Projekt Matematike

Matilda Gremi
Matilda GremiTravel Agent à Next Travel & Tours
Projekt:Matematicjenet e njohur
Lenda:Matematik.
Cfare eshte Matematika?
Fjala "matematikë" vjen nga gjuha e lashtë greke që do të
thotë mësim,studim, shkencë, përveç kësaj ajo përgjatë kohëve ka
marrë një kuptim më të ngushtë dhe më teknik që do të thotë "studim
matematik―
Matematika përbën një fushë të njohurive abstrakte të ndërtuara me
ndihmën e arsyetimeve logjike mbi koncepte të tilla si numrat, figurat,
strukturat dhe transformime.Ajo dallohet nga shkencat tjera për një lidhje
të veçantë që ka ajo me realitetin,ka një natyre të pastër intelektuale,e
bazuar tek një seri aksiomash të deklaruara të vërteta ose mbi disa
postulate përkohësisht të pranuara.Një pohim matematikor – i quajtur
përgjithësisht teoremë ose propozicion konsiderohet i vërtetë nëse
procesi i vërtetimit formal që përcakton vlefshmërinë e saj respekton një
strukturë arsyetuese logjike-deduktive.
Pitagora
Pitagora lindi afërsisht në vitin 592 p.e.s. dhe vdiq 486
p.e.s., ishte matematikan dhe filozof grek. Që i vogël
shfaqi shumë dhunti të veçanta që më vonë do të krijojnë
një legjendë, që e do të jetë i biri i Apollonit.Pitagora
është shumë i njohur me teoremëm e tij në matematikë,
e cila njihet si "Teorema e Pitagorës" e cila shprehet
me barazimin .
Arkimedi.
Arkimedi jetoi rreth viteve 287 p.e.s. 212 p.e.s.qe
një matematikan fizikant,inxhinier,astronom dhe filozof i
lashtësise.Thuhet nga disa historianë e matematikanë të
jetë matematikani më i madh i lashtësisë.Mendohet te
kete zbuluar parimin e dendesise dhe pluskimit, i njohur
edhe si "Parimi i Arkimedit" qe sipas gojedhenes e zbuloi
ndersa ai po lahej ne nje vaske (doli jashe neper rruge
duke bertitur "Eureka (evrika)" - (E gjeta)
Talesi Teorema e Talesit
Teorema e Talesit thotë se: Nëse
A,B dhe C janë pika të një vije
rrethore të tilla që segmenti AC
është diametër i vijës rrethore
atëherë këndi ABC është kënd i
drejtë.
Teorema e anasjelltë e Talesit
Teorema e anasjelltë e Talesit thotë
se: Hipotenuza e trekëndëshit
kënddrejt është diametër i rrethit të
jashtashkruar.
Talesi i Miletit lindi më 624
p.e.s. dhe vdiq më 552
p.e.s., ishte filozof dhe
matematikan antik. Autor i
veprave filozofike të cilat më
vonë nga shumë
shkencëtarë merren si
pikënisje e punës së tyre.
Historia
Tales nuk është i pari që e
zbuloi teoremën, dihet se
këtë teoremë e zotëronin
Egjiptianët dhe Babilonasit e
vjetër të cilët e përdornin por
pa e vërtetuar. Talesi është i
pari që dha vërtetimin e saj
prandaj ajo sot mban emrin
e tij.
