Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimi

Florent Reshani
Florent ReshaniKryetar à Gjimnazi "Kuvendi i Arbërit" - Faqja Zyrtare
Dukuritë negative,
pasojat dhe parandalimi
Dukuritë negative
O Në ditët e sotme, në rrethin ku jetojmë egzistojnë dukuritë negative
që gjdo ditë e më tepër po e përmbysin shoqërine tonë, zakonisht
ata të cilët janë viktimat e këtyre dukurive janë adoleshentët të
cilëve u imponohet nga rrethi i tyre duke u a bërë të pamundur të
kenë një të ardhme ku secili nga ta mund të kishte qasje në fusha
që vertet do ta ngritnin nivelin e punës, shoqeris dhe rrethit ku
jetojnë.
O Ndër dukurit negative më të përhapura në shoqërin tonë janë:
 Duhani
 Alkooli
 Droga etj.
 Duhani
O Edhe pse dihen pasojat të cilat sjellë konsumimi i duhanit, numri i
duhanpirësve në vendin tonë konsiderohet të jetë mjaft i lartë.
Mjekët thonë se konsumimi i duhanit shkakton varësi nga nikotina,
kancer dhe sëmundje të zemrës, rrudha në lëkurë, përkeqësim të
astmës, andaj rekomandojnë mos pirjen e duhanit!
O Duhani është përgjegjës për të ashtuquajturën “epidemi” të
kancerit të mushkrive, sidomos në gjysmën e dytë të shekullit XX-
të, duke çuar këtë kancer në numrin një të vdekshmërisë tek
meshkujt. Te femrat kanceri i mushkrive nuk ka rol parësor në
vdekshmërinë, por rreziku prej tij, është rritur me rritjen e
përdorimit të tij prej femrave.
0%
10%
20%
30%
40%
50%
60%
70%
80%
90%
100%
Meshkujt
Femrat
jo s`konsumojm duhan
Po konsumojm duhan
*Pyetja e të anketuarve ishte : A konsumoni duhan?
 Alkooli
O Alkooli sot përdoret me të madhe edhe nga të rinjtë, por edhe nga mosha jomadhore, e
cila është një brengë shumë e madhe në shoqërinë tonë bashkëkohore dhe te ajo
medicinale. Përdorimi i alkoolit nga rinia, sidomos në kohën e sotme, si mënyrë e
shprehjes për t'i kënaqur nevojat momentale dhe ëndjet e tyre, duke mos llogaritur fare
pasojat eventuale që rrjedhin në jetën e përditshme.
O Sipas kriminologëve dhe të dhënave të shoqërive hulumtuese, për pasojat e alkoolit te
rinia e sotme, secilën ditë e më shumë po rriten skandalet dhe mënyrat e veprimeve
negative të rinisë së alkoolizuar.
O Njeriu si qenie njerëzore ka mundësi vetë ta ndalojë përdorimin e tepruar të alkoolit,
sidomos rinia duhet ta frenojë veten pa shkuar te më e keqja, apo shkatërrimi i
ndërgjegjes së vet.
 Droga
O Moshat më të reja po bëhen përdorues të drogës në Kosovës. “Ulje e moshës
mesatare të personave që fillojnë të përdorin drogë . Në vitin 2004 mosha mesatare
ka qenë 20.5 vjeç, ndërsa në vitin 2012 është 16.6 vjeç”
O Një ndër shkaqet e kësaj rritje është mungesa e njohurive të duhura mbi drogat dhe
pasojat e përdorimit, që vjen si rezultat i mungesës së programeve parandaluese me
karakter vazhdues në shkollë.
O Të gjitha drogat e paligjshme kanë një efekt të menjëhershëm fizik, e ndër këto droga
që do të cekmi janë:
• Kanabis
• Kokaina
• Ekstaza
• Heroina etj.
• Kanabis
Çfarë është ?
