Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Objektivat:
Të njohim natyrën e
kontinentit afrikan.
Të njohim zhvillimin
ekonomik të shteteve
afrikane.
Të njohim popu...
AFRIKA
Afrika është kontinenti i dytë më i madh
në botë dhe zë vendin e dytë për nga nr. i
popullsisë. Me një sipërfaqje r...
Afrika është një kontinent i një rrafshnalte, e cila ngrihet
pjerrët nga oqeanet që e rrethojnë, në pjesën më të
madhe. Re...
Afrika njihet për pamjet e saj të
mrekullueshme
natyrore,sidomos të perëndimit
të diellit. Ja disa prej tyre :
#MesueseAur...
#MesueseAurela
#MesueseAurela
Afrika ka 4 lloje të klimës : ekuatoriale, sub-
ekuatoriale, tropikale dhe sub-tropikale.Klima
ekuatoriale shtrihet përret...
Kontinenti afrikan ka bimësi
të zhvilluar. Zonat bimore
janë : zona e bimësisë
mesdhetare, shkretinore,
savanet, stepat dh...
BOTA
SHTAZORE
Afrika njihet edhe për
botën e pasur
shtazore. Ajo është
vendi ku jetojnë
luanët , strucat,
gjirafat, elefan...
Zebra është një kafshë e egër
barngrënse e cila jeton në
savanë. Ajo i ngjan kalit vetëm se
është më e vogël dhe në trup k...
Gjirafa (Gjirafa camelopardalis)
është një kafshë afrikane
thundrake. Eshtë kafsha më e
lartë në tokë dhe ripërtypësja më
...
#MesueseAurela
#MesueseAurela
#MesueseAurela
Gepardi ose çita (Acinonyx
jubatus) është anëtar tipik i
familjes se maceve (Felinae)
që është unik në
shpejtësinë e vet, ...
#MesueseAurela
#MesueseAurela
#MesueseAurela
Afrika eshte nje vend me
ekonomi deri diku te
zhvilluar, dhe eshte
cilesuar si kontinenti me i
prapambetur per shkak te
ke...
Afrika , ne nentoken e saj,
eshte e pasur me sasi te
medha nafte, e cila
eksportohet. Industria nuk
eshte e larmishme, por...
Afrika ndahet ne 5 rajone:
-Afrika Mesdhetare
-Afrika Sudaneze
-Afrika Perendimore
-Afrika Qendrore Ekuatoriale
-Afrika Li...
Tek Afrika Mesdhetare perfshihen keto shtete: Egjipti,Algjeria,Libi,Maroku,
Tunizia.
Afrika Mesdhetare
laget nga Oqeani
At...
Egjipti është i famshëm për civilizimin e tij të lashtë dhe
disa nga monumentet më të famshëm të botës, duke
përfshirë kom...
Egjipti ka një nga ekonomitë më të zhvilluara
dhe të larmishme në Lindjen e Mesme, me
sektorët, si turizëm, bujqësi, indus...
Afrika sudaneze ( SAHELI )
eshte zona e kontinentit
afrikan qe fillon nga deti i
Kuq dhe perfundon ne nje
vije te drejte n...
Sudani nga 1899 deri më 1955
ishte pjesë e Egjiptit
(Kondominium britanikë). Më 1
janar 1956 u shpall i pavarur. Pas
pavar...
Në tokat të cilat pjesërisht ujiten, pjesërisht
vërshohen, ndër të tjera mbillen pema e
mëndafshit, drithërat e ëmbla (Poa...
Afrika perendimore ndodhet
ne bregun verior te gjirit te
Guinese.Ështe nje zone e
lagesht, ku lumenjte jane te
shumte dhe ...
Nigeria ndodhet në pjesën jugore
të Afrikës veriore dhe në jug të vendit
gjendet dalja në Oqeanin Atlantik. Kufirit i
Nige...
Afrika qendrore ekuatoriale
ndodhet buze gjirit te Guinese dhe
shtrihet perreth pellgut te gjere te
lumit Kongo. Klima esh...
Zaire eshte nje vend i madh,
territoret e te cilit shtrihen ne pellgun
e lumit Kongo. Ne 1960 ne Kongo
shpertheu lufta civ...