Carl Friedrich Gauss
Carl Friedrich Gauss (30 prill1777 — 23 shkurt 1855) ishte një
matematikan gjerman dhe shkencëtar që ndihmoi dukshëm në shumë
fusha, duke përfshirë teorinë e numrave analizën gjeometrinë
diferenciale gjeodezinë magnetizmin astronominëdhe optikën
Nganjëherë i njohur si "princi i matematikës", Gausi pati një ndikim të
shquar në shumë fusha të matematikës dhe shkencës dhe është
rradhitur pranë Ojlerit,Njutonit dhe Arkimedit si një nga matematikanët
më të mëdhenj të historisë.
Leonard Euler
Leonhard Paul Euler, (15 Prill 1707 Basel, Zvicër– 7 shtator, 1783
Saint Petersburg, Rusi), ishte matematikan dhe fizikan zviceran i cili
kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij në Rusi dhe Gjermani.
Euler bëri zbulime të rëndësishme në fusha të ndryshme si Njehsim
diferencial dhe teoria e grafeve. Ai gjithashtu për herë të parë paraqiti
pjesën më të madhe të terminologjisë dhe nocioneve moderne
matematike, pjesërisht për analizën matematike, sikur është nocioni
i funksionit matematik.Gjithashtu është i njohur për punën e tij
në mekanikë, optikë dhe astronomi.
Euler konsiderohet të jetë matematikani më i madh i shekullit të XVIII
dhe një ndër më të mëdhenjtë i të gjitha kohërave. Gjithashtu është më
frytdhënësi, përmbledhja e punimeve të e tij përfshinë 60–80 vëllime
faqe çerekësh.Deklarata e dhënë nga Pierre-Simon Laplace shpreh
influencën që pati Euler në matematikë, ai thotë: "Lexojeni Eulerin,
lexojeni Eulerin, ai është mësuesi i të gjithë neve."
Euklidi
Euklidi rreth 365 – 275 p.e.s.) është themelues i metodës aksiomatike në gjeometri. Ai të
gjitha njohuritë gjeometrike por edhe matematike të kohës së vet i përmblodhi dhe i
sistematizoi në 13 libra të cillat njihen me titullin Elementet.
Teorema e dyte e Euklidit
Ne trekendeshin
kenddrejt,cdo katet eshte
i mesem i perpjesshem
ndermjet hipotenuzes dhe
projeksionit te tij mbi
hipotenuze
AC2=AH*AB
Teorema e pare e Ekulidit
Ne trekendeshin
kenddrej,lartesia e hequr nga
kulmi i kendit te drejte eshte e
mesme e perpjesshme
ndermejet te kateteve me
hipotenuzen.
CH2=AH*BH
THENJE PER MATEMATIKEN
1) Matematika eshte mbreteresha e shkences, kurse aritmetika
mbreteresha e matematikes. (K. GAUSS)
2) Shkenca arrin persosjen vetem atehere kur arrin te perdore
matematiken. (K.MARKS)
3) Matematika është alfabeti që zoti ka shkruar universin.
(Galileo Galilei)
4) Matematika ëshë metafizika e arsyetimit, ndërsa feja ëshë
metafizika e zemrës (Gabriele Martufi)
5) Dashuria është motorri i jetës, matematika është motori i
shkencës (Gabriele Martufi)
Projekt Matematike
1 sur 10

