Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Ushtrimet fizike mbi shendetin

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Projekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 12 Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Publicité

Plus par #MesueseAurela Elezaj (20)

Publicité

Ushtrimet fizike mbi shendetin

  1. 1. Edukimi fizik
  2. 2. Edukimi fizik për njeriun është i domosdoshëm Vazhdon të flitet për rolin e edukimit fizik në trupin e njeriut, mendjen e në veçanti parandalimin e mbipeshës, sëmundjeve të zemrës diabetit te njerëzit. Ndërkohë që një pjesë tjetër, ajo antisportive e shoqërisë, për arsye të njohura dhe të panjohura, përben kontingjentin e rrezikuar nga sindroma hypokinetike ku bëjnë pjesë përveç sëmundjeve dhe shumë të tjera, ku më parandaluese do të veçonim ndryshimet muskulore e skeletike, sëmundjet e tëmthit e mëlçisë, zorrëve, impotencës seksuale etj.
  3. 3. Koncepti i shëndetit Shëndeti është një aspekt shumë i rëndësishëm i jetës njerëzore. Madje, në mënyrë disi filozofike, shpesh herë njerëzit I referohen konceptit të shëndetit si “një qëllim më vete i ekzistencës”.Në njëfarë mënyre, shëndeti ose mungesa e tij, janë terma të pranishëm pothuajse në të gjitha kontekstet apo dimensionet e ekzistencës së shoqërisë njerëzore. Kjo është veçanërisht e vërtetë për “mirëqenien fizike” të organizmit, së cilës njerëzit i referohen pothuajse çdo ditë në biseda me njëri- tjetrin.Diskutimet rreth komponentëve të tjerë të shëndetit, siç është p.sh. “mirëqenia shpirtërore” apo, “emocionale”, janë më shumë të kufizuara në mjedise intime, apo në grupe të një besimi fetar të caktuar. Problemet e shëndetit mendor janë akoma edhe më shumë të kufizuara në mjedise tepër intime, për vetë karakterin sensitiv të sëmundjeve apo çrregullimeve që lidhen me sferën psiko-emocionale.Sidoqoftë, gjatë jetës së përditshme njerëzit i referohen herë pas here një apo disa komponentëve të shëndetit të tyre në situata dhe në kontekste të ndryshme, duke e konsideruar atë (shëndetin) si kapitalin më të çmuar në jetë. Shendeti dhe sjellja jone gjeja me e rendesishme per cdo njeri .
  4. 4. Përfitimet e aktivitetit fizik Për të moshuarit aktiviteti fizik i përhershëm: •Përmirëson shëndetin dhe rrit kualitetin e jetës •Ndihmon të ruani pavarësinë nëpërmjet formës tuaj të mirë fizike (nuk keni nevojë tju shërbejë njeri) •Parandalon sëmundjet •Përmirëson simptomat dhe/ose ngadalëson progresin e sëmundjeve kronike •Ndihmon në ndërtimin e muskujve të fortë, fleksibël dhe të balancuar për të parandaluar rrëzimet •Lejon trupit të rigjenerohet më shpejt pas një sëmundje