Kanabisi është një lëndë si duhani, me ngjyrë mes të gjelbrës dhe kafesë, e cila përbëhet
nga lulet dhe gjethet e sipërme të thara të bimës së kërpit. Rrëshira e kanabisit apo, siç
quhet ndryshe, hashashi, është mbetja e tharë e një lënde që nxirret nga pjesa e sipërme
e lulëzuar e bimës së kërpit, e cila kthehet në pluhur ose presohet në forma. Vaji i
kanabisit ose, siç quhet ndryshe, vaji i hashashit, është një lëng i cili nxirret ose nga bima
e tharë ose nga rrëshira.
Si merret ?
Zakonisht, të gjitha format e kanabisit merren përmes tymosjes, si duhani. Rrëshira
dhe vaji i kanabisit mund edhe të hahen ose të pihen në formën e çajit.
Çfarë ndikimi ka te përdoruesi ?
Kanabisi i jep përdoruesit një ndjesi relaksimi dhe kënaqësie dhe ndonjëherë I vendos në
një gjendje euforie. Përdoruesi mund të provojë edhe një ndjesi më të forte të shqisave të
shikimit, nuhatjes, shijes dhe dëgjimit.
• Kokaina
Çfarë është ?
Kokaina është një pluhur i bardhë ose ngjyrë qumështi, i cili vepron si stimulues i
fuqishëm. Kokaina nxirret nga gjethet e bimës së kokës.Gjatë rrugës, mund të tretet ose të
“pritet” me lëndë të tjera me qëllim që të rritet sasia.Droga “crack” është një kokainë e
cila është përpunuar më tej me amoniak ose bikarbonat natriumi (sodë buke) dhe ngjan si
flokëza ose kokrriza të vogla.
Si merret ?
Zakonisht, kokaina thithet me hundë ose injektohet, ndërsa droga “crack” tymoset si
duhani.
Çfarë ndikimi ka te përdoruesi ?
Kokaina i jep përdoruesit një ndjesi gjallërie shpirtërore dhe e vendos në një gjendje
euforie. Gjithashtu, shpesh përdoruesi provon një rritje të përkohshme të niveleve të
gatishmërisë nervore dhe të energjisë dhe një shtyrje në kohë të urisë dhe të lodhjes.
Cilat janë rreziqet që lidhen me përdorimin e kokainës ?
Efektet afatshkurtra përfshijnë humbjen e oreksit, shpejtimin e frymëmarrjes dhe rritjen e
temperaturës së trupit dhe të rrahjeve të zemrës. Përdoruesit mund të sillen në mënyrë
shumë të çuditshme dhe të parregullt dhe, ndonjëherë edhe në mënyrë të dhunshme.
Doza të tepërta të kokainës mund të shkaktojnë edhe konvulsione, krizë epilepsie,
hemorragji cerebrale ose mosfunksionim të zemrës. Rreziqe të tjera, pavarësisht mënyrës
si merret droga, përfshijnë varësinë e fuqishme psikologjike, kequshqyerjen, rënien në
peshë, humbjen e orientimit, apatinë dhe një gjendje që ngjan me psikozën pananojake.
• Ekstaza
Çfarë është ?
Ekstaza është një stimulues psikoaktiv, i cili zakonisht prodhohet në laboratorë të
paligjshëm. Në të vërtetë, termi “ekstazë” ka evoluar dhe nuk përdoret për të quajtur
vetëm një lëndë kimike por në të vërtetë një gamë lëndësh të tilla të cilat kanë një efekt të
ngjashëm te përdoruesi. Shpesh, çfarëdo tablete me stemë tani quhet “ekstazë”
pavarësisht përbërjes së vet kimike. Edhe pse kjo drogë zakonisht shpërndahet në formën
e një tablete, ajo mund të jetë edhe në formë pluhuri ose kapsule. Tabletat mund të kenë
forma dhe madhësi të ndryshme.
Si merret ?
Zakonisht gëlltitet por mund edhe të thithet me hundë ose të injektohet.
Çfarë ndikimi ka te përdoruesi ?