Afrika lindore perfshin zonen etiopiane,
vazhdon me gadishullin somalez, rrafshnalten
e liqeneve te medhenj, ku mbizoteroj...
Sipërfaqja e përgjithshme e Kenias është
582,650 km2 prej së cilës 13,400 km2 janë
ujë. Kenia shtrihet rreth koordinatave
...
Afrika jugore pershkohet nga
Tropiku i Bricjapit. Ne veri eshte
pellgu i Zambezit, lume i cili
formon nje varg ujevarash
(...
Republika e Afrikës së Jugut zë një sipërfaqe prej
1,219 milion km2 në të cilën jetojnë diçka më shumë
se 42,16 milion ban...
KONTINENTI AFRIKAN
KONTINENTI AFRIKAN
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

KONTINENTI AFRIKAN

17 689 vues

Publié le

Objektivat:
Të njohim natyrën e kontinentit afrikan.
Të njohim zhvillimin ekonomik të shteteve afrikane.
Të njohim popullsinë afrikane.

#MesueseAurela

Publié dans : Formation
 • Login to see the comments

KONTINENTI AFRIKAN

 1. 1. Objektivat: Të njohim natyrën e kontinentit afrikan. Të njohim zhvillimin ekonomik të shteteve afrikane. Të njohim popullsinë afrikane.
 2. 2. AFRIKA Afrika është kontinenti i dytë më i madh në botë dhe zë vendin e dytë për nga nr. i popullsisë. Me një sipërfaqje rreth 30.2 milion km2, mbulon 6% të sipërfaqjes së Tokës.Në vitin 2009 numëroheshin rreth 1 bilion banorë, shifër që përbënte rreth 15% të popullsisë së gjithë botës.Njihet ndryshe edhe si kontinenti i zi. Origjina e emrit Afrikë vjen nga gjuha berberë të cilët janë popull kavkasoid i Afrikës veriore. Vetë prejardhja e emrit Afrika ka shumë kuptime : nga fenikaset afar (pluhuri), greqisht aphrike(mungesë e të ftohtit) dhe latinisht aprica (me diell). Ajo shtrihet në të dy anët e Ekuatorit gati tërësisht në brezin e nxehtë midis 37° të gjerësisë gjeografike veriore, 34° të gjerësisë gjeografike jugore, 17° në gjatësi perëndimore dhe 49° të gjatësisë gjeografike lindore. #MesueseAurela
 3. 3. Afrika është një kontinent i një rrafshnalte, e cila ngrihet pjerrët nga oqeanet që e rrethojnë, në pjesën më të madhe. Relievit të lartë i takon 90 % të sipërfaqes.Malet më të larta janë ato në lindje ku ndodhet edhe maja më e lartë Kobo, në malin Kilimanxharo me lartësi 5895 m. Po ashtu ndodhen malet Kenia, Ruvenzuari, Ras Dashan, Moshi, Eregon etj. Shumë nga këta janë male vullkanike. Në veriperëndim malet Atllas, të larta deri 4000 m, paraqesin zonën e vetme orogjeneze të Afrikës, e cila i takon vargmaleve të grupit evropian (Pirinejet, Alpet).Zona e lartë përbëhet prej 2 rrafshnaltave kryesore : Rrafshnalta e Afrikës Lindore dhe Rrafshnalta Jugafrikane.Rrafshnalta e Afrikës Lindore ka një sipërfaqe prej 4 milionë km² dhe përbëhet prej tri tërësive tjera : Rrafshnalta Etiopiko-somaleze, Somaleze dhe Liqenore. Rrafshnalta Jugafrikane ka 4,5 milionë km². Në të gjithashtu bën pjesë shkretëtira Kalahari.Zona e ulët përbëhet nga këto tërësi : Lugina e Nilit, Shkretëtira e Saharasë dhe Pellgu I Kongos. #MesueseAurela
 4. 4. Afrika njihet për pamjet e saj të mrekullueshme natyrore,sidomos të perëndimit të diellit. Ja disa prej tyre : #MesueseAurela
 5. 5. #MesueseAurela
 6. 6. #MesueseAurela
