Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

5. mahkamah bumiputera

Prochain SlideShare
MAHKAMAH BUMIPUTERA
MAHKAMAH BUMIPUTERA
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 12
1 sur 12

Plus De Contenu Connexe

Livres associés

Gratuit avec un essai de 30 jours de Scribd

Tout voir

Livres audio associés

Gratuit avec un essai de 30 jours de Scribd

Tout voir

5. mahkamah bumiputera

 1. 1. Pengenalan: Mahkamah Bumiputera •Mahkamah Bumiputera hanya terdapat di Malaysia Timur. •Ditubuhkan melalui Ordinan Mahkamah Bumiputera Sabah (1954) . Mahkamah Bumiputra Sarawak (1955) •Mengendalikan Kes yang berkaitan dengaan penduduk tempatan.(BUMIPUTERA). •Mahkmah Bumiputera juga dikenali sebagai Mahkamah Anak Negeri dan Mahkamah Tinggi Borneo. •Ditubuhkan untuk mentadbir undang-undang adat di sabah/sarawak. •Mempunyai ibu pejabat pendaftaran di mana-mana tempat yang ditetapkan oleh Yang Di-Pertua Agung. •Mahkamah Bumiputera melantik Peguam yang sesuai atau sesiapa sahaja yang berkaitan profesion guaman dilantik oleh Yang Di-pertuan Negeri untuk menjadi persuruhjaya kehakiman . •
 2. 2. •kes yang melibatkan adat Cina dan India akan dibawa ke Mahkamah Tinggi dalam Sistem Mahkamah Awam. •kes tentang adat Islam yang melibatkan orang Muslim akan dibawa ke Mahkamah Syariah. •Mahkamah Bumiputera ini mengendalikan kes yang berkaitan dengan Undang-undang tempatan; •Tanah •Agama (kecuali agama islam ;berlainan keturunan) •Undang-undang bertulis •Jenayah kecil •Perkahwinan
 3. 3. STRUKTUR MAHKAMAH BUMIPUTERA DI SABAH DAN SARAWAK SARAWAK SABAH Mahkamah Rayuan Bumiputera Mahkamah Bumiputera Residen Mahkamah Daerah Bumiputera Mahkamah Pegawai/ Ketua Bumiputera Mahkamah Ketua Kampung Mahkamah Rayuan Bumiputera Mahkamah Pegawai Daerah Mahkamah Bumiputera
 4. 4. MAHKAMAH BUMIPUTERA SARAWAK SABAH  Melibatkan kaum bumiputera sahaja .  Mahkamah ini membicarakan mana-mana perkara yang berkaitan perlanggaran Adat Bumiputera dan kes dibawah undang-undang bertulis.  Hukuman yang dikenakan ialah denda dan penjara.  Memainkan peranan penting dalam membicarakan kes yang melibatkan adaat atau undang-undang kaum bumiputera Sabah.  Membicarakn kes berkaitan penjagaan anak ,perkahwinan ,pembahagian harta, wasiat ,dan perundangan adat.  Hukuman yg dijatuhkan oleh Mahkamah ini ialah penjara,denda, dan hukuman undang-undang Adat Bumiputera.
 5. 5. MAHKAMAH BUMIPUTERA DI SARAWAK MAHKAMAH RAYUAN BUMIPUTERA 1. Terdiri daripada Hakim Mahkamah Tinggi, Setiausaha Hal Ehwal Anak Negeri dan dua orang pengapit. 2. Mendengar kes-kes rayuan daripadaa Mahkamah Bumiputera Residen. MAHKAMAH BUMIPUTERA RESIDEN 1. Mendengar kes-kes rayuan daripada Mahkamah Bumiputera bawahan. 2. Terdiri daripada Residen , Ketua Bumiputera , dua orang pengapit. 3. Residen berkuasa menghentikan atau mengarahkan perbicaraan itu tidak mematuhi undang-undang adat.
