Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Agenda De Lhort

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
SETEMBRE
FEINES A L’HORT

Sembrarem i plantarem: escaroles, espinacs, bròquils,
cols, bledes, cebes, faves primerenques,…
...
OCTUBRE
FEINES A L’HORT

          Sembrarem i plantarem escaroles, espinacs, enciams, cols,
          ...
NOVEMBRE

FEINES A L’HORT

              Es continuen les sembres i plantades de escaroles,
         ...
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
LA DESCRIPCIÓ
LA DESCRIPCIÓ
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 12 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Publicité

Plus récents (20)

Publicité

Agenda De Lhort

 1. 1. SETEMBRE FEINES A L’HORT Sembrarem i plantarem: escaroles, espinacs, bròquils, cols, bledes, cebes, faves primerenques,… Recollirem tomàquets, pebrots, bitxos, enciam, mongetes. Les escaroles i els enciams s’han de regar força ja que si tenen poca aigua podrien espigar-se. CAMPS, BOSCOS I PRATS Comença la verema i la recol·lecció de pomes, figues, nous, castanyes, peres i avellanes. També és bon moment per collir móres. Aquest mes amb les primeres pluges, comencen a sortit les primeres espècies de bolets a la muntanya. EINES Aixada Càvec DITES I FEFRANYS Al setembre cadascú cull el que sembra. Setembre assaonat, bolet al Prat. Setembre de secada, bolet a l’ombrada. Bona gallina serà la que pongui pel veremar. Setembre s’endu els ponts i eixuga les fonts. Lluna setembral, la més clara de l’any. Pel mes de setembre es talla el que penja. Santa Tecla, patrona dels avisats , i també dels descuidats.
 2. 2. OCTUBRE FEINES A L’HORT Sembrarem i plantarem escaroles, espinacs, enciams, cols, col-i-flors, bledes, porros, julivert, apis, cebes, faves, pèsols,… Recollirem fulles d’api, cebes, tomàquets, pebrots, mongetes,… Per sembrar el julivert hem de buscar un lloc sec i que li toqui força el sol. El compostatge es va preparant amb les restes de plantes, fulles, fruits fets malbé, males herbes, … Caldrà posar-ho al compostador i anar-lo regant de tant en tant, al cap d’uns vuit o deu mesos ja tindrem un bon adob. CAMPS, BOSCOS I PRATS Continua la verema i la recol·lecció de pomes tardanes, figues, avellanes , nous castanyes, aglans… Comença la recol·lecció d’olives i de codony, molt apreciat per fer confitura. Recol·lecció de bolets. Respecteu el bosc, talleu els bolets amb un ganivet. No maltracteu el sòl del bosc per a que l’any següent es tornin a fer bolets. EINES Eixartell Aixada de neteja DITES I REFRANYS A la tardor ni fred ni calor Octubre finit, raïm recollit. Si vols tenir un bon favar sembra’l per la Mare de Déu del Pilar Pel Pilar, el tord ve i l’oreneta se’n va. Quan l’octubre va a la fi, tots els ocells d’hivern ja són aquí. Castanya bullida, castanya ensopida. Quan a l’octubre plou, el rovelló es mou. Octubre tronat, hivern nevat. L’octubre al peu, prepara l’arreu. Si a darreres d’octubre sembres ton blat, el segaràs més aviat. Quan l’octubre és arribat, sembra el sègol, l’ordi i el blat.
