Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Generalitat de Catalunya 
Departament d’Ensenyament 
Institut Carles Vallbona 
Granollers 
Nom arxiu: CAACO_DOS_1415_MT128...
2 
ADAPTACIÓ DE CIÈNCIES LA NATURALESA 
COS HUMÀ – APARELL DIGESTIU 
AULA D'ACOLLIDA. 
BIBLIOGRAFIA: 
http://www.xtec.cat/...
3 L’APARELL DIGESTIU 
1- FUNCIONS: 
QUÈ FA L’APARELL DIGESTIU? L'aparell digestiu transforma els aliments en substàncies n...
4 
3- Escriu els noms que falten: 
2- PARTS DE L’APARELL DIGESTIU: 
L'aparell digestiu està format pel tub i per les glànd...
5 
La boca 
És l'entrada del tub digestiu. És per on entren i on masteguem1 els aliments. La boca conté: les dents i la ll...
6 
La faringe 
Comunica la boca amb l'esòfag. 
Per la faringe passa l'aire per respirar i també hi passen els aliments. El...
7 
l'intestí gros. 
A l'intestí prim es continua fent la digestió. 
L'intestí gros 
És un tub ample i més curt que el prim...
8 
- La llengua: 
- L’esòfag: 
- L’estómac: 
- L’intestí prim: 
- L’intestí gros: 
7- Localitza el nom dels òrgans del tub...
9 
8- Quantes dents hi ha a la boca? 
Escriu el nom de les dents: 
9- Quins sabors capta la llengua? Escriu el seu nom al ...
10 
Les glàndules salivals 
Les glàndules salivals produeixen la saliva. La saliva ajuda a barrejar i mastegar millor els ...
11 
Glàndules intestinals 
Les glàndules intestinals es troben a l’intestí prim i produeixen els sucs intestinals. 
ACTIVI...
12 
a) mecànica, que és la produïda pel moviment i trituració dels aliments. 
b) química, que és la produïda pels sucs dig...
13 
ACTIVITATS 
12- Completa: 
Durant la …………………………….. els aliments es ………………………... en substàncies ……………………….. simples. La...
14 
ESQUEMA: 
4- ELS ALIMENTS: 
Els cotxes necessiten benzina per funcionar i el nostre cos necessita els aliments per pod...
15 
5- CURA DE L’APARELL DIGESTIU: 
Hem de: 
Rentar-nos les mans abans de cada àpat 
Menjar a poc 
Mastegar bé 
Menjar amb...
16 
Menjar en espais i ambients relaxats 
No menjar massa dolços ni aliments ensucrats 
Raspallar-nos les dents després de...
17
18 
6- MALALTIES DE L’APARELL DIGESTIU: 
Algunes de les malalties l’aparell digestiu són: 
Les càries són una malaltia de ...
19 
ACTIVITATS 
15- Digues quina malaltia tenen: 
- El Pau té mal de panxa perquè molts gasos: ……………………… 
- La Maria fa qu...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Caaco dos 1415_mt128_r1_aparell_digestiu_pdf

