Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

21 must haves om meer resultaat te halen uit Google Analytics

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité

Consultez-les par la suite

1 sur 71 Publicité

21 must haves om meer resultaat te halen uit Google Analytics

21 dingen die je zeker niet mag vergeten als het gaat om Google Analytics. Om in te stellen of om te bekijken. Onmisbaar voor elke online marketeer die online marketing serieus neemt. Google Analytics of Google Webmaster Tools is extreem handig voor zowel SEO als voor SEA. Met deze 21 tips ben je er dus helemaal klaar voor.

21 dingen die je zeker niet mag vergeten als het gaat om Google Analytics. Om in te stellen of om te bekijken. Onmisbaar voor elke online marketeer die online marketing serieus neemt. Google Analytics of Google Webmaster Tools is extreem handig voor zowel SEO als voor SEA. Met deze 21 tips ben je er dus helemaal klaar voor.

Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Similaire à 21 must haves om meer resultaat te halen uit Google Analytics (20)

Publicité

Plus récents (20)

Publicité

21 must haves om meer resultaat te halen uit Google Analytics

 1. 1. 21 must haves om meer resultaat te halen uit Google Analytics + 3 bonus tips voor Google Webmaster Tools Gemaakt door @MikevHoenselaar eigenaar Online Boswachters
 2. 2. Mike van Hoenselaar @MikevHoenselaar mike@onlineboswachters.nl 06 17732805
 3. 3. onlineboswachters.nl
 4. 4. http://vruc.ht/21gamusthaves Bekijk hem online (gratis)! :)
 5. 5. We gaan er vanuit dat je al wat basiskennis van Google Analytics hebt en weet wat bijvoorbeeld een trackingcode is Weet je het niet zeker? Zie http://vruc.ht/gastart
 6. 6. Even opfrissen, hoe zit Google Analytics ook alweer in elkaar?
 7. 7. Even opfrissen, hoe zit Google Analytics ook alweer in elkaar?
 8. 8. Staat er een Google Analytics implementatie in de HTML? vóór afsluitende </head> tag? Het gebeurd nog steeds dat men het vergeet of niet goed heeft staan :) 1
 9. 9. Controleer je UA code Je zal niet de eerste zijn die de verkeerde UA code er in heeft staan.
 10. 10. Beheerder → Dataweergave → Instellingen weergeven
 11. 11. Gebruik Realtime rapport om te zien of er data binnenkomt UA code op de site dan wil je ook zien of er data binnen kan komen, gebruik hiervoor het Realtime rapportage. Als daar een grote 1 komt te staan dan werkt Google Analytics.
 12. 12. Realtime → Overzicht
 13. 13. TOP TIP Installeer een debugger Chrome: http://vruc.ht/4g Firefox: http://vruc.ht/hD
 14. 14. 2 Filteren van dataweergaves Krachtige manier om data betrouwbaarder te maken in je rapportages Belangrijk om te onthouden is dat de filter pas werkt vanaf het moment dat deze actief is, dus niets doet met de data die er al in staat. Ook werken filters niet op de realtime rapportages.
 15. 15. RAW data dataweergave Zorg altijd voor een dataweergave waar geen filters op actief zijn zodat je altijd een dataweergave hebt waar alle data in te zien is. Als je met filters aan de slag gaat zet deze dan niet op de standaard dataweergave maar maak een nieuwe aan. Je ziet anders niet meer alle data :)
 16. 16. Meertalige websites Heb je meerdere talen van je website op 1 domein (/nl, /fr, /de), maak dan voor elke taal een aparte dataweergave binnen dezelfde property. Op deze manier kun je gedrag van je bezoekers per taal bekijken. Heb je een domein per taal dan kun je gebruik maken van Cross Domain Tracking om de data in dezelfde property te krijgen → http://vruc.ht/hH
 17. 17. VS Beheerder → Dataweergave
 18. 18. Sluit eigen IP’s uit Iedereen binnen het bedrijf vindt het maar machtig mooi om op de eigen website te kijken, dit verkeer wordt ook gewoon gemeten. Maak daarom een nieuwe dataweergave hiervoor aan en pas een filter toe op de bedrijfs IP’s toe.
 19. 19. Beheerder → Dataweergave → Filters →Nieuw filter
 20. 20. Filter op bots en spiders Je hebt lieve spiders zoals die van Google en je hebt vervelende bots. Die zorgen voor vervuiling in rapportages. Dit zijn immers geen echte bezoekers. Sinds augustus 2014 is het met een vinkje te voorkomen dat deze in de rapportages terugkomen. Voor augustus 2014 moest het nog met een filter op een dataweergave.
