gjitaret projekt

TEMA :
gjitarËt
PUNOI:Kancelari
AurorA
PROJEKT
PERMBAJTJA
 KARAKTERISTIKAT E GJITAREVE
 TRUPI I GJITAREVE
 DHEMBET E GJITAREVE
 GJYMTYRET E GJITAREVE
 GEZOFI I GJITAREVE
 MADHESIA E TYRE
 FOTO
 Gjitarët janë shtazë me gjëndra që prodhojnë
qumësht. Gjitarët janë shtazë kurrizore
(vertebrata), shpesh quhen edhe rruazor.
 Te femrat e gjitarëve janë të zhvilluara gjëndrat e
qumështit, të cilat sajojnë qumësht, me të cilin i
ushqejnë të vegjlit e tyre.
 Për shkak të zhvillimit të këtyre gjëndrave të
qumështit i tërë ky grup i organizmave e ka
marrë emrin gjitarë.
 Gjitarët (Mammalia nga gjuha latine = gjiri).
KARAKTERISTIKAT MË TË
RËNDËSISHME TË GJITARËVE.
GJITARET
 Prania e gjëndrave qe prodhojnë qumështin, pra,
e gjëndrave të gjirit, i ka dhënë emrin kësaj klase
të kurrizorëve.
 Nga të gjithë kurrizorët, gjitarët e kanë trurin më
të ndërlikuar , me masë më të madhe. Pikërisht
kjo i lejon ata që të kryejnë sjellje më të
ndërlikuara.
 Gjitarët përveç gjëndrave qumështore që
shërbejnë për ushqimin e te vegjëlve kanë edhe
gjëndra djerësore dhe dhjamore.
KARAKTERISTIKAT MË TË
RËNDËSISHME TË GJITARËVE.
 Gjitarët janë të vetmet shtazë trupi i të cilëve është i
mbuluar me qime, e kjo veçori ndikon në ruajtjen e
temperaturës trupore.
 Qimet e gjitarëve paraqiten në forma të ndryshme: të
gjata, të forta, të buta, në formë gëzofi, por edhe në
formë gjembash. Ngjyra dhe dendësia e qimeve varet
nga mjedisi ku jetojnë gjitarët.
 Në vjeshtë mbështjellësi i trupit me qime dendësohet ,
kurse ne pranverë rrallohet duke i rënë qimet.
 Shumica e gjitarëve e kanë bishtin shumë të zhvilluar.
Bishti mund të shërbej për notim, për tu kapur për
degë për kërcime, por edhe për mbrojtje.
TRUPI I GJITAREVE
 Gjitarët, sikurse edhe shpezët, janë homeotermë,
ndonëse temperaturën konstante të trupit e kanë
diçka më të ultë se sa shpezët.
 Aftësia që kanë për ta mbajtur temperaturën konstante
të trupit u ka mundësuar gjitarëve sikurse edhe
shpezëve, që ta popullzojnë tërë botën.
 Edhe pse gjitarët kanë temperaturë të qëndrueshme
trupore disa gjatë dimrit bien në gjumë për ti shpëtuar
mungesës së ushqimit e disa e grumbullojnë
ushqimin në strofkat e tyre.
 Ndërtimi i dhëmbëve varet nga mënyra e të ushqyerit
te gjitarët. Dallojnë dhëmbët e mishngrënësve nga ata
të bimëngrënësve.
GJITARËT JANË HOMEOTERMË
DHEMBET E GJITAREVE
 Gjymtyrët e gjitarëve gjithashtu
kanë ndërtime të ndryshme e
kjo varet nga mënyra e lëvizjes
dhe marrjes se ushqimit në
mjedisin jetësor.
 Kështu disa gjitar ecin , disa
vrapojnë, disa ngjiten nëpër
degë , disa gropojnë tokën, disa
notojnë, disa edhe fluturojnë.
 Gjymtyrët zakonisht janë të
pajisur me kthetra ose thundra
ku mund të kenë një ose me
shumë thundra.
GJYMTYRET E GJITARËVE
10
GJITARET
Zemra e
gjitareve ka 4
dhoma.
Gjitaret kane
nje muskul ate
te diafragmes
qe ndihmon ne
frymemarrje
11
ZEMRA E GJITAREVE
 Për nga madhësia e trupit gjitarët janë një grup mjaft i
llojllojshëm i organizmave.
 Gjitarët e tokës janë me madhësi të ndryshme prej minjve të
imtë e gjer te elefantët gjigantë. Por gjitarët më të mëdhenj janë
balenat, të cilat jetojnë në det.
 Balena e kaltër, e cila jeton në ujë me temperaturë mesatare dhe
në ujë të ftohtë të Oqeanit Atlantik dhe të Qetë, është e gjatë 35
metra dhe e rëndë 119 tona, ajo gjer më sot është forma më e
madhe jo vetëm ndër gjitarët por edhe në tërë botën e gjallë.
MADHESIA E GJITARËVE
 gjitaret projekt
 Gëzofi, ose mbulesa me qime, është i ndryshëm te
gjitarët e ndryshëm. Gëzofi i gjitarëve të poleve është i
dendur dhe me lesh të gjatë, te gjitarët e tropeve është
i rrallë dhe me lesh të shkurtër.
 Elefantët, rinoqerontët, dhe kuajt e Nilit si dhe disa
gjitarë tjerë janë pa gëzof dhe me qime shumë të
rralla, kurse lëkura e balenave është në tërësi lakuriqe,
me përjashtim të disa qimeve rreth gojës.
 Leshi i deleve është i përbërë prej qimeve të gjata dhe
të buta, kurse qimet e derrit janë të trasha dhe të
vrazhda — kreshtat. Te iriqi, thiu thimtak, iriqi i
thneglave (ekidna) qimet janë shndërruar në gjemba.
GEZOFI TE GJITARËT
15
FALEMINDERIT !
Informacionet u morren nga interneti
PUNOI: sara xharja
F.U.N.D
1 sur 16

