Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

NJEGOS IZMJENE .pptx

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
m.pptx
m.pptx
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 7 Publicité

NJEGOS IZMJENE .pptx

  1. 1. PEJOVIC LAZAR IX-1 O.Š. ,,VLADO MILIĆ,,
  2. 2. HRONOLOŠKI ŽIVOT PETRA II  PETAR II KAO I PRIJASNJI VLADARI IZ PORODICE PETROVIC-NJEGOŠ DOLAZI SA SELA NADOMAK LOVĆENA, NEDALEKO OD CETINJA - NJEGUŠA  ROĐEN 13.XI 1813. BIO JE VLADIKA CRNOGORSKI I BRDSKI PO NJEGOVIM DUŽNOSTIMA PREMA DRZAVI I CRKVI  U NJEGOVOM ,NAZOVIMO GA PRIVATNOM ,ŽIVOTU VLADIKA RADE PISAO JE POEZIJU I PIJESMU  NA VLAST JE STUPIO 1830. A KAO CRKVENI VOĐA 1833. TE VLADA SVE DO 1851.  PREMINUO JE VAN CRNE GORE NAKON GODINU DANA LIJECENJA U BOKI POTOM PAR MIJESECI U BEČU  ŠKOLOVAO SE NA CETINJU ,ĐE MU JE PROFESOR BIO SIMO MILUTINOVIĆ SARAJLIJA KOJI JE U TOM PERIODU BIO JEDAN OD NAJPRIZNATIJIH PROFESORA U EVROPI  KAKO JE BIO VJERSKI POGLAVAR CRNE GORE U TOM PERIODU NJEGOŠ NIJE IMAO NI SUPRUGU NITI POTOMAKA
  3. 3. UTICAJ VLADIKE RADA NA DRŽAVU CRNU GORU GEO-POLITIČKI  NJEGOŠ JE ZA VRIJEME SVOJE VLADAVINE PROŠIRIO TERITORIJU CRNE GORE  UVEO REFORME U DRUŠTVU PO PITANJU SUDA  RADIO JE NA ISKORIJENJIVANJU KRVNE OSVETE  POVEZAO JE KULTURNIM VEZAMA CRNOGORSKO PRIMORIJE POD MLECIMA I SJEVER CRNE GORE POD OSMANSKIM CARSTVOM DUHOVNI-KULTUROLOŠKI  NJEGOŠ JE RADIO NA OJACAVANJU UTICAJA CRKVE U CRNOJ GORI ,KAKO BI PRIVUKAO I POMIRIO ODREDJENA ZARAĆENA PLEMENA  RADIO JE I NA OPISME- NJAVANJU LJUDI TE JE CETINJE IMALO 87 PISME- NIH STANOVNIKA NA SVA- KIH 100 STANOVNIKA
  4. 4. NJEGOŠEVA KNJIŽEVNA DIJELA NJEGOŠ JE VAN CRNE GORE A I U NJOJ ZNAMENITIJI PO SVOJOJ KNJIŽEVNOSTI NO NJEGOŠEVA DIJELA NIJESU SAMO ,,GORSKI VIJENAC,, I ,,LUČA MIKROKOZMA,, DOVOLJNA ČINJENICA ZA TO JE DA MI U CRNOJ GORI OD UKUPNOG NJEGOŠEVOG STVARALAŠTVA IMAMO 75% OČUVANO U TA DIJELA SPADAJU GORE POMENUTI ,,GORSKI VIJENAC,,(BEČ) I ,, LUČA MIKROKOZMA,,(BEOGRAD) A OSIM NJIH ,,LAŽNI CAR ŠĆEPAN MALI,,(TRST), ,,LIJEK JAROSTI TURSKE,, (CETINJE) I MEĐU BROJNIM DRUGIMA ,,PUSTINJAK CETINSKI,,(CETINJE)
  5. 5. NJEGOŠ I LOVĆEN  NJEGOŠ KAKO JE ODRASTAO POD LOVĆENOM VAZDA SE DIVIO NJEGOVOJ LJEPOTI TE JE U PAR NAVRATA O TOJ LJEPOTI I GORDOSTI PISAO I PRIČAO ZATO JE SAHRANJEN  LOVĆENA ODAKLE SE PRUŽA POGLED NA CIJELU CRNU GORU.
  6. 6. CITATI PETRA DRUGOG Ćud je ženska smiješna rabota! Ne zna žena ko je kakve vjere; stotinu će promijenit vjerah da učini što joj srce žudi. Strah životu kalja obraz često. Ko na brdo, ak i malo, stoji, više vidi no onaj pod brdom. Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka. Vuk na ovcu svoje pravo ima ka tiranin na slaba čovjeka; al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvjetija! Oči zbore što im veli srce. Lipo, ljepo, lepo i lijepo, bilo, bjelo, belo i bijelo-listići su jednoga cvijeta, u pupolj se jedan odnjihali.
  7. 7. HVALA NA PAŽNJI

×