Energjia dhe ndotja e mjedisit

Eneo Petoku
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Eneo Petoku
• Nuk është e lehtë lehtë të shprehet se ç’është energjia.Nuk e
dimë as nga erdhi apo pse ekziston.Thjesht dimë se ajo
ekziston.
• Rregulli i universit mbi energjinë thotë se ajo nuk
humbet.Thjesht kalon nga një formë në një tjetër.
•Ç’është enrgjia?
•Llojet e energjisë
Energjia e lëvizjes
Energjia që zotëron një trup i ngjeshur,i shtypur etj.
Energjia e çliruar nga reaksionet kimike
Energjia e ndodhur në bërthamën e atomeve
E.Kinetike
E.Potenciale
Elastike
E.Elektrike
E. Berthamore
E.Kimike
Energjia e fituar nga pozicioniE. Potenciale
Gravitacionale
E. Dritore
E. Valore
Energjia e tranmetuar nëpërmjet fotoneve
Energjia e transmetuar nga një burim elektrik
Energjia e tranmetuar nëpërmjet valëve
E. Termale Energjia që mbart një trup kur ngrohet
•Ç’formë energjie i nevojitet njerzimit?
Njerëzimit i nevojitet energji për ta bërë jetëm më të lehtë dhe cilësore.
Format e energjisë që i nevojiten njerëzimit:
•Energji Mekanike (makina,vinçi)
•Energji Termale (gatimi,dushi,kondicionerët)
•Energji Kimike (ushqimet)
•Energji Elektrike (televizori,kompjuteri)
•Burimet që përdorim për ti përfituar
•Burimet fosile
•Energjia mekanike e ujit dhe erës
•Burimet drurësore
•Dielli
•Energjia Berthamore (fisionare)
•Cilat janë ato burime energjitike,të cilat
ndotin mjedisin,që njerzimi përdor?
Burimi kryesor i ndotjes janë padyshim lëndët fosile.Lëndët fosile,si
nafta,benzina e gazi natyror çlirojnë sasi të mëdha gazrash serë në
mjedis,duke krijuar rreth qytete të mëdha një mjegull dioksidi
karboni.Në nivel global ato e kanë rritur sasinë e Co2 në
atmosferë,sidomos që pas Luftës II Botërore.Rritja e Co2 në
atmosferë rrit efektin serë të këtij gazi duke izoluar nxehtësinë në
planet dhe duke krojuar ngrohjen globale.
•Burimet drurësore
Burimet drurësore përdoren për
të krijuar energji termale nga
energjia e tyre kimike.Në
burimet drurësore problemi
kryesor nuk është ndotja që
shkakton ndjegja e tyre por
shkretimi i natyrës dhe ulja e
aftësisë së saj për të ulur nivelin
e dioksidit të karbonit.
•Reaksionet Bërthamore fisionare
Ndotëse të mjedisit??
Gjate fisionit, nje berthame e nje elementi te rende (si uraniumi) shperbehet pas
goditjes me nje neutron qe crregullon ciklin e brendshem te saj, ne berthama me
te lehta, dhe clirohen dy ose tre neutrone, fotone, energji dhe rreze gama.
Neutronet e cliruara, te cilat kane fituar nje fare shpejtesie dhe energjie kinetike
nga reaksioni, shkojne e godasin berthamat e atomeve te tjera, te cilat do te
shperbehen ne dy berthama te reja dhe do te clirojne po ashtu energji, fotone,
rreze gama, dhe neutrone te tjera. Fillon keshtu nje reaksion zinxhir qe do te
shperbeje te gjithe berthamat atomike te dhe do te cliroje nje sasi te madhe
energjie.
Principi baze per prodhimin e energjise nga berthama atomike, qendron ne faktin
se masa totale pas nje reaksioni berthamor eshte me e vogel se masa para
reaksionit. Diferenca midis ketyre masave eshte shnderuar ne energji, sipas
ekuacionit E=m*c2, ku E eshte energjia e cliruar, m eshte diferenca e masave, c
eshte nje konstante qe perben shpejtesine e drites 299 792,458 km/s. Kjo
energji e cliruar, mund te kontrollohet dhe te perdoret per te shnderuar ujin ne
avull, i cili mund te perdoret per te vene ne levizje turbinat ne nje gjenerator
elektrik. 1 gram Uranium 235 gjate fisionit, cliron nje energji te barabarte me ate
te cliruar nga djegia e 1,6 ton nafte.
•A krijojnë ndotje reaksionet fisionare?
Jo,ato nuk krijojnë asnjë lloj
ndotjeje si p.sh gazra serë,por
krijojnë mbetje radioaktive te
rrezikshme.Ato mund të
izolohen dhe nuk dëmtojnë
mjedisin.Por atëhere pse nuk
ndërtojmë më shumë centrale
bërthamore për shfrytëzimin e
kësaj energjie?Proble është se
në rast aksidenti në ajër
çlirohen lëndë te rrezikshme
radioaktive,duke ndotuar
ajrin,ujin,tokën dhe duke
shkaktuar vdekje e sëmundje.
•Si mund ti zëvëndësojmë burimet ndotje
shkaktuese?
Cilat janë burime alternative?
