Shkaqet e ndotjes akustike

O
PROJEKT
Shkaqet e Ndotjes Akustike
Objektivat
Çfarë është Ndotja Akustike?
Kush e shkakton këtë Ndotje?
Klasifikimi i Ndotjeve Akustike?
Efektet që shkakton Ndotja Akustike?
Disa nga efektet negative te zhurmave ne
shendetin e njeriut
Zhurmat e ulëta që na dëmtojnë?
NDOTJA AKUSTIKE, PROBLEMI QË ENDE NUK GJEN
ZGJIDHJE
Studime
Çfarë është Ndotja Akustike?
Është çdo lloj ndotje e shkaktuar nga zhurma e cila
arrin shkallën mbi 85 decibel, e cila mund të lë
pasoja afatgjate tek shëndeti I njeriut, dhe pengon
jetën normale.
 zhurmat nën 50 decibel nuk mund të thuash që
japin dëmtime. Kur këto zhurma kalojnë mbi 50-60
decibel, atëherë rritet edhe mundësia për të pësuar
dëmtime në dëgjim. Zhurmat mbi 50 decibel janë
zakonisht zhurma që mund t’i gjesh në ambientet e
punës, si: në zdrukthëtari, gjatë punës me makineri,
në fabrika, uzina dhe sidomos në kohët e sotme
zhurmat e larta të ambienteve të argëtimit, të cilat
mund të shkojnë mbi 70-80 decibel
Kush e shkakton këtë Ndotje?
Burim kryesor I kësaj ndotje është zhvillimi I
industrisë dhe sistemi I transporteve ku përfshihet
zhurma e automjeteve motorike, zhurma nga
avionet dhe hekurudhat
Klasifikimi i Ndotjeve Akustike?
Dihet se zhurmat e larta mund të
shkaktojnë dëmtim
permanente të shëndetit tonë.
Njerëzit që janë objektetë
niveleve të larta të zhurmës,
p.sh. në diskoteka dhe
koncerte muzikore, mund të
vuajnë nga humbja e dëgjimit
si rezultat i dëmtimit të
shkaktuar në sistemin e
dëgjimit nga tinguj me
intensitet të lartë. Dëmtime të
ngjashme mund të ndodhin si
rezultat i fishekzjarrëve dhe i
të shtënave me armë
Përveç këtyre niveleve të larta
të zhurmës, edhe zhurmat e
moderuara të shkallës 85
decibelosedhepakmëtëulta,
si tingulli i alarmit të orës
ose i kositëses së barit,
mund të dëmtojë dëgjimin.
Dëgjimi mund të preket nga
zhurma të moderuara nëse
jemi subjekt i tyre për një
periudhë të gjatë kohore
ZHURMA TE LARTA:
ZHURMAT E MODERUARA:
Efektet që shkakton Ndotja
Akustike?
Ndotja akustike në nivel të lartë mund të shkaktojë
humbjen e dëgjimit qoftë përnjë kohë të shkurtër apo
edhe për tërë jetën.
Tingujt me intensitet të ulët mund të mos kërcënojnë të
dëgjuarit në mënyrë të drejtpërdrejtë megjithatë, si në
shtëpi ashtu edhe në punë, ato mund të ndikojnë në
shëndetin tonë fizik dhe mendor.
Zhurmat e padëshirueshme rritin presionin, shkaktojnë
lodhje, ulin gjumin, rritin stresin, ndikojnë negativisht
në tretje dhe pengoj në përqëndrimin.
Njerëzit që banojnë në zona me ndotje të lartë akustike
si p.sh aeroportet, kanë një rrezik më të madh për
hipertension krahasuar me ata që jetojnë larg tyre.
Disa nga efektet negative te
zhurmave ne shendetin e njeriut
Dhimbje dhe lodhje në dëgjim
Dëmtim të sistemit të dëgjimit
Probleme psikologjike (agresivitet, padurueshmëri)
Pengojnë përqëndrimin
 Frenim në shpejtësinë e komunikimit
 Shqetësime në gjumë
 Efektet kondiovaskulore
 Ndryshime në sistemin hormonal dhe imunitar
 Ndikojnë negativisht në tretje
Rritjae tensionit etj.
Zhurmat e ulëta që na dëmtojnë?
Zhurmat që kanë intensitetin e ulët që ne
vazhdimisht jemi nën presionin e tyre mund të na
shkaktojnë lëndime.
Të tilla si :
Pajisjet elektroshtëpiake
Kositësja e barit
Alarmi I orës
Kondicioneri
Muzika etj
NDOTJA AKUSTIKE, problemi qe
ende nuk gjen zgjidhje
 Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, në
vlera komuniteti, ndotja akustike ul produktivitetin, aftësinë
për të mësuar, rrit aksidentet, rrit asenteizmin dhe kontribuon
në përdorimin e barnave narkotike.
 Në vendin e punës, zhurmat në kombinim me kompleksitetin
e punës çojnë në një rritje të sëmundjeve kardiovaskulare si
rezultat i rritjes së presionit.
 Zhurma çon në aktivizimin e mekanizmave stresues.
 Tek fëmijët, ndotja akustike mund të ndikojë negativisht
aftësitë e tyre për të lexuar dhe mësuar. Në ato klasa me
ndotje akustike nxënësit tregojnë përformancë më të ulët në
krahasim me studentët e klasave të tjera të së njëjtës shkollë
ku nuk ka ndotje akustike
Studime
 Organizata Botërore e Shëndetësisë bëri studim
dhe konstatoi se:
Tek fëmijët, ndotja akustike mund të ndikojë
negativisht aftësitë e tyre për të lexuar dhe mësuar.
Në ato klasa me ndotje akustike nxënësit tregojnë
përformancë më të ulët në krahasim me studentët
e klasave të tjera të së njëjtës shkollë ku nuk ka
ndotje akustike
Punuan:
Olgert Nuhi (Lider)
Marsela Nika
Florentina Ndoci
Erjon Buni
Armando Noshaj
Pranoi:
Migena Mani
1 sur 11

