Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Kimia organike është degë e kimisë, qe studion konponimet e karbonit.Ne komponimetorganike te karbonit bëjnë pjesë jo vetë...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Kimia organike

7 734 vues

Publié le

Kimia organike

  1. 1. Kimia organike është degë e kimisë, qe studion konponimet e karbonit.Ne komponimetorganike te karbonit bëjnë pjesë jo vetëm ato komponime që gjenden ne botën e gjallë,por edhe ato konponime qe perfitohen ne monimeve inorganike në ato organike)dhepërfitimi i amoaniakut nga metani(shëndrrimi i konponimeve organike në atoinorganike). Konponimet organike i karakterizojnë disa veti fizike dhe kimike që idallojnë nga konponimet organike(tretshmerinë,pika e vlimit dhe eshkrirjes,djegëshmëria,struktura kimike,reaksionet kimike)etj.Konponimet organike iparaqesim me formulë molekulare,racionale te strukturës etj. Në kiminë organike bëjnëpjesë: Komponimet organike të karbonit, Hidrokarburet, Komponimet organike meoksigen dhe azot (alkoolet) dhe komponimet organike me rëndësi jetsore.Komponimet organike të karbonitKimia organike është degë e kimise, që studion përbërjen, strukturën,vetitë, reaksionet dhe sintezën e komponimeve të karbonit. Në kiminëorganike nuk merren të gjitha komponimet e karbonit su oksidet e karbonit(CO,CO2), kripërat karbonate etj. që bëjnë pjesë në kiminë oraganike.Kimia organike si shkencë më vete është themeluar vonë, në gjysmën eparë të shek. XIX. Kimistët para dyqind vjetësh substancat kimike i ndaninnë dy grupe: në substanca inorganike që fitoheshin nga bota jo e gjallë dheorganike që fitoheshin nga bota e gjallë. Kimisti suedez Bercelius për herëtë parë në vitin 1806 e pëmendi termin kimi organike. Sipas tij komponimetorganike përbëhen nga po ato elemente , që përbëjnë komponimetinogranike, mirëpo komponimet organike përfitohen vetëm nga organizmate gjallë.kjo u quajt ndryshe "teoria vitaliste" Por këtyre mendimeve u dhafund shkenctari gjerman Friedrich Wöhler ku thot qe ai mund ta fitoi urennga cianati i amoniumit(NH4OCN (aq) -nxehje-> CO(NH2)2(aq)). Taninumri i komponimeve organike të sintetizuara është shume më i madh. Viti1828 merret si bazë e fillimit të kimisë organike si shkencë. Termi kimiorganike përdoret sot e atëditë dhe ka të bëjë jo vetëm me komponimetorganike por edhe me ato komponime inorganike që mund të kthehen nëorganike me sintetizim në laborator. Numri i komponimeve organike sotështë rritur në 19 milion.

×