Humanizmi dhe Renesansa

Shkollë
ShkollëSpecial Education Teacher at School à Shkollë
LËNDA HISTORI
Humanizmi dhe
Humanizmi dhe
Renesansa
Renesansa
Arsimtar, Bujamin Salija
Arsimtar, Bujamin Salija
Humanizmi dhe Renesansa ishte një lëvizje e reformimit
intelektual, kulturor dhe arsimor ne Evropen e periudhes se
Mesjetes se vone dhe periudhes se hershme moderne.
Në këtë levizje ishin te angazhuar zyrtare qytetare dhe kishtare,
koleksioniste librash, mesimdhenes dhe shkrimtare, te cilet ne
fund te shekullit XV filluan te quheshin "humaniste".
Me konkretisht ajo u zhvillua gjate shekullit XIV dhe fillimit te
shekullit XV.
Skolasticizmi u përqëndrua në
përgatitjen e njerëzve për të qenë doktor,
avokat ose teolog profesioniste dhe behej
mbi bazen e disa teksteve te aprovuara te
logjikes, filozofise natyrore, mjekesise, ligjit
dhe teologjise. Qendrat me te
rëndësishme të humanizmit ishin Firenca,
Napoli, Roma, Venediku Venecia, Mantova,
Ferrara dhe Urbino.
Historiani gjerman i shekullit XIX,
Georg Voigt 1827-1891 e identifikoi
Francesco Petrarken si
humanistin e pare te Rilindjes. Paul
Johnson pajtohet se Petrarku ishte i
pari qe thoshte se "shekujt midis
renies se Romes dhe te tashmes ishin
epoke e erresires". Sipas Petrarkut,
ajo qe nevojitej per te korrigjuar
kete situate ishte studimi dhe
imitimi i kujdesshem i autoreve te
medhenj klasike.
GEORG VOIGT
FRANCESCO PETRARK
Personazh të rëndësishëm gjatë
humanizmit
Lovato Lovati (1241-1309) ka qen nje dijetar, poet,
notere, gjyqtar dhe humanist italian nga Rilindja
italiane. Edhe pse ka diskutime dhe dilema mes
historianve, Lovati ndryshe nihet dhe si “babai I
humanizmit”, ku shkolla e Lovatit dukshëm përmbanë
karakterisitika që më vonë do ta definojnë dhe vetë
zhvillimin e humanizmit, duke u bazuarë ne kureshtjen
për tekstet të kohës klasike. .
Dante Aligeri (1265-1321) Një figurë e shquarë e
kohës, do bëhet simbol i gjuhës dhe kulturës italiane,
ku do jetonte në kohën e konfliktit gjuhësor në itali,
mes latinishtës dhe asaj që quhej “gjuha vulgare” që
ishte sipas dialekteve province/komunave të
ndryshme, si dhe do të njihej si një shembëlltyr për
të gjith humanismin evropian. Ideja e tij që paraqiti
në veprat e tij, permbanin në doktrrin idet e
humanizmit. Ai nuk besonte se kjo jetë është vetëm
një barrë e nevojshme për t'u përgatitur për jetën e
përjetshme, por se individët duhet të përpiqen të
jenë të lumtur mbi tokë. Vepra e tij më madhore
është Divina Commedia apo Komedia Hynore..
Leonardo Bruni (1370 - 1444) ishte një
humanist italian, historian dhe burrështetas, ai
shpesh njihet dhe si historian më i rëndësishëm
I Rilindjës së hërshme. Me të drejtë konsiderohet
si figura qendrore e përpjekjeve në fillim të
Rilindjes, për ta ripërcaktuar formën dhe
funksionin e të shkruarit të historiës. Ai ishte më
I hershmi që perdori gjat shkrimit të historisë tri
periudhat: Antikiteti, Mesjeta, Modernja.
Marin Barleti (1450/60 – 1512/13) Ishte Humanist
shqipëtarë, dhe autori I veprës së pare në gjuhen
shqipe, ai shkroi “Rrethimi I Shkodrës” , një vepër me
karakter historikë, ku ishte dhe vetë pjesmarrës, ku pas
rënjës së kështjellës së fundit, ai dhe shumë
bashkvendas të tij, iken në mërgim, në drejtim të italis,
ky ky migori në Venedik ku zhvilloi kulturen dhe
fromimin e tij humanistë, më vone përmblodhi dhe
shkroi veprën “Historia e Skenderbut”, që mirret dhe si
një vepër bazë nga të hershmet per historin e heroit të
shqiptarëve.
JU FALEMINDERIT
PËR VËMENDJEN!
1 sur 9