Recommandé

Ndotja akustike par
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustikeNatyrë Ramusholli
5.1K vues12 diapositives
Ndotja e ujit par
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujitornela rama
103.4K vues16 diapositives
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. par
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
59K vues29 diapositives
Shkaqet e ndotjes akustike par
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
36.1K vues11 diapositives
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
24.8K vues27 diapositives
Projekt Fizik - valet par
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetMarinela Abedini
18.9K vues20 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme par
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
22.6K vues28 diapositives
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit par
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.9K vues34 diapositives
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
110K vues9 diapositives
Një jetë e shëndetshme par
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeMario Peleshka
2.7K vues12 diapositives
Mbrojtja e mjedisit par
Mbrojtja e mjedisitMbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisitInternet VloraAlb
7.9K vues1 diapositive
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret... par
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...Eva Kajushi
57.1K vues20 diapositives

Tendances(20)

Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme par Riku Verri
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Riku Verri22.6K vues
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku110K vues
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret... par Eva Kajushi
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Eva Kajushi57.1K vues
Energjia dhe Burimet e Energjisë par Klajdi Proko
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko28.1K vues
Valet par An An
ValetValet
Valet
An An48.5K vues
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut par melissa cani
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
melissa cani17.4K vues
Problemet e arsimit e shkolles sot par Genti Mustafaj
Problemet e arsimit e shkolles sotProblemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sot
Genti Mustafaj33.6K vues
Ndotja akustike par Natty S
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustike
Natty S31.5K vues
Valet elektomagnetike par dionis dioni
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetike
dionis dioni18.5K vues
Shkolla dhe funksioni i saj par Fleurati
Shkolla dhe funksioni i sajShkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i saj
Fleurati14.3K vues
turizmi ne shqiperi par manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K vues
Fizika ne jeten e perditshme par An An
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An169.8K vues
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI par Mirsad
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Mirsad40K vues
Kequshqyerja dhe semundjet par Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K vues

