Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

μακεδονια

614 vues

Publié le

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Publié dans : Formation
 • Login to see the comments

 • Soyez le premier à aimer ceci

μακεδονια

 1. 1. • ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ • ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ • ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
 2. 2. Το χιονοδρομικό ξεκινά από τα 1.700 μέτρα και φτάνει ως τα 2.230! Η μεγάλη αυτή υψομετρική διαφορά το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό για τους καλούς γνώστες του σκι. Διαθέτει 20 πίστες μήκους άνω των 22 χλμ, 1 πίστα snowboard, 8 αναβατήρες, 1 4θέσια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα σε διαδρομή 1.500 μέτρων (εξυπηρέτησης 2.000 επισκεπτών την ώρα) και 3 baby lifts. Από πλευράς υποδομών στο χιονοδρομικό θα βρείτε σχολές εκμάθησης ski, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, εστιατόριο-καφετέρια, ξενώνα, χώρο parking με δυναμικότητα άνω των 500 ΙΧ και ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες.
 3. 3. Πρόκειται για έναν μοναδικό υγροβιότοπο μέσα στη Δράμα, έναν πανέμορφο χώρο αναψυχής 60 περίπου στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης, όπου συχνά οι Δραμινοί απολαμβάνουν τον περίπατό τους σε εξαίσια διαμορφωμένα μονοπάτια, που περνάνε από ξύλινα γεφυράκια. Το κυρίαρχο στοιχείο του είναι το νερό! Λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες δημιουργούν το ιδανικό... feng shui, αλλά και το καλύτερο «σπίτι» για ψάρια, πάπιες, χήνες και κύκνους. Πλατάνια χαρίζουν πυκνό ίσκιο, αλλά και φωλιά σε σπάνια πουλιά.
 4. 4. Ο Κορύλοβος (ή Κορύλοφος), το περιαστικό δάσος της Δράμας, βρίσκεται βόρεια της πόλης και σε απόσταση 500 (πεντακοσίων) περίπου μέτρων από αυτή. Το υψόμετρο της περιοχής αρχίζει από 160μ. και φθάνει τα 600μ.. Η χλωρίδα του Κορυλόβου αποτελείται, κυρίως, από Μαύρη Πεύκη, Χαλέπιο Πεύκη, Τραχεία Πεύκη, Ακακία, Πουρνάρι, Κυπαρίσσι, Αγριελιές και Σπάρτο. Στο ζωικό κομμάτι βλέπουμε κυρίως πτηνά όπως Δρυοκολάπτες, Καρδερίνες, Δεκαοχτούρες, Κοτσίφια και άλλα είδη όπως σκίουρους, χελώνες και πολλές πεταλούδες.
 5. 5. Σε απόσταση μόλις 60 χλμ. από το κέντρο της Δράμας, ο επισκέπτης της περιοχής συναντά ένα από τα ωραιότερα δασικά συμπλέγματα της χώρας, το περίφημο δάσος της Ελατιάς, του οποίου ο πλούτος σε πανίδα και χλωρίδα στα βουνά της Κεντρικής Ροδόπης αποτελεί σημείο αναφοράς για το νομό μας και τη βόρεια Ελλάδα. Πεύκα, δρυς, σημύδες, ακόμα και ερυθρελάτες συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο, που αξίζει να ανακαλύψετε.
 6. 6. Η ιστορία της πόλης αρχίζει από τον 7ο π.Χ. αιώνα με το όνομα Νεάπολις σαν αποικία των Θασίων. Αργότερα, σαν επίνειο της πόλης των Φιλίππων ακμάζει κατά τους χρόνους του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου Β, πατέρα του Μ.Αλεξάνδρου. Τον 8ο αι. είναι γνωστή με το όνομα Χριστούπολις και μετά από έντονες περιπέτειες και αγώνες την εποχή των Σταυροφοριών, εμφανίζεται πάλι γύρω στο 1500μ.Χ. με το σημερινό της όνομα και εξελίσσεται γρήγορα σε σημαντικό λιμάνι, ιδιαίτερα μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
 7. 7. Οι Καμάρες, το Παλιό Υδραγωγείο, είναι έργο της Βυζαντινής περιόδου. Η σημερινή όμως μορφή του μνημείου οφείλεται σε έργο του Σουλεϊμάν Β’(1530μ.Χ. περίπου). Χρησίμευε για τη μεταφορά του νερού από τις πηγές του Συμβόλου Όρους, στην παλαιά πόλη. Το μεγαλοπρεπές μνημείο αποτελείται από 60 αψίδες τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών και έχει μέγιστο ύψος 52 μέτρα.