Recommandé

Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) par
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
74.4K vues71 diapositives
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!! par
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!#MesueseAurela Elezaj
27.9K vues23 diapositives
Pasurite natyrore ne shqiperi par
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
73.3K vues7 diapositives
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis par
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
33.3K vues36 diapositives
Letersia dhe artet e tjera par
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraEGLI TAFA
22.3K vues9 diapositives
Humanizmi par
HumanizmiHumanizmi
HumanizmiAldrin Pashku
15.3K vues9 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Veriu i shqiperise par
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise#MesueseAurela Elezaj
27K vues138 diapositives
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre par
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
55.2K vues3 diapositives
Aparati i ekskretimit par
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitMatilda Gremi
37.9K vues18 diapositives
“Mos e lejo gjuhën të dalë para mendimit” ... par
“Mos e lejo gjuhën të dalë para mendimit”                  ...“Mos e lejo gjuhën të dalë para mendimit”                  ...
“Mos e lejo gjuhën të dalë para mendimit” ...#MesueseAurela Elezaj
6.7K vues10 diapositives
Shqiperia e mesme par
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeArlinda
38.8K vues19 diapositives
4 stinet e vitit par
4 stinet e vitit4 stinet e vitit
4 stinet e vititAnisa Kreka
64.2K vues26 diapositives

Tendances(20)

Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre par Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K vues
Shqiperia e mesme par Arlinda
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
Arlinda 38.8K vues
4 stinet e vitit par Anisa Kreka
4 stinet e vitit4 stinet e vitit
4 stinet e vitit
Anisa Kreka64.2K vues
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13 par Arjan Shahinlli
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Arjan Shahinlli5.6K vues
Pastrimi i gjuhes shqipe par olinuhi
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
olinuhi9K vues
Alumini dhe komponimet e tij par Erhan Luma
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tij
Erhan Luma19.2K vues
Energjia, llojet dhe perdorimi par BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.8K vues
Zhvillimi ekonomik shqiptar par Bleona Çoba
Zhvillimi ekonomik shqiptarZhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptar
Bleona Çoba22.6K vues
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST par elvakastrati
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
elvakastrati19.4K vues
Figurat e rilindjes sonë kombëtare par olinuhi
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi20.8K vues
Natyra shqiptare par Megi Braka
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptare
Megi Braka7.4K vues
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri. par #MesueseAurela Elezaj
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.

Similaire à Humanizmi dhe Renesansa

letersia moderniste par
letersia modernisteletersia moderniste
letersia modernistebusinessforlife
1.4K vues7 diapositives
Letersi par
LetersiLetersi
Letersiesipaja
271 vues9 diapositives
Letersi par
LetersiLetersi
Letersiesipaja
52 vues9 diapositives
Projekt histori par
Projekt historiProjekt histori
Projekt historiGenti Germizi
4.2K vues8 diapositives
Rilindja Kombetare Shqiptare par
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
51.5K vues61 diapositives
Iluminizmi par
IluminizmiIluminizmi
IluminizmiFialdoMema
11.8K vues7 diapositives

Similaire à Humanizmi dhe Renesansa(20)

