Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Analytics (Mike van Hoenselaar, Online Boswachters) | Startup School Amsterdam (The Talent Institute)

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité

Consultez-les par la suite

1 sur 152 Publicité

Analytics (Mike van Hoenselaar, Online Boswachters) | Startup School Amsterdam (The Talent Institute)

Workshop van 4 uur over metrics, Analytics, Lean startup, Lean Analytics, enorm veel praktijkvoorbeelden. Je weet wat metrics zijn en hoe je goede en slechte herkend. Je weet wat Lean Analytics en de 5 fases en 6 verdienmodellen hiervan. Je weet het belang van One Metric That Matters. Je hebt voor een bedrijf de OMTM voor elke van de 5 fases bepaald. Daarnaast weet je de basis van Google Analytics en heb je enkele opdrachten gedaan om de interface van Google Analytics te leren kennen.

Workshop van 4 uur over metrics, Analytics, Lean startup, Lean Analytics, enorm veel praktijkvoorbeelden. Je weet wat metrics zijn en hoe je goede en slechte herkend. Je weet wat Lean Analytics en de 5 fases en 6 verdienmodellen hiervan. Je weet het belang van One Metric That Matters. Je hebt voor een bedrijf de OMTM voor elke van de 5 fases bepaald. Daarnaast weet je de basis van Google Analytics en heb je enkele opdrachten gedaan om de interface van Google Analytics te leren kennen.

Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Les utilisateurs ont également aimé (20)

Publicité

Similaire à Analytics (Mike van Hoenselaar, Online Boswachters) | Startup School Amsterdam (The Talent Institute) (20)

Plus récents (20)

Publicité

Analytics (Mike van Hoenselaar, Online Boswachters) | Startup School Amsterdam (The Talent Institute)

 1. 1. Analytics Startup School
 2. 2. Directeur / Growth Hacker 8 jaar Directeur 1 jaar Growth Coach / Growth Hacker 1 jaar Auteur 5 jaar @MikevHoenselaar mike@onlineboswachters.nl
 3. 3. Vind alles terug op http://vruc.ht/ss16analytics @MikevHoenselaar
 4. 4. Analytics | “Jouw bedrijf is als een plant; zonder zon, de aarde en genoeg liefde valt er niets te groeien. Mike van Hoenselaar Growth Hacker Online Boswachters
 5. 5. Leugenaar! @MikevHoenselaar
 6. 6. Analytics | Eerst het product bouwen, dan kijken wie het wil kopen. Waar gaat het vaak mis?
 7. 7. Analytics | “Lean Startup helpt bij het structureren en identificeren van de meest riskante delen van je bedrijf Eric Ries Auteur Lean Startup @MikevHoenselaar
 8. 8. Analytics | De basis van Lean is iteratie Hier gaat het vaak mis @MikevHoenselaar
 9. 9. Analytics | We zijn omringt met data Overal waar we kijken. @MikevHoenselaar
 10. 10. Analytics | Data onthult: Sentiment Houding Sociale connecties Bedoelingen en wat er in de toekomst ligt @MikevHoenselaar
 11. 11. Analytics | Om die data begrijpbaar te krijgen maken we gebruik van metrics @MikevHoenselaar
 12. 12. Analytics | De zuurstof voor groei Metrics zijn @MikevHoenselaar
 13. 13. Analytics | 1. Het moet een duidelijke relatie geven tussen oorzaak en gevolg.
 14. 14. Analytics |
 15. 15. Analytics | 2. Het moet begrijpelijk en toegankelijk zijn.
 16. 16. Analytics | 3. Het moet een ratio of waarde zijn, het moet omhoog en omlaag kunnen gaan.
 17. 17. Analytics | 4. Als deze metric veranderd, moet jouw gedrag ook veranderen.
 18. 18. Analytics | Vanity Metrics Egostrelers.