•Rritja e numrit të hidrocentraleve për të shfrytëzuar sa më shumë energjinë
mekanike të ujit
•Rritja e përdorimit të energjisë së erës
•Rritja e shfrytëzimit të energjisë diellore nëpërmjet paneleve diellore
•Përdorimi i hidrogjenit
•Reaksionet bërthamore fuzionare (në të ardhmen)
•Parimi i përdorimit të enrgjisë mekanike të
ujit dhe erës
Energjia mekanike e ujit në
hidrocantrale vë në lëvizje turbinen e
cila duke u rroutulluar krijon energji
elektrike.I njëjti parim ndodh edhe
në panelet me erë.Në këtë rast
rrotullimi i turbinës ndodh me anë të
energjise mekanike të erës.
•Panelet diellore
Lllojet e tyre
Panelet diellore perdorin energjine e diellit dhe
e trasformojne ne energji te dobishme apo
nxehtesi per aktivetet e njeriut.
Panelet diellore ndahen ne 3 kategori:
Panele diellore fotovoltazh: shenderrojne
energjine djellore ne energji elektrike.
Panele diellore termik: shenderrojne energjine
djellore per nxehjen e ujit.
Panele diellore hibrid: ku ka te dyja funksionet
siper.
Panelet kane avantazh sepse lejojne shume
kursimin e energjise elektrike apo gazit per
ngrohje te ambjenteve. Por shpesh here
kostua e instalimi eshte shume e larte!
•Panelet diellore
Si funksionojnë?
Trasformimi i Drites se Diellit ne Energji!
Fluksi i drites se diellit bie mbi materialin e
panelit qe eshte i perbere prej
gjysempercjelles te cilet jane te ndertuar me
silic.
Atomet e silicit te panelit formojne nje tip
rrjete te kristalte tredimesionale ne forme
tetraedike dhe çdo njeri nga keto ve ne
dispozicion nje nga kater elektronet e
valences. Dhe ai qe krijon energjine eshte
elektroni i jashtem i orbites, pasi 3 te tjeret
jane te lidhur me berdhamen. Pra e gjitha kjo
mundesohet pasi atomit i ndryshon faza e
valences.
•Hidrogjeni në H2O si burim energjie
Si funksionon në për të vënë në lëvizje automjetet
Motorri me hidrogjen përmban një
anodë,një katodë,një polimer elektrolik
dhe një katalizator.Polimeri ndan anodën
nga katodë,të cilat janë pjata metalike të
ngarkuara negativisht dhe
pozitivisht.Hidrogjeni dërgohet në
anodë.Anoda dhe katalizatori e ndajnë
bërthamën e hidrogjenit në protone dhe
elektrone.Protonet kalojnë nga anoda në
katodë përmes elektrolitit.Elektronet
kalojnë në një cikël të veçantë për të
prodhuar elektricitet i cili në rastin e
makinën shërben për energji
mekanike.Kjo lloji teknologjie mund të
përdoret edhe për të prodhuar elektricitet
për shtëpitë tona.
•Implementimi i hidrogjenit
Avantazhet dhe pengesat
Avantazhi parësor i implementimit të
kësaj teknologjie është mos ndotja e
mjedisit,pasi ky proces çliron vetëm
avull.Gjithashtu mposhtet varësia nga
burimet fosile të cilat mendohet se do
të mbarojnë dekadat e ardhme.Në disa
vende si Irlanda dhe Brazili kjo lloj
teknologjie është implementuar.Në
pjesën tjetër të botës kjo pothuajse nuk
ka ndodhur fare për shkak të mungesës
së infrastrukturës së karburanteve me
hidrogjen dhe mos zbatimi i politikave
favorizuese për këtë teknologji.
•Reaksionet bërthamore fuzionare
Zgjidhja përfundimare e problemit energjitik në planet
Reaksionet fuzionare janë të kundërtat e reaksioneve fisionare.Në
fuzion bashkohet bërthama atomesh të lehta dhe krijohen atome më të
rënda.Rasti tipik është bashkimi i dy bërthamave hidrogjen për të
prodhuar një bërthamë helium.Procesi bazohet në formulën e
famshme të Ajnshtajnit E=mc^2,sipas së cilës masa dhe energjia janë
të njëvlershme.Gjatë reaksionit fuzionar,ashtu si te ai fisionar, kemi
humbje mase e cila kthehet në energji.Por ndryshimi në këtë rast është
se nuk kemi mbetje radioaktive dhe çlirohet shumë më shumë
energji.Për 1 gram hidrogjen prodhohet një energji e barasvlefshme
me djegjen e 10 ton nafte.Ndryshe mund të themi se 1kg hidrogjen do
të furnizonte një qytet me 2 milion banor për 2 muaj me
elektricitet.Ky proces është arritur të zhvillohet nga shkencëtarët por
për ta zhvilluar harxhojmë më shumë energji se sa marrim.Në rast se
do të arrinim të përdornim më pak se sa marrim do të thoshte
zgjidhje përfundimtare e problemit energjitik.
Energjia dhe ndotja e mjedisit
1 sur 16

