Thuani jo!

Nazlije Sope
Nazlije SopeNxënëse
Thuani jo ! 1
THUANI JO!!!
Droga, prejardhja e saj, llojet.
Përdorimi i saj në Kosovë, pasojat.
Thuani jo ! 2
Thuani JO drogës, duhanit
pasi zoti na begatoi neve me lloj-lloj
ushqime të shëndetshme
Thuani jo ! 3
Ne kemi zgjedhur për temë drogën,
mirpo as më pak e as me shumë se
ajo, edhe duhani e dëmton shëndetin
tonë.
Thuani jo ! 4
Droga
• Droga njihet qysh nga kohët e
lashta. Ka shkrime se popujt e
lashtë të Amerikës Jugore, Acteket
dhe Inkët qysh atëherë dinin për
drogat. Ata i përdornin në
ceremonitë e tyre religjioze. Ato
droga ishin si mjete për nxitjen e
halucinacioneve që ata i
konsideronin si diqka mbinjerëzore.
Thuani jo ! 5
• Më pas puntorët e plantazheve në
Brazil, Perua, Kolumbi etj. Përdornin
fletët e bimëve Koka (bimë që
përdoren për pëfitimin e Kokainës) i
përtypnin dhe kjo i bënte që gjatë
punës të mos ndienin lodhje.
Thuani jo ! 6
• Me kalimin e kohës u
përsos industria e
përpunimit të bimëve dhe
ajo kimike, e për fat të
keq u përsos edhe
“industria e drogës”
Thuani jo ! 7
Edhe pse me ligj është e
ndaluar përpunimi i
drogës edhe sot e kësaj
dite egzistojnë
“fabrika” ilegale për
pëfitimin e saj.
Thuani jo ! 8
Thuani JO !!!
• Shumë të rinjë mashtrohen ta
provojnë drogën nga shokët, qoftë
nga kurreshtja, qoftë nga frika.
• Egzistojnë disa lloje të drogave si:
Hashashi, Mariuhana, Kokaina, LSD,
Heroina etj.
• Në vazhdim do të paraqesim një
diagram me disa lloje të drogave.
Thuani jo ! 9
Llojet e drogave
Kanabisi Kokaina
Heroina Ekstazia
Morfina Nikotina
Halucinogjenët Kafeina
Acidi disilergjik LSD Fenociklinida PCP
Hashashi
Thuani jo ! 10
Sa i përket marrjes së këtyre drogave
egzistojnë disa mënyra:
1) Me anë të thithjes me hundë.
2) Me anë të tabletave.
3) Me anë të drejtëpërdrejtë – me
gjak (“shpric” marrja).
4) Me cigare ( hashashi ).
Thuani jo ! 11
Hashashi
 Hashashin nënat e kanë përdorur
për fëmiijët e tyre, për ti stimuluar
për të fjetur.
 Kjo bimë fatkeqsisht kultivohet dhe
konsumohet edhe në vendin tonë.
Hashashi në formë të cigares
Thuani jo ! 12
Kokaina
 Kokaina fitohet nga bima Koka (prej
nga e ka marrë emrin) e cila i ka
gjethet e gjelbërta.
 Kryesisht rritet në Amerikën Jugore.
Pasi të përpunohen fletët e saj,
fitohet një pluhur me ngjyrë të
himtë.
Thuani jo ! 13
Bima koka Si përfitohet pluhuri
Thuani jo ! 14
Heroina
 Heroina është një ndër drogat më të
rrezikshme.
 Fitohet në mënyrë kimike me konbinim të
substancave të ndryshme. Merret me anë
të drejtpërdrejtë me gjak.
 Këto lloje drogash merren me prishjen
totale të trurit. Furnizimin me heroinë por
edhe me drogat tjera e bën narkomafija
të cilët në mënyrë ilegale furnizojnë
narkomanët kudo në botë. Më të njohura
janë: heroina ruse, italine, kolumbiane
etj.
