Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Buku tiga soalan (percubaan) radio amatur - dara

7 334 vues

Publié le

  • Download The Complete Lean Belly Breakthrough Program with Special Discount. ➤➤ https://tinyurl.com/y6qaaou7
       Répondre 
    Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
    Votre message apparaîtra ici
  • Do This Simple 2-Minute Ritual To Loss 1 Pound Of Belly Fat Every 72 Hours ➤➤ http://ishbv.com/bkfitness3/pdf
       Répondre 
    Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
    Votre message apparaîtra ici
  • Doctor's 2-Minute Ritual For Shocking Daily Belly Fat Loss! Watch This Video ➤➤ https://tinyurl.com/bkfitness4u
       Répondre 
    Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
    Votre message apparaîtra ici
  • PayDotCom.com now offers new members a one-time special credit offer and software bonus when joining for the first time . Click PayDotCom.com Referral link as below; http://paydotcom.net/?affiliate=939371
       Répondre 
    Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
    Votre message apparaîtra ici
  • mohon share yea
       Répondre 
    Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
    Votre message apparaîtra ici

Buku tiga soalan (percubaan) radio amatur - dara

  1. 1. RADIO AMATEUR EXAMINATION PEPERIKSAAN RADIO AMATUR Disediakan oleh : 9W2 TNY DABONG AMATEUR RADIO ASSOCIATION D.A.R.A BOOK THREE BUKU TIGA
  2. 2. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 1/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 1. This callsign could be allocated to an amateur operator in Malaysia: a) HSI b) 9VI c) 9W2 d) 9M1 2 The callsign of an amateur radio class a licensee who address is in Sarawak must use the prefix: a) 9M8 b) 9M7 c) 9M6 d) 9M2 3 Define radio communications a) the art of talking to another station b) the art of communication by means of telephones c) all communication by radio telephone d) all communication by means of radio waves 4 Malaysia views on international regulatory matters are coordinated by the: a) Malaysian Amateur Radio Transmitters Society (MARTS) b) Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) c) International Amateur Radio Union (IARU) d) Prime Minister¶s Department 5 The prime document for the administration of the amateur service in Malaysia is the: a) Radio Regulations, 1985 b) Broadcasting Act c) Radio Amateur¶s Handbook d) Multimedia Commission Act, 1998 6 How soon after you pass the Radio Amateur Examination (RAE) for class B amateur radio license may you transmit: a) Immediately b) 30 days after the test date c) as soon as the MCMC grants you a license d) as soon as you receive your license from the CMC 7 Administration of the amateur service in Malaysia is by: a) Malaysian Amateur Radio Transmitters Society b) Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) c) Jabatan Telekom Malaysia d) Syarikat Telekom Malaysia 1. Berikut merupakan µCallsign¶ yang ditetapkan untuk operator Amatur di Malaysia ; a) HIS b) 9VI c) 9W2 d) 9M1 2. µCallsign¶ yang telah ditetapkan dan mesti digunakan oleh pemegang lesen Radiao Amtur kelas A yang beralamat di Sarawak adalah; a) 9M8 b) 9M7 c) 9M6 d) 9M2 3. Definasi Radio Komunikasi adalah; a) seni percakapan dengan stesen yang lain b) seni berkomunikasi menggunakan talian telefon c) semua bentuk komunikasi melalui telefon d) semua bentuk komunikasi melalui penggunaan gelombang radio. 4. Pemantauan berkaitan perundangan antarabangsa di Malaysia dilaksanakan oleh ; a) Persatuan Pemancar Radio Amatur Malaysia (MARTS) b) Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) c) Kesatuan Radio Amatur Antarabangsa (IARU) d) Jabatan Perdana Menteri 5. Dokumen utama dalam mentadbir perkhidmatan radio amatur di Malaysia adalah ; a) Peraturan-Peraturan Radio,1985 b) Akta Pemancaran c) Buku Panduan Radio Amatur d) Akta Suruhanjaya Komunikasi,1998 6. Berapa lama tempoh masa untuk memancar selepas anda lulus Peperiksaan Radio Amatur (RAE) kelas B; a) Secepat mungkin b) 30 hari selepas tarikh peperiksaan c) Sebaik sahaja SKMM meluluskan lesen anda d) Sebaik sahaja anda menerima lessen dari SKM 7. Pentadbiran perkhidmatan amatur di Malaysia dilakukan oleh a) Persatuan Pemancar Radio Amatur Malaysia (MARTS) b) Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) c) Jabatan Telekom Malaysia d) Syarikat Telekom Malaysia
  3. 3. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 2/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 8 If an amateur radio licensee is absent overseas, the base station may be used by: a) Any member of the immediate family to maintain contact with only the licensee b) Any amateur radio licensee but with consent c) The immediate family to communicate with any amateur radio licensee d) None of the above 9 An amateur station must be supervised by an amateur radio licensee: a) Only when training another amateur b) Whenever the station receiver is operated c) Whenever the station used for transmitting d) At all times when operating 10 Amateur radio repeater frequencies in Malaysia are coordinated by: a) The Malaysian Frequency Spectrum Advisory Group b) Malaysian Amateur Radio Transmitters Society c) Repeater committee d) Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) 11 A person whose amateur radio class A license (9M2) has expired and which has not been renewed for more than 2 years, shall be required to: a) Rewrite the Radio Amateur Operators Certificate examination b) Rewrite the Regulation exam c) Take a Morse Code test at 12 wpm d) Take a Morse Code test at 5 wpm 12 The regulatory authority in Malaysia on amateur radio is the: a) Malaysian