Recommandé

matematika projekt par
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
62.7K vues9 diapositives
Matematika ne jeten e perditshme par
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
150.9K vues15 diapositives
Lidhja e matematikes me lendet e tjera par
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
44.3K vues15 diapositives
Thënie të arta për matematiken par
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenFaton Hyseni
16.7K vues4 diapositives
Historia e zhvillimit te matematikes par
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
203.6K vues93 diapositives
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1 par
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1#MesueseAurela Elezaj
49K vues13 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi par
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
67.1K vues5 diapositives
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI par
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI Emiljano Vladi
3.2K vues24 diapositives
Siguria e fëmijëve në internet par
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetenis vladi
18.1K vues11 diapositives
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara par
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraErvis Cara
11.3K vues50 diapositives
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme par
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
53K vues27 diapositives
Kimia ne jeten e perditshme par
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
86.7K vues14 diapositives

Tendances(20)

Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi par FlavioHabilaj
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj67.1K vues
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI par Emiljano Vladi
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
Emiljano Vladi3.2K vues
Siguria e fëmijëve në internet par enis vladi
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
enis vladi18.1K vues
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara par Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Ervis Cara11.3K vues
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme par sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme par Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.7K vues
Lidhja e matematikes me lendet e tjera par Resli Zaganjori
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Resli Zaganjori11.6K vues
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K vues
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar par Diana Lamaj
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Diana Lamaj21.6K vues
Sëmundjet gjenetike par XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K vues
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona par #MesueseAurela Elezaj
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo par Aldrin Pashku
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Aldrin Pashku10K vues
LIDHJA E MATEMATIKES ME SHKENCAT E TJERA MATEMATIKA DHE MUZIKA par #MesueseAurela Elezaj
 LIDHJA E MATEMATIKES ME SHKENCAT E TJERA MATEMATIKA DHE MUZIKA LIDHJA E MATEMATIKES ME SHKENCAT E TJERA MATEMATIKA DHE MUZIKA
LIDHJA E MATEMATIKES ME SHKENCAT E TJERA MATEMATIKA DHE MUZIKA
Energjia, llojet dhe perdorimi par BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.7K vues

En vedette

Projekt matematike par
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematikeSejda Meça
35.6K vues26 diapositives
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme par
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeProjekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeMarinela Abedini
9.6K vues6 diapositives
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig... par
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...Oksana Kamberi
17.9K vues17 diapositives
Matematicienë të shquar par
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquarKlea Vyshka
21.1K vues7 diapositives
Projekt matematike par
Projekt matematike Projekt matematike
Projekt matematike XhuLia Muca
75.7K vues13 diapositives
Paraqitjet grafike par
Paraqitjet grafikeParaqitjet grafike
Paraqitjet grafikeMenaxherat
32.6K vues24 diapositives

En vedette(20)

Projekt matematike par Sejda Meça
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
Sejda Meça35.6K vues
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme par Marinela Abedini
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeProjekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Marinela Abedini9.6K vues
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig... par Oksana Kamberi
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
Oksana Kamberi17.9K vues
Matematicienë të shquar par Klea Vyshka
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquar
Klea Vyshka21.1K vues
Projekt matematike par XhuLia Muca
Projekt matematike Projekt matematike
Projekt matematike
XhuLia Muca75.7K vues
Paraqitjet grafike par Menaxherat
Paraqitjet grafikeParaqitjet grafike
Paraqitjet grafike
Menaxherat32.6K vues
Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord... par LIBER Europe
Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...
Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...
LIBER Europe1.9K vues
Piktura dhe fotografia 1 par Lili Liljana
Piktura dhe fotografia 1Piktura dhe fotografia 1
Piktura dhe fotografia 1
Lili Liljana4.6K vues
funksioni par koralda
funksioni funksioni
funksioni
koralda21.9K vues
Funksioni par koralda
FunksioniFunksioni
Funksioni
koralda44.7K vues
Projekt matematike par Ueda Rrukaj
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
Ueda Rrukaj9.1K vues
Trekendeshat dhe simbolet par Lediø Bøjka
Trekendeshat dhe simboletTrekendeshat dhe simbolet
Trekendeshat dhe simbolet
Lediø Bøjka53.8K vues

Similaire à Projekt Matematike

MATEMATIKA par
MATEMATIKAMATEMATIKA
MATEMATIKAEmiljano Vladi
927 vues24 diapositives
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptx par
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptxMatematika dhe historia e saj KL 7.pptx
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptxRejanJara
6 vues42 diapositives
Matematik par
MatematikMatematik
MatematikXhensila Qyra
18.4K vues17 diapositives
Fizikanet e medhenj par
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Diana Lamaj
15.1K vues17 diapositives
PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI par
PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI
PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI #MesueseAurela Elezaj
4.4K vues27 diapositives
Universi par
UniversiUniversi
UniversiEGLI TAFA
1.2K vues13 diapositives

Similaire à Projekt Matematike(11)