Recommandé

energjia par
energjia energjia
energjia ANA KOSHI
27.1K vues29 diapositives
ENERGJIA ...!!!! par
ENERGJIA ...!!!!ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!#MesueseAurela Elezaj
15.3K vues18 diapositives
Filozofia gjate shekullit XVII par
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
6.7K vues5 diapositives
Sistemi diellor par
Sistemi diellorSistemi diellor
Sistemi diellor#MesueseAurela Elezaj
22.3K vues17 diapositives
Hebrenjtë në Shqipëri par
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K vues13 diapositives
gjenet dhe semundjet gjenetike par
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikeDajana Gjini
6.7K vues25 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Kimia ne mbrojtje te mjedisit par
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
16.5K vues11 diapositives
Energjia Berthamore par
Energjia Berthamore Energjia Berthamore
Energjia Berthamore MartinGega98
29K vues20 diapositives
Modelet e atomit par
Modelet e atomitModelet e atomit
Modelet e atomitBlerinaMuobega
12.8K vues6 diapositives
Projekt ne fizike par
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
26.4K vues6 diapositives
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike) par
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Denisa Caushi
2K vues5 diapositives
Mjedisi dhe njeriu par
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuKlarisa Klara
29.1K vues5 diapositives

Tendances(20)

Kimia ne mbrojtje te mjedisit par Klarisa Klara
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara16.5K vues
Projekt ne fizike par Daniela Ela
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela26.4K vues
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike) par Denisa Caushi
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Denisa Caushi2K vues
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi par Marinela Abedini
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Marinela Abedini49.2K vues
Kimia ne jeten e perditshme par Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.6K vues
Energjia dhe Burimet e Energjisë par Klajdi Proko
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko28K vues
Figurat e rilindjes sonë kombëtare par olinuhi
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi20.8K vues
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme par ornela rama
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
ornela rama50.3K vues
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.7K vues
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes par Iris Sakej
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmesProjekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Iris Sakej9.5K vues
turizmi ne shqiperi par manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K vues
Struktura e atomit dhe bërthama e tij par Fleurati
Struktura e atomit dhe bërthama e tijStruktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tij
Fleurati35K vues

En vedette

energjia dhe burimet e energjise par
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise ornela rama
78.4K vues8 diapositives
Panelet diellore par
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet dielloreKlarisa Klara
78.1K vues8 diapositives
Energjia Diellore par
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Dielloredritan sadikaj
47.9K vues25 diapositives
Resurset e pariperteritshme- powerpoint par
Resurset e pariperteritshme- powerpointResurset e pariperteritshme- powerpoint
Resurset e pariperteritshme- powerpointEniLikaj
26.4K vues57 diapositives
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike par
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikekoralda
43.3K vues24 diapositives
Energjia llojet par
Energjia llojetEnergjia llojet
Energjia llojetKlodjan Hoxha
26.8K vues29 diapositives