Recommandé

Ndotja akuustike par
Ndotja akuustike Ndotja akuustike
Ndotja akuustike Klodjan Hoxha
11.6K vues15 diapositives
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ? par
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Klarisa Klara
28.7K vues14 diapositives
Ndotja akustike par
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustikeNatty S
31.5K vues13 diapositives
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit par
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.6K vues34 diapositives
Ngrohja globale par
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K vues8 diapositives
Projekt ne fizike par
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
26.4K vues6 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Hebrenjtë në Shqipëri par
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K vues13 diapositives
Kequshqyerja dhe semundjet par
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
55.1K vues50 diapositives
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme par
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme ornela rama
50.3K vues15 diapositives
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.4K vues30 diapositives
Mjedisi par
MjedisiMjedisi
MjedisiKlarisa Klara
57.7K vues18 diapositives
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone par
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneJugerta Poçi
31.9K vues20 diapositives

Tendances(20)

Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues
Kequshqyerja dhe semundjet par Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.1K vues
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme par ornela rama
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
ornela rama50.3K vues
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K vues
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone par Jugerta Poçi
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Jugerta Poçi31.9K vues
Rajonet e Europes par Kejti Cela
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
Kejti Cela51.5K vues
Kimia ne jeten e perditshme par Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.6K vues
shkrimtaret e brezit te humbur par FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.1K vues
Evropa perendimore. Gjeografia par Lili Salca
Evropa perendimore. GjeografiaEvropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. Gjeografia
Lili Salca19.8K vues
turizmi ne shqiperi par manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K vues
Komunizmi ne Shqiperi par Denis Lezo
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.2K vues
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet par olinuhi
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
olinuhi15.4K vues
Ndotja e ujit par ArDit Mani
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani54.3K vues
Rajoni i Evropes Perendimore par Klevi Hoxha
Rajoni i Evropes PerendimoreRajoni i Evropes Perendimore
Rajoni i Evropes Perendimore
Klevi Hoxha7.9K vues
Historia e zhvillimit te matematikes par Xhuliana Haxhiu
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu203.5K vues

Similaire à Shkaqet e ndotjes akustike

Ndotja akustike par
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustikeegzona1
44.7K vues12 diapositives
Ahah par
AhahAhah
AhahKleeviPro
4 vues8 diapositives
Kujdesi ndaj zhurmave par
Kujdesi ndaj zhurmaveKujdesi ndaj zhurmave
Kujdesi ndaj zhurmaveBlerinaMuobega
9.2K vues7 diapositives
Ndotja Akustike ne zonat e qytetit par
Ndotja Akustike ne zonat e qytetitNdotja Akustike ne zonat e qytetit
Ndotja Akustike ne zonat e qytetitMartinGega98
5K vues20 diapositives
Dëgjimi par
DëgjimiDëgjimi
DëgjimiMario Peleshka
2.1K vues7 diapositives
Ndotja akustike, Fizike par
Ndotja akustike, FizikeNdotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, Fizikebusinessforlife
198 vues4 diapositives

