Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Защитени видове животни и растения

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité

Consultez-les par la suite

1 sur 13 Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Similaire à Защитени видове животни и растения (20)

Publicité

Защитени видове животни и растения

 1. 1. Начин на живот и хранене Кафявата мечка живее в горски местности. Въпреки, че изглежда тромава, на кратки разстояния може да тича със скорост 45 км. в час. Храни се с корени, жълъди и млади треви. Обича: горски ягоди, малини и боровинки, диви ябълки, сливи, круши, дини и мравки. През лятото кафявата мечка прекарва значително време в хранене, като има нужда от 14 килограма храна на ден. По-голямата част от зимата прекарва в сън в леговищата си.
 2. 2. Тялото на леопардовия смок достига на дължина до 110 cm. В България се среща по долината на Струма до Кресненския пролом на север и в района на Созопол. Леопардовият смок обитава обрасли с треви и храсти сухи и топли скалисти местности. През лятото е активен главно през нощта, а през деня се укрива под камъни или храсти. Храни се главно с дребни гризачи и насекомоядни, по-рядко с гущери, малки на птици и други.
 3. 3. В България единственото място за гнездене е резерватът „Сребърна“, където има малка колония. Пеликанът се храни предимно с риба и по-рядко със земноводни. Гнездата и малките им колонии са сред тръстиките в езера, блата и делти на реки.
 4. 4.  В природата тя е населявала най- североизточни части на България, обича предимно влажен климат както е по р. Дунав.  Норката има ценна козина, заради която е била жертва на бракониерство.  Мъжките достигат дължина 28-43 cm, а опашката 12-19 cm и тежат 740 гр. Женските са 32-40 cm, опашката е 12-18 cm и тежат 440 гр. Обитават водоемите, реки и крайбрежия на езера, по-рядко се срещат в блатата раждат от 2 до 7 малки. Живеят около 8-10 г.
 5. 5. Черният щъркел (Ciconia nigra) е голяма мигрираща блатна птица от семейство Щъркелови. Дължина на тялото: 95-100 cm Размах на криле: 185-205 cm Тегло: около 3 кг Живеят в тихи вековни гори, като строят гнездото си на някое голямо дърво. У нас черен щъркел може се наблюдава в Никополското плато, в покрайнините на Ловеч, в покрайнините на село Сенник Севлиевско, в покрайнините над гр. Асеновград в с. Табачка (Русенско), както и в с. Бисер (Хасковско), и край с. Г. Белотинци (Монтанско).
 6. 6.  Шипоопашатата костенурка (Testudo hermanni) е вид влечуго, един от четирите европейски представителя на семейството на Сухоземните костенурки. Шипоопашатата костенурка достига до 3-4 kg тегло и 28 cm дължина. Шипоопашатата костенурка е активна през деня. Храни се главно с трева и паднали горски плодове.
 7. 7.  Скалният орел (Aquila chrysaetos) е една от най-едрите дневни грабливи птици, срещащи се по нашите земи. Дължината на тялото му е 80-95 cm, размахът на крилете — 195 - 220 cm, а теглото — 2,8 6,5 kg.  Скалният орел води усамотен начин на живот. Той е хищна птица, ловува, преследвайки с летене плячката си, ако не успее да я залови до няколкостотин метра я изоставя. Предпочита средни и сравнително едри по размер бозайници, като сърни,диви кози, и др.
 8. 8.  До началото на XX в. е присъствал по Добруджанското крайбрежие и е навлизал по р. Дунав до Русенско.
 9. 9.  Еделвайс (Leontopodium, на немски: Edel - благороден, Weiss - бял, Лъвска лапа) е род многогодишни тревисти растения от семейство Сложноцветни. Над 30 вида защитени високопланински растения. Срещат се в Европа и Югозападна Азия. В България расте само един вид в Пирин и Стара планина и Мальовишкия дял на Рила. Еделвайсът цъфти през юни - август. Цветовете му приличат на звездичка с около 10-12 листенца, наредени в кръг.
 10. 10.  Цъфти февруари-април. Многогодишно, тревисто растение. Височината на растението е от 8 до 15 см. Стълбчето е шестделно. Листата покрити с власинки. Обвивката на грудколуковицата разнищена на успоредни влакна.
 11. 11.  Пясъчната лилия (Pancratium maritimum) е вид луковично растение от семейство Кокичеви. Това е един красив крайморски растителен вид наричан още Царицата на цветята или Морски нарцис.

×