Thuani jo ! 15
Thuani jo ! 16
Kanabisi
 Kanabisi është një lëndë si duhani, me
ngjyrë mes të gjelbrës dhe kafesë, e cila
përbëhet nga lulet dhe gjethet e sipërme
të thara të bimës së kërpit. Rrëshira e
kanabisit apo, siç quhet ndryshe,
hashashi, është mbetja e tharë e një
lënde që nxirret nga pjesa e sipërme e
lulëzuar e bimës së kërpit, e cila kthehet
në pluhur ose presohet në forma. Vaji i
kanabisit ose, siç quhet ndryshe, vaji i
hashashit, është një lëng i cili nxirret ose
nga bima e tharë ose nga rrëshira.
Thuani jo ! 17
Naimi nga dashuria e
madhe per vendin e tij
shkroi vargjet fushat e
gjera me lule… por sot
vendin tone e mbulojne
“lulet e kanabisit”….!
Thuani jo ! 18
Egzistojnë katër lloje të njerëzve
Që kurrë nuk e pranojnë drogën
Që e marrin vetëm në ndonjë
gazmend
Që rregullisht e marrin(narkomanët)
Që dita-ditës e shtojne dozën
Nga kjo shihet se më mirë është që të qëndrojmë
në grupin e parë, ngase nëse fillojmë ta përdorim
mund të arrijmë deri grupi i pestë- VDEKJA
Thuani jo ! 19
 Institucioni i vetëm në Kosovë i cili është
kompetent për të zhvilluar dhe promovuar
edukimin shëndetsor mbi parandalimin e
përdorimit të drogave dhe pasojat e saj
sipas nenit 32, paragrafi 32.3 i ligjit të
Kosovës mbi Substancat Narkotike
Pyskotropike dhe Pararëndëset (ligji
Nr.02/L-128) është instituti kombëtar i
shendetit publik të Kosovës.
Thuani jo ! 20
 Trajtimi i drogës në Kosovë
momentalisht ofrohet në këto
subjekte kryesore:
a) Qendra Klinike Universale
b) Klinika Psikiatrike dhe
c) OJQ “Labyrinth”
Thuani jo ! 21
 Ne Klinikën Psikiatrike trajtohen qdo
vitë rreth 80 pacient ndërsa në OJQ
“Labyrinth”- pasi që ka edhe
trajtime ambulantore - Konsultat-
ka pasur për më shumë se 700
përdorues të drogës. Në sllajdin në
vazhdim do të paraqesim tabelën
me kërkesat për trajtim duke filluar
prej vitit 2006.
Thuani jo ! 22
2006 147
2007 165
2008 172
2009 198
2010 186
2011 182
2012 193
Kërkesat për trjatim
Thuani jo ! 23
2009,
Meshkuj,
95.4, 95%
2009,
Femra, 4.6,
5%
Shpërndarja gjinore e klientëve që morën trjatime ambulantore dhe spitalore
në vitin 2009, 2010,2011,2012
2010,
Meshkuj,
96.2, 96%
2010,
Femra, 3.8,
4%
2011,
Femra, 8.7,
9%
2011,
Meshkuj,
91.3, 91%
2012,
Meshkuj,
89.6, 90%
2012,
Femra, 10.4,
10%
Thuani jo ! 24
Policia qdo ditë e më shumë po
po zë njerëz të cilët e transportojnë
drogën…
Thuani jo ! 25
Llojet e drogave që janë përdorur në
Kosovë gjatë vitit 2008
Kanabisi
1.7%
Ekstazi 0.6%
Kokina 0.2% Heroina
0.4%
Kanabisi 1.7%
Ekstazi 0.6%
Heroina 0.4%
Kokina 0.2%
Thuani jo ! 26
Regjioni
48.90%
27.90%
19.80%
9.10%
8%
0.00%
10.00%
20.00%
30.00%
40.00%
50.00%
60.00%
Prishtinë
Prizren
Gjilan
Mitrovicë
Pejë
Thuani jo ! 27
783
135
63
3.7
639
114
72
3.4
0
100
200
300
400
500
600
700
800
2009 2010
Numri i vizitave
Numri i klientëve
ambulantor
Num. i klientëve
spitalor
Numri mesatar i
vizitave për klient
në vit
Thuani jo ! 28
Mënyra se si është marrë droga
43.70%
27.90%
38.40%
Duke e injektuar
Me anë të prirjes
me duhan, me anë
të hundës ose
duke e inhuluar.