 3. 3. NOVEMBRE FEINES A L’HORT Es continuen les sembres i plantades de escaroles, espinacs, enciams, cols, col-i-flors, bledes, porros, julivert, apis, cebes, faves, pèsols,… Si és necessari caldrà protegir les plantes de les primeres gelades. Les faves, els espinacs i els cigrons els sembrarem amb lluna creixent. S’ha d’anar netejant l’hort d’herbes per què les nostres plantes aprofitin més les sals minerals i l’aigua del sòl. CAMPS, BOSCOS I PRATS Acaba la collita de fruita seca i pomes. Comença la collita de pinyons, taronges i mandarines. És època de començar a podar arbres per fusta, vigilant les llunes. Els arbres de fulla perenne en lluna nova i els de fulla caduca en lluna vella. Comença la recol·lecció de caquis o palo-santos. També és bon moment per collir cireres d’arboç. EINES Binadora Rascle DITES I REFRANYS Pel novembre cava i sembra. Darrera del novembre nuvolós ve el gener polsós. De la vinya plantada per Sant Martí, en surt el millor vi. Lluna roja de novembre se’n duu tota la sembra. Abans de Sant Martí, pa i vi; després de l’estiuet, fam i fred. De Santa Caterina a Nadal, un mes no hi val. Pluja per Sant Andreu, neu o fred molt greu. Per Tots Sants, amaga el ventall i treu els guants. A Sant Martí, iguals el dia i la nit. Pel novembre, cull el nap el que pel juliol la sembrat.
 4. 4. DESEMBRE FEINES A L’HORT Mes de repòs a les feines del camp, és un mes per fer tasques de manteniment i si és el cas de reparacions. Es cullen cols, bròquils, bledes, enciams i espinacs, i molt especialment l’api pel brou del Nadal. CAMPS, BOSCOS I PRATS Recol·lecció de l’oliva. Continua la collita de mandarina i taronja. S’inicien les empeltes, sempre que les temperatures siguin baixes però sense arribar a les gelades. Època per plantar arbres. Recordeu que és prohibit de recollir molsa, grèvol, avets,… del bosc. EINES Regadora Carretó DITES I REFRANYS Pel desembre, tremola el vent i l’home més valent. En lluna de Nadal, talla el pi i el verdal. Nadal sense lluna, de cent ovelles en torna una. Si sant Silvestre plora, tot l’any plora; sis ant Silvestre riu, tot l’any riu. Desembre nevat, bon any pel blat. Calor pel desembre i calor per gener, fred fort pel febrer. Per sant Silvestre, per la porta o la finestra. El sol de desembre i de gener porta gelades al Febrer. Si l’any se’n va rient, bon any vinent. Nit clara d’hivern, l’endemà dia d’infern.
 5. 5. GENER FEINES A L’HORT Plantarem cebes, enciams, escaroles, bledes, alls,…. Recol·lectarem cols, bròquils, bledes, porros, apis… Es preparen els terrenys per fer la sembra de primavera. Espot posar palla al terra per evitar que aquest es glaci. CAMPS, BOSCOS I PRATS És època per tallar branques dels arbres, és a dir podar, sobretot les xucladores. Recol·lecció de l’oliva. Continua la collita de mandarina i taronja. S’inicien les empeltes, sempre que les temperatures siguin baixes però sense arribar a les gelades. Època per plantar arbres. Recordeu que és prohibit de recollir molsa, grèvol, avets,… del bosc. EINES Forqueta Tisores de podar DITES I FEFRANYS Aigua de gener omple bótes i graner. Del gener el pagès, no entreu res. Qui rega en gener, posa blat al graner, palla al paller i oli a l’oliver. Si vols veure la lluna bé, mira-la pel gener. De l’aigua de gener, ni una gota se’n fa malbé. Pels reis el dia creix i el fred neix. El millor femer, el de la lluna nova del gener. Si vols tenir un bon aller, planta’l pel gener. Glaçada de gener la terra estova bé.