Ekstaza mund të rrisë nivelet e ndjeshmërisë të përdoruesve dhe të shkaktojë një ndjesi
afërsie me njerëzit që i rrethojnë. Kjo drogë mund ta bëjë përdoruesin më shoqërues dhe
energjik.
Cilat janë rreziqet që lidhen me përdorimin e ekstazës ?
Në periudhën afatshkurtër, ekstaza mund të bëjë që trupi të mos i përfillë sinjalet e
problemeve siç janë dehidratimi, vilania dhe rraskapitja dhe mund të pengojë aftësinë e
trupit për të rregulluar temperaturën.
• Heroina
Çfarë është ?
Heroina ose sic quhet ne zhargonin e rruges e kuqja është një drogë që shkakton varësi te
forte dhe që ka veti kundra dhimbjes dhe e cila prodhohet përmes përpunimit të morfinës,
një lëndë natyrore e cila nxirret nga bima e opiumit.Kjo është droga qe me se shumti
merret me shiringe. Heroina e pastër është një pluhur i bardhë. Heroina e rrugës është
zakonisht e bardhë në ngjyrë kafe sepse përzihet me lëndë të papastra, çka do të thotë që
çdo dozë ndryshon nga tjetra. Shkakton varesine fizike ndryshe nga drogat e tjera.
Si merret ?
Zakonisht injektohet por mund edhe të thithet me hundë ose të tymoset.
Çfarë ndikimi ka te përdoruesi ?
Heroina mund t’u heqë përdoruesve tensionin, ankthin dhe depresionin. Përdoruesi
ndjehet i shkëputur nga lodhja ose dhimbja emocionale ose fizike. Në doza të mëdha,
përdoruesi mund të provojë gjendje euforie.
Cilat janë rreziqet që lidhen me përdorimin e heroinës ?
Pasojat afatshkurtra përfshijnë zvogëlimin e bebes së syrit, të përzier, të vjella, përgjumje,
paaftësi për t’u përqendruar dhe apati.Heroina shkakton varësi të madhe fizike dhe
psikologjike te përdoruesi.
Haluçinogjenët
Çfarë janë ?
Haluçinogjenët, ose drogat psikopatike, janë droga të cilat ia ndryshojnë gjendjen e
ndërgjegjes përdoruesit si edhe shkaktojnë lloje të ndryshme
LSD
Dietilamidi i acidit dilisergjik
Acid/Hippie (PCP)
Çfarë është ?
LSD-ja është një drogë gjysmë-sintetike e prodhuar nga acidi lisergjik, i cili gjendet në një
kërpudhë që rritet në bimën e thekrës dhe drithëra të tjera. LSD-ja, e cila zakonisht quhet
edhe “acidi”, është një prej drogave halucinogjene më të fuqishme. Në rrugë zakonisht
shitet në formën e katrorëve të vegjël prej letre me flluska me kokrra ku brenda
përmbahet droga, por shitet edhe në formën e tabletave, kapsulave si edhe në formë të
lëngshme. Është një lëndë pa ngjyrë dhe pa erë, me një shije paksa të hidhur.
Si merret ?
Zakonisht gëlltitet.
Çfarë ndikimi ka te përdoruesi ?
Nëse merret LSD, ajo shkakton ndryshime të forta në mendime, humor dhe shqisa,
krahas ndjenjave të afërsisë dhe shoqërimit
Parandalimi
O Rekomandohet zhvillimi i programeve parandaluese në shkolla dhe
me popullsinë e gjerë mbi përdorimin e substancave psikoaktive, si
dhe zhvillimi i programeve parandaluese të cilat i dedikohen të
rrezikuarëve dhe grupeve të margjinalizuara.
O Programet e parandalimit të përgjithshëm përmes mediave dhe
nëpër shkolla nuk do të arrijnë deri tek ata që kanë më së shumti
nevojë dhe mund të mos jenë mjaft të detajizuara për të ofruar
informacione, të cilat do të ndihmonin.