Mungonte
informacioni
Thuani jo ! 29
2004 2
2005 3
2006 3
2007 1
2008 5
2009 5
2010 15
2011 12
2012 16
Gjithsej 62
Vdekjet e shkaktuara
gjatë këtyre viteve në
Kosovë
Thuani jo ! 30
Prandaj thuani JO drogës 
Thuani jo ! 31
Grupi: “Ne dimë duam dhe ia dalim”
Punuar nga:
Shemsije Memaj
Arbina Gërmizaj
Genita Ademaj
Nazlije Sope
Thuani jo ! 32
Disa foto gjatë punës
Thuani jo ! 33
Thuani jo ! 34
Thuani jo ! 35
JU FALEMINDERIT!
1 sur 35

Recommandé

Barnat dhe drogat par
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogatFleurati
10.2K vues24 diapositives
Llojet e drogave par
Llojet e drogaveLlojet e drogave
Llojet e drogaveMarjan DODAJ
24.3K vues10 diapositives
droga par
drogadroga
drogaIzaura Xhumari
3.2K vues25 diapositives
Drogat Projekt par
Drogat ProjektDrogat Projekt
Drogat ProjektAlbania Bros
2.5K vues19 diapositives
Projekt droga par
Projekt drogaProjekt droga
Projekt drogaErmal Troksi
46.1K vues37 diapositives
Drogat par
Drogat Drogat
Drogat Martina Shtufi
3.6K vues26 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Droga dhe shendeti par
Droga dhe shendetiDroga dhe shendeti
Droga dhe shendetiEgesta Trashani
28.4K vues13 diapositives
Droga dhe efektet e saj par
Droga dhe efektet e saj Droga dhe efektet e saj
Droga dhe efektet e saj Klodjan Hoxha
4.5K vues23 diapositives
Shendeti Dhe Droga par
Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga Erdi Dibra
4.8K vues10 diapositives
Drugs and the addiction to drugs par
Drugs and the addiction to drugsDrugs and the addiction to drugs
Drugs and the addiction to drugsalban1shabani
929 vues41 diapositives
Duhani droga alkoli par
Duhani droga alkoliDuhani droga alkoli
Duhani droga alkoliSaimir Dine
793 vues14 diapositives
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimi par
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimiDukuritë negative, pasojat dhe parandalimi
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimiFlorent Reshani
23.4K vues11 diapositives

Tendances(19)

Droga dhe efektet e saj par Klodjan Hoxha
Droga dhe efektet e saj Droga dhe efektet e saj
Droga dhe efektet e saj
Klodjan Hoxha4.5K vues
Shendeti Dhe Droga par Erdi Dibra
Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Erdi Dibra4.8K vues
Drugs and the addiction to drugs par alban1shabani
Drugs and the addiction to drugsDrugs and the addiction to drugs
Drugs and the addiction to drugs
alban1shabani929 vues
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimi par Florent Reshani
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimiDukuritë negative, pasojat dhe parandalimi
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimi
Florent Reshani23.4K vues
Duhani,Droga,Alkoli par Aba Abush
Duhani,Droga,AlkoliDuhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,Alkoli
Aba Abush166.2K vues
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit. par Vilson Shehu
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
Vilson Shehu58.4K vues
Projekti i aftesimit per jeten par Fabi Ola Rusi
Projekti i aftesimit per jetenProjekti i aftesimit per jeten
Projekti i aftesimit per jeten
Fabi Ola Rusi1.3K vues
Duhani,droga,alkooli par Egi Zenelaj
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
Egi Zenelaj52.1K vues
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte par Ramadan Lohaj
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjteKonsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte
Ramadan Lohaj6.1K vues
Tema:Lufta kunder duhanit par Jetmira Sula
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanit
Jetmira Sula10.9K vues
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne. par EsliSula1
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
EsliSula11.8K vues

Thuani jo!

 • 1. Thuani jo ! 1 THUANI JO!!! Droga, prejardhja e saj, llojet. Përdorimi i saj në Kosovë, pasojat.
 • 2. Thuani jo ! 2 Thuani JO drogës, duhanit pasi zoti na begatoi neve me lloj-lloj ushqime të shëndetshme
 • 3. Thuani jo ! 3 Ne kemi zgjedhur për temë drogën, mirpo as më pak e as me shumë se ajo, edhe duhani e dëmton shëndetin tonë.