Amateur Radio Transmitters Society b) Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) c) International Amateur Radio Union (IARU) d) Prime Minister¶s Department 13 Which education qualification exempts the holder from the radio amateur examination: a) Four credits in Sijil Pelajaran Malaysia subjects b) Four passes in a University undergraduate subjects c) A principle in Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia Physics and Mathematics d) There is no exemption for any education qualification 8. Sekiranya Pemegang lessen radio amatur berada di luar negara, stesen pengkalan boleh digunakan oleh a) Mana-mana ahli keluarga terdekat bagi meneruskan perhubungan dengan pemegang lesen sahaja. b) Mana-mana pemegang lesen radio amatur tetapi dengan pengetahuan. c) Ahli keluarga terdekat untuk berkomunikasi dengan mana-mana pemegang lesen. d) Tiada satupun yang di atas 9. Stesen amatur perlu dipantau oleh pemegang lesen radio amatur ; a) Bila melatih amatur yang lain sahaja b) Bilamana stesen penerimaan beroperasi c) Bilamana stesen digunakan untuk memancar d) Setiap masa bila beropersi 10. Frekuensi pengulang radio amatur di Malaysia di koordinasi oleh ; a) Kumpulan Penasihat Frekunsi Spektrum Malaysia b) Persatuan Pemancar Radio Amatur Malaysia (MARTS) c) Jawatankuasa Pengulang d) Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) 11. Pemegang lesen radio amatur kelas A (9M2) yang mana telah tamat tempoh dan tidak diperbaharui lebih dari 2 tahun dikehendaki untuk ; a) Menduduki semula peperiksaan Sijil Operator Radio Amatur b) Meduduki semula peperiksaan Peraturan c) Menduduki Ujian Morse Kod pada 12 ppm d) Menduduki Ujian Morse Kod pada 5 ppm 12. Pihak berkuasa yang menentukan peraturan radio amatur di Malaysia ialah ; a) Persatuan Pemancar Radio Amatur Malaysia (MARTS) b) Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) c) Kesatuan Radio Amatur Antarabangsa (IARU) d) Jabatan Perdana Menteri 13. Kelayakan pendidikan yang manakah yang membolehkan pemegangnya menduduki peperiksaan radio amatur; a) Mempunyai empat kredit dalam Sijil pelajaran Malaysia b) Lulus empat subjek di Universiti c) Mendapat principal bagi Fizik dan Matematik dalam Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia d) Tiada sebarang kelayakan pendidikan yang diperlukan.
  4. 4. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 3/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 14 2 Malaysian amateur radio license classes are: a) General, Advances b) Novice, Technician c) Class A, Class B d) Class M, Class W 15 To whom may an amateur radio station licensee sell amateur radio equipment: a) To any person interested in amateur radio b) To any person who is possession of a Radio Dealers License or to a person who is in possession of a Amateur Radio License c) To any person who is possession of a radio broadcast station license d) To a person who has a foreign Citizen Band License 16 The Morse code qualifying requirements for a class A amateur radio license is a) 20 words per minute b) 12 words per minute c) 10 words per minute d) 5 words per minute 17 A neighbor using a TV set top antenna complains of interference when you are transmitting at VHF. As a first step to eliminating this problem you could suggest a) better coaxial cable on their antenna b) they use a preamplifier c) they use a roof mounted antenna d) their set is no good 18 The value of a resistor to drop 100 volt with a current of 0.8 miliampere is: a) 125 ohm b) 125 kilohm c) 1250 ohm d) 1.25 kilohm 19 If a current of 2 amperes flows through a 50-ohm resistor, what is the voltage across the resistor? a) 25 volts b) 52 volts c) 100 volts d) 200 volts 20 The effective resistance of three 24 Ohm resistors connected in parallel is: a) 8 ohms b) 12 ohms c) 36 ohms d) 72 ohms 14. 2 jenis lesen radio amatur di Malaysia ialah a) Umum , Lanjutan b) Pelajar , Juruteknik c) Kelas A , Kelas B d) Kelas M , Kelas W 15. Pemegang lesen radio amatur boleh menjual peralatan radio amatur kepada siapa ; a) Sesiapa sahaja yang berminat dengan radio amatur b) Sesiapa sahaja yang mempunyai Lesen Pembekal Radio atau sesiapa yang mempunyai Lesen Radio Amatur c) Sesipa sahaja yang mempunyai lesen stesen pemacaran radio d) Pendatang yang mempunyai Lesen Jalur Kebangsaan 16. Kelayakan Kod Morse yang perlu diperolehi oleh pemegang radio amatur kelas A ialah a) 20 perkataan per minit b) 12 perkataan per minit c) 10 perkataan per minit d) 5 perkataan per minit 17. Jiran anda menggunakan antena TV jenis atas mengadu terdapat gangguan bila anda memancar menggunakan VHF. Langkah pertama yang anda cadangkan bagi mengatasi masalah ini ialah a) Menggunakan kabel berpenebat yang lebih baik pada antena mereka b) Mereka perlu menggunakan µpreamplifier¶ c) Mereka perlu menggunakan antena yang dipasang di bumbung d) Peralatan mereka tidak bagus. 18. Nilai perintang yang membolehkan 100 volt menurun dengan arus 0.8 miliampere ialah a) 125 ohm b) 125 kiloohm c) 1250 kiloohm d) 1.25 kiloohm 19. Sekiranya arus 2 ampere melalui perintang 50 ohm , apakah kadar voltan yang melalui perintang ? a) 25 volt b) 52 volt c) 100 volt d) 200 volt 20. Jumlan rintangan yang dilakukan oleh tiga perintang 24 ohm yang disambung selari ialah a) 8 ohm b) 12 ohm c) 36 ohm d) 72 ohm
