në popullaritet në një kohë kaq të
shkurtër. Këto kabllo mund të transportit të të dhënave në
distanca të gjata me të vështirë se çdo humbje në cilësi
dhe në më pak kohë se sa e komunikimit më të tjera të
mesme në dispozicion të publikut. Sot ne hedhim një
vështrim në disa nga përdorimet praktike të kabllove
optike.
Fibrat Optike - projekt
•fund
1 sur 23

Recommandé

Fibrat optike par
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike Olti OTo
50.1K vues15 diapositives
Projekt ne fizike par
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
26.4K vues6 diapositives
shkrimtaret e brezit te humbur par
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
46.9K vues12 diapositives
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.8K vues9 diapositives
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr... par
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Edward Newgate
37.7K vues25 diapositives
Fizika ne jeten e perditshme par
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
169.7K vues37 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Gazeta e shkolles par
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.1K vues12 diapositives
Shqiperia dhe Bashkimi Europian par
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
16.6K vues17 diapositives
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi par
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiAlimerko Brunilda
27.2K vues4 diapositives
Komunizmi ne shqiperi par
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
49.2K vues14 diapositives
Hebrenjtë në Shqipëri par
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K vues13 diapositives
Hekuri ,elementi kimik me vlere... par
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
50.7K vues7 diapositives

Tendances(20)

Shqiperia dhe Bashkimi Europian par olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.6K vues
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi par Alimerko Brunilda
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Alimerko Brunilda27.2K vues
Komunizmi ne shqiperi par Elton Gjoka
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka49.2K vues
Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues
Hekuri ,elementi kimik me vlere... par Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.7K vues
Filozofia gjate shekullit XVII par Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K vues
Kimia ne jeten e perditshme par Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.6K vues
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K vues
Valet par An An
ValetValet
Valet
An An48.4K vues
Lufta e dyte boterore! par Zana_Ana
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!
Zana_Ana43.4K vues
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne) par Rexhino Kovaci
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Rexhino Kovaci29.1K vues
Komunizmi ne Shqiperi par Denis Lezo
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.2K vues
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13 par Arjan Shahinlli
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Arjan Shahinlli5.6K vues
Bashkimi Europian - Projekt histori par Mirsad - New
Bashkimi Europian - Projekt histori Bashkimi Europian - Projekt histori
Bashkimi Europian - Projekt histori
Mirsad - New18.5K vues
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone par Jugerta Poçi
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Jugerta Poçi31.8K vues

Similaire à Fibrat Optike - projekt

Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02 par
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02Arbenng
256 vues15 diapositives
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02 par
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02Arbenng
445 vues15 diapositives
Rrjeta kompjuterike leksion 3 par
Rrjeta kompjuterike leksion 3 Rrjeta kompjuterike leksion 3
Rrjeta kompjuterike leksion 3 Xhendris Ismaili
2.6K vues15 diapositives
Mediumet e rrjeteve par
Mediumet e rrjeteveMediumet e rrjeteve
Mediumet e rrjeteveBanullaki Lipjanaki
932 vues12 diapositives
Rrjetat kompjuterike par
Rrjetat kompjuterikeRrjetat kompjuterike
Rrjetat kompjuterikeXhelal Bislimi
5.2K vues25 diapositives
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f... par
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...xhessiana
3.1K vues12 diapositives

Similaire à Fibrat Optike - projekt(7)

Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02 par Arbenng
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02
Arbenng256 vues
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02 par Arbenng
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02
Arbenng445 vues
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f... par xhessiana
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
xhessiana3.1K vues