 6. 6. MAHKAMAH DAERAH BUMIPUTERA / ANAK NEGERI 1. Terdiri daaripada majistret,Pegawai Bumiputera , dan dua orang pengapit. 2. Berkuasa menjatuhkan hukuman mati tidak melebihi dua tahun dan denda tidak melebihi RM200. MAHKAMAH KETUA BUMIPUTERA 1. Terdiri daripada Ketua Bumiputera dan dua orang pengapit. 2. Berkuasa menjatuhkan hukuman penjara tidak melebihi enam bulan dan denda tidak melebihi RM100. MAHKAMAH KETUA KAMPUNG 1. Terdiri daripada Ketua Kampung dan dua orang pengapit. 2. Berkuasa menjatuhkan hukuman denda tidak melebihi RM50.
 7. 7. MAHKAMAH BUMIPUTERA DI SABAH MAHKAMAH RAYUAN BUMIPUTERA 1. Terdiri daripada Hakim Mahkamah Tinggi dan dua orang Ketua Bumiputera. 2. Mendengar kes-kes rayuan daripada Mahkamah Bumiputera bawahan. MAHKAMAH PEGAWAI DAERAH 1. Terdiri daripada Pegawai Daerah dan dua orang pengapit. 2. Berkuasa menjatuhkn hukuman penjara tidak melebihi dua tahun dan denda tidak melebihi RM 200. MAHKAMAH BUMIPUTERA 1. Terdiri daripada Ketua Bumiputera dan dua orang pengapit. 2. Berkuasa menjatuhkan hukuman penjara tidak melebihi satu tahun dan denda tidak melebihi RM100.
 8. 8. Persamaan Mahkamah Bumiputera Sarawak dan Mahkamah Bumiputera Sabah kes yang berkaitan dengan perkahwinan atau seks dan kedua-dua pihak yang terlibat adalah daripada keturunan yang berbeza ;adat pihak perempuan hendaklah digunakan. Sebarang pelanggaran adat boleh dibicarakan di Mahkamah Bumiputera asalkan salah seorang daripada pihak-pihak yang terlibat ialah Bumiputera.
 9. 9. Bidang Kuasa Mahkamah Bumiputera 1 Mahkamah Bumiputera berkuasa untuk membicarakan: (a) kes kesalahan melanggar undang-undang adat dan pihak-pihak yang terbabit ialah bumiputera, contohnya tentang perkahwinan, perkara seks, harta pusaka, dan tanah (b) kes pelanggaran Undang-undang Adat Sarawak oleh seorang atau sekumpulan bumiputera (c) kes pelanggaran Undang-undang Adat Melayu bukan Islam (d) kes-kes diberi kuasa oleh undang-undang bertulis kepada Mahkamah Bumiputera 2 Kes yg melibatkan bumiputera Islam dibicarakan di Mahkamah Syariah & hanya akn dibicarakan di Mahkamah Bumiputera jika perkara yg hendak dibicarakan tidak diliputi dlm Undang-undang Islam.
 10. 10. KES – KES BUMIPUTERA
 11. 11. KES-KES Sarawak Sabah TARIKH: April 2, 2009,khamis. TEMPAT:Kuching PIHAK TERLIBAT:NOR ANAK NYAWAI KES: Keputusan Mahkamah Persekutuan memperkukuhkan tuntutan hak adat ke atas tanah.  hak adat Tanah seluas 672.8 hektar adalah dalam kawasan pertikaian.  Mereka menuntut NCR yang sah mengikut undang Tanah Sarawak, Peraturan-peraturan Rajah berkaitan dengan tanah dan undang-undang sebelumnya. TEMPAT: LAWAS PIHAK TERLIBAT: Jabatan Tanah dan Survei (JTS)dan penduduk kampung. KES: Menghalang kerja pembangunan Anak Kelapa Sawit.  Akibat kedegilan beberapa penduduk yang menanam kelapa sawit sehingga menghalang kerja pembekalan air Trusan di atas tanak milikkerajaan  Jabatan Tanah Survei (JTS) terpaksa bertindak tegas untuk teruskan projek bekalan air terawat.
 12. 12. TAMAT TERIMA KASIH

×