En vedette(20)

energjia dhe burimet e energjise par ornela rama
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise
ornela rama78.4K vues
Resurset e pariperteritshme- powerpoint par EniLikaj
Resurset e pariperteritshme- powerpointResurset e pariperteritshme- powerpoint
Resurset e pariperteritshme- powerpoint
EniLikaj26.4K vues
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike par koralda
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda43.3K vues
Energjia diellore par Maja
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia diellore
Maja 12K vues
Ndotja e Mjedisit par Anida Ago
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
Anida Ago156.5K vues
Projekt: Fizika Berthamore par Denis Lezo
Projekt: Fizika BerthamoreProjekt: Fizika Berthamore
Projekt: Fizika Berthamore
Denis Lezo9.6K vues
Hidrokarburet e ndotja shkaktuar prej tyre par Edward Newgate
Hidrokarburet e ndotja shkaktuar prej tyreHidrokarburet e ndotja shkaktuar prej tyre
Hidrokarburet e ndotja shkaktuar prej tyre
Edward Newgate32.9K vues
Kequshqyerja dhe semundjet par Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.1K vues
Water resources par josuenico
Water resources Water resources
Water resources
josuenico14.1K vues

Similaire à Energjia dhe ndotja e mjedisit

Projekt par
ProjektProjekt
ProjektKristi Kristii
2.9K vues5 diapositives
Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit par
Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit Marjo Xhani
112 vues9 diapositives
Elektrostatika par
ElektrostatikaElektrostatika
ElektrostatikaEgla Mërzheku
7.3K vues28 diapositives
Energjia Berthamore-Besart Bakalli-Fizike.pptx par
Energjia Berthamore-Besart Bakalli-Fizike.pptxEnergjia Berthamore-Besart Bakalli-Fizike.pptx
Energjia Berthamore-Besart Bakalli-Fizike.pptxBesartBakalli2
110 vues20 diapositives
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaike par
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaikeDisa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaikeLulzim Thaçi
8.8K vues74 diapositives
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr... par
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Edward Newgate
37.8K vues25 diapositives

Similaire à Energjia dhe ndotja e mjedisit(20)

Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit par Marjo Xhani
Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
Marjo Xhani112 vues
Energjia Berthamore-Besart Bakalli-Fizike.pptx par BesartBakalli2
Energjia Berthamore-Besart Bakalli-Fizike.pptxEnergjia Berthamore-Besart Bakalli-Fizike.pptx
Energjia Berthamore-Besart Bakalli-Fizike.pptx
BesartBakalli2110 vues
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaike par Lulzim Thaçi
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaikeDisa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
Lulzim Thaçi8.8K vues
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr... par Edward Newgate
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Edward Newgate37.8K vues
Energjia e Rinovueshme (Clean energy) par Klea Medini
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Klea Medini492 vues
Centralet Berthamore par Ergi Nushi
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
Ergi Nushi12.6K vues
Shnderrimet e energjise (uji) par FialdoMema
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
FialdoMema15.6K vues
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9 par arbanhlalni
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
arbanhlalni3.6K vues
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Ener... par InxhinieriMjedisi
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Ener...Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Ener...
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Ener...
InxhinieriMjedisi1.3K vues
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI par InxhinieriMjedisi
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI
InxhinieriMjedisi1.2K vues
Teknologji XII par Denis Lezo
Teknologji XIITeknologji XII
Teknologji XII
Denis Lezo1.8K vues
zbatimet e elektricitetit par ornela rama
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetit
ornela rama2.7K vues