  5. 5. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 4/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 21 The unit of impedance is the: a) ampere b) farad c) Henry d) ohm 22 An electric current passing through a wire will produce around the conductor: a) An electric field b) A magnetic field c) a superconductor d) a semiconductor 23 One kilohm is: a) 10 ohm b) 0.01 ohm c) 0.001 ohm d) 1000 ohm 24 The watt is the unit of : a) power b) magnetic flux c) electromagnetic field strength d) breakdown voltage 25 The unit of resistance is the: a) farad b) watt c) ohm d) resistor 26 Radio wave polarization is defined by the orientation of the radiated: a) magnetic field b) electric field c) inductive field d) capacitive field 27 The voltage drop across a germanium diode when conducting is about: a) 0.3V b) 0.6V c) 0.7V d) 1.3V 28 A 50 hertz current in a wire means that: a) A potential difference of 50 volts exists across the wire b) The current flowing in the wire is 50 amperes c) The power dissipated in the wire is 50 watts d) A cycle is completed 50 times in each second 21. Unit bagi penentangan ialah a) Ampere b) Farad c) Henry d) Ohm 22. Apakah yang dihasilkan disekitar penebat apabila arus elektrik mengalir melalui wayar a) Medan elektrik b) Medan magnet c) Super-konduktor d) Semi-konduktor 23. Satu kiloohm bersamaan a) 10 ohm b) 0.01 ohm c) 0.001 ohm d) 1000 ohm 24. Watt ialah unit bagi; a) Kuasa b) Pengubah magnet c) Kekuatan Elektormagnet d) Kejatuhan voltan 25. Unit bagi rintangan ialah a) farad b) watt c) ohm d) resistor 26. Gelombang radio malar di definasikan oleh kesan orentasi pancaran a) medan magnet b) medan elektrik c) medan induktif d) medan kapasitif 27. Apabila melalui diod germanium , voltan akan menurun kira-kira a) 0.3V b) 0.6V c) 0.7V d) 1.3V 28. Arus 50 hertz dalam wayar bermaksud ; a) Perbezaan kebolehan 50 volts hadir melalui wayar. b) Arus mengalir dalam wayar pada 50 ampere. c) Kuasa yang terhasil dalam wayar ialah 50 watt. d) Pusingan lengkap sebanyak 50 kali dalam setiap saat
  6. 6. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 5/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 29 Starting at a positive peak, how many times does a sine wave cross the zero axis in one complete cycle: a) 180 times b) 4 times c) 2 times d) 360 times 30 What is a wave called that abruptly changes back and forth between two voltage levels and remains an equal time at each level? a) A sine wave b) A cosine wave c) a square wave d) a sawtooth wave 31 What would be the most accurate way of determining the RMS voltage of a complex waveform? a) By using a grid dip meter b) By measuring the voltage with a D¶Arsonval meter c) By using an absorption wavemeter d) By measuring the heating effect in a known resistor 32 What are three good electrical conductors a) Copper, gold, mica b) Gold, silver, wood c) gold, silver, aluminium d) copper, aluminium, paper 33 An isolating transformer is used to a) Ensure that faulty equipment connected to it will blow a fuse in the distribution board b) Ensure that no voltage is developed between either output lead and ground c) Ensure that no voltage is developed between the output leads d) Step down the mains voltage to a safe value 34 What device is used to store electrical energy in an electrostatic field: a) A battery b) A transformer c) a capacitor d) an inductor 29. Bermula dengan puncak positif, berapakalikah gelombang µsine¶ melalui paksi kosong bagi melengkapkan putaran a) 180 kali b) 4 kali c) 2 kali d) 360 kali 30. Apakah nama gelombang yang seringkali bergerak sekata di antara dua paras voltan dan kekal serupa pada setiap paras a) Gelombang µsine¶ b) Gelombang µcosine¶ c) Gelombang µsquare¶ d) Gelombang µsawtooth¶ 31. Apakah cara yang paling tepat bagi menentukan voltan RMS yang berbentuk gelombang kompleks ? a) dengan menggunakan µgrip dip meter¶ b) dengan mengukur voltan dengan menggunakan meter D¶Arsonval c) dengan menggunakan meter penyerap gelombang d) Dengan mengukur kesan kepanasan disebabkan oleh perintang yang diketahui. 32. Apakah tiga pengalir elektrik terbaik a) Tembaga , Emas , Mika b) Emas , Perak , Kayu c) Emas , Perak , Aluminium d) Tembaga , Aluminium , Kertas 33. Sebuah µisolating transfomer¶ digunakan untuk ; a) Memastikan alatan rosak yang disambung padanya menyebabkan kerosakan fius pada papan pembahagi. b) Memastikan yang tiada voltan terhasil samada pada kepala keluaran dan pembumian c) Memastikan tiada voltan terhasil diantara kepala keluaran d) Menurunkan voltan utama ke nilai selamat 34. Apakah alat yang menyimpan tenaga elektrik dalam bentuk medan elektrikstatik a) Bateri b) Transformer c) Kapasitor d) Induktor
  7. 7. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 6/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 35 What dies a variable resistor or potentiometer do: a) Its resistance changes when AC is applied to it b) It transforms a variable voltage into a constant voltage c) Its resistance changes when its slide or contact is moved d) To create an open circuit when there is too much current in a circuit 36 Which component can amplify a small signal using low voltages: a) PNP transistor b) an electrolytic capacitor c) A variable resistor d) a multiple-cell battery FIGURE N6-1 37 In figure N6-1, which symbol represents a fixed resistor: a) Symbol 2 b) Symbol 3 c) Symbol 4 d) Symbol 5 38 In figure N6-1, which symbol represents a fuse a) Symbol 1 b) Symbol 3 c) Symbol 5 d) Symbol 7 39 In figure N6-1, which symbol represents a single- cell battery a) Symbol 7 b) Symbol 5 c) Symbol 1 d) Symbol 4 40 In figure N6-1, which symbol represents an earth ground: a) Symbol 2 b) Symbol 5 c) Symbol 6 d) Symbol 8 35. Apakah kegunaan perintang boleh ubah atau µpontimeter¶ a) Rintangan berubah bila AC disalurkan padanya b) Ia menukar pelbagai voltan ke voltan yang konstan c) Rintangan berubah bila pelaras digerakkan d) Menghasilkan litar terbuka bila arus terlalu tinggi di dalam litar 36. Komponen yang mana membolehkan µsignal¶ kecil dikuatkan bila arus rendah digunakan a) PNP transitor b) Kapasitor Elektrolitik c) Perintang boleh ubah d) Bateri Multi-sel GAMBARAJAH N6-1 37. Dalam gambarajah N6-1,Simbol mana mewakili perintang tetap; a) Simbol 2 b) Simbol 3 c) Simbol 4 d) Simbol 5 38. Dalam gambarajah N6-1,Simbol mana mewakili fius; a) Simbol 2 b) Simbol 3 c) Simbol 5 d) Simbol 7 39. Dalam gambarajah N6-1,Simbol mana mewakili bateri satu sel; a) Simbol 7 b) Simbol 5 c) Simbol 1 d) Simbol 4 40. Dalam gambarajah N6-1,Simbol mana mewakili pembumian; a) Simbol 2 b) Simbol 5 c) Simbol 6 d) Simbol 8 1 2 3 4 5 7 8 6
