Contenu connexe

Tema8

 1. L’aire és una dissolució de gasos que forma una capa al voltant de la Terra que rep el nom d’atmosfera. L’aire té massa i ocupa un volum. Factors que determinen el temps atmosfèric: • Núvols • Precipitacions • Vent • Temperatura
 2. La meteorologia estudia el temps atmosfèric i intenta preveure’l. Les prediccions meteorològiques són útils per a: L’agricultura El turisme La pesca El trànsit terrestre El trànsit marítim El trànsit aeri
 3. La pressió atmosfèrica és el pes que exerceix l’aire de l’atmosfera sobre la superfície de la Terra. La pressió atmosfèrica disminueix amb l’altitud. El baròmetre és l’aparell que mesura la pressió atmosfèrica. Les zones amb la pressió atmosfèrica alta s’anomenen anticiclons (A) i es caracteritzen pel bon temps. Les zones amb la pressió atmosfèrica baixa s’anomenen depressions (D) o borrasques (B) i es caracteritzen pel mal temps.
 4. La temperatura de l’aire és la magnitud que ens indica el seu grau de calor. La temperatura no és la mateixa al llarg del dia ni durant tot l’any. La temperatura també depèn de:  La proximitat del mar  La vegetació  La nuvolositat  Els vents El termòmetre mesura la temperatura de l’aire.
 5. El vent és l’efecte que fa l’aire quan es mou. L’aire es mou per efecte de la temperatura. L’aire calent puja perquè és menys dens, i l’aire fred baixa. El penell assenyala la direcció del vent. L’anemòmetre en mesura la velocitat. PENELL ANEMÒMETRE
 6. La humitat atmosfèrica indica la quantitat de vapor d’aigua que conté l’atmosfera. L' higròmetre és l’aparell que mesura la humitat atmosfèrica. A causa de l’escalfor del sol, l’aigua dels rius, llacs, mars, basses... s’evapora. Aquest vapor d’aigua passa a formar part de l’aire de l’atmosfera. Si el vapor d’aigua es refreda, es condensa i es formen petites gotes d’aigua que es poden anar unint fins a formar els núvols.
 7. TIPUS DE NÚVOLS
 8. estrats Els estrats són núvols baixos o de mitjana alçada que formen capes grises horitzontals. cirrus Els cirrus són núvols blancs i alts que tenen forma de franges estretes.
 9. Els cúmuls són núvols de mitjana alçada que semblen boles de cotó fluix. cúmuls nimbes Els nimbes són núvols grisos i espessos que s’originen a les capes baixes de l’atmosfera i s'estenen fins bastant amunt.
 10. Quan les petites partícules d’aigua, formades pel refredament del vapor d’aigua no són prou concentrades per formar un núvol, sobretot quan estan en contacte amb el terra, es formen boires o boirines.
 11. El vapor d’aigua de l’aire, en una nit freda, es pot condensar damunt el terra o la vegetació i formar la rosada. Si la nit és molt freda, en comptes de gotes d’aigua es formen cristalls de gel, que anomenem gebrada.
 12. La precipitació esdevé quan els núvols descarreguen l’aigua que porten. Les precipitacions poden ser en forma de:  pluja  neu  calamarsa
 13. El pluviòmetre és l’aparell que mesura els litres d’aigua que cauen en 1 metre quadrat.