Energjia dhe ndotja e mjedisit

 • 1. Energjia dhe ndotja e mjedisit Eneo Petoku
 • 2. • Nuk është e lehtë lehtë të shprehet se ç’është energjia.Nuk e dimë as nga erdhi apo pse ekziston.Thjesht dimë se ajo ekziston. • Rregulli i universit mbi energjinë thotë se ajo nuk humbet.Thjesht kalon nga një formë në një tjetër. •Ç’është enrgjia?
 • 3. •Llojet e energjisë Energjia e lëvizjes Energjia që zotëron një trup i ngjeshur,i shtypur etj. Energjia e çliruar nga reaksionet kimike Energjia e ndodhur në bërthamën e atomeve E.Kinetike E.Potenciale Elastike E.Elektrike E. Berthamore E.Kimike Energjia e fituar nga pozicioniE. Potenciale Gravitacionale E. Dritore E. Valore Energjia e tranmetuar nëpërmjet fotoneve Energjia e transmetuar nga një burim elektrik Energjia e tranmetuar nëpërmjet valëve E. Termale Energjia që mbart një trup kur ngrohet
 • 4. •Ç’formë energjie i nevojitet njerzimit? Njerëzimit i nevojitet energji për ta bërë jetëm më të lehtë dhe cilësore. Format e energjisë që i nevojiten njerëzimit: •Energji Mekanike (makina,vinçi) •Energji Termale (gatimi,dushi,kondicionerët) •Energji Kimike (ushqimet) •Energji Elektrike (televizori,kompjuteri) •Burimet që përdorim për ti përfituar •Burimet fosile •Energjia mekanike e ujit dhe erës •Burimet drurësore •Dielli •Energjia Berthamore (fisionare)
 • 5. •Cilat janë ato burime energjitike,të cilat ndotin mjedisin,që njerzimi përdor? Burimi kryesor i ndotjes janë padyshim lëndët fosile.Lëndët fosile,si nafta,benzina e gazi natyror çlirojnë sasi të mëdha gazrash serë në mjedis,duke krijuar rreth qytete të mëdha një mjegull dioksidi karboni.Në nivel global ato e kanë rritur sasinë e Co2 në atmosferë,sidomos që pas Luftës II Botërore.Rritja e Co2 në atmosferë rrit efektin serë të këtij gazi duke izoluar nxehtësinë në planet dhe duke krojuar ngrohjen globale.
 • 6. •Burimet drurësore Burimet drurësore përdoren për të krijuar energji termale nga energjia e tyre kimike.Në burimet drurësore problemi kryesor nuk është ndotja që shkakton ndjegja e tyre por shkretimi i natyrës dhe ulja e aftësisë së saj për të ulur nivelin e dioksidit të karbonit.
 • 7. •Reaksionet Bërthamore fisionare Ndotëse të mjedisit?? Gjate fisionit, nje berthame e nje elementi te rende (si uraniumi) shperbehet pas goditjes me nje neutron qe crregullon ciklin e brendshem te saj, ne berthama me te lehta, dhe clirohen dy ose tre neutrone, fotone, energji dhe rreze gama. Neutronet e cliruara, te cilat kane fituar nje fare shpejtesie dhe energjie kinetike nga reaksioni, shkojne e godasin berthamat e atomeve te tjera, te cilat do te shperbehen ne dy berthama te reja dhe do te clirojne po ashtu energji, fotone, rreze gama, dhe neutrone te tjera. Fillon keshtu nje reaksion zinxhir qe do te shperbeje te gjithe berthamat atomike te dhe do te cliroje nje sasi te madhe energjie. Principi baze per prodhimin e energjise nga berthama atomike, qendron ne faktin se masa totale pas nje reaksioni berthamor eshte me e vogel se masa para reaksionit. Diferenca midis ketyre masave eshte shnderuar ne energji, sipas ekuacionit E=m*c2, ku E eshte energjia e cliruar, m eshte diferenca e masave, c eshte nje konstante qe perben shpejtesine e drites 299 792,458 km/s. Kjo energji e cliruar, mund te kontrollohet dhe te perdoret per te shnderuar ujin ne avull, i cili mund te perdoret per te vene ne levizje turbinat ne nje gjenerator elektrik. 1 gram Uranium 235 gjate fisionit, cliron nje energji te barabarte me ate te cliruar nga djegia e 1,6 ton nafte.
 • 8. •A krijojnë ndotje reaksionet fisionare? Jo,ato nuk krijojnë asnjë lloj ndotjeje si p.sh gazra serë,por krijojnë mbetje radioaktive te rrezikshme.Ato mund të izolohen dhe nuk dëmtojnë mjedisin.Por atëhere pse nuk ndërtojmë më shumë centrale bërthamore për shfrytëzimin e kësaj energjie?Proble është se në rast aksidenti në ajër çlirohen lëndë te rrezikshme radioaktive,duke ndotuar ajrin,ujin,tokën dhe duke shkaktuar vdekje e sëmundje.