Fibrat Optike - projekt

 • 2. HISTORIA Historia 1880 –Alexander Graham Bell 1930 – U prodhuan fibrat e para optike 1950 –U prodhan fibrat me kapacitet me te larte te transmetimit te informacionit 1960 – Lazeri perdoeret per here te pare si burim drite. 1965 – U zbulua shkaku I humbjes(demtimit)te informacionit. 1970s – Filloi prodhimi ne mase I fibrave optike. 1980s – Fibra optike perdoret per teknologjine e telekomunikacionit ne distanca te gjata ne Amerike.
 • 4. Fibratoptikejanëfijeqelqiindustrial,përçuese (transmetuese)të dritësapopjesëtëspektrittë saj,që në krahasimmefijete telitlejojnënjëtransmetimshumëmëtë shpejtëdhemëtë madhtëtë dhënave.Avantazhii tyre qëndronnë faktinqë trasmetojnësinjalemeshpejtesinëe dritës. Njësinjalelektrikpërt'utransmetuarnë fibër konvertohetnë sinjaloptikdheanasjelltas.
 • 5. Valësjellësi Valësjellësi optik është një strukturë optike në të cilën realizohet përhapja e drejtuar e sinjalit të dritës. Shpikja e strukturës valësjellëse me mbështjellje çoi në propozimet e para serioze për të përdorur fibrat optike si një mjedis komunikacioni .
 • 7. Klasifikimi i valesjellesve optik • Valësjellësit optikë mund të klasifikohen sipas karakteristikave të tyre në disa mënyra: • 1-Sipas formës së indeksit të thyerjes ata ndahen në valësjellës me indeks të thyerjes me ndryshim shkallë(step index) dhe me ndryshim gradual(graded index). • 2- Sipas numrit të mënyrave(modeve) të transmetimit të sinjalit të dritës ndahen ne valësjellës me një mënyrë të vetme,i cili quhet VO monomodë(single mode) dhe me shumë mënyra,VO multimode(multimode) • 3- Sipas kufizimit të dritës ndahen në valësjellës dydimensional(2D) ose planarë,dhe tridimensional(3D) ose me kanal • 4-Sipas strukturës së ndërtimit ata ndahen ne valësjellës me strukturë simetrike dhe asimetrike
 • 9. METODAT KRYESORE PËR PROJEKTIMIN E VALËSJELLËSAVE OPTIKË
 • 10. METODA WKB(WENTZEL-KRAMERS- BROUILLON) Kjo metodë përdoret për projektimin e valësjellësave optikë 2D.Kjo metodë mund të sigurojë një zgjidhje të përafërt për ekuacionin e valës me rastin kur ndryshimi i indeksit të thyerjes është i vogël në krahasim me gjatësinë e valës optike që përhapet .Ky kusht plotësohet më së miri nga valësjellësit me indeks gradual.
 • 11. METODA E INDEKSIT EFEKTIV Kjo metodë rekomandohet kryesisht në valësjellës me kanal.Në këtë rast indeksi i thyerjes është variabël e dy drejtimeve: x dhe y.Me këtë metodë supozohet që fusha elektromagnetike mund të shihet si produkt i dy fushave, ku për secilën nga këto fusha shkruhet ekuacioni i vales.
 • 12. PARIMI FIZIK I FIBRAVE OPTIKE Në Optoelektronikë ato janë materiale të cilat shërbejnë për të përçuar sinjalin dritor,të cilat kryesisht janë Laser. Përbëhen nga: •Bërthama •Manteli si dhe nga një veshje e jashtme e cila siguron qëndrueshmerinë mekanike. Bërthama dhe Manteli janë elemente optike. Bërthama ka tregues thyerjeje më të madh se Manteli(mbështjellja).Një Fibër optike mund të trasmetojë një tufë drite Laser me një modë ose me shumë mode,fibrat monomodale janë shume të holla në krahasim me ato multimodale. Struktura e fibrës optike përbëhet prej zemrës me indeks të thyerjes të rrethuar nga mbeshtjellësi me indeks pak më të ulët
 • 13. • KENDI I PRANIMIT • Sipas teorisë së pasqyrimit të plotë të brendshëm vetëm rrezet që formojnë një kënd me normalen më të madh se këndi kritik në ndërfaqen zemër- mbështjellje,do të transmetohen gjatë fibrës .Jo të gjitha rrezet që hyjnë në fibër do të vazhdojnë të përhapen përgjatë gjatësisë së saj. Rrezet që do të transmetohen sipas pasqyrimit të plotë të brendshëm brenda zemrës së fibrës duhet të jenë rënëse në zemrën e fibrës brenda një koni pranimi, ku këndi i gjysmës konike përcaktohet i barabartë me
 • 14. HAPJA NUMERIKE • Hapja numerike(numerical aperture) jep një vlerësim të aftësisë së pranimit të dritës nga fibra. • Hapja numerike mund të jetë gjithashtu edhe në varësi të ndryshimit relative të indekseve të thyerjes midis zemrës dhe mbështjeljes
 • 16. Rrezet elikoidale(helix) • Rrezet elikoidale kanë përparësi ndaj rrezeve meridionale,sidomos lidhur me kushtet e pranimit të dritës në fibër. • Rrezet elikoidale pranohen për një fiber të dhënë në kënde aksiale më të mëdha se rrezet meridionale . • Kur një valë drite monokromatike përhapet gjatë një valësjellësi në drejtim z, pikat me fazë konstante përhapen me një shpejtësi faze F.
 • 17. FORMA E RREZEVE HELIKS
 • 18. FIBRAT INDEX • Fibrat me indeks shkallë • Fibrat optike me indeks konstant të zemrës dhe një mbështjellje me indeks pak më të ulët njihen si fibra me indeks shkallë(step index).
 • 19. Korja MBESHTJELLSJA MBROJTESE VESHJA KORJA E DYTE MBESHTJELLSJA MBROJTESE KORDA
 • 21. RENDESIA E FIBRAVE OPTIKE • Pothuajse çdo fushën e komunikimit sot përdor fibër kabllot optike - telefonat, CATV, LAN, telefonat celularë, kamera CCTV, pothuajse çdo gjë duket të jetë bërë e kabllove optike. Nuk ka mohuar se kabllot optike janë metoda më e shpejtë e transportit të sasive të mëdha të të dhënave shpejt dhe me efikasitet sot. Duke qenë të lirë për të prodhuar dhe të lehtë për t'u përdorur shpjegon rritjen e tyre në popullaritet në një kohë kaq të shkurtër. Këto kabllo mund të transportit të të dhënave në distanca të gjata me të vështirë se çdo humbje në cilësi dhe në më pak kohë se sa e komunikimit më të tjera të mesme në dispozicion të publikut. Sot ne hedhim një vështrim në disa nga përdorimet praktike të kabllove optike.