 7. 7. Afrika ka 4 lloje të klimës : ekuatoriale, sub- ekuatoriale, tropikale dhe sub-tropikale.Klima ekuatoriale shtrihet përreth ekuatorit, deri në 5º të gjerësisë gjeografike veriore dhe jugore. Ka reshje të shumta.Ka verë të përhershme.Klima sub-ekuatoriale shtrihet mbi klimën ekuatoriale. Reshjet gjatë vitit sillen rreth 2000 mm në vit. Ka dy stinë : stinën e freskët me lagështi (vera) dhe stinën e thatë e me diell (dimri). Klima tropikale ndikon në viset më lart se klima sub- ekuatoriale. Aty ndikojnë musonet. Kemi musonet verore me lagështi dhe atë dimëror me thatësi.Temperaturat janë të larta.Klima sub-tropikale mbizotëron në viset më veriore dhe më jugore të kontinentit. Kjo ndryshe quhet klima mesdhetare sepse mbizotëron në vendet që ndodhen në brigjet e Mesdheut. Këtu mbizotërojnë katër stinë : pranvera, vera, vjeshta dhe dimri. #MesueseAurela
 8. 8. Kontinenti afrikan ka bimësi të zhvilluar. Zonat bimore janë : zona e bimësisë mesdhetare, shkretinore, savanet, stepat dhe pyjet e lagështa ekuatoriale. Në Afrikë ka shumë liqene shkretinore të përhapura kryesisht në pjesën veriperëndimore të kontinentit. Në pjesën jugore të Saharasë shtrihet Liqeni i Cadit, sipërfaqja e të cilit ndryshon nga 11000 – 22000 km². #MesueseAurela
 9. 9. BOTA SHTAZORE Afrika njihet edhe për botën e pasur shtazore. Ajo është vendi ku jetojnë luanët , strucat, gjirafat, elefantë, lemurë,deve,zebra, hipopotamë, rinocerontë të bardhë, çita,gazela etj. Të njihemi me disa prej këtyre kafshëve dhe me karakteristikat e tyre të veçanta. #MesueseAurela
 10. 10. Zebra është një kafshë e egër barngrënse e cila jeton në savanë. Ajo i ngjan kalit vetëm se është më e vogël dhe në trup ka vija të zeza. Është kafshë njëthundrake. Ato lëvizin gjithmonë në tufë për të mbrojtur njëri-tjetrin.#MesueseAurela
 11. 11. Gjirafa (Gjirafa camelopardalis) është një kafshë afrikane thundrake. Eshtë kafsha më e lartë në tokë dhe ripërtypësja më e madhe. Ajo është e mbuluar nga arna të mëdha, te parregullta të verdha në kafe të ndara bardhë. Gjirafat zakonisht banojnë në savana, toka me bar, ose pyje të hapur. Megjithatë, kur ushqimi është i pakët ata do guxojnë të hyjnë në fusha me vegjetacion të dendur. Ata preferojnë zonat ku rritet acacia. Ata pinë sasi të mëdha të ujit, kur e kanë në dispozicion, gjë e cila u mundëson atyre të jetojnë për periudha të gjata në zona të thata. #MesueseAurela
 12. 12. #MesueseAurela
 13. 13. #MesueseAurela
 14. 14. #MesueseAurela
 15. 15. Gepardi ose çita (Acinonyx jubatus) është anëtar tipik i familjes se maceve (Felinae) që është unik në shpejtësinë e vet, ndërsa i mungojnë aftësitë e ngjitjes. Ajo është kafsha me shpejtë qe jeton ne tokë, duke arritur shpejtësi mes 112 dhe 120 km/h që mbulon distancat deri në 460 m, dhe ka aftësinë për të përshpejtuar nga 0 për 103 km/h për tre sekonda, më shpejt se super makinat. Studimet e fundit konfirmojnë statusin gepardit si kafshën më të shpejtë tokë . Fjala "geopard" rrjedh nga fjala citrakāyaḥ Sanskritisht, do të thotë "trup i larmishëm". #MesueseAurela
 16. 16. #MesueseAurela
 17. 17. #MesueseAurela
 18. 18. #MesueseAurela
 19. 19. Afrika eshte nje vend me ekonomi deri diku te zhvilluar, dhe eshte cilesuar si kontinenti me i prapambetur per shkak te ketij zhvillimi. Ne te ekzistojne 2 zona ekonomike: zona e Mesdheut dhe Kepi ne jug. Megjithate, varferia mbetet nje problem shume i madh per kontinentin. Monedha afrikane varferia #MesueseAurela