Letersi par esipaja
LetersiLetersi
Letersi
esipaja271 vues
Rilindja Kombetare Shqiptare par Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K vues
Letersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim mature par Marjan DODAJ
Letersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim matureLetersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim mature
Letersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim mature
Marjan DODAJ46.3K vues
Filozofia gjate shekullit XVII par Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K vues
GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013 par SHKOLLA "ALBANET"
GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013
GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013
Humaniste dhe rilindesit kryesore par mcpu2546
Humaniste dhe rilindesit kryesoreHumaniste dhe rilindesit kryesore
Humaniste dhe rilindesit kryesore
mcpu2546588 vues
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historise par SHKOLLA "ALBANET"
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historiseGJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historise
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historise
SHKOLLA "ALBANET"2.5K vues
Kufizimet e letersise gjate diktatures par Darla Evangjeli
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Darla Evangjeli9.9K vues
Hasan tahsini 100 vjet pavaresi par Ardit Bido
Hasan tahsini 100 vjet pavaresiHasan tahsini 100 vjet pavaresi
Hasan tahsini 100 vjet pavaresi
Ardit Bido1.2K vues

Plus de Shkollë

Perandoria Lindore Romake - Bizanti par
Perandoria Lindore Romake - Bizanti Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Perandoria Lindore Romake - Bizanti Shkollë
207 vues9 diapositives
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore par
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShkollë
2.6K vues10 diapositives
Paraqitja e Islamit par
Paraqitja e IslamitParaqitja e Islamit
Paraqitja e IslamitShkollë
116 vues9 diapositives
Krijimi i Njeriut par
Krijimi i NjeriutKrijimi i Njeriut
Krijimi i NjeriutShkollë
252 vues9 diapositives
Dyndja e Madhe e Popujve par
Dyndja e Madhe e PopujveDyndja e Madhe e Popujve
Dyndja e Madhe e PopujveShkollë
519 vues8 diapositives
REVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIX par
REVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIXREVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIX
REVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIXShkollë
4.8K vues10 diapositives

Plus de Shkollë(12)

Perandoria Lindore Romake - Bizanti par Shkollë
Perandoria Lindore Romake - Bizanti Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Shkollë207 vues
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore par Shkollë
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shkollë2.6K vues
Paraqitja e Islamit par Shkollë
Paraqitja e IslamitParaqitja e Islamit
Paraqitja e Islamit
Shkollë116 vues
Krijimi i Njeriut par Shkollë
Krijimi i NjeriutKrijimi i Njeriut
Krijimi i Njeriut
Shkollë252 vues
Dyndja e Madhe e Popujve par Shkollë
Dyndja e Madhe e PopujveDyndja e Madhe e Popujve
Dyndja e Madhe e Popujve
Shkollë519 vues
REVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIX par Shkollë
REVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIXREVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIX
REVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIX
Shkollë4.8K vues
Marrëdheniet Ndëkombëtare Pas Luftes së Dytë Botërore par Shkollë
Marrëdheniet Ndëkombëtare Pas Luftes së Dytë BotëroreMarrëdheniet Ndëkombëtare Pas Luftes së Dytë Botërore
Marrëdheniet Ndëkombëtare Pas Luftes së Dytë Botërore
Shkollë471 vues
MAQEDONIA par Shkollë
MAQEDONIAMAQEDONIA
MAQEDONIA
Shkollë423 vues
Shqipëria në vitet 1912 1939 par Shkollë
Shqipëria në vitet 1912 1939Shqipëria në vitet 1912 1939
Shqipëria në vitet 1912 1939
Shkollë4.1K vues
LUFTA E DYTË BOTËRORE par Shkollë
LUFTA E DYTË BOTËRORELUFTA E DYTË BOTËRORE
LUFTA E DYTË BOTËRORE
Shkollë698 vues
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK par Shkollë
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shkollë23.3K vues
Të lexosh do të thotë të kërkosh par Shkollë
Të lexosh do të thotë të kërkoshTë lexosh do të thotë të kërkosh
Të lexosh do të thotë të kërkosh
Shkollë225 vues