  8. 8. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 7/RAE 3 | 9 W 2 T N Y FIGURE N6-1 41 In figure N6-1, which symbol represents an antenna a) Symbol 2 b) Symbol 3 c) Symbol 6 d) Symbol 7 42 In figure N6-2, which symbol represents a single- pole, single-throw switch FIGURE N6-2 a) Symbol 1 b) Symbol 2 c) Symbol 3 d) Symbol 4 43 What does a capacitor do: a) It stores energy electrochemically and opposes a change in current b) It stores energy electrostatically and opposes a change in voltage c) It stores energy electromagnetically and opposes a change in current d) It stores energy electromechanically and opposes a change in voltage 44 The mains transformer in a transmitter is fitted with an internal screen. To minimize the possibility of introducing mains-borne interference it should be connected to: a) the chassis b) the VFO output c) the live side of the mains d) left floating GAMBARAJAH N6-1 41. Dalam gambarah N6-1, Simbol mana yang mewakili antenna a) Simbol 2 b) Simbol 3 c) Simbol 6 d) Simbol 7 42. Dalam gambarajah N6-2, symbol yang mewakili suis satu arah,satu hala adalah GAMBARAJAH N6-2 a) Simbol 1 b) Simbol 2 c) Simbol 3 d) Simbol 4 43. Apakah tugas kapasitor ; a) Ia menyimpan tenaga elektrokimia dan menukarkan kepada arus b) Ia menyimpan tenaga elektrostatik dan menukarkan kepada arus c) Ia menyimpan tenaga elektromagnet dan menukarkan kepada arus d) Ia menyimpan tenaga elektromekanikal dan menukarkan kepada arus 44. Dalam alat pemancar, penukar (transformer) utama dipasang pada skrin dalaman. Bagi meminimumkan kebarangkalian bunyi bising yang mengganggu, ia sepatutnya di sambungkan ke; a) Kerangka b) Puncakeluar VFO c) Bahagian µhidup¶ papan utama d) Disebelah bucu kiri 1 2 3 4 1 2 3 4 5 7 8 6
  9. 9. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 8/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 45 The total capacitance of two or more capacitors in series is : a) always less than that of the smallest capacitor b) always greater than hat of the largest capacitor c) found by adding each of the capacitances together d) found by adding the capacitances together and dividing by their total number 46 An absorption wavemeter is useful for: a) Checking exact transmission frequency b) Checking frequency drift c) Checking peak modulation index d) Checking for harmonic radiation 47 How does a spectrum analyzer differ from a conventional time-domain oscilloscope a) A spectrum analyzer measures ionospheric reflection; an oscilloscope displays electrical signals b) A spectrum analyser displays signals in the time domain; an oscilloscope displays signals in the frequency domain c) A spectrum analyzer displays signals in the frequency domain; an oscilloscope displays signals in the time domain d) A spectrum analyzer displays radio frequencies; an oscilloscope displays audio frequencies 48 How is an ammeter usually connected to a circuit under test a) In series with the circuit b) in quadrature with the circuit c) In parallel with the circuit d) a phase with the circuit 49 What might happen if you switch a multimeter to measure resistance while you have it connected to measure voltage a) The multimeter would read half the actual voltage b) It would probably destroy the meter circuitry c) The multimeter would read twice the actual voltage d) Nothing unusual would happen; the multimeter would measure the circuit¶s resistance 45. Jumlah kapasitan yang terhasil dari dua atau lebih kapasitor ialah a) Selalu kurang dari nilai kapasitor yangpaling kecil b) Selalu lebih dari nilai kapasitor yang paling besar c) Diketahui dengan menambah setiap nilai kapasitan d) Diketahui dengan menambah setiap nilai kapasitan dan dibahagi dengan jumlah kapasitor 46. Meter penyerapan gelombang berguna untuk a) Memeriksa ketepatan frekuensi penghantaran b) Memeriksa penarikan frekuensi c) Memeriksa indeks puncak modulasi d) Memeriksa radiasi(pancaran) harmonic 47. Bagaimanakah penganalisa spectrum berbeza dari Oskiloskop masa-kekal konvesional a) Penganalisa spectrum mengukur tindakbalas ionosperik ; oskiloskop memaparkan petunjuk elektrikal b) Penganalisa spectrum memaparkan petunjuk masa kekal ; oskiloskop memaparkan petunjuk frekuensi kekal c) Penganalisa spectrum memaparkan petunjuk frekuensi kekal ; oskiloskop memaparkan petunjuk masa kekal d) Penganalisa spectrum memaparkan petunjuk frekunsi radio ; oskiloskop memaparkan petunjuk frekuensi audio 48. Bagaimana µammeter¶ biasanya disambungkan ke litar untuk ujian a) Secara bersiri dengan litar b) Secara bersegi dengan litar c) Secara selari dengan litar d) Sefasa dengan litar 49. Apakah akan berlaku sekiranya µmultimeter¶ dipasangkan bagi mengukur rintangan tetapi digunakan bagi mengukur voltan a) µMultimeter¶ hanya mengukur separuh dari kadar voltan b) Ia mungkin memusnahkan litar µmultimeter¶ c) µMultimeter¶ membaca dua kali ganda kadar voltan. d) Tiada apa yang luarbiasa berlaku, µmultimeter¶ akan mengukur rintangan pada litar
