Hinduism

Teacher, ICT Advisor à University of Dalarna, Sweden
30 Dec 2009
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
Hinduism
1 sur 37

Contenu connexe

Tendances

Buddhismen sammanfattningBuddhismen sammanfattning
Buddhismen sammanfattningDaniel Erlandsson
JudendomenJudendomen
JudendomenMarie Linder
Judendomen religion åk 8Judendomen religion åk 8
Judendomen religion åk 8stolofalex
Presentació budismePresentació budisme
Presentació budismeJSB1
Life of Lord BuddhaLife of Lord Buddha
Life of Lord BuddhaTrongDorje
Klassisk sociologisk teoriKlassisk sociologisk teori
Klassisk sociologisk teoriJanne Juopperi

En vedette

Hinduism PowerpointHinduism Powerpoint
Hinduism Powerpointguestbd8eb0d
Tro inom hinduismTro inom hinduism
Tro inom hinduismTobias Kjellström
HinduismHinduism
Hinduismdrutten15
HinduismHinduism
HinduismHajen
Hinduism del 3 nrHinduism del 3 nr
Hinduism del 3 nrjonathansikh
Hinduismen högstadiet 9_bHinduismen högstadiet 9_b
Hinduismen högstadiet 9_bstolofalex

Similaire à Hinduism

Hinduismen – protester, andra religioner, samhälletHinduismen – protester, andra religioner, samhället
Hinduismen – protester, andra religioner, samhälletEmelie Holmquist
Kajsa persson, johannes georgson  9 b grupparbeteKajsa persson, johannes georgson  9 b grupparbete
Kajsa persson, johannes georgson 9 b grupparbeteMustafaYousofi
Anthonys presentationAnthonys presentation
Anthonys presentationTobias Kjellström
Sikhism hannaSikhism hanna
Sikhism hannaTobias Kjellström
Sikhism hannaSikhism hanna
Sikhism hannaTobias Kjellström
Presentation nikitaPresentation nikita
Presentation nikitaTobias Kjellström

Plus de Marie Linder

LösenordLösenord
LösenordMarie Linder
Arbetsgång pedagogisk planeringArbetsgång pedagogisk planering
Arbetsgång pedagogisk planeringMarie Linder
A new culture of learningA new culture of learning
A new culture of learningMarie Linder
Teknikdalen 4 novTeknikdalen 4 nov
Teknikdalen 4 novMarie Linder
Teach meet 2011 bildspelTeach meet 2011 bildspel
Teach meet 2011 bildspelMarie Linder
Lgr 11  - ett nytt försökLgr 11  - ett nytt försök
Lgr 11 - ett nytt försökMarie Linder