 19. 19. Analytics | Oefening 11 metrics beoordelen
 20. 20. Analytics | Tijd op website Hoe lang blijft iemand gemiddeld op jouw website. Aantal nieuwsbriefinschrijvingen Je hebt een inschrijfoptie op jouw website en weet dat 500 mensen zich ingeschreven hebben. Customer Lifetime Value Hoeveel omzet verdien je per klant in zijn hele leven Aantal LinkedIn connecties Hoeveel mensen zijn onderdeel van jouw netwerk Kosten per acquisitie Hoeveel geld hebben we uitgegeven om 1 nieuwe klant binnen te krijgen. (kan ook download zijn, of een productaankoop) Aantal levels uitgespeeld Je hebt een game op Android of iOS gemaakt en je hebt gemeten hoeveel levels een speler uitgespeeld heeft. Herhalingsaankopen in webwinkel Het aantal aankopen dat een klant na zijn eerste bestelling doet. Aantal pageviews Hoeveel pagina’s zijn er bekeken op jouw website/appicatie. Offertes naar klanten Je krijgt aanvragen via mail binnen waar jij een antwoord op stuurt in de vorm van een offerte. Klanten die vertrekken (churn) Hoeveel % van jouw klanten hebben in een bepaalde periode opgezegd en wensen niet langer meer van jouw product of dienst gebruik te maken. Klanttevredenheid (NPS) Net Promotor Score. Hoe erg zou iemand het vinden als jouw product of bedrijf morgen niet meer zou bestaan?
 21. 21. Analytics | Tijd op website Hoe lang blijft iemand gemiddeld op jouw website. Aantal nieuwsbriefinschrijvingen Je hebt een inschrijfoptie op jouw website en weet dat 500 mensen zich ingeschreven hebben. Customer Lifetime Value Hoeveel omzet verdien je per klant in zijn hele leven Aantal LinkedIn connecties Hoeveel mensen zijn onderdeel van jouw netwerk Kosten per acquisitie Hoeveel geld hebben we uitgegeven om 1 nieuwe klant binnen te krijgen. (kan ook download zijn, of een productaankoop) Aantal levels uitgespeeld Je hebt een game op Android of iOS gemaakt en je hebt gemeten hoeveel levels een speler uitgespeeld heeft. Herhalingsaankopen in webwinkel Het aantal aankopen dat een klant na zijn eerste bestelling doet. Aantal pageviews Hoeveel pagina’s zijn er bekeken op jouw website/appicatie. Offertes naar klanten Je krijgt aanvragen via mail binnen waar jij een antwoord op stuurt in de vorm van een offerte. Klanten die vertrekken (churn) Hoeveel % van jouw klanten hebben in een bepaalde periode opgezegd en wensen niet langer meer van jouw product of dienst gebruik te maken. Klanttevredenheid (NPS) Net Promotor Score. Hoe erg zou iemand het vinden als jouw product of bedrijf morgen niet meer zou bestaan?
 22. 22. Analytics | Tijd op website Stel dat dat 1 uur is, wat zegt jou dat dan. Zegt dat iets over het succes van jouw webwinkel? In theorie zou jij een website kunnen hebben waarbij tijd een goede graadmeter zou zijn. Als jij bijvoorbeeld betaald krijgt voor elke minuut dat iemand op jouw website site aanwezig is. Aantal nieuwsbriefinschrijvingen Dit is een slechte metric. Het zegt niets over de kwaliteit van je leden of de waarde voor jouw bedrijf. Het aantal zal hoogstwaarschijnlijk alleen maar groeien en je hebt geen idee of ze hun emailadres achtergelaten hebben en daarna nooit meer iets met jouw merk gedaan hebben. Customer Lifetime Value Voor veel bedrijven van onschatbare waarde. In combinatie met je churn en de CLV kun je uitrekenen wat je kwijt kunt zijn om 1 nieuwe klant te krijgen. Niet altijd even makkelijk te berekenen. In het artikel is een voorbeeld gegeven hoe je dit zou kunnen doen. Aantal LinkedIn connecties Een echte ego metric. Zegt niets over succes of resultaat. Iemand met 10.000 relaties op LinkedIn kan ze allemaal gekocht hebben. Kosten per acquisitie Een mooie indicator die in heel veel gevallen erg bruikbaar is. Het geeft namelijk aan hoeveel je gemiddeld gespendeerd hebt per nieuwe klant. Stel dat dat 100 euro is, dan heb je dus 100 euro uitgegeven om 1 nieuwe klant te krijgen. Aantal levels uitgespeeld Je wilt weten of het spel werkt voor gamers. Als je in je data ziet dat veel gamers niet verder komen dan level 3. Dan is de kans vrij groot dat ze niet nog een keer terug gaan komen om het nog een keer te spelen. Persoonlijk zou ik ook nog ‘Aantal keer spel opgestart’ en ‘Level opnieuw geprobeerd’ er bij pakken als je naar de maandelijkse cijfers kijkt.