 21. 21. Beheerder → Dataweergave → Instellingen weergeven Pas dit nou niet toe op je RAW dataweergave he ;-)
 22. 22. Voorkom dat concurrentie je data vervuild Pas een filter toe op de hostnaam. Hierdoor wordt alleen data vanuit een bepaalde domeinnaam toegelaten. Zo voorkom je dat concurrentie rare data in je dataweergave schiet.
 23. 23. 3 Stel het juiste land/tijdzone in Je wilt natuurlijk niet dat in jouw rapportages het lijkt dat jij ‘s nachts het meeste verkeer hebt :) Dit stel je op dataweergave niveau in.
 24. 24. 4 Laad Google Analytics alleen in als het nodig is Houd je data zuiver. Het is zonde als je data onnodig vervuild wordt door data die er niet in thuishoort.
 25. 25. Niet onnodig meerdere websiteomgevingen meten Heb je bijvoorbeeld een staging-, ontwikkel- of dev omgeving? Let dan op dat je niet de Google Analytics code inlaadt van je live omgeving. Je kunt ook een filter toepassen om dit te voorkomen mocht het technisch niet gaan :)
 26. 26. Aparte properties per omgeving Als je gebruikt maakt van een property per omgeving dan vervuil je de data van de live omgeving niet en kun je ook veilig dingen uittesten, zoals bijvoorbeeld Gebeurtenissen of Aangepaste Dimensies.
 27. 27. Pas op met beheerders van je website Wat doe je met beheerders die ingelogd zijn in het CMS en de website bekijken? Deze data wil je niet altijd in Google Analytics hebben. Laat GA dan ook niet in die sessies in. Fijne bijkomstigheid van werken met bijvoorbeeld WordPress en Google Analytics plugin door Yoast is dat standaard de GA code niet ingeladen wordt voor beheerders.
 28. 28. 5 Zorg voor ingestelde doelen Een van de krachtpatsers van GA, doelen. Zorg dat je ze direct instelt. Controleer de doelconversies altijd of deze ook goed werken. Denk hierbij niet alleen aan een offerte aanvraag of contactformulier maar bijv. ook aan een reactie op een artikel, delen van een product op social media, inschrijving nieuwsbrief etc.
 29. 29. Instellen: Beheerder → Dataweergave → Doelen Rapportage: Rapportages → Conversies → Doelen
 30. 30. 6 Implementeer E-commerce tracking Webwinkel? Dan is e-commerce tracking een must have! Wordt de juiste informatie in GA geschoten bij een voltooide order? Er wil nog wel eens bepaalde variabelen vergeten worden. Controleer dit goed.
 31. 31. 7 Geoptimaliseerde e-commerce tracking De meeste webshops zullen de standaard e-commerce tracking hebben ingesteld. Sinds kort is er ook ‘geoptimaliseerde’ e-commerce tracking. Hiermee krijg je veel meer inzicht in het gedrag van de bezoekers in de webshop, welke producten er worden bekeken, welke producten er in de winkelmand worden geplaatst, gewijzigd, verwijderd etc.
 32. 32. Instellen: Beheerder → Dataweergave → E-commerce Settings Rapportage: Rapportages → Conversies → E-commerce
 33. 33. 8 Meet intern zoekgedrag Heb je een zoekbox op je website? Je kunt Google Analytics leren waar bezoekers op zoeken zodat je het in je rapportages kunt gebruiken. Bij WordPress en Magento is dit de q parameter in de URL
 34. 34. Instellen: Beheerder → Dataweergave → Instellingen site Rapportage: Rapportages → Gedrag → Zoekopdrachten op site
 35. 35. 9 Koppel je Google Analytics aan je AdWords account Maak je gebruik van Google AdWords? Voor optimaal inzicht in de resultaten van de AdWords campagnes is een koppeling tussen beide pakketten aan te raden. Zo heb je per campagne inzicht in het gedrag van de bezoekers op de site en kun je beter het resultaat van de campagnes beoordelen.
 36. 36. screenshot koppeling Beheerder → Property → AdWords-links
 37. 37. 10 Werk met annotaties Altijd! Ook als je alleen bent. Zorg dat je met annotaties bijhoudt wanneer er bijv. een nieuw stukje code is geplaatst of een aanpassing is doorgevoerd op de website.
 38. 38. 11 Tag je links Hoog direct verkeer? Zijn de links in je e-mailcampagnes wel getagged? Veel referrals en weinig social verkeer? Zijn je tweets, Facebook updates met links getagged?
 39. 39. http://onlineboswachters.nl/? utm_source=gaworkshop&utm_medium=slideshare&utm_content=hulpvr aag&utm_campaign=gaworkshop Hulpprogramma voor het maken van URL's http://vruc.ht/hI
