Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
SHQIPERIA GJATE VITEVE
1920-1924
SHQIPËRIA MES DY GRUPEVE KUNDËRSHTARE
• Periudha 1920-1924 ishte periudhe paqëndrueshmërie për
Shqipërinë. Në vitin 1920 u...
SHQIPËRIA MES DY GRUPEVE KUNDËRSHTARE
• Nga 1920 deri 1924 u ndërruan shumë qeveri e
kryeministra ku Ahmet Zogu qendroi me...
Partia
Perparimtare
Partia
Popullore
•Drejtohej nga Hoxhë Kadriu
•Perfaqesonte familjet e
pasura te vendit
•Levizje perend...
FAN NOLI LINDI MË 6 JANAR 1882 NË QYTEZË . I
ATI I TIJ, STILIANI, NDONËSE TRASHËGOI TOKË SI
PRONË, NUK U MOR ME BUJQËSI, P...
AHMET ZOGU LINDI NE BURGAJET ME 8 TETOR
1895. NE MOSHEN 13 VJEC AHMET ZOGU BEHET SHEF
I KRAHINES SE MATIT.
QE I RI DERGOHE...
LËVIZJA E QERSHORIT
Gjatë Lëvizjes së Qershorit 1924 Fan Noli u
vendos në krye të saj vetëm si kërkesë e
krahut të të rinj...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Shqiperia gjate viteve 1920-1924

12 001 vues

Publié le

Publié dans : Formation
 • Finally found a service provider which actually supplies an essay with an engaging introduction leading to the main body of the exposition Here is the site ⇒⇒⇒WRITE-MY-PAPER.net ⇐⇐⇐
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici
 • Hello! I do no use writing service very often, only when I really have problems. But this one, I like best of all. The team of writers operates very quickly. It's called ⇒ www.HelpWriting.net ⇐ Hope this helps!
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici
 • Sex in your area is here: ♥♥♥ http://bit.ly/2ZDZFYj ♥♥♥
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici
 • Dating direct: ❤❤❤ http://bit.ly/2ZDZFYj ❤❤❤
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici

Shqiperia gjate viteve 1920-1924

 1. 1. SHQIPERIA GJATE VITEVE 1920-1924
 2. 2. SHQIPËRIA MES DY GRUPEVE KUNDËRSHTARE • Periudha 1920-1924 ishte periudhe paqëndrueshmërie për Shqipërinë. Në vitin 1920 u krijua Partia Popullore, e para parti shqiptare në histori. Kjo parti përfaqësonte rrymën antikonservatore, liberale, përparimtare. Në këtë parti shquheshin disa figura : Fan Noli, Ahmet Zogu, Luigj Gurakuqi, Bajram Curri etj. Por Ahmet Zogu mendoi se Shqipëria nuk ishte ende e gatshme për reforma të tilla, dhe se çështja kombëtare donte një Shqipëri të fortë dhe jo një Shqipëri të dobët dhe të pastabilizuar. Prandaj ai mendoi ta linte çështjen kombëtare për më vonë kur rrethanat të ishin të përshtatshme. Por anëtaret e tjerë të partisë nuk pajtoheshin me këtë mendim prandaj Ahmet Zogu u largua tek partia kundërshtarë Partia Përparimtare që përfaqësonte familjet e pasura të vendit.
 3. 3. SHQIPËRIA MES DY GRUPEVE KUNDËRSHTARE • Nga 1920 deri 1924 u ndërruan shumë qeveri e kryeministra ku Ahmet Zogu qendroi me shumë ne pushtet. Në Qershor 1924 Fan Noli me mbështeteshit e tij udhëhoqi Revolucionin Demokratik të Qershorit. Noli premtoi se do të bënte Reformën agrare por nuk ia arriti. Vendi u zhyt në anarki totale. Fuqitë të Mëdha nuk e njohën qeverinë e re. Vetëm Bashkimi Sovjetik e njohu dhe për një javë mes dy vendeve pati marrëdhënie diplomatike. Ahmet Zogu ndodhej në Jugosllavi dhe që aty përgatiti planin e rikthimit në pushtet. Nga fundi i vitit 1924 Ahmet Zogu udhëhoqi kunderrevolucionin dhe u rikthye në pushtet. Është e vërtete se Zogu u ndihmua nga jugosllavet por ndihma e tyre ishte shumë e vogël dhe papërfillshme.
 4. 4. Partia Perparimtare Partia Popullore •Drejtohej nga Hoxhë Kadriu •Perfaqesonte familjet e pasura te vendit •Levizje perendimore •Drejtohej nga Fan Noli •Objektiva: - Reforma agrare - Mbrojtja e borgjezise vendase - Zhvillimin kapitalist te vendit
 5. 5. FAN NOLI LINDI MË 6 JANAR 1882 NË QYTEZË . I ATI I TIJ, STILIANI, NDONËSE TRASHËGOI TOKË SI PRONË, NUK U MOR ME BUJQËSI, POR SHËRBEU SI PSALT NË KISHËN E FSHATIT., NDERSA E ËMA, MARIA, ISHTE SHTËPIAKE. NË VITIN 1900 SHKOI NË GREQI ME QËLLIM QË TË NXIRRTE JETESËN DHE TË NDIQTE FAKULTETIN E FILOZOFISË. NË ATHINË U LIDH ME NJË SHOQËRI BELGE.POR NUK I ECI MBARË, DHE AS STUDIMET NUK I KREU.ATËHERË U HODH NË PUNË TË TJERA SI KOPIST, SUFLER DHE AKTOR PRANË NJË TRUPE GREKE TEATRALE. TEK PUNONTE ATJE, IU NGJALL DËSHIRA PËR T'U MARRË ME DRAMATURGJI DUKE SHKRUAR DRAMËN "ZGJIMI", NË GREQISHT. MË 1903 KALOI NË EGJIPT, KU FILLOI PUNË SI MËSUES I GREQISHTES . NDËRKOHË, NJIHET ME LËVIZJEN KOMBËTARE. I NDIHMUAR NGA PATRIOTË, NIS VEPRIMTARINË POLITIKE DHE LETRARE: SHKRUAN ARTIKUJT PUBLICISTIKË, PËRKTHEN GREQISHT »SHQIPËRIA Ç'KA QENË, Ç'ËSHTË DHE Ç'DO TË BËHET« TË SAMI FRASHRIT. NGA VITI 1908 DERI MË 1912 KRYEN STUDIMET E LARTA PËR ARTE NË UNIVERSITETIN E HARVARDIT. Fan Noli
 6. 6. AHMET ZOGU LINDI NE BURGAJET ME 8 TETOR 1895. NE MOSHEN 13 VJEC AHMET ZOGU BEHET SHEF I KRAHINES SE MATIT. QE I RI DERGOHET NE LICEUN FRANCEZ NE TURQI PER TE KRYER STUDIMET. NE VITIN 1912 ZOGU LARGOHET NGA TURQIA PER TU KTHYER NE SHQIPERI DHE VENDOSET NE KRYE TE 2000 NJEREZVE PER TE MBROJTUR SHKODREN E RRETHUAR NGA SERBET E MALAZEZET. MEGJITHE MOSHEN E RE ZOGU ESHTE I FTUAR TE MARRE PJESE NE CEREMONINE E SHPALLJES SE PAVARESISE NE 28 NENTOR 1912. ZOGU MERR PJESE NE LUFTIMET KUNDER SERBEVE NE KRUJE KU ARRIN NJE FITORE ME NJEREZIT E TIJ DUKE REFUZUAR NDIHMEN E AUSTRO- HUNGAREZEVE. NE 1917 ZOGUT I OFROHET GRADA E KOLONELIT TE USHTRISE IMPERIALE DHE E FTON QE TE LIDHET ME FORCAT AUSTRIAKE, POR AI REFUZON DUKE U SHPREHUR KESHTU : “AUSTRIA KA ARDHUR NE SHQIPERI SI MIKE PER TE SMBRAPSUR USHTRINE SERBE. NE TE NJETEN KOHE PO SI MIKE E JONA AJO NUK KA TE DREJTEN TE NDERHYJE NE PROBLEMET TONA TE MBRENDESHME. SHQIPERIA ESHTE NJE VEND NEUTRAL DHE NEUTRALITETI I SAJ DUHET RESPEKTUAR.” Ahmet Zogu
 7. 7. LËVIZJA E QERSHORIT Gjatë Lëvizjes së Qershorit 1924 Fan Noli u vendos në krye të saj vetëm si kërkesë e krahut të të rinjve që shihnin tek ai një njeri me formim perëndimoro-amerikan. Regjimi zogist i rikthyem me t'ashtuquajturën Fitoren e Legalitetit më 24 dhjetor, e dënoi me vdekje në mungesë. Programi i tij me njëzet pika për modernizimin dhe demokratizimin e Shqipërisë, ndër të cilat edhe reforma agrare, ishte tejet i nxituar e idealist për një vend të prapambetur pa tradita parlamentare. Më vonë ai i shkroi arsyet e dështimit të tij në një letër që ia drejtonte një mikut të tij anglez “Duke këmbëngulur tek reformat agrare, zgjova zemërimin e aristokracisë çifligare; duke mos i zbatuar reformat, humba mbështetjen e masave fshatare”.

×