Humanizmi dhe Renesansa

 • 1. LËNDA HISTORI Humanizmi dhe Humanizmi dhe Renesansa Renesansa Arsimtar, Bujamin Salija Arsimtar, Bujamin Salija
 • 2. Humanizmi dhe Renesansa ishte një lëvizje e reformimit intelektual, kulturor dhe arsimor ne Evropen e periudhes se Mesjetes se vone dhe periudhes se hershme moderne. Në këtë levizje ishin te angazhuar zyrtare qytetare dhe kishtare, koleksioniste librash, mesimdhenes dhe shkrimtare, te cilet ne fund te shekullit XV filluan te quheshin "humaniste". Me konkretisht ajo u zhvillua gjate shekullit XIV dhe fillimit te shekullit XV.
 • 3. Skolasticizmi u përqëndrua në përgatitjen e njerëzve për të qenë doktor, avokat ose teolog profesioniste dhe behej mbi bazen e disa teksteve te aprovuara te logjikes, filozofise natyrore, mjekesise, ligjit dhe teologjise. Qendrat me te rëndësishme të humanizmit ishin Firenca, Napoli, Roma, Venediku Venecia, Mantova, Ferrara dhe Urbino.
 • 4. Historiani gjerman i shekullit XIX, Georg Voigt 1827-1891 e identifikoi Francesco Petrarken si humanistin e pare te Rilindjes. Paul Johnson pajtohet se Petrarku ishte i pari qe thoshte se "shekujt midis renies se Romes dhe te tashmes ishin epoke e erresires". Sipas Petrarkut, ajo qe nevojitej per te korrigjuar kete situate ishte studimi dhe imitimi i kujdesshem i autoreve te medhenj klasike. GEORG VOIGT FRANCESCO PETRARK
 • 5. Personazh të rëndësishëm gjatë humanizmit Lovato Lovati (1241-1309) ka qen nje dijetar, poet, notere, gjyqtar dhe humanist italian nga Rilindja italiane. Edhe pse ka diskutime dhe dilema mes historianve, Lovati ndryshe nihet dhe si “babai I humanizmit”, ku shkolla e Lovatit dukshëm përmbanë karakterisitika që më vonë do ta definojnë dhe vetë zhvillimin e humanizmit, duke u bazuarë ne kureshtjen për tekstet të kohës klasike. .
 • 6. Dante Aligeri (1265-1321) Një figurë e shquarë e kohës, do bëhet simbol i gjuhës dhe kulturës italiane, ku do jetonte në kohën e konfliktit gjuhësor në itali, mes latinishtës dhe asaj që quhej “gjuha vulgare” që ishte sipas dialekteve province/komunave të ndryshme, si dhe do të njihej si një shembëlltyr për të gjith humanismin evropian. Ideja e tij që paraqiti në veprat e tij, permbanin në doktrrin idet e humanizmit. Ai nuk besonte se kjo jetë është vetëm një barrë e nevojshme për t'u përgatitur për jetën e përjetshme, por se individët duhet të përpiqen të jenë të lumtur mbi tokë. Vepra e tij më madhore është Divina Commedia apo Komedia Hynore..
 • 7. Leonardo Bruni (1370 - 1444) ishte një humanist italian, historian dhe burrështetas, ai shpesh njihet dhe si historian më i rëndësishëm I Rilindjës së hërshme. Me të drejtë konsiderohet si figura qendrore e përpjekjeve në fillim të Rilindjes, për ta ripërcaktuar formën dhe funksionin e të shkruarit të historiës. Ai ishte më I hershmi që perdori gjat shkrimit të historisë tri periudhat: Antikiteti, Mesjeta, Modernja.
 • 8. Marin Barleti (1450/60 – 1512/13) Ishte Humanist shqipëtarë, dhe autori I veprës së pare në gjuhen shqipe, ai shkroi “Rrethimi I Shkodrës” , një vepër me karakter historikë, ku ishte dhe vetë pjesmarrës, ku pas rënjës së kështjellës së fundit, ai dhe shumë bashkvendas të tij, iken në mërgim, në drejtim të italis, ky ky migori në Venedik ku zhvilloi kulturen dhe fromimin e tij humanistë, më vone përmblodhi dhe shkroi veprën “Historia e Skenderbut”, që mirret dhe si një vepër bazë nga të hershmet per historin e heroit të shqiptarëve.