 23. 23. Analytics | Herhalingsaankopen in webwinkel Dit is een goede indicator hoe groot de retentie is. Dus hoe graag komen mensen terug en kopen nog een product in je webwinkel. Heel erg waardevol. Aantal pageviews Ik zorg er voor dat jij 1M pageviews krijgt op jouw website. Jij weet alleen dat getal, niks anders. Veranderd jouw gedrag hierdoor? Behalve dat je server die maand waarschijnlijk al verschillende keren heeft aangegeven het zwaar te hebben of zelfs te crashen. Nee. Pageviews alleen zegt niet zo heel veel. Dit is een mooi voorbeeld van een vanity metric. Offertes naar klanten Ik verstuur 20 offertes per week naar klanten. Als dat getal 30 wordt. Wil dat ook automatisch zeggen dat ik meer omzet of klanten ga krijgen? Nee. Geen goede metric. Klanten die vertrekken (churn) Een waardevolle indicator. Niet voor elke bedrijf en niet voor elke fase van je bedrijf, maar abonnementsdiensten willen dit zo snel mogelijk weten. Klanttevredenheid (NPS) De Net Promotor Score is een van de betere graadmeters van klanttevredenheid. Onmisbaar om te meten of mensen zonder je product of merk kunnen.
 24. 24. Analytics | Herhalingsaankopen in webwinkel Dit is een goede indicator hoe groot de retentie is. Dus hoe graag komen mensen terug en kopen nog een product in je webwinkel. Heel erg waardevol. Aantal pageviews Wanneer kan dit een uitzondering zijn? Offertes naar klanten Ik verstuur 20 offertes per week naar klanten. Als dat getal 30 wordt. Wil dat ook automatisch zeggen dat ik meer omzet of klanten ga krijgen? Nee. Geen goede metric. Klanten die vertrekken (churn) Een waardevolle indicator. Niet voor elke bedrijf en niet voor elke fase van je bedrijf, maar abonnementsdiensten willen dit zo snel mogelijk weten. Klanttevredenheid (NPS) De Net Promotor Score is een van de betere graadmeters van klanttevredenheid. Onmisbaar om te meten of mensen zonder je product of merk kunnen.
 25. 25. Analytics |
 26. 26. Analytics | Jij bepaalt zelf welke metric staat voor het meest riskante deel van je bedrijf
 27. 27. Analytics | Gebruik data om je bedrijf sneller te doen groeien (dan die van je concurrenten) @MikevHoenselaar
 28. 28. Analytics | Soorten metrics @MikevHoenselaar
 29. 29. Analytics | kwalitatieve versus kwantitatieve metrics
 30. 30. Analytics |
 31. 31. Analytics | informatieve versus verkennende metrics
 32. 32. $40 a month 40 € per maand ● Ondersteund veel API’s Gratis ● Minder flexibel ● Minder dan 5 minuten nodig om er mee te starten 9 € per maand ● Veel opties en erg flexibel ● Langer nodig om alles te krijgen zoals je wilt. @MikevHoenselaar http://www.cyfe.com/ (gratis) https://www.dasheroo.com/ (gratis)
 33. 33. 16 @MikevHoenselaar Image: Lean Analytics book Pivot?