  10. 10. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 9/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 50 Which instrument would you use to measure electric current: a) an ohmmeter b) a wavemeter c) a voltmeter d) an ammeter 51 What instrument can be used to determine the horizontal radiation pattern of an antenna a) a field-strength meter b) a grid-dip meter c) an oscilloscope d) a signal tracer & an audio amplifier 52 An absorption wavemeter can be used to check for: a) Over-modulation b) Receiver overloading c) Band edge signals d) Correct selection of harmonic from a multiplier circuit 53 Which of the following is NOT something you would determine with a spectrum analyzer a) The degree of isolation between the input and output ports of a 2-meter duplexer b) Whether a crystal is operating on its fundamental or overtone c) The speed at which a transceiver switches from transmit to receive when being used for packet radio d) The spectral output of a transmitter 54 What can a logic probe indicate about a digital logic circuit a) a short-circuit fault b) an open-circuit fault c) the resistance between logic modules d) the high & low logic states 55 The wavelength of a signal in free space with a frequency of 100 MHz is: a) 30mm b) 0.3m c) 3m d) 30m 56 What does a frequency counter do a) It makes frequency measurements b) It produces a reference frequency c) It measures FM transmitter deviation d) It generates broadband white noise 50. Yangmana satu alatan yang digunakan bagi mengukur arus a) Ohmmeter b) Wavemeter c) Voltmeter d) Ammeter 51. Apakah alatan yang digunakan bagi menetukan bentuk pancaran melintang dari antena a) Meter µField-strength µ b) Meter µGrid-dip¶ c) Oskiloskop d) Pengesan Petunjuk dan penguat audio 52. Meter penyerap gelombang digunakan bagi memeriksa ; a) Lebihan modulasi b) Lebihanmuatan Penerimaan c) Pentunjuk jalur d) Pilihan yang betul bagi harmonik litar berbilang 53. Yangmana BUKAN sesuatu yang anda akan pastikan mengenai Penganalisa Spektrum a) Skala pembahagian gandaan 2-meter antara pangkalan µinput¶ dan µoutput¶ b) Operasi Kristal dilakukan secara kebiasaan atau berlebihan c) Kelajuan pertukaran dari sesuatu pemancar ke penerima bilamana radio kecil digunakan d) µOutput¶ maya dari pemancar 54. Apakah penyataan yang diterima-akal bila berkaitan dengan litar logic digital a) Kerosakan litar pemintas b) Kesilapan litar terbuka c) Rintangan antara modul logik d) Tinggi dan rendah situasi logic 55. Panjang gelombang dengan frekuensi 100 MHZ di kawasan lapang ialah a) 30mm b) 0.3mm c) 3m d) 30m 56. Apa tujuan pengiraan frekuensi a) Menentukan pengukuran frekuensi b) Menghasilkan frekuansi rujukan c) Mengukur kesampaian penghantar FM d) Membentuk ketelusan penyampaian jalur lebar
  11. 11. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 10/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 57 What does a dip-meter do a) It accurately indicates signal strength b) It measures frequency accurately c) It measures transmitter output power accurately d) It gives an indication of the resonant frequency of a circuit 58 The following unit in a DC power supply performs a smoothing operation a) an electrolytic capacitor b) a fuse c) a crowbar d) a full-wave diode bridge 59 Which of the following operating conditions of the power amplifier stage of a transmitter is likely to produce the highest harmonic content in the output waveform? a) Class C b) Class B c) Class AB d) Class A 60 A mains operated DC power supply a) Converts DC from the mains into AC of the same voltage b) Converts energy from the mains into DC for operating electronic equipment c) Is a diode-capacitor device for measuring mains power d) Is a diode-choked device for measuring inductance power 61 A low pass filter will: a) suppress sub-harmonics b) reduce harmonics c) always eliminate interference d) improve harmonic radiation 62 A power supply is to power a solid-state transceiver. A suitable over-voltage protection device is a a) Crowbar across the regulator output b) 100uF capacitor across the transformer output c) fuse in parallel with the regulator output d) zener diode in series with the regulator 63 AGC stands for: a) Amplified gain control b) auxiliary gain cut-off c) automatic ganging control d) automatic gain control 57. Apakah yang diukur oleh µdip-meter¶ a) Mengesan ketepatan kekuatan µsignal¶ b) Mengukur ketepatan frekuensi c) Mengukur ketepatan pengeluaran kuasa pancaran d) Memberi petunjuk resonan frekuensi litar 58. Unit berikut yang berada dalam pembekal kuasa DC melincinkan operasi a) Kapasitor elektrolik b) Fius c) µCrowbar¶ d) Diod jenis µfull-wave bridge¶ 59. Manakah yang berikut keadaan operasi yang merupakan peringkat µpower amplifier¶menghasilkan kandungan harmonik tertinggi pada pengeluaran dalam bentuk gelombang a) Kelas C b) Kelas B c) Kelas AB d) Kelas A 60. Operasi utama pembekal kuasa DC a) Menukar kuasa utama dari DC ke AC pada voltan yang sama b) Menukar tenaga dari DC untuk kegunaan alatan elektronik c) Ia merupakan alat diod-kapasitor yang mengukur kuasa utama d) Ia merupakan alat diod-penghalang bagi mengukur peemulaan kuasa 61. Penapis jenis µlow pass¶ akan ; a) Menyekat sub-harmonik b) Mengurangkan harmonic c) Selalu memansuhkan gangguan d) Memperbaiki pancaran harmonic 62. Bekalan kuasa adalah untuk membekalkan kuasa yang sesuai pada alat penerima. Alat yang menghalang lebihan voltan ialah a) µCrowbar¶ yang menyilang dengan µoutput¶ b) Kapasitor 100uF menyilang µoutput¶ transformer c) Fius yang selari dengan kawalan µoutput¶ d) Diod µzener¶ sesiri dengan alat kawalan 63. AGC bermaksud a) Amplified gain control b) auxiliary gain cut-off c) automatic ganging control d) automatic gain control
