Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Brazing

2 462 vues

Publié le

 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

 • Soyez le premier à aimer ceci

Brazing

 1. 1. TEKNOLOGI PEMBUATAN (SPE 4602)SITI MUNIRAH BINTI ABDUL MANAFSEKSYEN 3TAJUK: BRAZINGNAMA PENSYARAH: DR. AMIRMUDINBIN UDIN
 2. 2. DEFINISI BRAZING Pateri adalah satu proses mencantumkan mana-mana logamterikat bersama-sama menggunakan logam pengisi dengansuhu tahap lebur (liquidus) lebih daripada 450 C (840 F),tetapi lebih rendah daripada suhu lebur logam asas. Fluks digunakan untuk melindungi logam daripadapengoksidaan. Logam pengisi biasanya terdiri daripada aloiperak (Ag), aluminium (Al), emas (Au), tembaga (Cu), kobalt(Co) atau nikel (Ni).
 3. 3. Kelebihan Brazing•.1. Rendah putaran haba dan tekanan di bahagiansambungan.2. Mikrostruktur tidak terjejas oleh haba.3. Mudah diproses secara automatik.4. Bahan-bahan yang berbeza boleh dicantumkan.5. Pelbagai bahan-bahan boleh dicantum.6. Bahagian dinding yang nipis boleh menyertai.7. Memerlukan kemahiran sederhana untuk mengendali.
 4. 4. Kekurangan Brazing1. Berhati-hati pembuangan sisa fluks diperlukan untukmengelakkan hakisan.2. Tidak melindungi gas boleh menyebabkan keliangan padabahagian cantuman.3. Bahagian yang besar tidak boleh dicantumkan.4. Fluks dan bahan-bahan pengisi mungkin mengandungikomponen toksik.5. Bahan pengisi agak mahal
 5. 5. 1. Torch BrazingPROSES BRAZING Salah satu kaedah yang paling popular dalam proses pateridan digunakan dalam pelbagai aplikasi industri. Menggunakan udara atau oksigen dicampurkan bersama-sama dengan gas yang mudah terbakar, seperti propana atauasetilena.Torch brazing menggunakan haba dari api untukmencairkan logam pengisi untuk mencantumkan dua ataulebih bahagian logam.
 6. 6. Sesuai menggunakan logam pengisi tembaga atau perak. Fluks diperlukan untuk melakukan torch brazing.
 7. 7. 2. Furnace brazing Boleh memateri dua keping tembaga, di mana pemanasandikenakan oleh relau yang mengandungi udara, gas atau arangminyak. Pencantuman yang dihasilkan dengan aloi perak, tembaga,zink, kadmium bersama dengan fluks fluorida-asas dalam relauvakum, di mana produk akhir digunakan sebagai komponenplanetary kenderaan.
 8. 8. Furnace vakum agak ekonomi, dapat bekerja lebih baikdengan oksida seperti aluminium atau titanium dan seringdigunakan bersama bahan-bahan refraktori atau aloi yangtidak boleh dipateri dalam furnace atmosfera.
 9. 9. 2. Induction brazing Proses untuk mencantumkan dua keping logammenggunakan bahan pengisi dalam keadaan lebur yangmelalui induction heating. Pemanasan itu dicapai dengan meletakkan kepingan logamdalam gegelung induksi, bahan pengisi akan diletakkandiatas logam dan menjalankan arus elektrik melaluigegelung pada suhu yang diperlukan. Arus elektrik dikenalisebagai arus pusar, dan bahan-bahan akan bercantum.
 10. 10.  Ia sangat sesuai untuk bahan-bahan logam, contohnyabahan magnet lebih mudah dipanaskan.
 11. 11. 4. Resistance Brazing Bahan kerja dipanaskan dan logam pengisi akandiletakkan antara bahan kerja, kemudian mencair melaluihaba yang dijana dari aliran arus elektrik melalui elektrod. Logam pengisi yang diletak antara bahan logam akandileburkan oleh haba yang diperolehi dari rintangan aliranarus elektrik melalui elektrod dan bahan logam.
 12. 12.  Semasa pemanasan yang biasanya arus terus akan melaluisambungan tersebut. Penyambungan ini menjadisebahagian daripada litar elektrik dan haba pateridihasilkan oleh rintangan pada sambungan.
 13. 13. 4. Dip Brazing Berfungsi untuk mencantumkan dua atau lebih kepinganlogam dengan cara mencairkan logam pengisi antarakepingan logam bersama pada suhu di bawah takat leburlogam asas tetapi atas 900 F. Setelah penyejukan, Logam pengisi akan kembali kepadapepejal dan membentuk satu ikatan yang kukuh di seluruhruangan logam.
 14. 14.  Bahagian tersebut direndam dalam larutan garam. Garamini bertindak sebagai fluks. Fluks yang lebur akanbercantum dengan permukaan dalaman dan luaran secaraserentak.
 15. 15. FUNGSI LOGAM PENGISI (FILLER METAL) Logam yang akan ditambah apabila membuat pateri. Logampengisi adalah logam atau aloi yang telah lebur pada suhumelebihi 800o F, tetapi di bawah logam yang akandicantumkan. Ciri-cirinya ialah:1. Kebolehan untuk mencair dan sifat yang kuat.2. Takat suhu lebur suhu yang sesuai dan mempunyai sifatpengaliran pada kawasan cantuman .3. Mampu untuk menghasilkan atau mengelakkanpertembungan asas logam dan logam pengisi.

×