1 sur 11

Recommandé

Duhani,droga,alkooli par
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliEgi Zenelaj
52.3K vues20 diapositives
Drogat Projekt par
Drogat ProjektDrogat Projekt
Drogat ProjektAlbania Bros
2.5K vues19 diapositives
Barnat dhe drogat par
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogatFleurati
10.3K vues24 diapositives
Projekt droga par
Projekt drogaProjekt droga
Projekt drogaErmal Troksi
46.1K vues37 diapositives
Droga dhe shendeti par
Droga dhe shendetiDroga dhe shendeti
Droga dhe shendetiEgesta Trashani
28.5K vues13 diapositives
Tema:Lufta kunder duhanit par
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitJetmira Sula
10.9K vues25 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Duhani, rreziqet par
Duhani, rreziqetDuhani, rreziqet
Duhani, rreziqetistref bytyqi
50.4K vues13 diapositives
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit par
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.9K vues34 diapositives
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit. par
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.Vilson Shehu
58.4K vues21 diapositives
Duhani,Droga,Alkoli par
Duhani,Droga,AlkoliDuhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,AlkoliAba Abush
166.2K vues16 diapositives
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.6K vues23 diapositives
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST par
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTelvakastrati
19.4K vues13 diapositives

Tendances(20)

Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit. par Vilson Shehu
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
Vilson Shehu58.4K vues
Duhani,Droga,Alkoli par Aba Abush
Duhani,Droga,AlkoliDuhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,Alkoli
Aba Abush166.2K vues
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par Facebook
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.6K vues
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST par elvakastrati
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
elvakastrati19.4K vues
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne. par EsliSula1
Duhanpirja,  drogat e tjera dhe shendeti yne.Duhanpirja,  drogat e tjera dhe shendeti yne.
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
EsliSula11.8K vues
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.6K vues
Ndotja akustike ne Shqiperi par Ervis Leçi
Ndotja akustike ne ShqiperiNdotja akustike ne Shqiperi
Ndotja akustike ne Shqiperi
Ervis Leçi24.8K vues
Ndotja e ujit par ArDit Mani
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani54.4K vues
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. par enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti59.1K vues
Hekuri ,elementi kimik me vlere... par Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.9K vues
Alkooli dhe duhanpirja par romina balla
Alkooli dhe duhanpirjaAlkooli dhe duhanpirja
Alkooli dhe duhanpirja
romina balla2.9K vues
Ndotja nga Hidrokarburet par arnoldbeqiri
Ndotja nga HidrokarburetNdotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga Hidrokarburet
arnoldbeqiri5.9K vues
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri" par the blue bee
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
the blue bee84.5K vues
Projekti me instrumente muzike par S Gashi
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
S Gashi30.9K vues

Similaire à Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimi

droga par
drogadroga
drogaIzaura Xhumari
3.2K vues25 diapositives
Droga par
DrogaDroga
Drogaflori daut
360 vues6 diapositives
Projekti i aftesimit per jeten par
Projekti i aftesimit per jetenProjekti i aftesimit per jeten
Projekti i aftesimit per jetenFabi Ola Rusi
1.3K vues12 diapositives
pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.ppt par
pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.pptpdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.ppt
pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.pptGeriLika
298 vues8 diapositives
Projekt biologji par
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologjiesipaja
115 vues12 diapositives
Llojet e-drogave par
Llojet e-drogaveLlojet e-drogave
Llojet e-drogaveMarjan DODAJ
1.4K vues10 diapositives

Similaire à Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimi(20)

Projekti i aftesimit per jeten par Fabi Ola Rusi
Projekti i aftesimit per jetenProjekti i aftesimit per jeten
Projekti i aftesimit per jeten
Fabi Ola Rusi1.3K vues
pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.ppt par GeriLika
pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.pptpdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.ppt
pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.ppt
GeriLika298 vues
Projekt biologji par esipaja
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
esipaja115 vues
Droga dhe efektet e saj par Klodjan Hoxha
Droga dhe efektet e saj Droga dhe efektet e saj
Droga dhe efektet e saj
Klodjan Hoxha4.5K vues
Shendeti Dhe Droga par Erdi Dibra
Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Erdi Dibra4.8K vues
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik par lediana bardho
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizikNdikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik
Ndikimi i drogës në aspektin Psiko-fizik
lediana bardho1.4K vues

Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimi

  • 2. Dukuritë negative O Në ditët e sotme, në rrethin ku jetojmë egzistojnë dukuritë negative që gjdo ditë e më tepër po e përmbysin shoqërine tonë, zakonisht ata të cilët janë viktimat e këtyre dukurive janë adoleshentët të cilëve u imponohet nga rrethi i tyre duke u a bërë të pamundur të kenë një të ardhme ku secili nga ta mund të kishte qasje në fusha që vertet do ta ngritnin nivelin e punës, shoqeris dhe rrethit ku jetojnë. O Ndër dukurit negative më të përhapura në shoqërin tonë janë:  Duhani  Alkooli  Droga etj.