 20. 20. Afrika , ne nentoken e saj, eshte e pasur me sasi te medha nafte, e cila eksportohet. Industria nuk eshte e larmishme, por industria e energjitikes dhe petrolkimia kane marre njefare zhvillimi. Gjithashtu kontinenti eshte i pasur edhe me diamant, ar, krom, uranium, baker, magnez etj. #MesueseAurela
 21. 21. Afrika ndahet ne 5 rajone: -Afrika Mesdhetare -Afrika Sudaneze -Afrika Perendimore -Afrika Qendrore Ekuatoriale -Afrika Lindore -Afrika Jugore #MesueseAurela
 22. 22. Tek Afrika Mesdhetare perfshihen keto shtete: Egjipti,Algjeria,Libi,Maroku, Tunizia. Afrika Mesdhetare laget nga Oqeani Atlantik, Deti Mesdhe dhe deti i Kuq.Ndahet ne 3 nenzona: brezi bregdetar, zona malore perendimore, zona e brendshme shkretetire. Dendesia e popullsise eshte e ulet, popullsia eshte e perqendruar prane brigjeve dhe ne luginen e Nilit. Qytetet me te medha jane Kajro dhe Aleksandria, Kazablanka, Tripoli, Algjeri, Tunizi. #MesueseAurela
 23. 23. Egjipti është i famshëm për civilizimin e tij të lashtë dhe disa nga monumentet më të famshëm të botës, duke përfshirë komplekse Giza piramidale dhe sfinksi i Madh, rrënojat e saj të lashta, të tilla si ato të Memphis, Thives, Karnak dhe Lugina e mbretërve, janë një fokus i rëndësishëm i studimeve arkeologjike, si dhe objekte nga këto vende janë shfaqur tashmë në muzeume të mëdha në mbarë botën. Egjipti konsiderohet gjerësisht si një komb me rëndësi politike dhe kulturore të Lindjes së Mesme. #MesueseAurela
 24. 24. Egjipti ka një nga ekonomitë më të zhvilluara dhe të larmishme në Lindjen e Mesme, me sektorët, si turizëm, bujqësi, industri dhe shërbim me ritme thuajse të barabartë në prodhimin kombëtar. Si pasojë, ekonomia egjiptiane është zhvilluar me shpejtësi, pjesërisht për shkak të legjislacionit që synon për të joshur investimet, i shoqëruar me dy faktorë të brendshëm dhe të stabilitetit politik, së bashku me tregtinë e kohëve të fundit dhe liberalizimin e tregut. Faktori i rëndësishëm në zhvillimin e Egjiptit ka qenë dhe do të jetë lumi Nil, lumi më i gjatë në botë. #MesueseAurela
 25. 25. Afrika sudaneze ( SAHELI ) eshte zona e kontinentit afrikan qe fillon nga deti i Kuq dhe perfundon ne nje vije te drejte ne jug te Saharase perendimore, ne brigjet e Atlantikut. Popullsia perbehet nga fiset e etnise sudaneze dhe gjuhet i perkasin ketij grupi.Feja kryesore eshte islamizmi, animizmi ne kultet tradicionale. Niveli i urbanizimit eshte i ulet #MesueseAurela
 26. 26. Sudani nga 1899 deri më 1955 ishte pjesë e Egjiptit (Kondominium britanikë). Më 1 janar 1956 u shpall i pavarur. Pas pavarësisë paraqiten më të mëdha kundërthëniet kulturore në mes të myslimanëve në veri nën ndikimin arab dhe të krishterëve animistë në jug. Më 1983 pjesën jugore e kaplon kulmi i luftës së rëndë qytetare disa vjeçare. Nga 1993 president i shtetit ishte O. H. Ahmad al- Bashir-i. Republika e Sudanit zë një sipërfaqe prej 2,5 milion km2 në të cilën jetojnë diçka më pak se 44 milion banorë. Për kryeqytet ka qytetin e quajtur Kartumi (Khartum) dhe për gjuhë zyrtare shtetërore gjuhën arabe. Sipas Kushtetutës në fuqi (nga 1998-ta) Sudani është republikë islamike