  12. 12. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 11/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 64 Over driving a power amplifier will: a) give a high SWR b) give minimum distortion on receive c) generate excessive harmonics d) minimize power output 65 A radio wave may follow two or more different paths during propagation and produce slowly- changing phase differences between signals at the receiver resulting in a phenomenon called a) absorption b) baffling c) fading d) skip 66 The distance between the transmitter and the nearest point at which the received signal is received from ionospheric propagation is known as the a) skip distance b) radiation distance c) skip angle d) skip zone 67 VHF and UHF bands are frequently used for satellite communication because a) Waves at these frequencies travel to & from the satellite relatively unaffected by the ionosphere b) The Doppler frequency change caused by satellite motion is much less than at HF c) Satellites move too fast for HF waves to follow d) The Doppler effect would cause HF waves to be shifted into the VHF and UHF bands 68 A µline of sight¶ transmission between two stations uses mainly the a) ionosphere b) troposphere c) sky wave d) ground wave 69 When using voice, which of the following modes of transmissions required the least bandwidth? a) single sideband b) amplitude modulation c) frequency modulation d) phase modulation 70 The sensitivity of a receiver can be degraded by: a) strong RF signals on a nearby frequency b) removing all crystals c) good RF filtering d) incorrect adjustment of the volume control 64. Penggunaan Peningkat kuasa (power amplifier) berlebihan akan; a) Memberi bacaan tinggi pada SWR b) Memberi penerimaan pusaran minima c) Menghasilkan harmonic ektrem d) Meminimumkan keluaran kuasa 65. Gelombang radio mungkin mengikut dua atau lebih arah berbeza semasa propagasi dan menghasilkan fasa pertukaran perlahan secara berbeza antara siknal penerimaan, menyebabkan berlaku fenomena yang dipanggil a) Penyerapan b) Tak terurai c) Memudar d) Melangkau 66. Jarak antara alat pemancar dan titik terdekat yang menerima siknal dari propagasi ionosferik dikenali sebagai a) Jarak melangkau b) Jarak Pancaran c) Sudut melangkau d) Zon Melangkau 67. Jalur VHF dan UHF sering digunakan untuk berkomunikasi dengan satelit kerana a) Gelombang frekuensi yang bergerak dari dan ke satelit tidak terganggu pleh ionosfera b) Pertukaran frekuensi Doppler disebabkan satelit adalah sangat kurang di HF c) Satelit bergerak sangat pantas dan meyukarkan gelombang HF mengikuti d) Kesan Doppler akan menyebabkan gelombang HF bertukar menjadi jalu VHF dan UHF 68. Pancaran µpandangan lurus¶ antara menggunakan dua stesen disebabkan oleh a) Ionosfera b) Troposfera c) Gelombang langit d) Gelombang Permukaan 69. Apabila menggunakan suara, mod yang mana satu diperlukan untuk memancar pada kadar terandah? a) Jalursisi tunggal b) Modulasi peningkatan c) Modulasi frekuensi d) Modulasi fasa 70. Penurunan kesan sensitif penerima berlaku disebabkan a) Siknal RF yang kuat berdekatan frekuensi b) Pembuangan semua percikan c) Penapis RF yang baik d) Pelarasan pengawal suara yang salah
  13. 13. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 12/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 71 Radio wave polarisation is defined by the orientation of the radiated a) magnetic field b) electric field c) inductive field d) capacitive field 72 For long distance propagation, the radiation angle of energy from the antenna should be: a) less than 30 degrees b) more than 30 degrees but less than 45 c) more than 45 degrees but less than 90 d) 90 degrees 73 The ability of a receiver to separate signals close in frequency is called its: a) noise figure b) sensitivity c) bandwidth d) selectivity 74 What is the primary source of noise that can be heard in a VHF/UHF-band receiver with an antenna connected? a) receiver front-end noise b) man-made noise c) atmospheric noise d) detector noise 75 Which of the following antenna arrangements is least likely to radiate harmonics: a) a dipole fed with coaxial cable b) a dipole fed with balanced feeder c) an inverted L-Marconi with vertical feeder d) a trap dipole 76 A stage in a receiver with input and output circuits tuned to the received frequency is the : a) RF amplifier b) local oscillator c) audio frequency amplifier d) detector 77 A communication receiver may have several IF filters of different bandwidths. The operator selects one to: a) improve the S-meter readings b) improve the receiver sensitivity c) improve the reception of different types of signal d) increase the noise received 71. Polarisasi gelombang radio didifinasikan sebagai pancaran berorentasikan a) Medan magnet b) Medan elektrik c) Medan induktif d) Medan kapasitif 72. Bagi propogasi jangka panjang, tenaga oleh sudut pancaran dari antenna mestilah a) Kurang dari 30 darjah b) Lebih dari 30 darjah tapi kurang dari 45 darjah c) Lebih dari 45 darjah tapi kurang dari 90 darjah d) 90 darjah 73. Kebolehan penerima untuk membezakan siknal frekuensi berdekatan dipanggil a) Bentuk kebisingan b) Kesan sensitif c) kelebaranjalur d) pemilihan 74. Apakah punca utama kebisingan yang didengari di penerima jalur VHF/UHF bilamana antenna disambung? a) Kebisingan kehadapan-akhir penerima b) Kebisingan buatan manusia c) Kebisingan atmosferik d) Kebisingan Terkesan 75. Pengaturan antenna yang mana akan mengurang kesan harmonik pancaran? a) Tiang-tunggal yang dipasang kabel koksil b) Tiang-tunggal yang dipasang pengimbang suapan c) Menterbalikkan L-Marconi dengan suapan melintang d) Perangkap Tiang-tunggal 76. Peringkat dalam penerimaan dengan litar µinput¶ dan µoutput¶di arahkan untuk menerima frekuensi ialah a) Peningkatkuasa RF b) Oskilator dalaman c) Peningkatkuasa frekuensi audio d) Pengesan 77. Penerimaan Komunikasi mungkin mempunyai beberapa penapis IF yang berbeza kelebaranjalurnya. Operator perlu memilih satu bagi a) Mempertingkatkan bacaan S-meter b) Mempertingkatkan keberkesanan penerima c) Mempertingkatkan penerimaan siknal yang berbeza d) Mempertingkatkan penerimaan kebisingan