 • 9. •Si mund ti zëvëndësojmë burimet ndotje shkaktuese? Cilat janë burime alternative? •Rritja e numrit të hidrocentraleve për të shfrytëzuar sa më shumë energjinë mekanike të ujit •Rritja e përdorimit të energjisë së erës •Rritja e shfrytëzimit të energjisë diellore nëpërmjet paneleve diellore •Përdorimi i hidrogjenit •Reaksionet bërthamore fuzionare (në të ardhmen)
 • 10. •Parimi i përdorimit të enrgjisë mekanike të ujit dhe erës Energjia mekanike e ujit në hidrocantrale vë në lëvizje turbinen e cila duke u rroutulluar krijon energji elektrike.I njëjti parim ndodh edhe në panelet me erë.Në këtë rast rrotullimi i turbinës ndodh me anë të energjise mekanike të erës.
 • 11. •Panelet diellore Lllojet e tyre Panelet diellore perdorin energjine e diellit dhe e trasformojne ne energji te dobishme apo nxehtesi per aktivetet e njeriut. Panelet diellore ndahen ne 3 kategori: Panele diellore fotovoltazh: shenderrojne energjine djellore ne energji elektrike. Panele diellore termik: shenderrojne energjine djellore per nxehjen e ujit. Panele diellore hibrid: ku ka te dyja funksionet siper. Panelet kane avantazh sepse lejojne shume kursimin e energjise elektrike apo gazit per ngrohje te ambjenteve. Por shpesh here kostua e instalimi eshte shume e larte!
 • 12. •Panelet diellore Si funksionojnë? Trasformimi i Drites se Diellit ne Energji! Fluksi i drites se diellit bie mbi materialin e panelit qe eshte i perbere prej gjysempercjelles te cilet jane te ndertuar me silic. Atomet e silicit te panelit formojne nje tip rrjete te kristalte tredimesionale ne forme tetraedike dhe çdo njeri nga keto ve ne dispozicion nje nga kater elektronet e valences. Dhe ai qe krijon energjine eshte elektroni i jashtem i orbites, pasi 3 te tjeret jane te lidhur me berdhamen. Pra e gjitha kjo mundesohet pasi atomit i ndryshon faza e valences.
 • 13. •Hidrogjeni në H2O si burim energjie Si funksionon në për të vënë në lëvizje automjetet Motorri me hidrogjen përmban një anodë,një katodë,një polimer elektrolik dhe një katalizator.Polimeri ndan anodën nga katodë,të cilat janë pjata metalike të ngarkuara negativisht dhe pozitivisht.Hidrogjeni dërgohet në anodë.Anoda dhe katalizatori e ndajnë bërthamën e hidrogjenit në protone dhe elektrone.Protonet kalojnë nga anoda në katodë përmes elektrolitit.Elektronet kalojnë në një cikël të veçantë për të prodhuar elektricitet i cili në rastin e makinën shërben për energji mekanike.Kjo lloji teknologjie mund të përdoret edhe për të prodhuar elektricitet për shtëpitë tona.
 • 14. •Implementimi i hidrogjenit Avantazhet dhe pengesat Avantazhi parësor i implementimit të kësaj teknologjie është mos ndotja e mjedisit,pasi ky proces çliron vetëm avull.Gjithashtu mposhtet varësia nga burimet fosile të cilat mendohet se do të mbarojnë dekadat e ardhme.Në disa vende si Irlanda dhe Brazili kjo lloj teknologjie është implementuar.Në pjesën tjetër të botës kjo pothuajse nuk ka ndodhur fare për shkak të mungesës së infrastrukturës së karburanteve me hidrogjen dhe mos zbatimi i politikave favorizuese për këtë teknologji.
 • 15. •Reaksionet bërthamore fuzionare Zgjidhja përfundimare e problemit energjitik në planet Reaksionet fuzionare janë të kundërtat e reaksioneve fisionare.Në fuzion bashkohet bërthama atomesh të lehta dhe krijohen atome më të rënda.Rasti tipik është bashkimi i dy bërthamave hidrogjen për të prodhuar një bërthamë helium.Procesi bazohet në formulën e famshme të Ajnshtajnit E=mc^2,sipas së cilës masa dhe energjia janë të njëvlershme.Gjatë reaksionit fuzionar,ashtu si te ai fisionar, kemi humbje mase e cila kthehet në energji.Por ndryshimi në këtë rast është se nuk kemi mbetje radioaktive dhe çlirohet shumë më shumë energji.Për 1 gram hidrogjen prodhohet një energji e barasvlefshme me djegjen e 10 ton nafte.Ndryshe mund të themi se 1kg hidrogjen do të furnizonte një qytet me 2 milion banor për 2 muaj me elektricitet.Ky proces është arritur të zhvillohet nga shkencëtarët por për ta zhvilluar harxhojmë më shumë energji se sa marrim.Në rast se do të arrinim të përdornim më pak se sa marrim do të thoshte zgjidhje përfundimtare e problemit energjitik.