Similaire à Shkaqet e ndotjes akustike(7)

Plus de olinuhi

Revista kulturore redaksia e arsimit par
Revista kulturore redaksia e arsimitRevista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimitolinuhi
1.1K vues10 diapositives
Mendimi filozofik ne Antikitet par
Mendimi filozofik ne AntikitetMendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne Antikitetolinuhi
2.4K vues45 diapositives
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe par
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes ShqipeDialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipeolinuhi
3.2K vues12 diapositives
Shqiperia dhe Bashkimi Europian par
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
16.6K vues17 diapositives
Autizmi par
AutizmiAutizmi
Autizmiolinuhi
1.6K vues7 diapositives
Rendesia dhe elementet e zhurmave par
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveolinuhi
2.3K vues6 diapositives

Plus de olinuhi(19)

Revista kulturore redaksia e arsimit par olinuhi
Revista kulturore redaksia e arsimitRevista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimit
olinuhi1.1K vues
Mendimi filozofik ne Antikitet par olinuhi
Mendimi filozofik ne AntikitetMendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne Antikitet
olinuhi2.4K vues
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe par olinuhi
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes ShqipeDialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
olinuhi3.2K vues
Shqiperia dhe Bashkimi Europian par olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.6K vues
Autizmi par olinuhi
AutizmiAutizmi
Autizmi
olinuhi1.6K vues
Rendesia dhe elementet e zhurmave par olinuhi
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmave
olinuhi2.3K vues
Mikrofonat par olinuhi
MikrofonatMikrofonat
Mikrofonat
olinuhi535 vues
Pjeset e Veshit par olinuhi
Pjeset e VeshitPjeset e Veshit
Pjeset e Veshit
olinuhi1.2K vues
Shqiperia Turistike par olinuhi
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistike
olinuhi3.3K vues
Te drejtat e femijeve par olinuhi
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
olinuhi392 vues
Figurat e rilindjes sonë kombëtare par olinuhi
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi20.8K vues
Mjedisi yne-lokal par olinuhi
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
olinuhi22.5K vues
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe par olinuhi
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
olinuhi14.3K vues
Robotët par olinuhi
RobotëtRobotët
Robotët
olinuhi99 vues
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneve par olinuhi
Perdorimi dhe prodhimi i sapunevePerdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneve
olinuhi1.5K vues
Trevat Shqiptare Ne Greqi par olinuhi
Trevat Shqiptare Ne GreqiTrevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne Greqi
olinuhi10.7K vues
Shqiptaret ne itali par olinuhi
Shqiptaret ne italiShqiptaret ne itali
Shqiptaret ne itali
olinuhi1.1K vues
Lidhja e matematikes me lendet e tjera par olinuhi
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
olinuhi44.2K vues
Pastrimi i gjuhes shqipe par olinuhi
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
olinuhi9K vues

