Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
PROJEKT
ITALIA
PUNOI:INIS BIRO,ARIANA SIO,ARMELA HARIZI.
.
HISTORIA E ITALISE
ITALIA, E BASHKUAR NË 1861, KA KONTRIBUAR NDJESHËM NË
ZHVILLIMIN KULTUROR DHE SOCIAL NË TË GJITHË ZONËN E
MESDHEUT. SHUMË ...
PARTNER I VOGËL I GJERMANISË NAZISTE DHE JAPONISË NË LUFTËN E
DYTË BOTËRORE.
NË 1946, PËR SHKAK TË NJË REFERENDUMI, MBRETË...
KULTURA
Italia nuk ka ekzistuar si shtet deri më 1861 kur u bashkua. Për shkak të
këtij bashkimi të vonuar, dhe autonomisë...
izolimin social dhe politik të këtyre regjioneve, kontributet e Italisë në
trashëgiminë kulturore dhe historike të Evropës...
Projekt1
Projekt1
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Projekt1

  • Identifiez-vous pour voir les commentaires

  • Soyez le premier à aimer ceci

Projekt1

  1. 1. PROJEKT ITALIA PUNOI:INIS BIRO,ARIANA SIO,ARMELA HARIZI. . HISTORIA E ITALISE
  2. 2. ITALIA, E BASHKUAR NË 1861, KA KONTRIBUAR NDJESHËM NË ZHVILLIMIN KULTUROR DHE SOCIAL NË TË GJITHË ZONËN E MESDHEUT. SHUMË KULTURA DHE CIVILIZIME KANË EKZISTUAR ATY QË NGA KOHA PARAHISTORIKE. ORIGJINA E HISTORISË ITALIANE MUND TË NDIQET QË NË SHEKULLIN IX P.E.S., PERIUDHË KJO GJATË SË CILËS VIHET RE PRANIA E FISEVE ITALIKE NË ZONËN QË SOT NJIOHET SI ITALIA QENDRORE. SIPAS KARAKTERIT GJUHËSOR ATA NDAHEN NË OSKANË, UMBRIANË DHE LATINË. MË VONË KULTURA LATINE U BË DOMINANTE, NË KOHËN KUR ROMA DOLI SI QYTET DOMINANT RRETH 350 P.E.S. QYTETËRIME TË TJERA PARA-ROMAKE PËRFSHIJË MAGNA GRAECIA NË JUG TË ITALISË DHE QYTETËRIM IN E HERSHËM ETRUSK, I CILI LULËZOI NË MES TË VITEVE 900 DHE 150 PARA KRISHTIT NË QËNDËR E NË VERI TË ITALISË, NË LUGINËN E LUMIT PO, LATIUM DHE KAMPANIA. PASI PERANDORIA DHE REPUBLIKA ROMAKE DOMINUAN KËTË PJESË TË BOTËS PËR SHUMË SHEKUJ, ERDHI NJË ITALI NË TË CILËN NJERËZIT DO TË LËNË KONTRIBUTE TË PALLOGARITSHME. DISA NGA KËTO KONTRIBUTE ÇUAN NË ZHVILLIMIN E FILOZOFISË EVROPIANE, SHKENCËS E ARTIT GJATË MESJETËS DHERILINDJES. E QEVERISUR NGA QYTET-SHTETE GJATË PERIUDHËS SË MESJETËS DHE RILINDJES, GADISHULLI ITALIAN DO TË NDIEJË EDHE PUSHTIMIN E HUAJ. PJESË TË ITALISË ISHIN ANEKSUAR NGA SPANJOLLËT, PERANDORIA AUSTRIAKE DHE NAPOLEONI, NDËRSA VATIKANI MBANTE KONTROLLIN MB I PJESËN QENDRORE TË TIJ, PARA SE GADISHULLIT ITALIAN TË E ÇLIROHEJ E TË BASHKOHEJ PËRFUNDIMISHT. NË FUND TË SHEKULLIT TË XIX DHE FILLIM TË SHEKULLIT SHEKULLIT XX,OSE MBRETËRIA E RE ITALIANE, VENDI NDËRTOI NJË PERANDORI KOLONIALE, SUKE KOLONIALIZUAR PJESË TË AFRIKËS, DHE VENDET PËRGJATË MESDHEUT. ITALIA PËSOI HUMBJE TË MËDHA NË LUFTËN E PARË BOTËRORE, POR DOLI NË ANËN E FITUAR. FASHISTËT, TË UDHËHEQUR NGA BENITO MUSSOLINI, MORËN PËRSIPËR TË NGRININ NJË DIKTATURË AUTORITARE NË VITET 1922-1943. ITALIA ISHTE NJË
  3. 3. PARTNER I VOGËL I GJERMANISË NAZISTE DHE JAPONISË NË LUFTËN E DYTË BOTËRORE. NË 1946, PËR SHKAK TË NJË REFERENDUMI, MBRETËRIA E ITALISË U HOQ, DHE MË 2 QERSHOR 1946 LINDI E REPUBLIKA ITALIANE. GJATË VITEVE 1950 DHE 1960 ITALIA PA NJË PERIUDHË TË MODERNIZIMIT TË SHPEJTË DHE TË RRITJES EKONOMIKE. QYSH ATËHERË, ITALIA KA QENË NJË NGA VENDET THEMELUESE, OSE QË U ËSHTË BASHKUAR,DISA ORGANIZATAVE TË TILLA SI KOMUNITETI EKONOMIK EUROPIAN, I CILI MË VONË U BË BASHKIMI EVROPIAN,KOMBET E BASHKUARA, NATO-S, UNESCO, G7, E CILA MË PAS U BË G8-ËS, G20, DHE