 8. 8. Η ιστορία της πόλης αρχίζει από τον 7ο π.Χ. αιώνα με το όνομα Νεάπολις σαν αποικία των Θασίων. Αργότερα, σαν επίνειο της πόλης των Φιλίππων ακμάζει κατά τους χρόνους του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου Β, πατέρα του Μ.Αλεξάνδρου. Τον 8ο αι. είναι γνωστή με το όνομα Χριστούπολις και μετά από έντονες περιπέτειες και αγώνες την εποχή των Σταυροφοριών, εμφανίζεται πάλι γύρω στο 1500μ.Χ. με το σημερινό της όνομα και εξελίσσεται γρήγορα σε σημαντικό λιμάνι, ιδιαίτερα μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
 9. 9. Το χάλκινο άγαλμα της Νίκης, βρίσκεται μέσα στο δημοτικό κήπο στο χώρο μπροστά στο δημαρχείο. Η ανάγλυφη παράσταση στο βάθος του χώρου του ηρώου φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο και αναφέρεται στους αγώνες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι το 1940-41. Το χάλκινο άγαλμα είναι του γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη.
 10. 10. Η ιερά μονή του Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται 9 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης των Σερρών σε μια χαράδρα του Μενοικίου όρους, σε ένα γραφικό και ευλαβικό περιβάλλον, όπου η ψυχή αποσπάται στ' αλήθεια από κάθε πεζή φροντίδα και υψώνεται στην αιωνιότητα. Εκεί ζει κανείς την ειρήνη του φωτός και την ποίηση της βιβλικής γαλήνης. Ζει ένα ανέπαφο τμήμα του βυζαντινού κόσμου, αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Η Μονή έχει πραγματικά μια ατμόσφαιρα αιωνιότητας και περιβάλλεται από μια αληθινή γοητεία.
 11. 11. Η λίμνη Κερκίνη είναι τεχνητή. Μέχρι το 1922 η περιοχή ήταν γεμάτη βαλτώδεις και ημιβαλτώδεις εκτάσεις. Ο Στρυμώνας όταν πλημμύριζε σκέπαζε τα πάντα με νερό. Τότε κατέφθασαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από Πόντο, Ανατολική Θράκη και Μικρά Ασία. Έφτιαξαν χωριά, κάποιοι βάλτοι αποξηράνθηκαν, μοιράστηκαν εκτάσεις σε ακτήμονες, αλλά ο ποταμός Στρυμώνας συνέχισε να υπερχειλίζει και να καταστρέφει τις καλλιέργειες. Και φυσικά η ελονοσία θέριζε. Έτσι το 1932 κατασκευάζεται το πρώτο φράγμα με σκοπό τον έλεγχο της ροής του ποταμού, την καταπολέμηση της ελονοσίας και τη δημιουργία ενός υδάτινου ταμιευτήρα, απ' όπου θα αντλούνταν μεγάλες ποσότητες νερού την περίοδο του καλοκαιριού για να ποτιστεί η τεράστια πεδιάδα των Σερρών.
 12. 12. Το σπήλαιο Αλιστράτης απέχει μόλις 50 χλμ. Ν.Α. των Σερρών, 25χλμ. Ν.Δ. της Δράμας και 65 χλμ. Β.Δ. της Καβάλας. Η πρόσβαση στην Αλιστράτη γίνεται από Θεσσαλονίκη μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας και από Καβάλα μέσω Δράμας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς μελετητές, ο χρόνος ζωής του είναι περίπου 3.000.000 χρόνια, ενώ η προσβασιμότητά του ξεκινάει τον 20ο αιώνα. Είναι επισκέψιμο από το 1997. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Οι επισκέψιμοι διάδρομοί του έχουν μήκος 3 χλμ. περίπου. Η συνολική επιφάνειά του καλύπτει περισσότερα από 25.000 τ.μ. και είναι σχεδόν επίπεδο. Βρίσκεται στη θέση "Πετρωτό" και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ήταν γνωστό από τις διηγήσεις συμπολιτών τους, που είτε για λόγους κυνηγιού άγριων περιστεριών είτε από περιέργεια, κατέβαιναν στα έγκατά του.
 13. 13. Λαϊλιάς, ψηλά στην οροσειρά της Bροντούς στις Σέρρες, είναι ένας δασικός παράδεισος, κατάφυτος με οξιές και πεύκα. Ψηλότερη κορυφή του είναι ο Αλή Μπαμπάς, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.850 μέτρων. Στον Λαϊλιά τα πανύψηλα δέντρα, οι απότομες χαράδρες, οι απόκρημνοι και τεράστιοι βράχοι και γενικά η μαγευτική τοποθεσία του, σαγηνεύουν πραγματικά τους λάτρεις του βουνού και της υπαίθρου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα «κλέβει» κάτι από την χλιδή των Άλπεων, αφού καλύπτεται από παχύ στρώμα χιονιού, ενώ το καλοκαίρι το απέραντο πράσινο προσελκύει μικρούς και μεγάλους που σπεύδουν εκεί για να δροσιστούν και να αναπνεύσουν καθαρό αέρα.

×