Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Polariteti i ujit

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Projekt
Lenda:Kimi
Shkolla:
Themistokli Germenji
Punoi:Kristina Kocibelli
XII E
Pranoi Prof:Limonie Kulla
Tema :
Polariteti I Ujit
UJI, dhe demonstrimi i saj drejt polarizimit
Uji është burimi kryesor i jetës për të gjitha qenieve të gjalla në Tokë, ajo...
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
NDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 11 Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Publicité
Publicité

Polariteti i ujit

 1. 1. Projekt Lenda:Kimi Shkolla: Themistokli Germenji Punoi:Kristina Kocibelli XII E Pranoi Prof:Limonie Kulla
 2. 2. Tema : Polariteti I Ujit
 3. 3. UJI, dhe demonstrimi i saj drejt polarizimit Uji është burimi kryesor i jetës për të gjitha qenieve të gjalla në Tokë, ajo mbulon 70.8 % të sipërfaqes së planetit. Bimët , kafshët dhe njerëzit të marrin në të gjithë ata dhe të bëjë një përdorim të madh të ujit është gjetur në sasi të lartë në qelizat , veçanërisht në citoplazmë dhe vacuoles . Përsa i përket trupit të njeriut , uji është baza e moshës dhe peshës në përqindje të ndryshme ( njeriu mesatar është i përbërë nga uji për 65% të masës trupore ) . Por ... pse është blu uji? Ngjyra blu e ujit është dhënë nga aftësia e diellit për të absorbuar të tilla si ngjyra e kuqe, portokalli , dhe pastajtë lehta se arrin të na duket neve , për këtë arsye ,më blu . Sa për ujin e detit është një çështje tjetër :ngjyra blu vjen nga plankton , organizmat ujorë lundrues , të cilat absorbojnë dritën pak ' e kuqe.
 4. 4. Cfare është uji ? Ujit ( H2O ) eshte nje kompleks kimik i përbërë nga një atom oksigjen ( O ) qendror dhe dy atome hidrogjen ( H ) lidhura së bashku me lidhje kovalente . Vetitë kryesore të ujit janë: ▪kohezionit . Për shkak të lidhjes hidrogjenike midis molekulave ( tërheqja mes molekulave të të njëjtit lloj ) . Tensioni sipërfaqësor është pasojë e kohezionit në një pellg që ju mund të shihni insektet janë në gjendje të ecin në sipërfaqen e ujit, si në qoftë se ajo ishte likuid , por të ngurta . Ju gjithashtu keni mundësinë për të testuar efektin e tensionit sipërfaqe duke vendosur një clip letër në ujë, pa u fundosur në xhami . Për efekt të lëngjeve tensioni sipërfaqësor sillen sikur sipërfaqja e tyre ishte formuar nga një membranë elastike . ▪aderimin . Për shkak të veprimit të tërheqjen në mes të molekulave të ndryshme. Adezive bashku me kohezionin shpjegojë fenomenit te capillarity , përkatësisht kapacitetin që ka për t'u ndiqet përmes tubave të ujit të shumë të hollë . ▪të lartë të ngrohjes specifike . Është përcaktuar si shuma e ngrohjes se një gram të substancës duhet të keni për të rritur temperaturën e saj nga një shkallë celsius . Lejon organizatat për të mbajtur një temperaturë konstante brendshme .
 5. 5. ▪të lartë të ngrohjes e avullimit . Është përcaktuar si sasia e energjisë e nevojshme për të kthyer një gram lëng në avullit . ▪Tendenca për të veçoj . Uji tenton të veçoj liruar joneve hidrogjen ( H + ) dhe joneve hidroksid (OH - ) . ▪polarizimit . Uji është një molekulë polare , e cila ka një pagesë të pjesshme pozitive ( + δ ) , hidrogjeni dhe pjesërisht një negativ ( δ - ) , oksigjen . Që nga uji paraqet ky çekuilibër i tarifave është përcaktuar si një dipole elektrike . Ju mund të tregojnë polarizimit të ujit përmes një eksperimenti të thjeshtë : ju merrni një shkop qelqi dhe bëhet i ngarkuar elektrikisht nga fërkimi . Me një leckë të leshtë fërkonshufra xhami , duke bërë një pagesë pozitive . Në fakt , në këtë mënyrë , elektronet janë të zbriten të materialit , dhe ajo merr , si rezultat , një pagesë pozitive . Në këtë pikë, nëse qasja ngarkuar shufra në ujë që vjen jashtë, për shembull, nga një trokitje e lehtë ne mund të vëreni se sajet e ujit është tërhequr nga shkop magjik .
