Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
HonorHonoree de Balzade Balzakk uu lind në Turslind në Turs
(Francë),(Francë), mëmë 20 maj20 maj 17991799,,
Balzaku është ...
Rrjedh nga një familje "e ftohtë". I ati i
Balzakut, Bernard François Balssa, ishte
funksionar perandorak, bir i Revolucio...
Dëshira e të atit ishte që Honore të bëhej noter.
Por me të mbaruar studimet për drejtësi, ai zgjedh
të bëhet shkrimtar. K...
Opusi i tij letrar është sekuencë tregimesh e romanësh
të njohur me titullin e përgjithshëm Komedia Njerëzore,
panoramë e ...
Vepra: Komedia njerëzore - botimi i saj ndahet
në tri seri të mëdha:
• Seria e parë: Studimi për zakonet; kjo seri
ndahet ...
 Lavdia është një helm që duhet marrë me
doza të vogla - Balzak
 Ligjet janë rrjeta ku mizat e mëdha
kalojnë lehtësisht,...
Këndvështrimi racionalist i jetës përshkoi punën e tij. Në
të vërtetë, puna për të cilën njihet kryesisht ai është një
kol...
Përgatiti: Alush Kryeziu
Honore de balzak
Honore de balzak
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Honore de balzak

2 587 vues

Publié le

Përgatitur për klasën e IX

Publié dans : Formation
  • Soyez le premier à commenter

Honore de balzak

  1. 1. HonorHonoree de Balzade Balzakk uu lind në Turslind në Turs (Francë),(Francë), mëmë 20 maj20 maj 17991799,, Balzaku është një nga themeluesit e realizmit në letërsinë evropiane. Ka qenë gazetar, industrialist i munguar, krijues i afërsisht njëqind romaneve në 20 vjet, figurë brilante e një shoqërie, së cilës ai përfundon duke iu imponuar. Për bashkëkohësit ishte thuajse një mit: burrë aventurash dhe dëshirash në të njëjtën kohë, ëndërrimtar, i plagosur nga kontradiktat e jetës moderne.
  2. 2. Rrjedh nga një familje "e ftohtë". I ati i Balzakut, Bernard François Balssa, ishte funksionar perandorak, bir i Revolucionit Francez që u martua në moshën pesëdhjetë e një vjeçare me një nëntëmbëdhjetëvjeçare (kjo histori e vërtetë mund të shërbente si pikë fillimi për një roman balzakian).
  3. 3. Dëshira e të atit ishte që Honore të bëhej noter. Por me të mbaruar studimet për drejtësi, ai zgjedh të bëhet shkrimtar. Kryevepra e tij është Komedia Hyjnore, që përshkruan jetën e shoqërisë franceze pas rënies së Napoleonit. Biografët e tij thonë se Balzaku vuajti gjatë gjithë jetës nga probleme shëndetësore. Në 1850-ën, ai u martua me Evelina Hanska një grua që e kishte pasur të dashur për shumë vjet. 5 muaj pas martesës Balzaku ndërroi jetë... /Elevina sikur kishte parë shëndetin e Balzakut që po shembej, prandaj pranon martsën.../
  4. 4. Opusi i tij letrar është sekuencë tregimesh e romanësh të njohur me titullin e përgjithshëm Komedia Njerëzore, panoramë e jetës franceze në vitet pas rënies së Napoleon Bonopartit, më 1815. Trajtimi i mprehtë i realitetit dhe çështjeve të kohës fitoi respektin e shumë socialistëve dhe marksistëve. Engelsi thoshte se Balzaku ishte shkrimtari i tij e preferuar, ndërsa Marksi u referohej vazhdimisht romaneve të tij.
  5. 5. Vepra: Komedia njerëzore - botimi i saj ndahet në tri seri të mëdha: • Seria e parë: Studimi për zakonet; kjo seri ndahet në gjashtë cikle të emëruara: skena të jetës private, të jetës provinciale, jetës partizane, jetës politike, jetës ushtarake dhe jetës fshatare. • Seria e dyte - Studime filozofike; e përberë nga 27 romane. • Seria e tretë - Studime analitike; janë 5 vepra që kanë karakterin e monografive shkencore, sociologjike e psikologjike.
  6. 6.  Lavdia është një helm që duhet marrë me doza të vogla - Balzak  Ligjet janë rrjeta ku mizat e mëdha kalojnë lehtësisht, ndërsa mizat e vogla ngelin të mbërthyera - Balzak  Prapa çdo pasurie të madhe, fshihet një krim i madh - Balzak Disa thënie nga shkrimtari Honore de Balzak
  7. 7. Këndvështrimi racionalist i jetës përshkoi punën e tij. Në të vërtetë, puna për të cilën njihet kryesisht ai është një koleksion i mrekullueshëm romanësh dhe historish të shkurtra që japin një pamje të jetës franceze në qytet dhe në fshat. La Comèdie Humaine (Komedia Njerëzore) e mori modelin nga Divina Commedia (Komedia Hyjnore) e Dantes, por me një kuptim të dukshëm jofetar. Kulmi i Komedisë Njerëzore përbëhej nga 90 romane dhe novela dhe përfshinte më shumë se 2000 karaktere, personazhe nga të gjitha klasat dhe profesionet. Romanet kryesore të tij janë: "Luis Lambert", "Evgjeni Grande", "Në kërkim të absolutes", "Xha Gorio", "Iluzionet e Humbura", "Kushërira Betë" dhe "Kushëriri Pons".
  8. 8. Përgatiti: Alush Kryeziu

×