ELS ÉSSERS VIUS
LA CÈL·LULA
Les cèl·lules són les unitats de vida més petites, només són visibles amb un microscopi.
Fan les tres funcions...
Tipus de cèl·lules i les seves parts
Hi ha dos tipus de cèl·lules: les cèl·lules animals i les cèl·lules vegetals.
Les par...
Cèl·lula animal Cèl·lula vegetal
Membrana
Nucli
Orgànuls
Paret cel·lular
Citoplasma
Orgànuls
ORGANITZACIÓ DELS ÉSSERS VIUS
Els éssers vius pluricel·lulars están formats per moltes cèl·lules, i aquestes
segueixen uns...
ELS REGNES DELS ÉSSERS VIUS
Els éssers vius es classifiquen en grans regnes:
Regne dels animals
- s’alimenten d’altres éss...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Els éssers vius. La cèl·lula

538 vues

Publié le

Power point tema 3, editorial santillana

Publié dans : Formation
0 commentaire
0 j’aime
Statistiques
Remarques
  • Soyez le premier à commenter

  • Soyez le premier à aimer ceci

Aucun téléchargement
Vues
Nombre de vues
538
Sur SlideShare
0
Issues des intégrations
0
Intégrations
13
Actions
Partages
0
Téléchargements
3
Commentaires
0
J’aime
0
Intégrations 0
Aucune incorporation

Aucune remarque pour cette diapositive

Els éssers vius. La cèl·lula

  1. 1. ELS ÉSSERS VIUS
  2. 2. LA CÈL·LULA Les cèl·lules són les unitats de vida més petites, només són visibles amb un microscopi. Fan les tres funcions vitals dels éssers vius: nutrició, reproducció i relació. Tots els éssers vius estan formats de cèl·lules. Per aquest motiu, les cèl·lules poden tenir diferents formes i funcions: cèl·lules òssies, cèl·lules musculars, del cor, nervioses… Hi ha dos tipus d’éssers vius, segons el nombre de cèl·lules que els formen: Éssers pluricel·lulars: estan format per moltes cèl·lules. Éssers unicel·lulars: estan formats per una sola cèl·lula.
  3. 3. Tipus de cèl·lules i les seves parts Hi ha dos tipus de cèl·lules: les cèl·lules animals i les cèl·lules vegetals. Les parts de la cèl·lula són: Membrana: envolta la cèl·lula i la separa de l’exterior. Citoplasma: és l’aigua que hi ha dins la cèl·lula. En el citoplasma hi ha els orgànuls, que tenen diferents funcions. Nucli: és el cervell de la cèl·lula, controla el seu funcionament. A més a més, les cèl·lules vegetals tenen paret cel·lular, que és més dura. Les cèl·lules vegetals són més grans i a més a més, la seva forma és més regular. Les cèl·lules animals tenen formes diverses. Les cèl·lules vegetals, a més, tenen la paret cel·lular, que envolta la seva membrana i les fa més dures i resistents.
  4. 4. Cèl·lula animal Cèl·lula vegetal Membrana Nucli Orgànuls Paret cel·lular Citoplasma Orgànuls
  5. 5. ORGANITZACIÓ DELS ÉSSERS VIUS Els éssers vius pluricel·lulars están formats per moltes cèl·lules, i aquestes segueixen uns nivells d’organització: Cèl·lules  Teixits  Òrgans  Sistemes i Aparells  Ésser viu Per exemple: Cèl·lules  Teixit muscular  Múscul  Musculatura musculars del cos Ésser viu Cèl·lules òssies  Teixit ossi  Os  Esquelet ...
  6. 6. ELS REGNES DELS ÉSSERS VIUS Els éssers vius es classifiquen en grans regnes: Regne dels animals - s’alimenten d’altres éssers vius. - Es desplacen Regne de les plantes - Es fabriquen l’aliment. - No es desplacen. Regne dels fongs - S’alimenten de restes d’éssers vius. - No es desplacen Altres regnes Els bacteris: són éssers unicel·lulars. Els trobem per tot arreu. Les algues: poden ser unicel·lulars o plucel·lulars. Són aquàtiques.

×