  14. 14. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 13/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 78 To obtain high frequency stability in a transmitter, the VFO should be: a) Run from a non-regulated AC supply b) powered from a regulated DC supply c) In a plastic box d) able to change frequency with temperature 79 The side of quad antenna is: a) a quarter wavelength b) a half wavelength c) three quarter of a wavelength d) a full wavelength 80 The driver stage of a transmitter is located: a) Before the power amplifier b) with the frequency multiplier c) Between oscillator and buffer d) after the output low-pass filter circuit 81 The process of modulation allows a) Information to be impresses on to a carrier b) Information to be removed from a carrier c) Voice and Morse code to be combined d) None of these 82 The output power rating of a linear amplifier is a SSB transmitter is a specified by the a) peak DC input power b) mean AC input power c) peak envelope power d) unmodulated carrier power FIGURE N7-2 83 In figure N7-2, if block 1 is a transceiver and block 3 is an antenna switch, what is block 2 a) a terminal-node switch b) an SWR meter c) a dipole antenna d) a high-pass filter 78. Untuk menghasilkan frekuensi yang stabil di pemancar, VFO harus a) Mengelak dari bekalan kuasa AC takteratur b) Dibekalkan dengan bekalan kuasa DC teratur c) Diletakkan dalam kotak plastik d) Berupaya menukar frekuensi mengikut suhu 79. Maksud suku antena (quad antenna) ialah a) Suku dari panjang gelombang b) Separuh panjang gelombang c) Sepertiga panjang gelombang d) Panjang gelombang penuh 80. Peringkat panduan sesuatu pemancar diletakkan a) Sebelum peningkatkuasa bekalan b) Dengan peningkat frekuensi c) Antara oskilator dan pembawa d) Selepas punca keluar penapis perendah litar 81. Proses modulasi membenarkan a) Maklumat disalurkan ke pembawa b) Maklumat dikeluakan dari pembawa c) Suara dan kod Morse disatukan d) Tiada yang di atas 82. Kadar puncakeluar kuasa oleh peningkatkuasa selari pada pemancar SSB di spefikasikan oleh a) Dipuncak kuasa kemasukan DC b) Kesan kuasa kemasukan AC c) µPeak Envelope Power¶ d) Kuasa pembawa tak termodulasi GAMBARAJAH N7-2 83. Dalam gambarajah N7-2, sekiranya blok 1 adalah alat penerima dan blok 3 adalah suis antena, apakah blok2 a) Suis µTerminal-node¶ b) Meter SWR c) Antena tiang-tunggal (dipole) d) Penapis µhigh-pass¶ 1 2 3 DIPOLE BEAM DUMMY LOAD
  15. 15. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 14/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 84 Harmonic frequencies are a) Always lower in the frequency than the fundamental frequency b) At multiples of the fundamental frequency c) Any unwanted frequency above the fundamental frequency d) Any frequency causing TVI 85 A parasitic oscillation a) Is an unwanted signal developed in a transmitter b) Is generated by parasitic elements of a Yagi beam c) Does not cause any radio interference d) Is produced in a transmitter oscillator stage 86 Parasitic oscillations can cause interference. They are a) Always the same frequency as the mains supply b) Always twice the operating frequency c) Not related to the operating frequency d) Three times the operating frequency 87 Unwanted signals from a radio transmitter which cause harmful interference to other users are known as a) Rectified signals b) Re-radiation signals c) Reflected signals d) Harmonic signals and spurious signals 88 To reduce the harmonic output from a high frequency transmitter, the following filter is usually installed at the transmitter a) band pass b) low pass c) high pass d) active filter 89 Test should be made on one¶s equipment to check for harmonic radiation. These should be a) from time to time b) every 6 months c) at the time of renewal of the license d) weekly 90 A harmonic is a) a whole number multiple of a frequency b) a sub multiple of a frequency c) any frequency greater than the fundamental frequency d) any frequency causing interference 84. Frekuensi harmonic adalah a) Frekunsinya adalah lebih rendah dari frekunsi asal b) Penghasilan berbilang dari frekuensi asal c) Mana-mana frekuensi yang tidak dikehendaki selepas frekuensi asal d) Mana-mana frekuensi yang menyebabkan TVI 85. Parasit oskilasi adalah a) Merupakan siknal terhasil di pemancar yang tidak dikehendaki b) Dihasilkan oleh elemen parasit pada batang Yagi c) Tidak menyebabkan gangguan pada radio d) Terhasil pada peringkat pemancaran oskilator 86. Parasit oskilasi boleh menyebabkan gagguan. Ia merupakan a) Selalunya sama dengan frekuensi sumber kuasa b) Selalunya dua kali ganda dari frekuensi operasi c) Tidak berkaitan dengan frekuensi operasi d) Tiga kali ganda dari frekuensi operasi 87. Siknal yang tidak dikehendaki dari radio pemancar yang menyebabkan kesan gangguan kepada pengguna lain dikenali sebagai a) Siknal dikenalpasti b) Siknal pancaran semula c) Tindabalas siknal d) Siknal harmonik dan kegagalan siknal 88. Bagi mengurangkan keluaran harmonic dari frekuensi tinggi pemancar, penapis berikut biasanya dipasang pada pemancar a) µband pass¶ b) µlow pass¶ c) µhigh pass¶ d) Penapis aktif 89. Ujian harus dilakukan pada seseuatu peralatan bagi mengesan pancaran berharmonik. Ia sepatutnya dilakukan a) Dari masa ke semasa b) Setipa 6 bulan c) Setiap kali ketika memperbaharui lesen d) Setiap minggu 90. Harmonik ialah a) Keseluruhan jumlah gandaan frekuensi b) Sebahagian gandaan frekuensi c) Mana-man frekuensi yang lebih besar dari frekuensi asal d) Mana-mana frekeunsi yang mengganggu