  • 3.  Duhani O Edhe pse dihen pasojat të cilat sjellë konsumimi i duhanit, numri i duhanpirësve në vendin tonë konsiderohet të jetë mjaft i lartë. Mjekët thonë se konsumimi i duhanit shkakton varësi nga nikotina, kancer dhe sëmundje të zemrës, rrudha në lëkurë, përkeqësim të astmës, andaj rekomandojnë mos pirjen e duhanit! O Duhani është përgjegjës për të ashtuquajturën “epidemi” të kancerit të mushkrive, sidomos në gjysmën e dytë të shekullit XX- të, duke çuar këtë kancer në numrin një të vdekshmërisë tek meshkujt. Te femrat kanceri i mushkrive nuk ka rol parësor në vdekshmërinë, por rreziku prej tij, është rritur me rritjen e përdorimit të tij prej femrave. 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Meshkujt Femrat jo s`konsumojm duhan Po konsumojm duhan *Pyetja e të anketuarve ishte : A konsumoni duhan?
  • 4.  Alkooli O Alkooli sot përdoret me të madhe edhe nga të rinjtë, por edhe nga mosha jomadhore, e cila është një brengë shumë e madhe në shoqërinë tonë bashkëkohore dhe te ajo medicinale. Përdorimi i alkoolit nga rinia, sidomos në kohën e sotme, si mënyrë e shprehjes për t'i kënaqur nevojat momentale dhe ëndjet e tyre, duke mos llogaritur fare pasojat eventuale që rrjedhin në jetën e përditshme. O Sipas kriminologëve dhe të dhënave të shoqërive hulumtuese, për pasojat e alkoolit te rinia e sotme, secilën ditë e më shumë po rriten skandalet dhe mënyrat e veprimeve negative të rinisë së alkoolizuar. O Njeriu si qenie njerëzore ka mundësi vetë ta ndalojë përdorimin e tepruar të alkoolit, sidomos rinia duhet ta frenojë veten pa shkuar te më e keqja, apo shkatërrimi i ndërgjegjes së vet.
  • 5.  Droga O Moshat më të reja po bëhen përdorues të drogës në Kosovës. “Ulje e moshës mesatare të personave që fillojnë të përdorin drogë . Në vitin 2004 mosha mesatare ka qenë 20.5 vjeç, ndërsa në vitin 2012 është 16.6 vjeç” O Një ndër shkaqet e kësaj rritje është mungesa e njohurive të duhura mbi drogat dhe pasojat e përdorimit, që vjen si rezultat i mungesës së programeve parandaluese me karakter vazhdues në shkollë. O Të gjitha drogat e paligjshme kanë një efekt të menjëhershëm fizik, e ndër këto droga që do të cekmi janë: • Kanabis • Kokaina • Ekstaza • Heroina etj.
