Publicité
Publicité

Contenu connexe

Publicité
Publicité

Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare

  1. Trashegimi natyore do te quajme teresine e vlerave te mjedisit fizik dhe jetesor te trasheguat brez pas brezi.
  2. Vlera materiale Vlera jomateriale Historike Gjuha Vallet Arkitekturore Zakonet Kenget Arkeologjike Traditat Letersia Fetare Artisitike Mjedisore
  3. Monumente Historike •Në territorin e Shqipërisë gjenden një varg kështjellash të cilat datojnë që prej periudhave antike e deri në mesjete.E veçanta është se disa prej tyre vazhojnë të banohen edhe në ditet tona. Disa nga kalate me te njohura jane: Kalaja e Krujës Kalaja e Elbasanit Kalaja e Beratit Kalaja e Shkodrës Kalaja e Tepelenës Kalaja e Tiranës Monumentit të Ali Pashë Tepelenës është prej bronxi, me peshë 4 ton. Ai është vendosur në qytetin e Tepelenës. Ceremonia e inaugurimit u zhvillua me veprimtaritë e shumta për dy ditë resht, më 21 dhe 22 shtator të vitit 2002. Monumente Arkitekturore -Tempulli “Ngjallja e Krishtit” -Amfieatri I Butrintit, I Bylisit,I Durresit, I Apollonis etj. -Pazari I Krujes -Varri i Kapllan Pashës -Banesa e Shijakasve -Ura e Tabakeve, e Beratit, Mesjetare (Elbasan) etj. Monumente Arkeologjike Territori i Shqiperise njihet si nje nga vendet me nr te larte zonash arkeologjike qe deshmojne qytereimin e lashte ilir. Te tilla jane qyteti I: -Durresit -Vlores -Sarandes -Elbasanit -Beratit -Gjirokastes -Tiranes -Tepelenes -Shkodres
  4. Monumente Fetare  Manastiri i Mesopotamit (Sarande)  Xhamia Mbret (Berat)  Xhamia e Hysen Pashës (Berat)  Xhamia e Ethem Beut (Tirane)  Teqja e Dollmës (Kruje)  Teqeja e Zallit (Gjirokaster)  Tyrbja e Kapllan Pashës (Tirane)  Kulla e Dervish Aliut (Vlore)  Katedralja Fjetja e Shën Mërisë (Berat)  Kisha e Shën Premtes (Kavaje)  Kisha e Grabovës (Gramsh)  Kisha e Shën Sotirit (Permet)  Faltorja (Shkoder)
  5.  Mozaiku I Tiranes  Mozaiku i Orfeut (Durres)  Skulptura e skenderbeut  Skulptura “I Urituri” (Odise Paskali)  Monumenti i Pavarësisë
  6. Monumente Mjedisore Monumentet mjedisore perbejne vlera te trashegimise kombetare, duke u radhitur nw kategorine e trete te zonave te mbrojtura.Ato gezojne mbrojtjen e kategorise se pare. Te tilla monumente jane: -Kanioni i osumit -Liqeni I Luleve -Shpella e pirateve -Burimi i syrit te kalter -Shkembi I Kavajes -Liqeni I Deges -Liqeni I Ohrit -Hinka e Kosoves -Shpella e Kabashit
  7. Në kulturën e shqiptarëve ka lënë gjurmën e saj të thellë historia e tyre e brendshme dhe e jashtme. Gjate sundimit osman jeta kulturore u fashit, monumentet e kulturës materiale e shpirtërore u zhdukën nën rrënojat e shkatërrimit të luftërave; gjysmëhëna e uli kryqin dhe gati dy të tretat e popullatës në fund të shek. XVII ishin konvertuar në fenë islame. Qëndresa në fushën e kulturës u shpreh në radhë të parë përmes lëvrimit të shqipes nepermjet botimeve të teksteve fetare. Reforma protestante gjallëroi shpresat e zhvillimit të gjuhës e të traditës letrare vendëse kur prifti Gj. Buzuku ne 1555 shkroi vepren e pare ne shqip ‘Meshari’.
  8. Veshjet popullore, janë pa dyshim një nga manifestimet më të fuqishme të kulturës tradicionale. Ato janë trashëguese e transmetuese të shumë elementëve, që vijnë nga lashtësia dhe nga koha e mesme, por janë njëkohësisht edhe shprehje e marrëdhënieve kulturore me popuj të tjerë gjatë shekujve. Veshja me fustanelle Kjo veshje burrash kete emertim e merr nga njefund i bardhe, i bere me pelhure pambuku dhe me shume rrudha. Nen kete fund vishen te mbathura te gjata, mbi te cilat nga nyje e kembes e deri tek gjuri visheshin kallei prej shajaku. Ne pjesen e siperme vishej nje kemishe e shkurtw me menge te gjera, jeleku dhe mengorja. Ne bel vinin nje brez te gjere leshi, mbi te dhe nje tjeter prej lekure te zbukuruar mbi te cilin futeshin e vareshin armet e brezit.Ne koke vihet nje feste e bardhe me nje thumb ne mes. Deri ne fillim te shek. XX kjo veshje eshte mbajtur ne te gjitha trevat shqiptare, qe nga Kosova e deri ne cameri. Me pas ajo u kufizua vetem ne Shqiperine e Jugut.
  9. Keisi Mecaj
Publicité