 • 4. Thuani jo ! 4 Droga • Droga njihet qysh nga kohët e lashta. Ka shkrime se popujt e lashtë të Amerikës Jugore, Acteket dhe Inkët qysh atëherë dinin për drogat. Ata i përdornin në ceremonitë e tyre religjioze. Ato droga ishin si mjete për nxitjen e halucinacioneve që ata i konsideronin si diqka mbinjerëzore.
 • 5. Thuani jo ! 5 • Më pas puntorët e plantazheve në Brazil, Perua, Kolumbi etj. Përdornin fletët e bimëve Koka (bimë që përdoren për pëfitimin e Kokainës) i përtypnin dhe kjo i bënte që gjatë punës të mos ndienin lodhje.
 • 6. Thuani jo ! 6 • Me kalimin e kohës u përsos industria e përpunimit të bimëve dhe ajo kimike, e për fat të keq u përsos edhe “industria e drogës”
 • 7. Thuani jo ! 7 Edhe pse me ligj është e ndaluar përpunimi i drogës edhe sot e kësaj dite egzistojnë “fabrika” ilegale për pëfitimin e saj.
 • 8. Thuani jo ! 8 Thuani JO !!! • Shumë të rinjë mashtrohen ta provojnë drogën nga shokët, qoftë nga kurreshtja, qoftë nga frika. • Egzistojnë disa lloje të drogave si: Hashashi, Mariuhana, Kokaina, LSD, Heroina etj. • Në vazhdim do të paraqesim një diagram me disa lloje të drogave.
 • 9. Thuani jo ! 9 Llojet e drogave Kanabisi Kokaina Heroina Ekstazia Morfina Nikotina Halucinogjenët Kafeina Acidi disilergjik LSD Fenociklinida PCP Hashashi
 • 10. Thuani jo ! 10 Sa i përket marrjes së këtyre drogave egzistojnë disa mënyra: 1) Me anë të thithjes me hundë. 2) Me anë të tabletave. 3) Me anë të drejtëpërdrejtë – me gjak (“shpric” marrja). 4) Me cigare ( hashashi ).
 • 11. Thuani jo ! 11 Hashashi  Hashashin nënat e kanë përdorur për fëmiijët e tyre, për ti stimuluar për të fjetur.  Kjo bimë fatkeqsisht kultivohet dhe konsumohet edhe në vendin tonë. Hashashi në formë të cigares
 • 12. Thuani jo ! 12 Kokaina  Kokaina fitohet nga bima Koka (prej nga e ka marrë emrin) e cila i ka gjethet e gjelbërta.  Kryesisht rritet në Amerikën Jugore. Pasi të përpunohen fletët e saj, fitohet një pluhur me ngjyrë të himtë.
 • 13. Thuani jo ! 13 Bima koka Si përfitohet pluhuri
 • 14. Thuani jo ! 14 Heroina  Heroina është një ndër drogat më të rrezikshme.  Fitohet në mënyrë kimike me konbinim të substancave të ndryshme. Merret me anë të drejtpërdrejtë me gjak.  Këto lloje drogash merren me prishjen totale të trurit. Furnizimin me heroinë por edhe me drogat tjera e bën narkomafija të cilët në mënyrë ilegale furnizojnë narkomanët kudo në botë. Më të njohura janë: heroina ruse, italine, kolumbiane etj.
 • 16. Thuani jo ! 16 Kanabisi  Kanabisi është një lëndë si duhani, me ngjyrë mes të gjelbrës dhe kafesë, e cila përbëhet nga lulet dhe gjethet e sipërme të thara të bimës së kërpit. Rrëshira e kanabisit apo, siç quhet ndryshe, hashashi, është mbetja e tharë e një lënde që nxirret nga pjesa e sipërme e lulëzuar e bimës së kërpit, e cila kthehet në pluhur ose presohet në forma. Vaji i kanabisit ose, siç quhet ndryshe, vaji i hashashit, është një lëng i cili nxirret ose nga bima e tharë ose nga rrëshira.
 • 17. Thuani jo ! 17 Naimi nga dashuria e madhe per vendin e tij shkroi vargjet fushat e gjera me lule… por sot vendin tone e mbulojne “lulet e kanabisit”….!