  • 6. • Kanabis Çfarë është ? Kanabisi është një lëndë si duhani, me ngjyrë mes të gjelbrës dhe kafesë, e cila përbëhet nga lulet dhe gjethet e sipërme të thara të bimës së kërpit. Rrëshira e kanabisit apo, siç quhet ndryshe, hashashi, është mbetja e tharë e një lënde që nxirret nga pjesa e sipërme e lulëzuar e bimës së kërpit, e cila kthehet në pluhur ose presohet në forma. Vaji i kanabisit ose, siç quhet ndryshe, vaji i hashashit, është një lëng i cili nxirret ose nga bima e tharë ose nga rrëshira. Si merret ? Zakonisht, të gjitha format e kanabisit merren përmes tymosjes, si duhani. Rrëshira dhe vaji i kanabisit mund edhe të hahen ose të pihen në formën e çajit. Çfarë ndikimi ka te përdoruesi ? Kanabisi i jep përdoruesit një ndjesi relaksimi dhe kënaqësie dhe ndonjëherë I vendos në një gjendje euforie. Përdoruesi mund të provojë edhe një ndjesi më të forte të shqisave të shikimit, nuhatjes, shijes dhe dëgjimit.
  • 7. • Kokaina Çfarë është ? Kokaina është një pluhur i bardhë ose ngjyrë qumështi, i cili vepron si stimulues i fuqishëm. Kokaina nxirret nga gjethet e bimës së kokës.Gjatë rrugës, mund të tretet ose të “pritet” me lëndë të tjera me qëllim që të rritet sasia.Droga “crack” është një kokainë e cila është përpunuar më tej me amoniak ose bikarbonat natriumi (sodë buke) dhe ngjan si flokëza ose kokrriza të vogla. Si merret ? Zakonisht, kokaina thithet me hundë ose injektohet, ndërsa droga “crack” tymoset si duhani. Çfarë ndikimi ka te përdoruesi ? Kokaina i jep përdoruesit një ndjesi gjallërie shpirtërore dhe e vendos në një gjendje euforie. Gjithashtu, shpesh përdoruesi provon një rritje të përkohshme të niveleve të gatishmërisë nervore dhe të energjisë dhe një shtyrje në kohë të urisë dhe të lodhjes. Cilat janë rreziqet që lidhen me përdorimin e kokainës ? Efektet afatshkurtra përfshijnë humbjen e oreksit, shpejtimin e frymëmarrjes dhe rritjen e temperaturës së trupit dhe të rrahjeve të zemrës. Përdoruesit mund të sillen në mënyrë shumë të çuditshme dhe të parregullt dhe, ndonjëherë edhe në mënyrë të dhunshme. Doza të tepërta të kokainës mund të shkaktojnë edhe konvulsione, krizë epilepsie, hemorragji cerebrale ose mosfunksionim të zemrës. Rreziqe të tjera, pavarësisht mënyrës si merret droga, përfshijnë varësinë e fuqishme psikologjike, kequshqyerjen, rënien në peshë, humbjen e orientimit, apatinë dhe një gjendje që ngjan me psikozën pananojake.
  • 8. • Ekstaza Çfarë është ? Ekstaza është një stimulues psikoaktiv, i cili zakonisht prodhohet në laboratorë të paligjshëm. Në të vërtetë, termi “ekstazë” ka evoluar dhe nuk përdoret për të quajtur vetëm një lëndë kimike por në të vërtetë një gamë lëndësh të tilla të cilat kanë një efekt të ngjashëm te përdoruesi. Shpesh, çfarëdo tablete me stemë tani quhet “ekstazë” pavarësisht përbërjes së vet kimike. Edhe pse kjo drogë zakonisht shpërndahet në formën e një tablete, ajo mund të jetë edhe në formë pluhuri ose kapsule. Tabletat mund të kenë forma dhe madhësi të ndryshme. Si merret ? Zakonisht gëlltitet por mund edhe të thithet me hundë ose të injektohet. Çfarë ndikimi ka te përdoruesi ? Ekstaza mund të rrisë nivelet e ndjeshmërisë të përdoruesve dhe të shkaktojë një ndjesi afërsie me njerëzit që i rrethojnë. Kjo drogë mund ta bëjë përdoruesin më shoqërues dhe energjik. Cilat janë rreziqet që lidhen me përdorimin e ekstazës ? Në periudhën afatshkurtër, ekstaza mund të bëjë që trupi të mos i përfillë sinjalet e problemeve siç janë dehidratimi, vilania dhe rraskapitja dhe mund të pengojë aftësinë e trupit për të rregulluar temperaturën.