Similaire à gjitaret projekt

Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve par
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveErdi Dibra
6.2K vues11 diapositives
Rruazoret par
RruazoretRruazoret
RruazoretRonaldo Marku
14.9K vues11 diapositives
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx par
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptxBiologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptxOrgesaIbri
105 vues16 diapositives
Pershtatja e Shtazeve par
Pershtatja e ShtazevePershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazeveErdi Dibra
24.6K vues15 diapositives
Bletet par
BletetBletet
BletetGaz Mend
13.2K vues16 diapositives
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint`` par
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``Adriatik Rexha
1.1K vues90 diapositives

Similaire à gjitaret projekt(15)

Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve par Erdi Dibra
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Erdi Dibra6.2K vues
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx par OrgesaIbri
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptxBiologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx
OrgesaIbri105 vues
Pershtatja e Shtazeve par Erdi Dibra
Pershtatja e ShtazevePershtatja e Shtazeve
Pershtatja e Shtazeve
Erdi Dibra24.6K vues
Bletet par Gaz Mend
BletetBletet
Bletet
Gaz Mend13.2K vues
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint`` par Adriatik Rexha
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Harun jahja``krijesa te mrekullueshmeprint``
Adriatik Rexha1.1K vues
Dituri natyre par kaltersi
Dituri natyreDituri natyre
Dituri natyre
kaltersi19.3K vues
Biodiversiteti ne komunen e kukesit par MetiMuja
Biodiversiteti ne komunen e kukesitBiodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesit
MetiMuja40 vues
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptx par kaltrina9
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptxKlasifikimi I Kurrizoreve.pptx
Klasifikimi I Kurrizoreve.pptx
kaltrina9120 vues
Përshtatja lokale dhe stinore par Mario Peleshka
Përshtatja lokale dhe stinorePërshtatja lokale dhe stinore
Përshtatja lokale dhe stinore
Mario Peleshka4.5K vues