 6. 6. Kjo ndodh sepseuji , duke qenë një molekulë polare , paraqet akuza të kundërta, të cilat janë të shpërndara në bazë të forcave që veprojnë në molekulën e njëjtë: në këtë rastshufra xhami , i ngarkuar pozitivisht , shkakton një orientim me ngarkesë negative të oksigjenit drejt saj dhe për këtë arsye është tërhequr .
 7. 7. Polariteti (Polaritetin e molekulës së ujit është përgjegjës për mos-Lineariteti e molekulës.) (Polariteti) Në kimi ,polariteti është një pronë e molekulave , në të cilën një molekulë (i quajtur polare ) ka një pagesë të
 8. 8. pjesshme pozitiv mbi një pjesë e molekulës dhe një pagesë të pjesshme negativ në një tjetër anën e kundërt të molekulës. Molekulat që nuk shfaqin fenomenin e polarizimit të quhen apolar apo jo- polare . Molekulë tipike polare eshte uji , në të cilin një ngarkesë pjesshme negativ eshte e pranishme ne afersi te atom oksigjen dhe nje ngarkuar pjesshme pozitiv eshte e pranishme ne afersi te te dy atomeve të hidrogjenit . Polarizimit gjithashtu përcakton miscibility midis përbërjeve : Në mënyrë tipike dy komponime polare janë miscible . Polariteti është shprehur në mënyrë sasiore nga momenti i saj dipole , e cila fitohet duke shumëzuar pranishëm pjesshme ngarkuar në dy ekstremeve për distanca në mes të akuzave . Në mënyrë tipike në molekula me më shumë se dy atomeve , ku atomet janë të gjithë të barabartë me njëri- tjetrin dhe të lidhur me një atom qendror të një lloji të ndryshëm , për shembull ( CH4 ) ,molekula polare nuk ka sjellje , që ngapolariteti i çdo lidhje të vetme anuloj mes tyre .
 9. 9. Shkalla e polarizimit të një obligacioni kovalente varet nga aftësia relative të lidhura atomeve për të tërhequr elektronet . Vektor Dallimi electronegativity e atomeve individuale lejon për të vlerësuar shkallën e polarizimit të një obligacioni . Prandajshkalla e polaritetit ndryshon me ndryshimin electronegativity rritje. Polarizimit ne nje molekule atëherë ndodh në qoftë se elektroneve e lidhjes midis dy atome të ndryshme A dhe B nuk janë ndarë në mënyrë të barabartë shkak te te electronegativity ndryshëm i dy atomeve . Prandaj është për të krijuar një moment elektrike dipole : Mu = q * d ku d ështëdistanca në mes të dy akuzave + Q dhe -Q cilat përbëjnëdipole elektrike { T } ^ { + } A - { B ^ { - q } } në rast se ajo është B më elektronegativ i A. Sepsekoha për të bonove dhe obligacioneve në distancë mund të matet eksperimentalisht , është e mundur për të përcaktuar ngarkuar QE dipolar prandaj përqindja e karakterit jonik të një lidhje kovalente .
 10. 10. Momenti elektrike e molekulave polyatomic jepet nga shuma vektoriale e momenteve dipole e bonove individuale dhe çdo xhamadan vetmuar, atëherë momenti rezultant , e cila do të tregojë nëseështë molekula polare apo jo, do të varet në gjeometrinë e molekulës . Për CO2 shembull, BF3 , CF4 nuk janë polare , në dritën e momenteve të larta dipole e bonove individuale të përfshira. NH3 , NF3 , H2O , CHF3 , në vend të kësaj , janë molekula polare Molekula e ujit eshte POLARE Molekulë uji , ka si forumla H20 dhe është i përbërë nga dy atomeve të hidrogjenit lidhura kovalente në një oksigjen. Tërheqjen se një ushtrim atom në respekt të elektroneve quhet electronegativity . Më shumë elektronegativ një atom është ,aq më tepër është edhe forca e tij e tërheqje për elektronet të obligacionit . Molekulat e përbëra nga vetëm një element për 2 atomet janë identike dhe të kryejë të njëjtat forca e
 11. 11. tërheqjes në elektronet . Obligacionet kovalente të molekulave Codest quhen jo- polare , sepse elektronet janë të ndarë në mënyrë të barabartë në mes të dy atomeve. Në të kundërt,molekulë uji është formuar nga atomet me electronegativity shumë të ndryshme ; që atëherë zhvillon një lloj i ndarjes asimetrik do të flasim për një lidhje ashtuquajturës kovalente polare . Të dy obligacione kovalente polare siguruar qëuji është një molekulë polare , të pajisur kështu me një shtyllë pak negativ dhe dy poleve pak pozitive .

×