 34. 34. Analytics | toekomst versus verleden metrics
 35. 35. Analytics | Image: https://www.nowblitz.com/blog/fix-leaks-in-your-sales-pipeline-with-the-opportunities-feature-from-blitz-lead-manager/
 36. 36. Analytics | correlatie versus causaliteit metrics
 37. 37. Analytics | Google Penguin
 38. 38. Analytics | Niet beginnen met bouwen zonder metrics
 39. 39. Analytics | Rol van metrics in de Lean Analytics Cycle Op te delen in 4 stappen @MikevHoenselaar
 40. 40. Analytics | Step 1: Wat wil je gaan optimaliseren? ● Een conversieratio dat beter zou moeten kunnen ● Meer mensen die inschrijven voor je nieuwsbrief ● Het aantal shares verbeteren van je content ● Minder mensen die opzeggen aan het eind van de maand ● Meer dus ook het verhogen van het aantal doordeweekse boekingen voor je escaperoom ● Offline kan het natuurlijk ook zijn dat je meer mensen in je restaurant wil
 41. 41. Analytics | Step 2. Bepaal je hypothese ● Een marketingcampagne ● Redesign van een (mobiele) applicatie ● Verandering in prijsstructuur ● Implementeren van verzendkosten in aankopen ● Het aanbieden van een extra betaalmethode ● Tekst in buttons anders maken ● Nieuwe functionaliteiten testen Op basis hiervan bepaal je met of zonder data hoe je dit kunt gaan testen. MORGEN HANDSON!
 42. 42. Analytics | Step 3. Bouwen en uitvoeren van het experiment Als eerste: Op WIE richt je je? Je moet eerst bepalen wie je wilt bereiken. Geslacht, woonplaats, werk, interesses. (Beste optie hiervoor is op dit moment Facebook Ads) Als tweede: WAT wil je van die groep? Is de actie duidelijk, is hetgeen je vraagt al bekend bij ze? Als derde: WAAROM zouden ze dit doen? Wil je dat ze persoonlijke gegevens achter laten of niet? Wat heb je per se nodig? Vertrouwen ze je genoeg om die gegevens met je te delen? Maar vooral whats in it for them? Waardeproposities testen is hier topvoorbeeld van!
 43. 43. Analytics | E-mailadres achterlaten versus Telefoonnummer
 44. 44. Analytics | Stap 4. Maak meetbaar en bepaal vervolgacties 1. Experiment geslaagd! Trek champagne open, vier het en start met het vinden van een nieuwe indicator dat er het meeste toe doet. 2. Experiment gefaald? Kijk opnieuw naar je hypothese. Was deze wel reëel. Ook al is iets niet gelukt, je leert ALTIJD! 3. Deels geslaagd, er is wel iets noemenswaardig gebeurd Doe een ander experiment op basis van learnings, hypothese staat nog steeds.