gjitaret projekt

 • 2. PERMBAJTJA  KARAKTERISTIKAT E GJITAREVE  TRUPI I GJITAREVE  DHEMBET E GJITAREVE  GJYMTYRET E GJITAREVE  GEZOFI I GJITAREVE  MADHESIA E TYRE  FOTO
 • 3.  Gjitarët janë shtazë me gjëndra që prodhojnë qumësht. Gjitarët janë shtazë kurrizore (vertebrata), shpesh quhen edhe rruazor.  Te femrat e gjitarëve janë të zhvilluara gjëndrat e qumështit, të cilat sajojnë qumësht, me të cilin i ushqejnë të vegjlit e tyre.  Për shkak të zhvillimit të këtyre gjëndrave të qumështit i tërë ky grup i organizmave e ka marrë emrin gjitarë.  Gjitarët (Mammalia nga gjuha latine = gjiri). KARAKTERISTIKAT MË TË RËNDËSISHME TË GJITARËVE.
 • 5.  Prania e gjëndrave qe prodhojnë qumështin, pra, e gjëndrave të gjirit, i ka dhënë emrin kësaj klase të kurrizorëve.  Nga të gjithë kurrizorët, gjitarët e kanë trurin më të ndërlikuar , me masë më të madhe. Pikërisht kjo i lejon ata që të kryejnë sjellje më të ndërlikuara.  Gjitarët përveç gjëndrave qumështore që shërbejnë për ushqimin e te vegjëlve kanë edhe gjëndra djerësore dhe dhjamore. KARAKTERISTIKAT MË TË RËNDËSISHME TË GJITARËVE.
 • 6.  Gjitarët janë të vetmet shtazë trupi i të cilëve është i mbuluar me qime, e kjo veçori ndikon në ruajtjen e temperaturës trupore.  Qimet e gjitarëve paraqiten në forma të ndryshme: të gjata, të forta, të buta, në formë gëzofi, por edhe në formë gjembash. Ngjyra dhe dendësia e qimeve varet nga mjedisi ku jetojnë gjitarët.  Në vjeshtë mbështjellësi i trupit me qime dendësohet , kurse ne pranverë rrallohet duke i rënë qimet.  Shumica e gjitarëve e kanë bishtin shumë të zhvilluar. Bishti mund të shërbej për notim, për tu kapur për degë për kërcime, por edhe për mbrojtje. TRUPI I GJITAREVE
 • 7.  Gjitarët, sikurse edhe shpezët, janë homeotermë, ndonëse temperaturën konstante të trupit e kanë diçka më të ultë se sa shpezët.  Aftësia që kanë për ta mbajtur temperaturën konstante të trupit u ka mundësuar gjitarëve sikurse edhe shpezëve, që ta popullzojnë tërë botën.  Edhe pse gjitarët kanë temperaturë të qëndrueshme trupore disa gjatë dimrit bien në gjumë për ti shpëtuar mungesës së ushqimit e disa e grumbullojnë ushqimin në strofkat e tyre.  Ndërtimi i dhëmbëve varet nga mënyra e të ushqyerit te gjitarët. Dallojnë dhëmbët e mishngrënësve nga ata të bimëngrënësve. GJITARËT JANË HOMEOTERMË
 • 9.  Gjymtyrët e gjitarëve gjithashtu kanë ndërtime të ndryshme e kjo varet nga mënyra e lëvizjes dhe marrjes se ushqimit në mjedisin jetësor.  Kështu disa gjitar ecin , disa vrapojnë, disa ngjiten nëpër degë , disa gropojnë tokën, disa notojnë, disa edhe fluturojnë.  Gjymtyrët zakonisht janë të pajisur me kthetra ose thundra ku mund të kenë një ose me shumë thundra. GJYMTYRET E GJITARËVE
 • 11. Zemra e gjitareve ka 4 dhoma. Gjitaret kane nje muskul ate te diafragmes qe ndihmon ne frymemarrje 11 ZEMRA E GJITAREVE
 • 12.  Për nga madhësia e trupit gjitarët janë një grup mjaft i llojllojshëm i organizmave.  Gjitarët e tokës janë me madhësi të ndryshme prej minjve të imtë e gjer te elefantët gjigantë. Por gjitarët më të mëdhenj janë balenat, të cilat jetojnë në det.  Balena e kaltër, e cila jeton në ujë me temperaturë mesatare dhe në ujë të ftohtë të Oqeanit Atlantik dhe të Qetë, është e gjatë 35 metra dhe e rëndë 119 tona, ajo gjer më sot është forma më e madhe jo vetëm ndër gjitarët por edhe në tërë botën e gjallë. MADHESIA E GJITARËVE
 • 14.  Gëzofi, ose mbulesa me qime, është i ndryshëm te gjitarët e ndryshëm. Gëzofi i gjitarëve të poleve është i dendur dhe me lesh të gjatë, te gjitarët e tropeve është i rrallë dhe me lesh të shkurtër.  Elefantët, rinoqerontët, dhe kuajt e Nilit si dhe disa gjitarë tjerë janë pa gëzof dhe me qime shumë të rralla, kurse lëkura e balenave është në tërësi lakuriqe, me përjashtim të disa qimeve rreth gojës.  Leshi i deleve është i përbërë prej qimeve të gjata dhe të buta, kurse qimet e derrit janë të trasha dhe të vrazhda — kreshtat. Te iriqi, thiu thimtak, iriqi i thneglave (ekidna) qimet janë shndërruar në gjemba. GEZOFI TE GJITARËT
 • 15. 15
 • 16. FALEMINDERIT ! Informacionet u morren nga interneti PUNOI: sara xharja F.U.N.D