 6. 6. FEBRER FEINES A L’HORT Plantarem cebes, cols, escaroles, bròquils, bledes, maduixes i alls. Recol·lectarem escaroles, porros, cols,… Tallarem canyes amb lluna vella per fer-les servir la resta de l’any. És moment de recollir les famoses cebes grillades, els calçots. Es pot iniciar la sembra de patata primerenca. CAMPS, BOSCOS I PRATS Tallarem canyes amb lluna vella per fer-les servir la resta de l’any. Moment per a la poda dels fruiters. En aquest mes acaba la plantació d’arbres de fulla caduca. L’altra feina important d’aquest mes és adobar i femar el terra. EINES Aclotador Podadora de bardisses DITES I REFRANYS De la lluna de Febrer, no n’esperis res de bé. Guarda la llenya al llenyer per quan arribi el Febrer. Pel Febrer abriga’t bé. Si el Febrer no febreja, tot l’any bogeja. Quan pel Febrer trona la neu ja ressona. Pel mes de Febrer, un dia dolent i els altres també. Orenetes pel Febrer, mal any ve. El Febrer ja és jornaler. Pel Febrer treu flor l’ametller. Pel Febrer, un dia de sol i l’altre al braser.
 7. 7. MARÇ FEINES A L’HORT Es sembren i es planten la majoria de plantes hortícoles, principalment les càlides. Prepararem el planter de tomàquets, pebrots, albergínies en lluna vella de març. Es plantaran les patates pel voltant de Sant Josep, aprofitant la lluna vella. Hem d’asprar els pèsols. Recol·lectarem bledes, bròquils, alls tendres, porros, espinacs,… CAMPS, BOSCOS I PRATS Comencen a florir els arbres fruiters. S’han d’eliminar les males herbes dels camps. Comencen a sortit les múrgoles i els moixernons. És època d’espàrrecs i l’arribada de les orenetes. L’avellaner comenta a treure fulles. EINES Càvec Arpelles DITES I REFRANYS Per la Mare de Déu de març la múrgola treu el nas. Tota vinya estimada, pel març treballada. Març ventós pel pagès és profitós. Març, marçot, mata a la vella a la bora del foc i a la jove si pot. El sol de març porta refredats. Hivern de molta gelada, molta fruita assegurada. Març ventós i abril plujós fan a maig florit i formós. Març, marcer és mentider
 8. 8. ABRIL FEINES A L’HORT Plantarem carbassons, tomàquets, espinacs, cogombres, ceba, mongeteres primerenques,… Recol·lectarem bròquils, enciams, faves, pèsols, espinacs, alls tendres i cebes tendres. Neteja i cura de l’hort, hem de treure les males herbes. CAMPS, BOSCOS I PRATS L’abundància de pluges provoca un gran desenvolupament de les herbes, haurem de tenir neteja de les zones de conreu. És el moment de sembrar gira-sols i blat de moro i cotó. Floreixen els rosers. EINES Navalla Dalla DITES I REFRANYS Abril plovent i maig rient. La flor més gentil, la clavellina d’abril. Si per l’abril sents tronar, ordi i blat no faltarà. Per Sant Jordi, espiga l’ordi. Fins que la lluna d’abril no hagi pasta no donis l’hivern per acabat. Abril finit, el cep florit Abril mullat, bo pel blat. L’abril fa el pecat i el març és l’acusat.
 9. 9. MAIG FEINES A L’HORT Continuen les tasques de l’abril i podem afegir-hi: porros, carbasses i apis. Recol·lecció d’enciams, pèsols, cebes i alls tendres. S’han de nasprar les mongeteres. Cal prevenir les malalties dels fongs en les plantes de l’hort. Un remei natural és l’aigua d’ortigues. Plantarem mongetes tendres i tomàquets. CAMPS, BOSCOS I PRATS Recol·lecció de cireres, albercocs i préssecs primerencs. És el moment per dallar, assecar o ensitjar l’herba per als farratges. Recollirem la farigola per l’Ascensió. EINES Podall Falç DITES I REFRANYS Sembra julivert pel maig i tot l’any tindràs. Maig humit fa el pagès ric. Una flor no fa maig, ni una gota un raig. Trons pel maig, vents a raigs. Al maig, conforme vaig. Si sembres bledes al maig, per Nadal encara en menjaràs. Maig ventós i juny calent, fan bon vi i bon ferment. A bona hora vingui el maig, el millor més de tot l’any.