me president autoritar si kryetar shteti dhe i qeverisë i zgjedhur drejtë për drejtë çdo pesë vite. Organi më i lartë i legjislacionit është Kuvendi Kombëtar (Nacional). Sipërfaqja dominohet nga rrafshnaltat, shumica Savana (Savanne), në veri shkretinë e Nubies (Nubien), në pjese qendrore jugore moçale dhe tokë e përmbytur shpesh. Në pjesën veriore të Sudanit është e koncentruar popullsia myslimane (arabë, nubianë, bexhanë etj.) të cilët paraqesin mbi 70% të popullsisë së përgjithshme, ndërsa në jug të krishterët me rreth 13% dhe dashamirët e besimeve tradicionale Afrikane të besimeve Dinka, Nuer etj. #MesueseAurela
 27. 27. Në tokat të cilat pjesërisht ujiten, pjesërisht vërshohen, ndër të tjera mbillen pema e mëndafshit, drithërat e ëmbla (Poaceae), sezami dhe panxharsheqeri. Po ashtu në Sudan nxjerrët edhe një lëndë e quajtur goma arabe ndërsa blegtoria zhvillohet vetëm në nivelin e endacakëve. Industria e produkteve ushqimore është dega më e zhvilluar e industrisë së përgjithshme. Partneret kryesorë tregtar janë Britania e Madhe, India dhe Italia. Për transportin e mallrave dhe udhëtarëve janë të njohura porta detare ndërkombëtare në Port Sudan dhe porta ajrore ndërkombëtare në kryeqytet. #MesueseAurela
 28. 28. Afrika perendimore ndodhet ne bregun verior te gjirit te Guinese.Ështe nje zone e lagesht, ku lumenjte jane te shumte dhe pyjet te dendur.Ne brendesi fillon e shtohet zona e savanes. Popullsia perbehet kryesisht nga etni te ndryshme qe praktikojne kryesisht fe islamike,por edhe krishterimin dhe kultet tradicionale. Popullsia qytetare nuk eshte e larte, pasi nje pjese e mire e popullsise jeton ne fshatra. Metropolet me te medha jane : Abixhani, Akra, Dakari dhe Lagosi. #MesueseAurela
 29. 29. Nigeria ndodhet në pjesën jugore të Afrikës veriore dhe në jug të vendit gjendet dalja në Oqeanin Atlantik. Kufirit i Nigerisë përshkohet nga kufiri me Nigerin në veri, në veri-lindje Çadin, në lindje dhe jug- lindje me Kamerunin, në jug me oqeanin dhe në perëndim me Beninin. Sipërfaqja e përgjithshme e Nigerisë është 923,768 km2 prej së cilës 13,000 km2 janë ujë. Nigeria shtrihet rreth koordinatave gjeografike 10 00 V, 8 00 P. Nigeria ka një vijë bregdetare 853 km të gjatë dhe vijë kufitare 4,047 km. Klima në Nigeri është e ndryshueshme. Në pjesën jugore ekuatoriale në atë qendrore topike dhe klimë shkretëtire në veri. Relievi i Nigerisë është terren i rrafshët që vije duke u shenduar në malorë në pjesën qendrore ndërsa në jug shkëmbor e në veri ka disa rrafshnalta. Pika më e ulët e relievit 0m është përgjatë oqeanit Atlantik dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 2,419 metrave në malin Çapal Vadi në jug-lindje të kryeqytetit, në kufi me Kamerunin. #MesueseAurela
 30. 30. Afrika qendrore ekuatoriale ndodhet buze gjirit te Guinese dhe shtrihet perreth pellgut te gjere te lumit Kongo. Klima eshte ekuatoriale,e nxehte dhe me reshje gjate gjithe vitit.Bimesia kryesore jane pyjet e dendura dhe ne brendesi ka savane. Popullsia perbehet nga etni te ndryshme dhe fete qe praktikohen jane islamizmi, krishterimi dhe kultet animiste. Metropolet me te medha jane Kinshasa, Jaunde, Brazavil. #MesueseAurela