 45. 45. Analytics | “Als je altijd leert van wat je doet, maak je ook nooit fouten. Mike van Hoenselaar Growth Hacker Online Boswachters
 46. 46. Analytics | ‘analysis paralysis’ NFA #6
 47. 47. Analytics | Focus! 1 @MikevHoenselaar
 48. 48. Analytics | The One Metric That Matters OMTM @MikevHoenselaar 55
 49. 49. Analytics | 4 redenen voor een One Metric That Matters 1. Je wordt verplicht om een lijn in het zand te zetten 2. Je krijgt de hele organisatie makkelijker op 1 lijn 3. Beantwoord de meest belangrijke vraag die je jezelf stelt 4. Het inspireert een cultuur om te experimenten
 50. 50. Analytics |@MikevHoenselaar De OMTM van YouTube? Huh, meer dan 1? Videos uploaded per minute (bewijs dat er genoeg nieuwe content geplaatst wordt) Hours watched per day (per user) (bewijs dat er genoeg afzet is van de inhoud) Shares per video per day (bewijs dat er genoeg engagement is en dus views) 100M views (vanity) (wanneer video 100M bekeken wordt, record is 4 dagen voor Psy met ‘Gentlemen’)
 51. 51. Analytics |@MikevHoenselaar Onze OMTM? 275 escaperooms, 1.000 reviews Gem. omzet per locatie (Hoeveel geven ze gemiddeld uit aan ons) Unieke outclicks per dag (Geven we genoeg waarde aan escaperooms) Reviews per gebruiker (komen mensen terug) Shares per listing (Do people share their favorite escaperoom)
 52. 52. Analytics | Where to start? It depends :) What beweegt jouw bedrijf, wat is jouw zuurstof? Wie is jouw klant? Wat willen jouw klanten bereiken met jouw product? wat zou jij willen leren? Neem die eerste stap! @MikevHoenselaar
 53. 53. Analytics | Ja hoor! Zie je dat het niet werkt? Bepaal een andere. En wat als de metric nog niet bestaat? Kan dat? @MikevHoenselaar
 54. 54. Analytics | Wat als de waarde stijgt of daalt? Zorg dat je weet wat je gaat doen bij een bepaalde waarde. @MikevHoenselaar
 55. 55. Analytics |@MikevHoenselaar Intelligence Events “Verstuur notificatie als de gemiddelde orderwaarde zakt met 10% tov de week er voor.” < 1 uur setup Werkt standaard in Google Analytics. 6 maanden nadat we dit ingesteld hadden ging het af. Ontwikkelaar had nieuwe versie live gezet en de ‘kortingenbalk’ was zichtbaar in winkelwagen. Oeps! :)
 56. 56. Analytics | Rondvraag Kun je voorbeelden noemen van momenten dat je actie moet ondernemen? Bij een webwinkel? Zoals Coolblue Bij een softwarebedrijf? Zoals WhatsApp Bij een iOS game? Zoals Angry Birds Bij een user generated content website? Zoals YouTube Bij een media site? Zoals nu.nl
 57. 57. Analytics |@MikevHoenselaar 5 fases Empathy, Stickiness, Virality, Revenue en Scale 6 verdienmodellen E-commerce, 2 sided marketplace, SaaS, Mobile app, User-gen content en Media
 58. 58. Analytics | Koken draait om geduld. De juiste momenten kiezen om iets toe te voegen, om iets af te maken. Anton Rinsema Chefkok bij Knorr “
 59. 59. @MikevHoenselaar
 60. 60. Analytics | Onderzoek doen? Je zult van je stoel af moeten en met mensen moeten gaan praten.
 61. 61. Waar vind je de juiste bezoekers? http://vruc.ht/waldo Beste manier om Waldo te vinden
 62. 62. Analytics | Onmisbaar leesvoer! @MikevHoenselaar MORGEN HANDSON!
 63. 63. Analytics | Welk kanaal levert het meeste op? E-mail hoogste conversieratio Acquisitie → Alle verkeer → Kanalen @MikevHoenselaar
 64. 64. Analytics | Wat heeft meeste prio? Laagdrempelige manier om te bepalen wat voor experiment/kanaal je als eerste op pakt. @MikevHoenselaar David Arnoux Growth Tribe B.R.A.S.S Knipper Relevantie Beschikbaarheid Schaalbaarheid Score MORGEN HANDSON!
 65. 65. Empathy Ga kijken of anderen jouw leugens geloven. Kan het iemand wat schelen? 159@MikevHoenselaar
 66. 66. Stickiness Er zijn mensen die je leugens geloven maar je wilt dat ze terug komen om er meer te horen 203@MikevHoenselaar
 67. 67. Virality Anderen overtuigen anderen van jouw ‘leugens’ en kun jij believers nogmaals overtuigen? 227 @MikevHoenselaar
 68. 68. Revenue Men gelooft je leugens, het is tijd dat ze er voor gaan betalen @MikevHoenselaar 241 Zijn het nog leugens?
