Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Bashkimi Europian -BE

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 26 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Les utilisateurs ont également aimé (20)

Publicité

Similaire à Bashkimi Europian -BE (20)

Publicité

Plus récents (20)

Bashkimi Europian -BE

 1. 1. Projekt Lenda :Gjeografi Tema : Bashkimi Evropian Nentema :Sfidat e Shqiperise per t‘u bere pjese e bashkimit evropian. Klasa :7b Grupi I pare
 2. 2. Historiku I krijimit te BE-se • MinistratejashtëmtëvendevetëKomunitetitEvropiantë QymyritdheÇelikut utakuannëItalinë1955.Atamiratuan njëpropozimngavendeteBeneluksitpërtëpunuarpër ngritjenenjëEvropetëbashkuardukekrijuarinstitucionetë përbashkëta,shkrirjaprogresiveeekonomivekombëtare, vendosjenenjëtregutëpërbashkët,dheharmonizimit progresivtëpolitikavesociale. • TraktatiiKomunitetitEkonomikEvropianiangazhoitë gjashtëvendetpërkrijiminenjëtregutëpërbashkët,duke zhvilluarkeshtupolitikatëpërbashkëtabujqësoredhe transportale.
 3. 3. Vendet anetare ne BE • Deri ne ditet e sotme ne Bashkimin Evropian jane anetaresuar 28 vende. • Bisedimet per anetaresimin ne BE vazhdojne me Turqine dhe Maqedonine. • Vendet e para qe u bashkuan ne nje organizem ndershteteror ishin;Gjermania,Franca,Italia,Belgjika, Holanda dhe Luksemburgu.
 4. 4. Vendet e BE
 5. 5. 28 vendet e anetaresuara ne BE • Gjermani • France • Itali • Belgjika • Holanda • Luksemburg • Mberteria e bashkuar • Danimarka • Irlanda • Greqia • Spanja • Portugalia • Estoni • Letoni • Lituani • Poloni • Ceki • Sllovaki • Hungari • Slloveni • Malte • Qipro • Rumani • Bullgaria • Kroaci • Austri • Finlande • Suedi
 6. 6. Flamujte e shteteve anetare ne BE
 7. 7. Gjermania ndodhet në pjesën qendrore të Evropës dhe kufizohet në veri me Danimarken, në lindje me Polonine, në jug me Austrine dhe Zvicren, në perëndim me Francen, Luksemburgun,Belgjikë dhe Holandën. Gjermania ka numrin më të madh të popullsisë në Evropë . Kryeqyteti dhe qyteti më
 8. 8. Franca eshte nje vend shume I vecante.Ajo kufizohet me Belgjikën në veri, me Luksemburgun ne veri-lindje, me Gjermanine, Zvicrën dhe Italinë në lindje dhe në jug me Spanjen, Andorrën, dhe Monakon. . Parisi është qyteti më i madh dhe kryeqytet i Francës. Parisi eshte qyteti I artit e I kultures. Franca është njëra nga themelueset e Bashkimit Evropian (BE). Ajo eshte prodhuesja kryesore e bujqesise se BE.
 9. 9. Italia është shtet në pjesën jugore të Evropës, në Gadishullin Apenin. Pjesë e këtij vendi janë dhe ishujt si Sicilia dhe Sardenja.Në veri të saj gjendet kufiri me Francën, Zvicrën, Austrinë dhe në brigjet e Adriatikut kufizohet nga Sllovenia.Në brendësi të këtij shteti gjenden dy shtete të vogla: Vatikani dhe San Marino.Gjithashtu edhe Italia eshte nje nga themelueset e BE-se.
 10. 10. Belgjika ndodhet në pjesën perëndimore të Evropës dhe kufizohet me Holandën,Gjermaninë, Luksemburgun dhe Francën. Belgjika ka mbi dhjetë milion banorë . Belgët flasin kryesisht dy gjuhë: gjuhën flame e folur në veri dhe frëngjishtja në jug të Belgjikës. Belgjika është një ndër anëtaret dhe themeluesit e Bashkësisë Evropiane dhe në tokën e saj ka kryeqendra organizatave të ndryshme evropiane dhe botërore, të tilla si p.sh. NATO.
 11. 11. Luksemburgu kufizohet në veri-perindim nga Belgjika, në lindje nga Gjermania dhe në jugperëndim kufizohet nga Franca.Luksemburgu është një vend i zhvilluar, me një ekonomi të përparuar Luksemburgu është një anëtar i Bashkim Evropian.Ai u zgjodh si anëtar në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.
 12. 12. Qellimi I krijimit te ketij organizmi ndershteteror • Bashkimi evropian është një bashkësi e disa shteteve evropiane. • BE është themeluar me qëllim të lirisë së qarkullimit të mallrave. Në fillim të themelimit përbëhej nga një numër i vogël shtetesh. Edhe pse si organizatë gjithë-Evropiane është Këshilli i Sigurimit të Evropës. • Nga shumë vende të botës edhe BE njihet si organizatë gjithë Evropiane.
 13. 13. Parlamenti evropian
 14. 14. Flamuri I BE-se
 15. 15. Etapat e integrimit Evropian  Komuniteti Evropian per Qymyrin dhe Celikun (CECA) eshte marreveshja e pare ndershteterore.  Traktati I Romes ishte prova e dyte drejt integrimit evropian. Tregu I Perbashket Evropian (TPE) realizoi heqjen e taksave doganore per mallrat qe transportoheshin ndermjet vendeve anetare te BE-se. Sistemi Monetar Evropian (SME)u krijua per garantimin e qendrueshmerise se kursit te kembimit te monedhave te shteteve anetare. Akti Unik synonte te realizonte nje treg te vetem evropian.
 16. 16. Organizmat politike te BE a) Keshilli I Evropes b) Komisioni Evropian c) Parlamenti Evropian d) Gjykata e Bashkimit Evropian e) Banka Qendrore Evropiane
 17. 17. Perfitimet e Shqiperise si anetere ne BE 1) Qytetarët shqiptarë do të mund të lëvizin mallra nga një vend i BE-së në tjetrin pa ndonjë kufizim . 2) Konsumatorët do të kenë më shumë mundësi zgjedhjeje. 3) Do të rritet cilësia e produkteve të konsumit. 4) Do të aplikohen standarde kontrolli të njëjta si për vendet e BE-së. 5) Do të ofrohet perspektivë më e mirë për punësim të shqiptarëve . 6) Do të ketë shërbim shëndetësor të standardeve evropiane. 7) Do të përmirësohen standardet mjedisore. 8) Do të rritet cilësia në arsimim.
 18. 18. Kriteret e Shqiperise per t’u pranuar ne BE 1.Faza e emeruar opinion . 2.Faza e hyrjes ne fuqi te MSA 3.Opinioniqe shkon 1-3 vjet 4.Fillimi I negociatave te antarsimit 1-7 vjet 5.Nenshkrimi I traktatit te antarsimit 2 muaj-5 vjet . 6.Pasaporta europiane qe perdoret ne mbreterine e bashkuar 7.Data e antarsimit ratifikimit te MSA nga parlamentet e te gjitha shteteve antare te BE. Deri tani Shqiperia ka pershkruar 2 prej 7 fazave qe duhen kaluar per tu antarsuar ne BE .
 19. 19. Anetaret e grupit: Blerta Basha (Lider) Katerina Ranxha Daklea Bici Sara Nezha Sabrina Topalli Romina Carcani
 20. 20. Faleminderit per vemendjen tuaj

×