 31. 31. Zaire eshte nje vend i madh, territoret e te cilit shtrihen ne pellgun e lumit Kongo. Ne 1960 ne Kongo shpertheu lufta civile, e cila solli vendosjen e diktatures, e cila u rrezua ne 1997, por edhe sot procesi i demokratizimit eshte i brishte. Vendi eshte i pasur me lende te para minerare si bakri, kobalti, uraniumi dhe diamantet, por megjithate ekonomia e vendit eshte e prapambetur. Industria ka marre njefare zhvillimi kohet e fundit, por megjithate shumica derrmuese e popullsise merret me bujqesi. #MesueseAurela
 32. 32. Afrika lindore perfshin zonen etiopiane, vazhdon me gadishullin somalez, rrafshnalten e liqeneve te medhenj, ku mbizoterojne majat afrikane me te larta. Klima eshte e bute, megjithese zona pershkohet nga Ekuatori; bimesia karakteristike eshte savana. Popullsia perbehet kryesisht nga etni etiopiane, bantu, somaleze. Fete qe praktikohen jane islamizmi, krishterimi dhe kultet tradicionale. Metropolet me te medha jane Adis Abeba, Nairobi, Mogadisho, Dar-Es-Salam. #MesueseAurela
 33. 33. Sipërfaqja e përgjithshme e Kenias është 582,650 km2 prej së cilës 13,400 km2 janë ujë. Kenia shtrihet rreth koordinatave gjeografike 1 00 V, 38 00 L. Kenia ka një vijë bregdetare 536 km të gjatë dhe vijë kufitare 3,477 km. Klima në Kenia është e ndryshueshme nga tropikale në bregdet gjerë në shkretinore në brendësi të vendit. Relievi i Kenias përbëhet nga tereni me lugina të cilat në pjesën qendrore përfundojnë me malet e larta e të mëdha të ndara nga fusha e madhe e Rift-it, ku fillojnë fushat pjellore. Pika më e ultë e relievit 0 m përgjatë bregdetit në oqeanin Indian dhe ajo më e larta lartësi mbidetare prej 5,199 metrave në malet e Kenias, në pjesën qendrore të vendit, në veri-lindje të kryeqytetit. #MesueseAurela
 34. 34. Afrika jugore pershkohet nga Tropiku i Bricjapit. Ne veri eshte pellgu i Zambezit, lume i cili formon nje varg ujevarash (Viktoria). Ne jug shtrihen malet Dragone.Ne kete zone shtrihet edhe shkretetira e Kalaharit dhe bregdeti i shkrete i Namibise.Pjese e kesaj zone eshte edhe ishulli i Madagaskarit. Etnite e Afrikes jugore jane kryesisht bantu, por ka edhe pakica aziatike. Ne qytet banon edhe 1/3 e popullates. Metropolet kryesore jane : Luanda, Kejptaun, Durban, Johanesburg, Lusaka, Harare. #MesueseAurela
 35. 35. Republika e Afrikës së Jugut zë një sipërfaqe prej 1,219 milion km2 në të cilën jetojnë diçka më shumë se 42,16 milion banorë. Për kryeqytet ka Pretorin dhe selinë e parlamentit e ka në qytetin Kapshtad, ndërsa ka disa gjuhë zyrtare e shtetërore ndër të cilat janë gjuhët e popujve vendas dhe anglishtja. Sipas kushtetutës që nga 1961-ta Republikë dhe nga 1994-ta me 9 krahina (provinca). Kushtetuta e ndryshuar më 1974 parashihte një parlament nga dy dhoma (Kuvendin Nacional dhe Këshillin Nacional ë Krahinave). Kryetar shteti dhe i qeverisë është presidenti i shtetit i zgjedhur nga Kuvendi me kohë zgjatje 5 vjeçare. Rreth 77% të popullsisë e përbën populli i quajtur bantu, 12% të bardhët, 8,5% të përzierit dhe 2,5% aziatikët. Ka mbi 30 qytete të mëdha ndërsa feja dominuese është feja e të krishterëve me diku 70-80% pastaj vijnë besimtarët e besimeve tradicionale afrikane, besimtarët budistë (hindi), myslimanët dhe jahuditë. #MesueseAurela

×