Plus de Matilda Gremi

Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit par
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitRektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitMatilda Gremi
1.6K vues39 diapositives
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS par
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSKUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSMatilda Gremi
2.5K vues21 diapositives
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror par
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorMatilda Gremi
8.9K vues36 diapositives
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve par
Politikat Efektive per Izolimin e PacientevePolitikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e PacienteveMatilda Gremi
845 vues15 diapositives
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi par
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiProjekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiMatilda Gremi
10.8K vues16 diapositives
"Greqia e lashte" Projekt Historie par
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt HistorieMatilda Gremi
23.1K vues11 diapositives

Plus de Matilda Gremi(14)

Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit par Matilda Gremi
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitRektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Matilda Gremi1.6K vues
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS par Matilda Gremi
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSKUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
Matilda Gremi2.5K vues
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror par Matilda Gremi
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Matilda Gremi8.9K vues
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve par Matilda Gremi
Politikat Efektive per Izolimin e PacientevePolitikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Matilda Gremi845 vues
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi par Matilda Gremi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiProjekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Matilda Gremi10.8K vues
"Greqia e lashte" Projekt Historie par Matilda Gremi
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie
Matilda Gremi23.1K vues
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi" par Matilda Gremi
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Matilda Gremi2.8K vues
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis" par Matilda Gremi
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Matilda Gremi62.7K vues
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone par Matilda Gremi
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten toneRoli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Matilda Gremi6.8K vues
Projekt ngrohja globale par Matilda Gremi
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
Matilda Gremi88.4K vues

