Publicité
Publicité

Contenu connexe

Similaire à изготвяне на родителски кал(20)

Publicité
Publicité

изготвяне на родителски кал

 1. Изготвянето на ежемесечен или срочен календар е една от успешно работещите инициативи. Много често проблема с недостатъчната активност на родителите се свежда до това, че те се притесняват да предлагат често своите услуги на учителя. За това е много по-лесно ако класният ръководител организира процеса.
 2. Родителите и децата от един клас е добре да бъдат включени равноправно и активно, както в дейностите така и в процеса на взимане на решения и планирането им.
 3. Как да организираме този процес в нашия клас?
 4. 1.Проучете предварително професиите и интересите на родителите от вашия клас
 5. За тази цел можете да използвате различни анкети или постер, на който те сами могат да залепят листче с описание на своите хобита, таланти, любими занимания т.н.
 6. 2.Изгответе предварителен списък от задачи и идеи, които вие като учител имате и предлагате, за да организирате по-добре учебния процес, свободното време на децата и празниците. Раздайте го на родителите предварително, за да имат време да го разгледат и осмислят.
 7. 3.Начертайте самата таблица на календара.
 8. 4.Организирайте родителска среща.
 9. Постарайте се това да стане в по-неформална атмосфера, така че всички да се почувстват приятно.Това ще увеличи тяхната активност. Включете децата в организирането на това събитие.Те могат да бъдат безценни помощници в изготвянето на покани, дори могат да участват с кратка програма, която ще създаде допълнително настроение.
 10. 5.Обсъдете предварително изготвения списък и новите идеи заедно.
 11. В тази част можете да експериментирате всичките си умения за ефективно общуване и да оставите родителите да бъдат активни и действени като гъвкаво балансирате дискусията.
 12. 6.Попълнете таблицата с точните имена, срокове и отговорници.
 13. Опитайте се да включите всички родители, така че да няма прекалено претоварени нито пренебрегнати , но ако има такива, които не желаят да бъдат включени, не упражнявайте натиск върху тях - може би имат сериозни причини за това. Може би вашето позитивно отношение, въпреки тяхната пасивност, ще ги мотивира да участват следващият път.
 14. 7.Благодарете на всички за присъствието и за предложената подкрепа.
 15. Не правете разграничение между тези, които имат повече и по-големи заявки за участие и другите. Оставете това разграничение да бъде направено в самите родители.
 16. Уважаеми колеги, освен учители сме и родители. Какво участие бихте взели в предварителната подготовка на предстоящ празник, организиран в класа на вашето дете?
Publicité