Publicité

Жене у математици.pptx

aniram13
10 Mar 2023
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Жене у математици.pptx

  1. Жене у математици Марина Нишкановић
  2. Математика Математика је природна наука, у којој се решавају задаци помоћу различитих формула. Када бисмо чули за математику од познатих имена сетли бисмо се Питагоре, Михаила Петровића Аласа, Декарта, Архмеда, Талеса…
  3. Жене у математици Жене су много допринеле математици, али нису много познате. Пре су мушкарци веровали да жене нису довољно способне за тешке једначинe што никако није била истина.
  4. Познате математичарке Историја памти превише математичарки које су могле да постану познатије од Питагоре, ово су неке: 1. Милева Марић, 2. Хипатија, 3. Еми Нетер, 4. Софија Коваљевска.
  5. Милева Марић Милева Марић је била српска математичарка, друга жена Алберта Ајнштајна. Она је допринела Албертовим теоријама математиком. Чак се тврди да је била боља од Алберта у математици.
  6. Хипатија Хипатија је била Грчка математичатка,филозоф и астроном. Математику научијо ју је отац Теон. Она се сматрала првом женом научницом, одликовала се не обичном интелигенцијом, мудрошћу, говорничким вештинам и лепотом.
  7. Еми Нетер Еми Нетер је била утицајна немачка математичарка, позната по своме доприносима апстрактној алгебри и теоријској физици. Павел Александров, Алберт Ајнштајн, Жан Дјодоне, Херман Вајл, Норберт Винер и други опсали су је као најважнију жену у историји математике.
  8. Софија Коваљевска Софија Коваљевска била је Руска математичарка, писац и борац за права жена. Борила се за боље школе за жене. Њена математичка остигнућа су натерала њене мушке колеге да преиспитају своја старомодна схатања о женској вредности него мушкарци у научном раду.
  9. Хвала на пажњи!
Publicité