ORGANIZATA PËR BASHKËPUNIM EKONOMIK DHE ZHVILLIM.ITALIA AKTUALISHT RENDITET SI NJË FUQI RAJONALE, DHE SIPAS STUDIMEVE RENDITET SI FUQIA E 11 KOMBËTARE MË E MADHE NË MBARË BOTËN. MBRETI I ITALISË VIKTOR EMANUELI I TRETË NË TË VËRTETË KISHTE KUNDËRSHTUAR PUSHTIMIN E SHQIPËRISË, DUKE E KONSIDERUAR SI NJË RREZIK PA FITIM. POR MUSOLINI KISHTE PLANET E TIJ. ULTIMATUMI NDAJ SHQIPËRISË PËR T’JU DORËZUAR ITALISË U BË MË 25 MARS 1939. REFUZIMI I SHQIPËRISË PËR DORËZIM, BËRI QË BENITO MUSOLINI TA PUSHTONTE ATË NË 7 PRILL TË 1939. REZISTENCA ISHTE E DOBËT (REZISTENCA E DURRËSIT) DHE SHUMË SHPEJT, TRUPAT USHTARAKE ITALIANE DO TË MERRNIN KONTROLL MBI SHQIPËRINË. MBRETI I ZOG, ARRATISET ME FAMILJEN E TIJ NË VENDIN FQINJ GREQINË DHE MË PAS NË LONDËR. PASI KISHTE PUSHTUAR SHQIPËRINË, MË 28 TETOR TË 1940 EDHE GREQIA DO TË BINTE NË DUAR TË ITALIANËVE. ITALIA NUK PROVOI VETEN TË DENJË PËR TË MBAJTUR NËN KONTROLL KËTO DY VENDE. BOMBARDUESIT ANGLEZ DO TË ISHIN SHUMË EFICIENT KUNDRA ANIJEVE ITALIANE. NJË LUFTË-ANIJE U FUNDOS, NDËRSA SHUMË TË TJERA DO TË DËMTOHESHIN RËNDË DUKE DALË JASHTË-PËRDORIMIT. SULMI I AVIONËVE BOMBARDUES NDAJ FLOTËS ITALIANE DO TË BËHEJ E MUNDUR NË PORTIN JUGOR TË TARANTOS, KU AVIONËT DO TË PËRDORNIN TORPEDO PËR TË FUNDOSUR DHE DËMTUAR ANIJET ITALIANE. TORPEDOT DO TË KONSIDEROHESHIN SI SHUMË TË RËNDËSISHME DHE PËRDORIMI I TYRE DO TË B ËHEJ I MUNDUR MË VONË NË SULMIN E JAPONEZËVE NË PEARL HARBOR, KUNDRA SHBA-SË.
  4. 4. KULTURA Italia nuk ka ekzistuar si shtet deri më 1861 kur u bashkua. Për shkak të këtij bashkimi të vonuar, dhe autonomisë historike të regjioneve që tani e përbëjnë Gadishullin italian, shumë tradita dhe kultura që tani identifikohen si Italiane mund të identifikohen nga regjionet nga kanë ardhur. Me gjithë
  5. 5. izolimin social dhe politik të këtyre regjioneve, kontributet e Italisë në trashëgiminë kulturore dhe historike të Evropës mbetenshumë të mëdhaja. Italia është vendi me më së shumti trashëgimi kulturore në UNESCO (41 deri më tani). Arti Piktura Italiane karakterizohet me ngjyra të ngrohta dhe dritë, siç dëshmojnë punimet e Caravaggios dhe Titianit, dhe preokupim me figura fetare. Piktura Italiane ka dominuar në Evropë për qindra vjet. Artistë të njohur gjatë kësaj kohe përfshijnë Michelangelo, Leonardo da Vinci, Donatello,Botticelli,Fra Angelico,Tintoretto, Caravaggio, Bernini, Titian dhe Raphael. Pastaj Italia provoi nënshtrim të vazhdueshëm nga fuqi të huaja që shkaktoi zhvendosje të vëmendjes tek çështjet politike, duke çuar deri te humbja e autoritetit artistik të saj në Evropë. Letërsia Me bazat e gjuhës Italiane mederne të themeluara nga poeti Dante Alighieri, vepra më e madhe e të cilit, Divina Commedia,konsiderohetsi një ndër veprat më të mëdha të krijuara në Evropë gjatë kohës së Mesjetës ; shkrimtarët dhe poetët Giovanni Boccaccio,Giacomo Leopardi,AlessandroManzoni, Torquato Tasso, Ludovico Ariosto, dhe Petrarch. Filozofë të rëndësishëm përfshihen Giordano Bruno, Marsilio Ficino,Niccolò Machiavelli, dhe Giambattista Vico.Figura letrare moderne janë : poeti nacionalist Giosuè Carducci më 1906,shkrimtari realist Grazia Deleddamë 1926,autor i teatrit modernLuigi Pirandello më 1936, poetëtSalvatore Quasimodo më 1959 dhe Eugenio Montale më 1975, autori teatral Dario Fo më 1997 etj.

×