Publicité
Publicité

Contenu connexe

Publicité
Publicité

Shqiperia pj5 e fundit

 1. PJ V E FUNDIT(KULTURA,SPORTI DHE FESTAT)
 2. Kultura  Kultura e Shipërisë është e pasur në shumë drejtime të arit si kinematogafi, teatër, art figurativ etj.  Pas Luftës së II-të Botërore nën udhëheqjen e sistemn Komunist të Shqipërisë është futur në shoqërin9 shqiptare edhe shpërndarja e mirënjohjeve për veprimtari të ndryshme të personava me profesione artistike. Ndër mirënjohjet më të njohura janë Artist i popullit dhe Artist i Merituar. Me ndërrimin e sistemit të qeverisjes, në Shqipëri shpërndarjen e mirënjohjeve e bën Presidenti i Republikës së Shqipërisë. Mirënjohjet që presidenti i bën shqiptarve dhe shtetasve të tjerë janë shenjë e mirënjohjes për kontributin e individëve për sfera të ndryshme të kulturës shqiptare.
 3. Arti në Shqipëri  Fillimet e artit figurativ në truallin e Shqipërisë janë të hershme. Gjurmët e para i përkasin periudhës se neolitit. Nëpërmjet zbulimeve të shumta arkeologjike, në zona të ndryshme të vendit, janë gjetur qindra e mijëra qeramika, terrakota, zbukurime ne metal etj., që u përkisnin fiseve ilire, paraardhësve të drejtpërdrejtë të shqiptarëve të sotëm.  Prodhimet më të hershme janë të thjeshta, për përdorim praktik, por në to shfaqen edhe vlera artistike si në format zoomorfe të enëve ashtu edhe në dekorim, gdhendjet dhe elemente të tjerë. Nga shekulli i gjashtë deri në shekullin e trete p.e.re në qeramika vizatohen linja dhe figura gjeometrike; forma ndërtohet me siluet më elegant dhe pasurohet me elemente plastike. Shumë enë të kësaj periudhe, që ruhen sot në muzetë e Shqipërisë, kanë vlera të mirëfillta artistike dalluese vendase, që nuk i ndeshim në artin e fqinjëve të tjerë po aq të lashtë si helenët, maqedonasitë apo romakët.
 4. Pikture e Onufrit
 5. “Motra Tone’’ Kol Idromeno
 6. “Skëderbeu” Pikturë nga Spiro Xega
 7. Sporti në Shqipëri Kombëtarja shqiptare e futbollit Federata Shqiptare e Volejbollit Federata Shqiptare e Atletikës
 8. Kombëtarja shqiptare e futbollit  Kombëtarja shqiptare e futbollit është ekipi kombëtar i futbollit të Shqipërisë dhe kontrollohet nga Federata Shqiptare e Futbollit, ajo është krijuar që nga viti 1932.Edhe pse asnjëherë nuk ka luajtur asnjë ndeshje, ekipi shqiptar i futbollit kombëtar ka ekzistuar para se të krijohej FSHF. Kjo gjë dëshmohet nga regjistrimi i kombëtares në Kupën Ballkanike të 1929–31 (edhe pse Shqipëria u tërhoq nga kompedicioni përpara se të fillonte). FSHF-ja u krijua më 30 Qershor 1930 dhe Shqipëria priti 16 vite për të luajtur ndeshjen e parë ndërkombëtare, duke debutuar kundër Jugosllavisë në 1946. Në 1932, Shqipëria u bashkua me FIFA-n (gjatë kongresit në 12 Qershor — 16 Qershor) dhe në 1954, ai ishte një nga anëtarët krijues tëUEFA-s.
 9. Festat Data e festës Emërtimi i festës 1 janar dhe 2 janar Festa e Vitit të Ri 7 mars Dita e Mësuesit 8 mars Dita e Nënës 14 mars Dita e Verës 22 mars Nevruzi 1 prill Dita e Rrenave (Gënjeshtrave)
 10. Data e festës Emërtimi i festës 1 maj Dita e punëtorëve 19 tetor Dita e Nënë Terezës 28 nëntor Dita e Pavarësisë dhe Festa e Flamurit 29 nëntor Dita e Çlirimit Kombëtar 25 dhjetor Krishtlindjet midis 22 marsit dhe 25 prillit Pashkët Katolike midis Prillit dhe Majit Pashkët Ortodokse gjatë vitit Bajram i Vogël / Fitër Bajrami gjatë vitit Bajram i Madh / Kurban Bajrami
 11. FUND
Publicité