  • 9. • Heroina Çfarë është ? Heroina ose sic quhet ne zhargonin e rruges e kuqja është një drogë që shkakton varësi te forte dhe që ka veti kundra dhimbjes dhe e cila prodhohet përmes përpunimit të morfinës, një lëndë natyrore e cila nxirret nga bima e opiumit.Kjo është droga qe me se shumti merret me shiringe. Heroina e pastër është një pluhur i bardhë. Heroina e rrugës është zakonisht e bardhë në ngjyrë kafe sepse përzihet me lëndë të papastra, çka do të thotë që çdo dozë ndryshon nga tjetra. Shkakton varesine fizike ndryshe nga drogat e tjera. Si merret ? Zakonisht injektohet por mund edhe të thithet me hundë ose të tymoset. Çfarë ndikimi ka te përdoruesi ? Heroina mund t’u heqë përdoruesve tensionin, ankthin dhe depresionin. Përdoruesi ndjehet i shkëputur nga lodhja ose dhimbja emocionale ose fizike. Në doza të mëdha, përdoruesi mund të provojë gjendje euforie. Cilat janë rreziqet që lidhen me përdorimin e heroinës ? Pasojat afatshkurtra përfshijnë zvogëlimin e bebes së syrit, të përzier, të vjella, përgjumje, paaftësi për t’u përqendruar dhe apati.Heroina shkakton varësi të madhe fizike dhe psikologjike te përdoruesi.
  • 10. Haluçinogjenët Çfarë janë ? Haluçinogjenët, ose drogat psikopatike, janë droga të cilat ia ndryshojnë gjendjen e ndërgjegjes përdoruesit si edhe shkaktojnë lloje të ndryshme LSD Dietilamidi i acidit dilisergjik Acid/Hippie (PCP) Çfarë është ? LSD-ja është një drogë gjysmë-sintetike e prodhuar nga acidi lisergjik, i cili gjendet në një kërpudhë që rritet në bimën e thekrës dhe drithëra të tjera. LSD-ja, e cila zakonisht quhet edhe “acidi”, është një prej drogave halucinogjene më të fuqishme. Në rrugë zakonisht shitet në formën e katrorëve të vegjël prej letre me flluska me kokrra ku brenda përmbahet droga, por shitet edhe në formën e tabletave, kapsulave si edhe në formë të lëngshme. Është një lëndë pa ngjyrë dhe pa erë, me një shije paksa të hidhur. Si merret ? Zakonisht gëlltitet. Çfarë ndikimi ka te përdoruesi ? Nëse merret LSD, ajo shkakton ndryshime të forta në mendime, humor dhe shqisa, krahas ndjenjave të afërsisë dhe shoqërimit
  • 11. Parandalimi O Rekomandohet zhvillimi i programeve parandaluese në shkolla dhe me popullsinë e gjerë mbi përdorimin e substancave psikoaktive, si dhe zhvillimi i programeve parandaluese të cilat i dedikohen të rrezikuarëve dhe grupeve të margjinalizuara. O Programet e parandalimit të përgjithshëm përmes mediave dhe nëpër shkolla nuk do të arrijnë deri tek ata që kanë më së shumti nevojë dhe mund të mos jenë mjaft të detajizuara për të ofruar informacione, të cilat do të ndihmonin.