Projekt Matematike

 • 2. Cfare eshte Matematika? Fjala "matematikë" vjen nga gjuha e lashtë greke që do të thotë mësim,studim, shkencë, përveç kësaj ajo përgjatë kohëve ka marrë një kuptim më të ngushtë dhe më teknik që do të thotë "studim matematik― Matematika përbën një fushë të njohurive abstrakte të ndërtuara me ndihmën e arsyetimeve logjike mbi koncepte të tilla si numrat, figurat, strukturat dhe transformime.Ajo dallohet nga shkencat tjera për një lidhje të veçantë që ka ajo me realitetin,ka një natyre të pastër intelektuale,e bazuar tek një seri aksiomash të deklaruara të vërteta ose mbi disa postulate përkohësisht të pranuara.Një pohim matematikor – i quajtur përgjithësisht teoremë ose propozicion konsiderohet i vërtetë nëse procesi i vërtetimit formal që përcakton vlefshmërinë e saj respekton një strukturë arsyetuese logjike-deduktive.
 • 3. Pitagora Pitagora lindi afërsisht në vitin 592 p.e.s. dhe vdiq 486 p.e.s., ishte matematikan dhe filozof grek. Që i vogël shfaqi shumë dhunti të veçanta që më vonë do të krijojnë një legjendë, që e do të jetë i biri i Apollonit.Pitagora është shumë i njohur me teoremëm e tij në matematikë, e cila njihet si "Teorema e Pitagorës" e cila shprehet me barazimin .
 • 4. Arkimedi. Arkimedi jetoi rreth viteve 287 p.e.s. 212 p.e.s.qe një matematikan fizikant,inxhinier,astronom dhe filozof i lashtësise.Thuhet nga disa historianë e matematikanë të jetë matematikani më i madh i lashtësisë.Mendohet te kete zbuluar parimin e dendesise dhe pluskimit, i njohur edhe si "Parimi i Arkimedit" qe sipas gojedhenes e zbuloi ndersa ai po lahej ne nje vaske (doli jashe neper rruge duke bertitur "Eureka (evrika)" - (E gjeta)
 • 5. Talesi Teorema e Talesit Teorema e Talesit thotë se: Nëse A,B dhe C janë pika të një vije rrethore të tilla që segmenti AC është diametër i vijës rrethore atëherë këndi ABC është kënd i drejtë. Teorema e anasjelltë e Talesit Teorema e anasjelltë e Talesit thotë se: Hipotenuza e trekëndëshit kënddrejt është diametër i rrethit të jashtashkruar. Talesi i Miletit lindi më 624 p.e.s. dhe vdiq më 552 p.e.s., ishte filozof dhe matematikan antik. Autor i veprave filozofike të cilat më vonë nga shumë shkencëtarë merren si pikënisje e punës së tyre. Historia Tales nuk është i pari që e zbuloi teoremën, dihet se këtë teoremë e zotëronin Egjiptianët dhe Babilonasit e vjetër të cilët e përdornin por pa e vërtetuar. Talesi është i pari që dha vërtetimin e saj prandaj ajo sot mban emrin e tij.
 • 6. Carl Friedrich Gauss Carl Friedrich Gauss (30 prill1777 — 23 shkurt 1855) ishte një matematikan gjerman dhe shkencëtar që ndihmoi dukshëm në shumë fusha, duke përfshirë teorinë e numrave analizën gjeometrinë diferenciale gjeodezinë magnetizmin astronominëdhe optikën Nganjëherë i njohur si "princi i matematikës", Gausi pati një ndikim të shquar në shumë fusha të matematikës dhe shkencës dhe është rradhitur pranë Ojlerit,Njutonit dhe Arkimedit si një nga matematikanët më të mëdhenj të historisë.
 • 7. Leonard Euler Leonhard Paul Euler, (15 Prill 1707 Basel, Zvicër– 7 shtator, 1783 Saint Petersburg, Rusi), ishte matematikan dhe fizikan zviceran i cili kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij në Rusi dhe Gjermani. Euler bëri zbulime të rëndësishme në fusha të ndryshme si Njehsim diferencial dhe teoria e grafeve. Ai gjithashtu për herë të parë paraqiti pjesën më të madhe të terminologjisë dhe nocioneve moderne matematike, pjesërisht për analizën matematike, sikur është nocioni i funksionit matematik.Gjithashtu është i njohur për punën e tij në mekanikë, optikë dhe astronomi. Euler konsiderohet të jetë matematikani më i madh i shekullit të XVIII dhe një ndër më të mëdhenjtë i të gjitha kohërave. Gjithashtu është më frytdhënësi, përmbledhja e punimeve të e tij përfshinë 60–80 vëllime faqe çerekësh.Deklarata e dhënë nga Pierre-Simon Laplace shpreh influencën që pati Euler në matematikë, ai thotë: "Lexojeni Eulerin, lexojeni Eulerin, ai është mësuesi i të gjithë neve."
 • 8. Euklidi Euklidi rreth 365 – 275 p.e.s.) është themelues i metodës aksiomatike në gjeometri. Ai të gjitha njohuritë gjeometrike por edhe matematike të kohës së vet i përmblodhi dhe i sistematizoi në 13 libra të cillat njihen me titullin Elementet. Teorema e dyte e Euklidit Ne trekendeshin kenddrejt,cdo katet eshte i mesem i perpjesshem ndermjet hipotenuzes dhe projeksionit te tij mbi hipotenuze AC2=AH*AB Teorema e pare e Ekulidit Ne trekendeshin kenddrej,lartesia e hequr nga kulmi i kendit te drejte eshte e mesme e perpjesshme ndermejet te kateteve me hipotenuzen. CH2=AH*BH
 • 9. THENJE PER MATEMATIKEN 1) Matematika eshte mbreteresha e shkences, kurse aritmetika mbreteresha e matematikes. (K. GAUSS) 2) Shkenca arrin persosjen vetem atehere kur arrin te perdore matematiken. (K.MARKS) 3) Matematika është alfabeti që zoti ka shkruar universin. (Galileo Galilei) 4) Matematika ëshë metafizika e arsyetimit, ndërsa feja ëshë metafizika e zemrës (Gabriele Martufi) 5) Dashuria është motorri i jetës, matematika është motori i shkencës (Gabriele Martufi)