4 972 vues

Publié le

Publié dans : Formation
 • Soyez le premier à commenter

Caaco dos 1415_mt128_r1_aparell_digestiu_pdf

 1. 1. Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament Institut Carles Vallbona Granollers Nom arxiu: CAACO_DOS_1415_MT128_R1_aparell_digestiu Data : octubre 2014 Elaborat: Tutora Aula acollida - Montse Talavera pàg. 1 de 19 Aquest document pot quedar obsolet una vegada imprès AULA D’ACOLLIDA Adaptació Ciències de la Naturalesa EL COS HUMÀ : L’APARELL DIGESTIU Departament d'Orientació Nom: Curs: Data:
 2. 2. 2 ADAPTACIÓ DE CIÈNCIES LA NATURALESA COS HUMÀ – APARELL DIGESTIU AULA D'ACOLLIDA. BIBLIOGRAFIA: http://www.xtec.cat/~rvillanu/digestiu/digestiu.htm http://www.xtec.cat/~fmarquin/continguts/digestiu3.htm http://www.xtec.cat/~fmarquin/continguts/digestiu2.htm IMATGES: - Internet - ARASAAC
 3. 3. 3 L’APARELL DIGESTIU 1- FUNCIONS: QUÈ FA L’APARELL DIGESTIU? L'aparell digestiu transforma els aliments en substàncies nutritives perquè el nostre organisme pugui assimilar-les i transportar-les per tot el cos. Aquesta transformació és la digestió. L'aparell digestiu realitza la digestió. La digestió és transformació dels aliments en substàncies que el cos pot assimilar. ACTIVITATS 1- Quina funció fa l’aparell digestiu? 2- Què és la digestió?
 4. 4. 4 3- Escriu els noms que falten: 2- PARTS DE L’APARELL DIGESTIU: L'aparell digestiu està format pel tub i per les glàndules digestives. ● El tub digestiu és un d'uns 10 m de llarg dividit en diverses parts. ● Les glàndules digestives són petits òrgans que segreguen sucs digestius. Aquests sucs ajuden a descompondre els aliments en substàncies nutritives simples, per tal que puguin passar a la sang. 2.1- EL TUB DIGESTIU: El tub digestiu comença a la boca i acaba l'anus. Està format per:
 5. 5. 5 La boca És l'entrada del tub digestiu. És per on entren i on masteguem1 els aliments. La boca conté: les dents i la llengua. Les dents Tenim 32 dents que tallen i trituren els aliments. No totes les dents són iguals. N’hi ha de 4 formes diferents: incisives, canines, premolars i molars o queixals. Les incisives i les canines tallen els aliments i les premolars molars els trituren2. La llengua És un múscul que mou els aliments perquè es puguin rosegar3 millor, els barreja amb la saliva i també ajuda a empassar4 els aliments. A la llengua hi trobem les papil·gustatives que ens permeten diferenciar els sabors: dolços (sucre, pastissos...), salats (sal, carn, peix...), àcids (llimona...) i amargs cafè, carxofa...). 1 MASTEGAR: Fer ben petit el menjar dins de la boca amb les dents i els queixals. 2 TRITURAR: fer que una substància sòlida es converteixi en trossets molt petits. Per exemple quan les patates converteixen en puré. 3 ROSEGAR: Emportar-se petites parts d'una cosa dura, fer-la a trossets poc mossegant-la amb les dents incisives. 4 EMPASSAR-SE: Fer passar coll avall una cosa que tenim a la boca.
 6. 6. 6 La faringe Comunica la boca amb l'esòfag. Per la faringe passa l'aire per respirar i també hi passen els aliments. Els aliments passen de la boca a faringe i després a l'esòfag. L’esòfag És un tub llarg de parets musculoses que condueix l'aliment de la faringe a l'estómac. L'estómac L'estómac té forma d'una bossa amb dues obertures, una que connecta amb l'esòfag i l'altra amb l'intestí prim. A l'estómac se segrega el suc gàstric, que és un líquid ajuda a la digestió dels aliments. Les parets de l'estómac fan uns moviments que faciliten la barreja dels aliments amb els sucs gàstrics i així es converteix en un líquid espès que passa a l'intestí prim. A l’estómac té lloc la part principal de la digestió. L'intestí prim És un tub prim i molt llarg, fa uns 7 metres de llargada i està molt cargolat. Les substàncies nutritives travessen les parets de l'intestí prim i passen a la sang per portar el nutrients a tot cos. L'intestí prim va des de l'estómac fins a
 7. 7. 7 l'intestí gros. A l'intestí prim es continua fent la digestió. L'intestí gros És un tub ample i més curt que el prim. Fa 1 metre i mig de llargada. L'intestí gros és l'últim tros de l'aparell digestiu. Comunica amb l'exterior per l'anus que és a la part final. Els residus sòlids s'expulsen per l'anus. Per les seves parets el cos recupera líquid. ACTIVITATS 4- Per què està format l’aparell digestiu? 5- Què són les glàndules digestives? 6- Expliquen què fan els següents òrgans: - La boca: - Les dents:
 8. 8. 8 - La llengua: - L’esòfag: - L’estómac: - L’intestí prim: - L’intestí gros: 7- Localitza el nom dels òrgans del tub digestiu: E B L H N O G P C L I B L F I N T E S T I P R I M J L A G A C M V F D U F A C D E G J P B O C A E A B H G O N C C Q F D S R J C D T E A G C F B A O M I R U K I S C U E A E S D G N A B J C O M A Q I S E A O G Q T A D F A B F C T B R J E X E Y P A S H P N O D I N T E S T I G R O S K M J A B F A N C B F Z A D O A H L E K M P D E I B G M F C I C V G D E N T S E N A E A P M A B R H C L A O S I
 9. 9. 9 8- Quantes dents hi ha a la boca? Escriu el nom de les dents: 9- Quins sabors capta la llengua? Escriu el seu nom al lloc de llengua corresponent: 2.2- LES GLÀNDULES DIGESTIVES: Les glàndules digestives són petits òrgans que segreguen sucs digestius. Aquests sucs ajuden a descompondre els aliments en substàncies nutritives simples, per tal que puguin passar a la sang.