  5. 5. Më shumë sport në shkolla për një edukim të shëndetshëm Çdo sport ka karakteristika të veçanta që duhen marrë në konsideratë, sidomos kur bëhet fjalë për të zgjedhur për fëmijët e vegjël, në kopsht apo fillore, një moshë delikate për rritjen fizike dhe psikologjike të tyre. “Por aktualisht, problemi i jetës sedentare dhe mbipeshës na bën që të mendojmë se duhet të merren me një lloj sporti, nuk ka rëndësi se çfarë. Mjafton të lëvizin”, thonë ekspertët. Sipas të dhënave, të rinjtë mes moshës 11 dhe 14 vjeç, praktikojnë kryesisht sporte jashtë shkollës, ku jo gjithmonë ky lloj aktiviteti fizik është ai i duhuri. “Sot, kemi shumë lloj ushqimesh në dispozicion dhe nuk harxhojmë më energji për të lëvizur, falë ashensorëve, makinave dhe mjeteve të tjera të transportit. Kjo ndikon negativisht”. Aktiviteti fizik, i praktikuar në mënyrë jo të rregullt nga të rinjtë, ka shumë pak ndikim në këtë ekuilibër. Është e vështirë që dy orë lëvizje në javë mund të bëjnë diferencën. Duhet një aktivitet i rregullt fizik. Më mirë të shkosh dhe të kthehesh në këmbë ose me biçikletë gjithë ditët”. Sipas sondazheve, ata që qëndrojnë larg çdo lloj aktiviteti fizik janë të rinjtë që thonë se kanë pak kohë në dispozicion apo që e pranojnë se lëvizja nuk i pëlqen aspak. Pjesa më e madhe e adoleshentëve që bëjnë sport, e praktikojnë sepse ju duket argëtues.
  6. 6. Basketbolli në shkollë Fëmijët e sotëm, mund të jenë sportistët e së ardhmes. Eksperiencat e tyre sportive dhe të edukimit sportiv kanë një ndikim të madh në pjesëmarrjen, vlerat dhe qëndrimet kundrejt aktivitetit fizik dhe në jetë. Nga ky këndvështrim, edukimi i fëmijëve me anë të basketbollit në shkollë është një mjet i rëndësishëm me ndikim edukativ, sportiv dhe shëndetësor. Ndërmarrja e një iniciative të tillë me përfshirjen e fëmijëve të qyteteve kryesore të vendit ku dhe tradita nuk mungon do të hapë një perspektivë të re në përhapjen dhe zhvillimin e basketbollit në vendin tonë.
  7. 7. EDUKIMI FIZIK DHE SHOQERIA Botëkuptimi se edukimi fizik është pjesë e një shoqërie është një pasqyrë reale dhe e rëndësishmë në zhvillimi e të rinjëve. Është mjaftë e rëndësishme dhe domëthënese së shoqëria dhe edukimi fizik janë të ndërlidhur njëra më tjetren apo mund të themi se shpirtërisht janë të lidhura. E gjithë kjo lidhet me faktin se gjithenjë të rinjët janë nën shoqërimin e bashkëmoshatareve në kryerjen e veprimatarive të edukimit fizik.Zhvillim i të rinjeve është në masë të madhe i varur nga edukimi fizik ashtu edhe gjendja shendetësor e atyre të rinjëve. Edukimi fizik është pjesë e pa ndarë e shkencave shoqërore me çka lenë më kuptuar rëndësinë e shoqërisë në edukimin fizik. Në suazat e zhvillimi të shoqërisë nivel të tillë ka arritur të zhvillohen edhe proceset e metodologjisë së punës në edukimin fizik. Dihet mjaftë mirë se pa ndikim të shoqërisë nuk mund të ec, e perparojë as njerëzimi sepse është e ditur se edukimi fizik tek njerëzit është një nga proceset kryesore të zhvillimit të tij. Edukimi fizik tek njerëzit është i rëndësishmë edhe në aktivitete e proceset të tjera të zhvillimi të njeriut. Mirëpo gjeja primare e të gjithëve është se pa shoqërorizimin e dikujet nuk mund të jetë e mundur të bashkëveprojë për jetën e tij të përditëshme e të aktiviteteve të edukimit fizik.