 40. 40. 12 Maak gebruik van Gebeurtenissen Gedrag meten van bezoekers waarbij de pagina niet herlaadt. Doe het met Event Tracking. Denk dan aan uitschuifmenu’s, tabjes, vergrotingen van plaatjes en lightboxes. Dit kan eventueel ook met virtuele pageviews doorgemeten worden in Google Analytics.
 41. 41. Implementeren? http://vruc.ht/hJ
 42. 42. Gedrag → Gebeurtenissen
 43. 43. 13 Doormeten sociale interacties Je kunt meten hoe vaak men op je Twitter/Facebook/LinkedIn button klikt, weet je meteen of het zin heeft om ze te gebruiken. Jij kent vast wel websites waar al die deelbuttons allemaal op 0 staan :).
 44. 44. Implementeren? http://vruc.ht/hG Acquisitie → Sociaal → Plug-ins
 45. 45. 14 Verzamel demografische- en interessegegevens Krijg inzicht in de leeftijd, geslacht en interessegebieden van je bezoekers door Google Analytics in te laden via DoubleClick (dc.js) Vraag hier wel netjes toestemming voor van de bezoeker, dit valt namelijk onder de cookiewetgeving.
 46. 46. Beheerder → Selecteer juiste property → Property-instellingen → Functies voor adverteerders in het Display Netwerk
 47. 47. 15 Aangepaste dimensies instellen Verzamel data en krijg inzicht over bijvoorbeeld bepaalde soort pagina’s. Zo kun je segmenteren wat de gemiddelde bouncerate is van alle categoriepagina’s of welke categorie de meeste omzet binnenhaalt. Ander voorbeeld: bij een blog de auteur als aangepaste dimensie in GA verzamelen zodat je de resultaten per auteur kunt analyseren.
 48. 48. Instellingen check! En nu?! We hebben ook enkele sheets over het analyseren van de data die je zeker niet mag missen.
 49. 49. 16 Rapporteer wekelijks aan de juiste mensen Stel een aangepast rapport of dashboard in met de belangrijkste inzichten die voor de ontvanger relevant zijn. Die rapportage kun je vervolgens bijvoorbeeld elke week naar die persoon laten mailen.
 50. 50. HANDIGE TIP Installeer dashboards SEO-rapportage: installeer AdWords-rapportage: installeer Technische-rapportage: installeer Credits: BrightonSEO
 51. 51. 17 Bekijk percentage mobiel verkeer Mobiel is booming, maar heb jij nog een website die niet geoptimaliseerd is voor mobiel? Controleer dan het mobiel gebruik in Google Analytics van je website zodat je alsnog kunt besluiten om een mobielvriendelijke site te bouwen.
 52. 52. Doelgroep → Mobiel → Overzicht
 53. 53. 18 Hoe bereiken mijn klanten mijn website? Krijg inzicht in de bronnen die voor bezoekers zorgen op je website en analyseer het aantal behaalde doelen van die bezoekers.
 54. 54. Acquisitie → Overzicht
 55. 55. 19 Zinvolle bouncerates Al eens willen weten welke pagina’s de hoogste bouncerate hebben? Daar kom je standaard niet veel wijs uit. Toch heeft Google Analytics een optie om het een stuk overzichtelijker te maken.
 56. 56. Gedrag → Overzicht → Klik op Bouncepercentage kolom
 57. 57. 20 404 fouten oplossen Door een stukje custom code op de 404 pagina toe te voegen krijg je inzichtelijk hoe vaak er een 404 pagina wordt weergegeven en belangrijker, waar de bezoeker vandaan kwam. Op die manier kun je de verkeerde link aanpassen zodat dit niet meer voorkomt.
 58. 58. Gedrag → Overzicht → Geavanceerd filter (Opnemen → Pagina → bevat → 404.)
 59. 59. 21 Aangepaste meldingen toevoegen Per website is het verschillend welke informatiegebeurtenissen handiger zijn dan andere, maar we hebben 6 meldingen die zinvol zijn in veel situaties.
 60. 60. Aanraders om toe te voegen ● Als aantal 404’s boven 5 per dag komt ● Als omzet t.o.v. week ervoor 20% gedaald is ● Als de snelheid van de website boven 3s uitkomt ● Als de bouncerate boven de 75% uitkomt ● Als het organisch verkeer is gedaald met >20% ● Als een bepaald conversiepercentage 50% gezakt is
 61. 61. Automatische meldingen Informatiegebeurtenissen → Maandelijkse gebeurtenissen
 62. 62. BONUS TIP 1 Fetch By Google Niet in Google Analytics, maar deze functie in Google Webmaster Tools kan veel narigheden voorkomen.
 63. 63. BONUS TIP 2 Crawl errors Google laat weten welke URL’s er niet meer werken en in het verleden wel hebben gewerkt.
 64. 64. BONUS TIP 3 Koppel GWT met Google Analytics Op property niveau in Google Analytics kun je GWT koppelen om data vanuit GWT in GA beschikbaar te hebben. Zoals bijvoorbeeld zoekopdrachten, CTR, gemiddelde positie.
 65. 65. Mike van Hoenselaar @MikevHoenselaar mike@onlineboswachters.nl 06 17732805

×