 10. 10. JUNY FEINES A L’HORT Plantarem carbassons, cebes, espinacs, tomàquets tardanes, mongetes, enciams, moniatos, bitxos i fesols. Recol·lectarem alls, albergínies, cebes, espinacs, pèsols, enciams, mongetes tenders, cogombres, carbassons, … Cal nasprar i esporgar les tomaqueres i tallar els xucladors dels costats. Prevenir que les tomaqueres estiguin ben seques per evitar malalties. Cal lligar enciams i escaroles. Per San Joan san de recollir alls i pèsols. CAMPS, BOSCOS I PRATS És època per tallar en verd, aclarar pereres i pomeres. Collita de préssecs, prunes, cireres i albercocs. Comenta la recol·lecció del cereal sobretot l’ordi. El cucut se’n va a les terres del nord. És moment de recollir herbes medicinals, les herbes s’han d’assecar a l’ombra i en un lloc sec. Es poden recollir maduixes de bosc. EINES Polvoritzador Pala DITES I REFRANYS Juny assolellat i ben tronat, any de molt vi i molt blat. El juny formós és abundant. Aigua de juny primerenca, molts mals arranca. Si plou per Sant Pere, pleura un mes darrere. Juny benigne i humit, de carreroles el prat n’és farcit. Al juny la pluja és lluny, i si plou, cada gota és com el puny. Aigua per San Joan, celler buit i molta fam. Al juny corbella al puny i la roba lluny.
 11. 11. JULIOL FEINES A L’HORT Plantarem bledes, mongetes pastanagues i raves. Recol·lecció de productes hortícoles en general: tomàquets, pebrots, cogombres, albergínies,….. Atenció al reg: cal regar de matinada, quan la terra i les plantes s’han refredat. La majoria de plantes d’horta s’han de regar per terra. El reg gota a gota és dels més convenients per a l’horta, sobretot si hi ha escassetat d’aigua. Cal continuar lligant i podant les tomaqueres. Recordem de disposar d’aigua d’ortigues per prevenir malalties a l’hort CAMPS, BOSCOS I PRATS S’acaben els treballs de la sega i la batuda dels cereals. És època de collita de peres i préssecs. Recol·lecció de l’herba del Prat pels animals. Moment per la lleva del suro. S’inicia l’època de la collita del raïm moscatell. EINES Forca Serra de poda DITES I REFRANYS Juliol sense rosada, duu la pluja amenaçada. Nit de juliol, pluja no vol. Pel juliol beure, suar i la fresca buscar. A mig juliol sembra el fesol, per la Mare de Déu Carmeta, a sembrar la mongeta. Pel juliol, amb poc foc vull el perol. Qui no pesca pel juliol no pesca quan vol. Si no regues pel juliol, tot l’any el camp se’n dol. Raïm per Sant Jaume, raïms aigualits; raïms de setembre te’n llepes els dits.
 12. 12. AGOST FEINES A L’HORT Plantarem bròquils i cols. Es recullen les cebes i la majoria dels productes de l’hort: Les cebes es poden deixar blanquejar al mateix hort si no fa molta calor. S’ha de regar amb precaució. Recollir mongetes. CAMPS, BOSCOS I PRATS És època de recollir peres pomes i prunes. Es continua la lleva del suro. La lluna nova d’agost és la més adequada per a que no broti la bardissa. Vigilar molt amb el foc. EINES Pic Rascleta DITES I REFRANYS A l’agost bull el mar i bull el most. La lluna d’agost clareja quan es fa fosc. Aigua d’agost, safrà, mel i most. Quan Sant Llorenç porta capa la pluja no s’escapa. Per l’agost a sol post, de seguida es fa fosc. Per la Mare de Déu d’agost, a les set és fosc. Si no plou per l’agost no gastis diners en most. A l’agost la dalla no té repòs. Per l’agost el bestiar de llana es mor de gana.

×