 69. 69. Scale Concurrenten beginnen leugens over jou te vertellen, maar jij hebt maar 1 doel, de wereld veroveren! 255@MikevHoenselaar
 70. 70. Analytics | Hier zit het echte Growth Hacken Veel denkwijzes en technieken kunnen al eerder toegepast worden. @MikevHoenselaar
 71. 71. Nederlands Growth Hacking platform growthhacks.nu (deze week lancering) petithacks.com growthhackers.com inbound.org quicksprout.com growthhack.com Wekelijks nieuwe growth hacksInspiratie @MikevHoenselaar
 72. 72. Analytics | Oefening OMTM 6 groepjes. Kies bestaand bedrijf. Een van de 6 verdienmodellen. Vul voor elke fase de OMTM voor dat bedrijf in. (20 minuten, daarna gezamenlijk bespreken) Een webwinkel? Bijv. Coolblue Een softwarebedrijf (SaaS)? Bijv. WhatsApp of Apple Match Een iOS game? Bijv. Angry Birds Een user generated content? Bijv. Zoals YouTube Een media site? Bijv. nu.nl
 73. 73. Bedrijf (e-commerce) Empathy Stickiness Virality Revenue Scale
 74. 74. Bedrijf (SaaS) Empathy Stickiness Virality Revenue Scale
 75. 75. Bedrijf (mobiele app) Empathy Stickiness Virality Revenue Scale
 76. 76. Bedrijf (user-gen content) Empathy Stickiness Virality Revenue Scale
 77. 77. Bedrijf (media) Empathy Stickiness Virality Revenue Scale
 78. 78. Einde deel 1 Als het goed is, is het nu 15:30
 79. 79. Pauze 10 minuten
 80. 80. Analytics Deel 2 Startup School
 81. 81. Analytics | Recap deel 1 Je weet wat metrics zijn en hoe je goede en slechte herkend Je weet wat Lean Analytics en de 5 fases en 6 verdienmodellen hiervan Je weet het belang van One Metric That Matters Je hebt voor een bedrijf de OMTM voor elke van de 5 fases bepaald Hoe maak je dit alles meetbaar?
 82. 82. Analytics | server side versus client side
 83. 83. Analytics | BuiltWith heeft nu ~350M websites geïndexeerd.
 84. 84. Analytics | ~ 30 miljoen websites wereldwijd gebruiken Google Analytics
 85. 85. We gaan er vanuit dat je al wat basiskennis van Google Analytics hebt Basisinfo weten? Zie http://vruc.ht/gastart
 86. 86. Even opfrissen, hoe zit Google Analytics ook alweer in elkaar?
 87. 87. Analytics |
 88. 88. Analytics |
 89. 89. Analytics |
 90. 90. Staat er een Google Analytics implementatie in de HTML? vóór afsluitende </head> tag? 1
 91. 91. Controleer je UA code Je zal niet de eerste zijn die de verkeerde UA code er in heeft staan.
 92. 92. Beheerder → Dataweergave → Instellingen weergeven
 93. 93. Analytics | Praktijk Google Analytics UA code aanmaken
 94. 94. Analytics | Log in via Google Account of maak account aan analytics.google.com
 95. 95. Analytics | Maak nieuw account aan
 96. 96. Analytics | Standaard UA code script Je krijgt standaard al een UA.
 97. 97. Gebruik Realtime rapport om te zien of er data binnenkomt
 98. 98. Realtime → Overzicht
 99. 99. Debugging TOP TIP
 100. 100. Analytics | ● Google Analytics Real Time Rapportage ● Google Analytics Debugger ● Ghostery ● Tag Assistant ● Google Tag Manager (Preview mode)
 101. 101. Analytics | Praktijk Debug tools installeren
 102. 102. Analytics | Chrome addons installeren: Ghostery Downloaden via https://www.ghostery.com/try-us/download-browser-extension/
 103. 103. Analytics | Instellingen goed zetten (waarschuwingspopup)
 104. 104. Analytics | Favorieten websites bezoeken (5 minuten) Ga naar 3 van je favorieten websites en schrijf even op welke trackers er op aanwezig zijn. Na 5 minuten kijken we even wat voor dingen er terugkomen.