Hinduism

Notes de l'éditeur

 1. De flesta av de stora religionerna har en grundare alltså en som startat religionen. Kristendomen har Jesus, Islam har Muhammed, Judendomen har Abraham och Moses, Buddhismen har Buddha.
 2. Brahma – Brahma är enligt de gamla skrifterna skaparens gud. Han har skapat människorna, djuren och växterna. Han gör så att livet får själ. Vishnu – överguden.Vishnu har många miljoner dyrkare och många betraktar honom som den främsta guden, och andra betraktar honom som den enda. Vishnu är den gode och vänlige guden. Han är världsalltet och världssjälen.Vishnu är gift med lyckans gudinna, Laksmi. De som dyrkar honom har ett lodrätt tecken i pannan.Shiva – skaparen och förgöraren. Shiva är en stor gud som är mycket populär. Han är fruktbarhetens, dödens, och förintelsens gud. Shiva är gift med den största gudinnan i Indien, Pavati, bergsgudinnan. Hon har många gestalter bl.a. Uma – ljuset, Durga - den svårtillgängliga, men hon är mest känd som dödsgudinnan Kali - den svarta.På vissa bilder av Shiva trampar han på en dvärg som symbolisera människans okunnighet.De hinduer som dyrkar Shiva har vågräta streck i pannan.
 3. En hindu tror på själavandring. Det är karman som bestämmer vad man föds om till i nästa liv. Med karma menas de goda och de onda handlingar en människa har utfört under sitt liv. Har man en dålig karma kan man återfödas som ett djur och har man en bra karma återföds man till någonting bättre än i sitt föregående liv. Målet och meningen med livet är att befria atman, människans själ, från återfödelse och uppgå i Brahman, världssjälen. Denna befrielse kallas moksha. Moksha beskrivs som en gudomlig och underbar värld, där det bara finns ro, harmoni och fullständig lycka. Moksha är frigörelsen från återfödelsen. Moksha är att finna gud (jämförbart med nirvana inom buddhismen.
 4. Moksha är frigörelsen från återfödelsen. Moksha är att finna gud (jämförbart med nirvana inom buddhismen.
 5. De kastlösa är utstötta från samhället och står allra längst ner på den sociala skalan. Om man dricker vatten från samma brunn som en kastlös blir man oren anses det. Om en kastlös skugga faller på en icke kastlös måste denne tvätta sig. Vilken kast en människa delas in i beror på vilken kast föräldrarna tillhör. Om föräldrarna tillhör ett kast så gör deras barn också det. Den kast man tillhör ska man hålla sig till. Kastväsendet kan jämföras med en trappa där kasterna är sorterade med de högsta kasten högst upp och de lägsta längst ner. Man kysser fötterna på den som är ovanför, och trampar på den som finns under en själv. Sedan 1947 har tron på kaster blivit förbjudet, det används fortfarande, men inte offentligt.
 6. I stort sett varenda by i Indien, stor som liten, har ett eget tempel. Varje tempel är tillägnat en speciell gud. Templen varierar mycket i storlek och utseende. Templen är inte byggda för att hinduerna ska ha möjligheten att be någonstans, för det kan man lika gärna göra hemma. Templen är byggda som bostäder åt gudarna.Tempelprästerna sköter om gudabilden, som finns i templet, som en levande härskare. De väcker guden och ger honom/henne mat.
 7. Den hinduistiska bönen eller gudstjänsten kallas för Puja. Be kan man göra både i hemmen och i templen. Puja är en sed som hinduerna gör varje morgon. De går upp tidigt och tvättar och putsar upp gudabilderna samtidigt som dom eldar rökelser. Sen ber dom böner och offrar växter och frukt. Bönen sker tre gånger om dagen.
 8. Kon är ett heligt djur inom hinduismen. Den är en symbol för moderlighet och ömhet. Kon strövar fritt omkring i städerna i Indien. Lägger sig en ko i vägen och stoppar upp trafiken är det ingen som försöker jaga bort den. Det finns inte en tanke på att kunna slakta en ko. Inte ens om den är gammal och sjuk. Det skulle heller inte tjäna någonting till om man slaktade kor i Indien. Ingen skulle köpa köttet! Kon är inte bara helig, de flesta är nyttiga också. Den ger mjölk, gödsel och föder dragoxar som arbetar i alla väder. Och om man torkar kornas spillning kan man använda det som bränsle och elda med.
 9. Ganges är en helig flod som rinner genom Indien. För en hindu är floden Ganga Ma, Moder Ganges, som gudarna skänkt till människorna. Ungefär 50 000 människor badar i floden varje dag. Ett bad i Ganges är inte som vilket bad som helst utan det värdesätts mycket högt. Hinduer anser att ett bad i Ganges tvättar bort dålig karma från föregående liv. En hindu går ned i floden på morgonen när solen är på väg upp. Väl nere i floden doppar han sig upprepade gånger och dricker av det renande och livgivande vattnet. Sedan för de samman händerna och bugar mot den uppgående solen, medan de läser böner. Vissa hinduer har sparat i årtal och rest i veckor för att få uppleva detta bad.
 10. Varanasi är en helig stad inom hinduismen, genom staden rinner Ganges. I Varanasi finns omkring 1500 tempel och den kallas ibland Kashi (ljusets stad). En hindus högsta önskan är att dö i staden, kremeras och låtas bli strödd över Ganges. Man tror att precis som askan blandas med Ganges, så blandas själen med Brahman. Hindun tror att Varanasi är mötesplatsen mellan himmel och jord. Att dö här är därför att bli fri från återfödelsens cykel.
 11. Detta är en glad högtid som firas till minne av Krishna som hittade på en massa bus i sin ungdom. Holi firas flitigast av barn och ungdomar som springer runt och kastar färgpulver och stänker vatten på varandra. Kvinnorna har rätt att under denna tid att på ett skämtsamt sätt smiska till de män hon träffar. Under denna högtid är alla hinduer, oavsett rang och klass, jämlika.
 12. Raksha Bandhan betyder "att knyta skydd". Hinduerna knyter silkestrådar men utsmyckning runt vänner och släktingars handleder. Detta betyder ungefär att man ger varandra skydd.
 13. Detta är en ljushögtid och en nyårsfest och även den viktigaste hinduiska högtiden. Bland annat firas den för att ljuset segrar över mörkret och Ramas och Sitas återkomst till Indien