Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Stuck - Mikondo

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 41 Publicité

Stuck - Mikondo

Télécharger pour lire hors ligne

Virtuele boekvoorstelling voor het netwerk van MIKONDO.
Met deze presentatie legde ik de link met de COVID-crisis in de hoop dat we de komend tijd oog en oor hebben voor de schade die mensen, teams, afdelingen en organisaties hebben opgelopen.

Geen evidente materie maar broodnodig ...

Virtuele boekvoorstelling voor het netwerk van MIKONDO.
Met deze presentatie legde ik de link met de COVID-crisis in de hoop dat we de komend tijd oog en oor hebben voor de schade die mensen, teams, afdelingen en organisaties hebben opgelopen.

Geen evidente materie maar broodnodig ...

Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Similaire à Stuck - Mikondo (20)

Publicité

Plus par Philippe Bailleur (20)

Publicité

Stuck - Mikondo

 1. 1. Network Evening MIKONDO
 2. 2. 20dingen die je wil lezen voor je je organisatie naar een levend systeem transformeert Het nieuwe organiseren, ook in België Livingsystemscoaching.be Philippe Bailleur - Anne Billen - Hans Hoegaerts systeemverandering in de zorgsector Tilda Duchamps & Philippe Bailleur
 3. 3. Organisaties als Levende Systemen Veerkracht Regeneratief Stromend Systeem Trauma Degeneratief Stuck
 4. 4. Organisatie A Organisatie B Gebaseerd op het doctoraatsonderzoek van Chloé Meredith aan de KU Leuven
 5. 5. Trauma-geïnformeerd werken met organisaties gaat over het ‘upstream’ versterken & ‘downstream’ helen van de relationele bedrading van organisaties. In het belang van mens & organisatie.
 6. 6. Crisis, Emergency & Resilience Management Toxine Management Salutogenic Org Design Heling & Corporate Rituals
 7. 7. Waar start je?
 8. 8. 1. Eén duidelijk, afgebakend overweldigend incident. 2. Meerdere, duidelijk afgebakende, overweldigende incidenten, los van elkaar. 3. Combinatie van ingrijpende incidenten en toxische omstandigheden die samen een traumacluster vormen.
 9. 9. Externe Oorzaak Plots Acuut
 10. 10. EXTERNE DADER of OORSPRONG REDDERSLACHTOFFER
 11. 11. Crisis, Emergency & Resilience Mgt. Managen van toxines Healing & Corporate Rituals Salutogenic Org Design
 12. 12. Interne oorsprong Plots Acuut
 13. 13. INTERNE DADER of OORSPRONG REDDERSLACHTOFFER
 14. 14. Crisis, Emergency & Resilience Mgt. Managen van toxines Healing & Corporate Rituals Salutogenic Org Design
 15. 15. Het wordt steeds duidelijker dat toxische werkomstandigheden net zo destructief zijn als een plotselinge, ingrijpende gebeurtenis alleen is daar nog nauwelijks erkenning voor.
 16. 16. Externe Oorsprong Toxische Condities
 17. 17. EXTERNE ONBEREIKBARE ‘DADER’ of OORSPRONG REDDERSLACHTOFFER INTERNE BEREIKBARE ‘DADER’
 18. 18. Crisis, Emergency & Resilience Mgt. Managen van toxines Healing & Corporate Rituals Salutogenic Org Design
 19. 19. Het zal voor organisatie A veel lastiger zijn om te ’dealen’ met bepaalde uitdagingen. Meer zelfs, organisatie A zou overspoeld kunnen geraken door een bepaalde gebeurtenis, verandering, uitdaging, crisis, … De kans is groot dat organisatie B, geconfronteerd met eenzelfde soort uitdaging, vlotter zal kunnen schakelen en mogelijks geen of minder schade zal oplopen. De kwaliteit van de relationele bedrading is in die zin een belangrijke indicator voor de veerkracht en effectiviteit van een organisatie. Organisatie A Organisatie B
 20. 20. We zien sterke parallellen tussen wat nodig is om een gezonde hechting te creëren bij kinderen en wat leidt tot een gezonde relationele bedrading in organisaties. Net hier zit de shift die moet gemaakt worden op het vlak van leiderschap.
 21. 21. Die diepe ’assumptie’ - over leiderschap - zorgt er voor dat het deurtje richting het ‘upstream’ versterken of onderhouden van de relationele bedrading vaak dicht blijft.
 22. 22. Slow (External) Killer
 23. 23. Interne Oorpsrong Toxische Condities
 24. 24. Steeds meer onderzoek, in o.a. ziekenhuizen en scholen, toont aan dat het toenemende aantal drop-outs en burn-outs niet aan het werk zelf te wijten is maar aan de manier waarop het werk is georganiseerd. Sommige organisaties werken ontzielend en leiden tot systeemtrauma ‘by design’ … door nalatig (= verwaarlozing) of toxisch leiderschap. “A bad system will beat a good person every time.” W.E. Deming
 25. 25. DADER REDDERSLACHTOFFER
 26. 26. Crisis, Emergency & Resilience Mgt. Managen van toxines Healing & Corporate Rituals Salutogenic Org Design
 27. 27. Trauma is geen besmettelijke ziekte maar een uitnodiging tot heling op individueel en/of collectief vlak. Er ligt een grote kans voor ons …
 28. 28. Toxic Leaders Org Design Unconscious Leaders Leaders as Organizational Gardener Stewards of a Self-Weeding Garden … net daarom, neemt het belang van Trauma-Geïnformeerd Leiderschap heel erg toe.
 29. 29. Wil je meer: • Het boek “Stuck” is ondertussen in je bezit of is onderweg. • Ik verzorg regelmatig korte en langere opleidingen rond dit thema via HRD Academy. • Bedankt om dit gedachtengoed mee in de wereld te zetten. Philippe Bailleur Ervaren Gids voor OrganisatieVernieuwing

×