 105. 105. Filteren van dataweergaves Krachtige manier om data betrouwbaarder te maken in je rapportages 2 Belangrijk om te onthouden is dat de filter pas werkt vanaf het moment dat deze actief is, dus niets doet met de data die er al in staat. Filters werken ook op de realtime rapportages.
 106. 106. Analytics | 5-10% verschil in data ● Ad- of cookie blockers ● Javascript disabled ● Je meet eigen “volk” ● Verkeerde implementatie (dubbel) ● niet asynchroon op grote pagina’s
 107. 107. RAW data dataweergave Zorg altijd voor een dataweergave waar geen filters op actief zijn zodat je altijd een dataweergave hebt waar alle data in te zien is. Als je met filters aan de slag gaat zet deze dan niet op de standaard dataweergave maar maak een nieuwe aan. Je ziet anders niet meer alle data :)
 108. 108. Analytics | Praktijk Extra dataweergave aanmaken
 109. 109. Analytics |
 110. 110. Sluit eigen IP’s uit Iedereen binnen het bedrijf vindt het maar machtig mooi om op de eigen website te kijken, dit verkeer wordt ook gewoon gemeten. Maak daarom een nieuwe dataweergave hiervoor aan en pas een filter toe op de bedrijfs IP’s toe.
 111. 111. Analytics | Praktijk Filter aanmaken: Eigen IP uitsluiten
 112. 112. Beheerder → Dataweergave → Filters → Nieuw filter → watismijnip.nl
 113. 113. Filter op bots en spiders Je hebt lieve spiders zoals die van Google en je hebt vervelende bots. Die zorgen voor vervuiling in rapportages. Dit zijn immers geen echte bezoekers.
 114. 114. Beheerder → Dataweergave → Instellingen weergeven Pas dit nou niet toe op je RAW dataweergave he ;-)
 115. 115. Voorkom dat concurrentie je data vervuild Pas een filter toe op de hostnaam. Hierdoor wordt alleen data vanuit een bepaalde domeinnaam toegelaten. Zo voorkom je dat concurrentie rare data in je dataweergave schiet.
 116. 116. Analytics | Praktijk Filter aanmaken: Insluiten hostnaam
 117. 117. Analytics |
 118. 118. Stel het juiste land/tijdzone in Je wilt natuurlijk niet dat in jouw rapportages het lijkt dat jij ‘s nachts het meeste verkeer hebt :) 3 Dit stel je op dataweergave niveau in.
 119. 119. Laad Google Analytics alleen in als het nodig is Houd je data zuiver. Het is zonde als je data onnodig vervuild wordt door data die er niet in thuishoort. 4
 120. 120. Niet onnodig meerdere websiteomgevingen meten Heb je bijvoorbeeld een staging-, ontwikkel- of dev omgeving? Let dan op dat je niet de Google Analytics code inlaadt van je live omgeving. Je kunt ook een filter toepassen om dit te voorkomen mocht het technisch niet gaan :)
 121. 121. Aparte properties per omgeving Als je gebruikt maakt van een property per omgeving dan vervuil je de data van de live omgeving niet en kun je ook veilig dingen uittesten, zoals bijvoorbeeld Gebeurtenissen of Aangepaste Dimensies.
 122. 122. Pas op met beheerders van je website Wat doe je met beheerders die ingelogd zijn in het CMS en de website bekijken? Deze data wil je niet altijd in Google Analytics hebben. Laat GA dan ook niet in die sessies in. Fijne bijkomstigheid van werken met bijvoorbeeld WordPress en Google Analytics plugin door Yoast is dat standaard de GA code niet ingeladen wordt voor beheerders.