Shkaqet e ndotjes akustike

 • 2. Objektivat Çfarë është Ndotja Akustike? Kush e shkakton këtë Ndotje? Klasifikimi i Ndotjeve Akustike? Efektet që shkakton Ndotja Akustike? Disa nga efektet negative te zhurmave ne shendetin e njeriut Zhurmat e ulëta që na dëmtojnë? NDOTJA AKUSTIKE, PROBLEMI QË ENDE NUK GJEN ZGJIDHJE Studime
 • 3. Çfarë është Ndotja Akustike? Është çdo lloj ndotje e shkaktuar nga zhurma e cila arrin shkallën mbi 85 decibel, e cila mund të lë pasoja afatgjate tek shëndeti I njeriut, dhe pengon jetën normale.  zhurmat nën 50 decibel nuk mund të thuash që japin dëmtime. Kur këto zhurma kalojnë mbi 50-60 decibel, atëherë rritet edhe mundësia për të pësuar dëmtime në dëgjim. Zhurmat mbi 50 decibel janë zakonisht zhurma që mund t’i gjesh në ambientet e punës, si: në zdrukthëtari, gjatë punës me makineri, në fabrika, uzina dhe sidomos në kohët e sotme zhurmat e larta të ambienteve të argëtimit, të cilat mund të shkojnë mbi 70-80 decibel
 • 4. Kush e shkakton këtë Ndotje? Burim kryesor I kësaj ndotje është zhvillimi I industrisë dhe sistemi I transporteve ku përfshihet zhurma e automjeteve motorike, zhurma nga avionet dhe hekurudhat
 • 5. Klasifikimi i Ndotjeve Akustike? Dihet se zhurmat e larta mund të shkaktojnë dëmtim permanente të shëndetit tonë. Njerëzit që janë objektetë niveleve të larta të zhurmës, p.sh. në diskoteka dhe koncerte muzikore, mund të vuajnë nga humbja e dëgjimit si rezultat i dëmtimit të shkaktuar në sistemin e dëgjimit nga tinguj me intensitet të lartë. Dëmtime të ngjashme mund të ndodhin si rezultat i fishekzjarrëve dhe i të shtënave me armë Përveç këtyre niveleve të larta të zhurmës, edhe zhurmat e moderuara të shkallës 85 decibelosedhepakmëtëulta, si tingulli i alarmit të orës ose i kositëses së barit, mund të dëmtojë dëgjimin. Dëgjimi mund të preket nga zhurma të moderuara nëse jemi subjekt i tyre për një periudhë të gjatë kohore ZHURMA TE LARTA: ZHURMAT E MODERUARA:
 • 6. Efektet që shkakton Ndotja Akustike? Ndotja akustike në nivel të lartë mund të shkaktojë humbjen e dëgjimit qoftë përnjë kohë të shkurtër apo edhe për tërë jetën. Tingujt me intensitet të ulët mund të mos kërcënojnë të dëgjuarit në mënyrë të drejtpërdrejtë megjithatë, si në shtëpi ashtu edhe në punë, ato mund të ndikojnë në shëndetin tonë fizik dhe mendor. Zhurmat e padëshirueshme rritin presionin, shkaktojnë lodhje, ulin gjumin, rritin stresin, ndikojnë negativisht në tretje dhe pengoj në përqëndrimin. Njerëzit që banojnë në zona me ndotje të lartë akustike si p.sh aeroportet, kanë një rrezik më të madh për hipertension krahasuar me ata që jetojnë larg tyre.
 • 7. Disa nga efektet negative te zhurmave ne shendetin e njeriut Dhimbje dhe lodhje në dëgjim Dëmtim të sistemit të dëgjimit Probleme psikologjike (agresivitet, padurueshmëri) Pengojnë përqëndrimin  Frenim në shpejtësinë e komunikimit  Shqetësime në gjumë  Efektet kondiovaskulore  Ndryshime në sistemin hormonal dhe imunitar  Ndikojnë negativisht në tretje Rritjae tensionit etj.
 • 8. Zhurmat e ulëta që na dëmtojnë? Zhurmat që kanë intensitetin e ulët që ne vazhdimisht jemi nën presionin e tyre mund të na shkaktojnë lëndime. Të tilla si : Pajisjet elektroshtëpiake Kositësja e barit Alarmi I orës Kondicioneri Muzika etj
 • 9. NDOTJA AKUSTIKE, problemi qe ende nuk gjen zgjidhje  Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, në vlera komuniteti, ndotja akustike ul produktivitetin, aftësinë për të mësuar, rrit aksidentet, rrit asenteizmin dhe kontribuon në përdorimin e barnave narkotike.  Në vendin e punës, zhurmat në kombinim me kompleksitetin e punës çojnë në një rritje të sëmundjeve kardiovaskulare si rezultat i rritjes së presionit.  Zhurma çon në aktivizimin e mekanizmave stresues.  Tek fëmijët, ndotja akustike mund të ndikojë negativisht aftësitë e tyre për të lexuar dhe mësuar. Në ato klasa me ndotje akustike nxënësit tregojnë përformancë më të ulët në krahasim me studentët e klasave të tjera të së njëjtës shkollë ku nuk ka ndotje akustike
 • 10. Studime  Organizata Botërore e Shëndetësisë bëri studim dhe konstatoi se: Tek fëmijët, ndotja akustike mund të ndikojë negativisht aftësitë e tyre për të lexuar dhe mësuar. Në ato klasa me ndotje akustike nxënësit tregojnë përformancë më të ulët në krahasim me studentët e klasave të tjera të së njëjtës shkollë ku nuk ka ndotje akustike
 • 11. Punuan: Olgert Nuhi (Lider) Marsela Nika Florentina Ndoci Erjon Buni Armando Noshaj Pranoi: Migena Mani