  8. 8. NËSE E SHOHIM SE SHOQËRIA KA ECJEN TË MBARËSHME GJATË KËTIJ SHEKULLIT EKZISTOJNË MËNYRA TË MËDHA TË PËRPARIMIT TË EDUKIMIT FIZIK DHE SHËNDETI TË NJERIUT NË PËRGJITHËSI. MIRËPO NIVELI I EDUKIMIT FIZIK NË SHOQËRIN ËSHTË MJAFTË I RËNDËSISHMË DHE I PA TJETËRESUSHËM NË ZHVILLIMIN E PËRPARIMIN E NJERIUT. RËNDËSIA E SHOQËRISË NË EDUKIMIN FIZIK ËSHTË SEPSE GJITHË HERË NJERIU KA NEVOJË TË JETË NË SHOQËRIM MË DIKE, ME QËLLIMI QË TË ARRIN OBJEKTIVAT E TIJ TË EDUKIMIT FIZIK. MEGJITHATË DIHET MJAFTË MIRË SË RËNDËSIA E EDUKIMIT FIZIK NË SHOQËRI ËSHTË NJË NGA ELEMENTET PRIORITARE TË ZHVILLIMI TË NJERIUT. PUNA PEDAGOGJIKE DHE BASHKËPUNIMI NDËRMJET DY E MË SHUMË VETA NDËRLIDHET ME PUNË NË EDUKIMIN FIZIK NË PËRGJITHËSI DHE SHOQËRINË NË VEÇANTI. PO QE SË NXËNËSIT APO TË RINJËT, MARRINË NJOHURI KONCEPTIVE QYSH NË MOSHË MË TË REJA, ATA DOMOSDO DO TË JETË TË MIRË DHE TË RËNDËSISHMË NË PREFEKSIONIMI E ELEMENTEVE TË EDUKIMIT FIZIK. ROLI I SHOQËRISË NË EDUKIMIN FIZIK ËSHTË I RËNDËSISË SË MADHE, SI PËR NGA ZHVILLIMI ASHTU DHE NGA PËRPARIMIN E NDIKIMI I KËSAJ LËMIJE NË SHOQËRI. SHOQËRIA NË EDUKIMIN FIZIK KA ROLË TË MADHE NË SHUMË ASPEKT. NDËRKOHË NE DO TË CEKIMI, VETËM ATO VEPRIME APO AKTIVITITET TË RËNDËSISË SË VEÇANTË, SEPSE ËSHTË NJOHUR DHE DITUR PËR ROLIN DHE RËNDËSIA E EDUKIMIT FIZIK NË SHOQËRI, E CILI ËSHTË NJË PROCES I PA TJETËRESUSHËM NË VEPRIME E ATYRE QË MIRREN ME EDUKIMIN FIZIK. Roli dhe rëndësia
  9. 9. Ushtrimet e rregullta zvogelojn rrezikun nga kanceri I gjirt Femrat mund te reduktojne ndjeshem rrezikun nga paraqitja e kancerit ne gji me ane te aktivitetit fizik te rregullt , thon shkenctaren nga Universiteti North Carolina. Rezultatet e hulmutimit te ri kane treguar se edhe aktiviteti I rregullt fizik me I vogel , zvogelon rrezikun nga paraqitja e kancerit deri me 6%. Megjithate , reduktimi me I madh I rrezikut eshte te femrat qe ushtrojne 10-19 ore gjate jave. Per te arritur ne ket perfundim , shkencetaret kishin krahasuar 1500 femra pa kancer te gjirit me 1550 femra qe kishin kancer te gjirit. Isht zbuluar qe femrat qe kishin ushtruar aktivitet fizik gjate viteve riprodhuese dhe gjate viteve te menopauses , kishin rrezik te zvogeluar nga paraqitja e kancerit . Efekt pozitiv ishte tek femrat qe kishin ushtruar 10-19 ore gjate jave(nga 2 ore per 5 dit ) dhe tek ata zvogelimi nga rreziku ishte vetem 30% . Gjithashtu Loren McCalou thot qe trashesia eshte armiku I trupit te femres dhe se rritja e peshes trupore eshte faktor I cili sjell ne rritjen e rrezikut nga kanceri I gjirit
  10. 10. EDUKATE FIZIKE DHE SPORT

×