 123. 123. Pauze 5 minuten
 124. 124. Zorg voor ingestelde doelen Een van de krachtpatsers van GA, doelen. Zorg dat je ze direct instelt. Controleer de doelconversies altijd of deze ook goed werken. 5 Denk hierbij niet alleen aan een offerte aanvraag of contactformulier maar bijv. ook aan een reactie op een artikel, delen van een product op social media, inschrijving nieuwsbrief etc.
 125. 125. Instellen: Beheerder → Dataweergave → Doelen Rapportage: Rapportages → Conversies → Doelen
 126. 126. Analytics | Praktijk Doel instellen: Contact aanvragen
 127. 127. Meet intern zoekgedrag Heb je een zoekbox op je website? Je kunt Google Analytics leren waar bezoekers op zoeken zodat je het in je rapportages kunt gebruiken. 6 Bij WordPress en Magento is dit de q parameter in de URL
 128. 128. Instellen: Beheerder → Dataweergave → Instellingen site Rapportage: Rapportages → Gedrag → Zoekopdrachten op site
 129. 129. Werk met annotaties Altijd! Ook als je alleen bent. Zorg dat je met annotaties bijhoudt wanneer er bijv. een nieuw stukje code is geplaatst of een aanpassing is doorgevoerd op de website. 7
 130. 130. Analytics | Praktijk Annotatie maken
 131. 131. Instellingen check! En nu?! We hebben ook enkele sheets over het analyseren van de data die je zeker niet mag missen.
 132. 132. Time left 15 minuten nodig
 133. 133. Rapporteer wekelijks aan de juiste mensen Stel een aangepast rapport of dashboard in met de belangrijkste inzichten die voor de ontvanger relevant zijn. Die rapportage kun je vervolgens bijvoorbeeld elke week naar die persoon laten mailen. 1
 134. 134. Installeer dashboards HANDIGE TIP
 135. 135. Analytics | Praktijk Maak dashboard
 136. 136. Analytics |
 137. 137. Bekijk percentage mobiel verkeer Mobiel is booming, maar heb jij nog een website die niet geoptimaliseerd is voor mobiel? Controleer dan het mobiel gebruik in Google Analytics van je website zodat je alsnog kunt besluiten om een mobielvriendelijke site te bouwen. 2
 138. 138. Doelgroep → Mobiel → Overzicht
 139. 139. Hoe bereiken mijn klanten mijn website? Krijg inzicht in de bronnen die voor bezoekers zorgen op je website en analyseer het aantal behaalde doelen van die bezoekers. 3
 140. 140. Acquisitie → Overzicht
 141. 141. Zinvolle bouncerates Al eens willen weten welke pagina’s de hoogste bouncerate hebben? Daar kom je standaard niet veel wijs uit. Toch heeft Google Analytics een optie om het een stuk overzichtelijker te maken. 4
 142. 142. Gedrag → Overzicht → Klik op Bouncepercentage kolom
 143. 143. 404 fouten oplossen Door een stukje custom code op de 404 pagina toe te voegen krijg je inzichtelijk hoe vaak er een 404 pagina wordt weergegeven en belangrijker, waar de bezoeker vandaan kwam. Op die manier kun je de verkeerde link aanpassen zodat dit niet meer voorkomt. 5
 144. 144. Gedrag → Overzicht → Geavanceerd filter (Opnemen → Pagina → bevat → 404.)
 145. 145. Analytics | Programma Deep Dive Analytics o.a. UA code implementeren in landingspagina en testen Hoe werken segmenten in Google Analytics Enkele veelgebruikte rapporten in Google Analytics Verkeer uitsluiten door bots (via filter en segment) 404 doormeten / implementeren Uitleg (Google) Tag Manager Google Analytics in Google Tag Manager Event Tracking met Google Analytics Zoekgedrag meetbaar maken en testen
 146. 146. Einde deel 2 Als het goed is, is het nu 17:00 Tot volgende week!

×