  16. 16. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 15/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 91 Which of the following sets of components are used to make RF filters? a) Diodes and resistors b) Zener diodes and inductors c) LEDs and capacitors d) Inductors capacitors 92 The correct phonetic code for the callsign 9M2MRC is a) Nine Mike Two Mike Romeo China b) Nine Mike Two Mike Romeo Charlie c) Nine Mexico Two Mexico Radio Charlie d) Nine Mexico Two Mexico Russia China 93 QRT means a) close down b) stand by a) fading b) low power 94 Define the mode F3E a) phase-modulated telephony b) double-sideband telephony c) single-sideband, suppressed carrier, telephony d) frequency-modulated telephony 95 Frequency modulation using voice is termed: a) F1A b) F3C c) F2A d) F3E 96 The correct phonetic code for the callsign 9W2TNY is a) Nine Whisky Two Tango November Yankee b) Nine Whisky Two Tango Norway Yankee c) Nine Whisky Two Thailand Norway Yale d) Nine Whisky Two Total Number Yankee 97 In order to minimize splatter, the audio bandwidth should be restricted to: a) 1 kHz b) 1.5 kHz c) 2 kHz d) 3 kHz 98 Earth return circuits should always be: a) high impedance b) highly reactive c) low impedance d) inductive 91. Yang manakah set kompenen yang digunakan unutk membuat penapis RF ? a) Diod dan rintangan b) Diod Zener dan Induktor c) LED dan Kapasitor d) Kapasitor Induktor 92. Sebutan kod phonetik yang betul bagi µcallsign¶ 9M2MRC ialah a) Nine Mike Two Mike Romeo China b) Nine Mike Two Mike Romeo Charlie c) Nine Mexico Two Mexico Radio Charlie d) Nine Mexico Two Mexico Russia China 93. QRT bermaksud a) Tutup tamat b) Berjaga-jaga c) Memudar d) Kuasa rendah 94. Berikan definasi mod F3E a) Fasa-modulasi telefoni b) Telefoni duajalur c) Jalur tunggal, pembawa tertutup , telefoni d) Frekuensi-modulasi telefoni 95. Terma bagi frekuensi modulasi menggunakan suara ialah a) F1A b) F3C c) F2A d) F3E 96. Sebutan kod phonetik yang betul bagi µcallsign¶ 9W2TNY ialah a) Nine Whisky Two Tango November Yankee b) Nine Whisky Two Tango Norway Yankee c) Nine Whisky Two Thailand Norway Yale d) Nine Whisky Two Total Number Yankee 97. Bagi memastikan pemecahan minimum, kelebaranjalur audio perlu ditetapkan kepada a) 1 kHz b) 1.5 kHz c) 2 kHz d) 3 kHz 98. Litar pembalikan pembumian selalunya berada pada a) Impendasi Tinggi b) Tindakbalas cepat c) Impendasi Rendah d) Induktif
  17. 17. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 16/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 99 What is a folded dipole antenna a) a dipole one-quarter wavelength long b) a type of ground-plane antenna c) a dipole whose ends are connected by a one- half wavelength piece of wire d) a hypothetical antenna used in theoretical discussions to replace the radiation resistance 100 What is meant by antenna gain a) the numerical ratio relating the radiated signal strength of an antenna to that of another antenna b) the numerical ratio of the signal in the forward direction to the signal in the back direction c) the numerical ratio of the amount of power radiated by an antenna compared to the transmitter output power d) the final amplifier gain minus the transmission-line losses (including any phasing lines present) 99. Apakah yang dimaksudkan dengan µfolded dipole antenna a) Tiang-tunggal seperempat panjang gelombang b) Antena jenis lantai-datar c) Tiang-tunggal yang diakhirnya bersambung wayar separuh panjang gelombang d) Gambaran antena yang digunakan dalam perbincangan teori bagi menggantikan kesan rintangan 100. Apakah yang dimaksudkan dengan perolehan antenna a) Nisbah nombor yang berkaitan kekuatan radiasi siknal antena ke antena yang lain b) Nisbah nombor dalam arah berhadapan dalam keadaan membelakangi arah c) Nombor nisbah yang menjumlahkan kuasa radiasi oleh antena berbanding kuasa keluaran pemancaran d) Perolehan minus akhir peningkatkuasa pada kehilangan jalur-transmisi (termasuk mana- mana kehilangan fasa yang wujud)
  18. 18. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 17/RAE 3 | 9 W 2 T N Y NAMA :___________________________________ 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) 14) 15) 16) 17) 18) 19) 20) 21) 22) 23) 24) 25) 26) 27) 28) 29) 30) 31) 32) 33) 34) 35) 36) 37) 38) 39) 40) 41) 42) 43) 44) 45) 46) 47) 48) 49) 50) NO K/P : _____________________________ 51) 52) 53) 54) 55) 56) 57) 58) 59) 60) 61) 62) 63) 64) 65) 66) 67) 68) 69) 70) 71) 72) 73) 74) 75) 76) 77) 78) 79) 80) 81) 82) 83) 84) 85) 86) 87) 88) 89) 90) 91) 92) 93) 94) 95) 96) 97) 98) 99) 100) KERTAS JAWAPAN MASA MENJAWAB : 3 JAM SELAMAT MENJAWAB
  19. 19. Koleksi Soalan RAE : Buku Tiga Oleh : 9W2TNY 18/RAE 3 | 9 W 2 T N Y 1) C 2) A 3) D 4) B 5) D 6) C 7) B 8) B 9) C 10) D 11) C 12) B 13) D 14) C 15) B 16) B 17) A 18) B 19) C 20) A 21) D 22) B 23) D 24) A 25) C 26) B 27) A 28) D 29) C 30) C 31) D 32) C 33) B 34) C 35) C 36) A 37) B 38) A 39) D 40) D 41) D 42) A 43) D 44) A 45) A 46) D 47) C 48) A 49) B 50) D 51) A 52) D 53) C 54) D 55) C 56) A 57) D 58) A 59) A 60) A 61) B 62) C 63) D 64) C 65) C 66) A 67) A 68) D 69) A 70) A 71) B 72) A 73) D 74) A 75) B 76) A 77) C 78) B 79) A 80) A 81) A 82) C 83) B 84) B 85) A 86) C 87) D 88) B 89) A 90) A 91) D 92) B 93) A 94) D 95) D 96) A 97) D 98) C 99) C 100) A JAWAPAN RAE 3

×