 • 18. Thuani jo ! 18 Egzistojnë katër lloje të njerëzve Që kurrë nuk e pranojnë drogën Që e marrin vetëm në ndonjë gazmend Që rregullisht e marrin(narkomanët) Që dita-ditës e shtojne dozën Nga kjo shihet se më mirë është që të qëndrojmë në grupin e parë, ngase nëse fillojmë ta përdorim mund të arrijmë deri grupi i pestë- VDEKJA
 • 19. Thuani jo ! 19  Institucioni i vetëm në Kosovë i cili është kompetent për të zhvilluar dhe promovuar edukimin shëndetsor mbi parandalimin e përdorimit të drogave dhe pasojat e saj sipas nenit 32, paragrafi 32.3 i ligjit të Kosovës mbi Substancat Narkotike Pyskotropike dhe Pararëndëset (ligji Nr.02/L-128) është instituti kombëtar i shendetit publik të Kosovës.
 • 20. Thuani jo ! 20  Trajtimi i drogës në Kosovë momentalisht ofrohet në këto subjekte kryesore: a) Qendra Klinike Universale b) Klinika Psikiatrike dhe c) OJQ “Labyrinth”
 • 21. Thuani jo ! 21  Ne Klinikën Psikiatrike trajtohen qdo vitë rreth 80 pacient ndërsa në OJQ “Labyrinth”- pasi që ka edhe trajtime ambulantore - Konsultat- ka pasur për më shumë se 700 përdorues të drogës. Në sllajdin në vazhdim do të paraqesim tabelën me kërkesat për trajtim duke filluar prej vitit 2006.
 • 22. Thuani jo ! 22 2006 147 2007 165 2008 172 2009 198 2010 186 2011 182 2012 193 Kërkesat për trjatim
 • 23. Thuani jo ! 23 2009, Meshkuj, 95.4, 95% 2009, Femra, 4.6, 5% Shpërndarja gjinore e klientëve që morën trjatime ambulantore dhe spitalore në vitin 2009, 2010,2011,2012 2010, Meshkuj, 96.2, 96% 2010, Femra, 3.8, 4% 2011, Femra, 8.7, 9% 2011, Meshkuj, 91.3, 91% 2012, Meshkuj, 89.6, 90% 2012, Femra, 10.4, 10%
 • 24. Thuani jo ! 24 Policia qdo ditë e më shumë po po zë njerëz të cilët e transportojnë drogën…
 • 25. Thuani jo ! 25 Llojet e drogave që janë përdorur në Kosovë gjatë vitit 2008 Kanabisi 1.7% Ekstazi 0.6% Kokina 0.2% Heroina 0.4% Kanabisi 1.7% Ekstazi 0.6% Heroina 0.4% Kokina 0.2%
 • 26. Thuani jo ! 26 Regjioni 48.90% 27.90% 19.80% 9.10% 8% 0.00% 10.00% 20.00% 30.00% 40.00% 50.00% 60.00% Prishtinë Prizren Gjilan Mitrovicë Pejë
 • 27. Thuani jo ! 27 783 135 63 3.7 639 114 72 3.4 0 100 200 300 400 500 600 700 800 2009 2010 Numri i vizitave Numri i klientëve ambulantor Num. i klientëve spitalor Numri mesatar i vizitave për klient në vit
 • 28. Thuani jo ! 28 Mënyra se si është marrë droga 43.70% 27.90% 38.40% Duke e injektuar Me anë të prirjes me duhan, me anë të hundës ose duke e inhuluar. Mungonte informacioni
 • 29. Thuani jo ! 29 2004 2 2005 3 2006 3 2007 1 2008 5 2009 5 2010 15 2011 12 2012 16 Gjithsej 62 Vdekjet e shkaktuara gjatë këtyre viteve në Kosovë
 • 30. Thuani jo ! 30 Prandaj thuani JO drogës 
 • 31. Thuani jo ! 31 Grupi: “Ne dimë duam dhe ia dalim” Punuar nga: Shemsije Memaj Arbina Gërmizaj Genita Ademaj Nazlije Sope
 • 32. Thuani jo ! 32 Disa foto gjatë punës
 • 35. Thuani jo ! 35 JU FALEMINDERIT!