 10. 10. 10 Les glàndules salivals Les glàndules salivals produeixen la saliva. La saliva ajuda a barrejar i mastegar millor els aliments. Glàndules gàstriques Les glàndules gàstriques es troben a l’estómac i produeixen els sucs gàstrics. Fetge El fetge és la glàndula més grossa del nostre cos. És situat a la banda dreta del ventre. El fetge produeix la bilis que és un suc digestiu va a l'intestí prim. El fetge: ● Elimina el que pot ser dolent per al cos. ● Ajuda a digerir els aliments que tenen greixos. ● Ajuda a renovar la sang. ● Guarda alguns nutrients. Pàncrees El pàncrees és una glàndula rosada situada sota l'estómac. El pàncreas produeix el suc pancreàtic que és un suc digestiu que també va a l'intestí prim.
 11. 11. 11 Glàndules intestinals Les glàndules intestinals es troben a l’intestí prim i produeixen els sucs intestinals. ACTIVITATS 10- Digues el nom de les glàndules digestives: - G………………………… s……………………… - G…………………………. g…………………….. - F……………………. - P…………………….. - G……………………….. i………………………….. 11- Relaciona: Glàndules salivals   Produeix la bilis Glàndules gàstriques   Produeixen els sucs intestinals Fetge   Produeixen la saliva Pàncrees   Produeixen els sucs gàstrics Glàndules intestinals   Produeix el suc pancreàtic 3- LA DIGESTIÓ DELS ALIMENTS: Els aliments han de passar per diferents canvis fins que poden ser bons al nostre cos. Els canvis es produeixen durant la digestió. Durant la digestió els aliments es transformen en substàncies nutritives simples. La transformació és de dos tipus:
 12. 12. 12 a) mecànica, que és la produïda pel moviment i trituració dels aliments. b) química, que és la produïda pels sucs digestius. Les fases de la digestió són les següents: A la boca els aliments es masteguen i barregen amb la saliva. La saliva comença el procés de descomposició dels aliments en substàncies nutritives simples. A l'estómac, l'aliment es barreja amb els sucs gàstrics i es converteix en una massa líquida. L'estómac remou l'aliment durant prop d'una hora. A l'intestí prim, l'aliment es barreja amb la bilis, el suc pancreàtic i els sucs intestinals. L'aliment es transforma en substàncies nutritives simples, que passen a la sang través de les parets l'intestí. Les substàncies que no s'assimilen passen a l'intestí gros. A l'intestí gros, els aliments no assimilats són conduïts cap a l'anus, on s'expulsen l'exterior. A l'intestí gros s'absorbeix l'aigua dels aliments. A la boca les dents trituren els aliments i amb saliva formen el bol alimentari. El bol alimentari passa per la faringe i d'allà a l'esòfag través del qual arriba a l'estómac. A l'estómac els aliments es barregen amb els sucs gàstrics i separen nutrients que tenen. Els aliments s'han convertit en farinetes. Les farinetes van a l'intestí prim i es barregen amb els sucs del fetge pàncrees. Els nutrients passen a la sang. Els aliments que no necessita el cos s'expulsen per l'anus. L'aparell digestiu transforma els aliments en substàncies nutritives simples, que passen a la sang per ser transportades tot el cos.
 13. 13. 13 ACTIVITATS 12- Completa: Durant la …………………………….. els aliments es ………………………... en substàncies ……………………….. simples. La transformació és de dos tipus: a) m…………………………..., que és la produïda pel ………………………… i …………………………. dels aliments. b) q……………………………..., que és la produïda pels ……………….. digestius. 13- Completa: A la boca les dents ………………………………. els aliments i amb la ………………………. formen el b………………. a…………………………... El bol alimentari passa per la ……………………………. i d'allà a l'……………….. a través del qual arriba l'……………………... A l'estómac els aliments es ……………………. amb s……………. g………………….. i separen els nutrients que tenen. Els aliments s'han convertit en farinetes. Les farinetes van a l'i……………….. p…………... i es barregen amb els sucs del f…………….. i p…………….... Els nutrients passen a la s……………... Els aliments que no necessita el cos s'expulsen per l'……………...
 14. 14. 14 ESQUEMA: 4- ELS ALIMENTS: Els cotxes necessiten benzina per funcionar i el nostre cos necessita els aliments per poder fer moltes activitats: caminar, córrer, saltar, pensar... I a més, ajuden a créixer.
 15. 15. 15 5- CURA DE L’APARELL DIGESTIU: Hem de: Rentar-nos les mans abans de cada àpat Menjar a poc Mastegar bé Menjar amb moderació i variat Fer una dieta equilibrada, rica en fibra (fruita, verdura, cereals i llegums) No fer esforços físics ni banyar-nos durant les 2 o 3 hores després de menjar
 16. 16. 16 Menjar en espais i ambients relaxats No menjar massa dolços ni aliments ensucrats Raspallar-nos les dents després de cada àpat Anar al dentista per fer revisions, com a mínim una vegada l’any ACTIVITATS 14- Escriu el que cal fer per tenir cura de l’aparell digestiu:
 17. 17. 17
 18. 18. 18 6- MALALTIES DE L’APARELL DIGESTIU: Algunes de les malalties l’aparell digestiu són: Les càries són una malaltia de les dents que les corca i destrueix. L’aerofàgia són gasos que es presenten en el tub digestiu i fan que l’estómac s’infli. La diarrea són defecacions (caca) massa freqüents i en estat líquid. El restrenyiment és la dificultat per defecar (fer caca) de forma habitual. Es té restrenyiment quan es defeca menys de tres vegades per setmana.
 19. 19. 19 ACTIVITATS 15- Digues quina malaltia tenen: - El Pau té mal de panxa perquè molts gasos: ……………………… - La Maria fa quatre dies que no caca: ……………….……………….. - En Joan té dues dents corcades: ……………………………………… - La Sílvia no para d’anar al vàter per fer caca. Diu que la caca és molt líquida: ……………………………….. Què he après de l’aparell digestiu?

×