SlideShare une entreprise Scribd logo
1  sur  12
Shqipëri
Shqipëria (Albania), zyrtarisht Republika e
Shqipërisë, është shtet i pavarur në Evropen
Jugëlindore. Shtrihet në pjesën perëndimore
të Gadishullit Ballkanik dhe kufizohet në
veriperëndim me Malin e Zi,në verilindje
me Kosoven, në perëndim me Ish Republiken
Jugosllave te maqedonisë dhe në jug me Greqinë.
Në perëndim laget me detet Adriatik dhe Jon dhe
ndodhet vetëm 78 km larg Italise përgjatë
ngushteses se Otorantos. Shqipëria ka një
sipërfaqe prej 28,748 km² dhe rreth 3.1 milion
banorë
Shqiptaret nuk kane nje histori te mbushur me triumfe e mposhtje popujsh, nuk kane nje
histori superfuqish, megjithate kane nje histori nder me te lashtat ne rajon.
Historia e Shqipërisë në të vërtetë nuk përfshin vetëm të dhënat historike të hapësirës
gjeografike mbi të cilën gjenden territoret shqiptare por edhe hapësirat e tjera të banuara nga
shqiptarët e që kanë mbetur jashtë kufijve të Shqipërisë së sotme e që në kohen e Perandorisë
Osmane.
Gjurmet me te hershme te qenies se njeriut ne teritorin Shqiptar shfaqen ne periudhen
musteriane, qe i perket paleolitit te mesem (100 000 – 30 000 vjet me pare) Këto përfaqësohen
nga vegla prej stralli të punuara mirë, me forma tipike musteriane, të cilat i kanë shërbyer
njeriut primitiv për procese të ndryshme pune që lidheshin drejtpërdrejt me sigurimin e
ushqimit të tij të përditshëm.
Burimet historike dëshmojnë se në epokën e hekurit territori i Shqipërisë banohej nga ilirët,
një nga popullsitë e mëdha të Evropës së atëhershme dhe nje prej qyteterimeve me te njohur te
periudhe se antikitetit, që shtrihej në gjithë pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik.duke
pasur dalje ne detin Adriatik dhe detin Jon. Shqiptaret jane pasardhesit direkt te ketij
qyteterimi .
Pozita gjeografike
• Shqipëria ka një pozitë të favorshme gjeografike, pasi gjendet në
kryqëzimin e rrugëve më të shkurtra që kalojnë nga Mesdheu perëndimor
për në Ballkan e Azinë e Vogël dhe kontrollon kalimin përmes kanalit detar
të Otrantos. Luginat e saj më të gjëra janë ato të lumenjve Drin, Shkumbin
dhe Vjosë, që lehtësojne, njëkohësisht, lidhjen e brendshme të Ballkanit
me detin Adriatik dhe të Azisë së Vogël me viset e Mesdheut. Bregdeti i
Adriatikut shtrihet nga gryka e Bunës deri në Kepin e Gjuhëzes. Në gjirin e
Vlorës e në drejtim të jugut, bregdeti është i lartë, shkëmbor, ku dominon
mali i Karaburunit. Gjiret kryesore të Shqipërise janë: gjiri i Drinit, i Lalzit,
i Durrësit, i Karavastasë dhe i Vlorës, në hyrje të së cilës gjendet ishulli i
Sazanit.
Relievi i Shqipërisë është kryesisht malor. Vargmalet e
para alpine u formuan nga mbarimi i jurasikut, ndërsa
gjatë erës kenozoike u shpejtua procesi malformues në
tërësinë e Albanideve, që tani përbëjnë tokën e nëntokën
e Shqipërisë. Lartësia mesatare e relievit është 708
metra, ose 2 herë më e lartë se mesatarja e Evropës.
Lartësitë më të mëdha gjenden në Alpet shqiptare dhe në
malet e Lindjes (Korabi 2751 metra mbi nivelin e detit,
përben edhe majën më të lartë të Shqipërisë).
KLIMA .Me një pozicion fantastik që shtrihet si në detin Adriatik ashtu
edhe në atë Jon, Shqipëria ka një klimë të thatë me temperatura që
variojnë nga 22-30C dhe me mbi 180 ditë me diell në vit. Moti në
bregdet është mesdhetar, me dimra të butë dhe të lagësht si dhe me
verë të ngrohtë, të thatë dhe me diell. Zonat e tjera variojnë nga niveli
mbi detin ndërsa zonat malore janë shpesh me borë në dimër i cili
vazhdon deri në pranverë. Në zonat bregdetare i nxehti i madh është
shumë i rrallë, dhe megjithëse shpesh pak i lagësht, bëhet i këndshëm
nga erërat ditore të detit. Dimri në plazh është i butë por me raste ka
erëra të ftohta që vijnë nga veriu dhe lindja të cilat mund të sjellin të
ftohtin për disa ditë kur malet janë të mbuluara me borë. Në të gjithë
vendin, vera dhe vjeshta janë muajt më të qëndrueshëm. Dielli ndriçon
shumë, me rreth 11 orë në ditë në Korrik dhe rreth 4 orë në ditë në
Janar.
Liqenet janë të shumta dhe të shumëllojshme.
Formimi i tyre është bërë nga fundosjet tektonike,
nga tretja e ngadalshme në ujë e shkëmbinjve
gëlqerore dhe gipseve, nga veprimi e akujve, nga
njeriu, për përfitimin e energjisë elektrike, për
ujitje dhe për furnizimin.
Disa nga liqenet kryesore jane : LIQENI I
SHKODRËS,LIQENI I OHRIT, LIQENI I PRESPËS.
Liqeni Ohrit Liqeni I Shkodës Liqeni I Prespes
Turizmi Bregdetar.
Përkatësisht turizmi pranë detit i përqendruar në perëndim të vendit dhe veçanërisht
në Velipojë, ShënGjin, Durrës, Vlorë, Rivierë dhe Sarandë, Ksamili është mese i
frekuentuar. Këto qytete ofrojnë dhe një numër të madh shërbimesh,
hotele dhe restorante, duke tërhequr vitet e fundit vëmendjen e turistëve
të huaja.
Turizmi Kulturor.
Turistet perendimore preferojne kryesisht ate kuluturor, dhe ne vitet e fundit po rritet
interesi edhe te vendasit. Parku me i vizitueshem sot per sot mbtetet Butrinti
Turizmi Malor.
Në veri është hapur projekti i 40 haneve me mbështetjen financiare të projektit të
GTZ-se. Në jug të vendit ndjehet nevoja e një mbështetje por, gjithsesi, banorë të
jugut kanë hapur shtëpitë e tyre dhe po i shfrytëzojnë për qëllime turistike,
pavarësisht se ju mungon asistenca e donatoreve si ajo që është dhënë në veri të
vendit. Atraktiviteti dhe klima e mbeshtet shume kete strukture por institucionet
perkatese bjene shume pak.
Në kuzhinat shqiptare zakonisht përdoreshin enë balte, prej druri dhe prej bakri për
gatimin e ushqimit, pjekjen e bukës dhe ruajtjen e bylmeteve. Përdorimi më shumë i
njërit grup apo tjetrit varej nga forca ekonomike e familjes dhe nga mjedisi gjeografik i
vendosjes së objektit. Në familjet e varfëra fshatare mbizotëronin enët prej druri dhe ato
prej balte. Raporti i tyre ndryshonte varësisht nga vendodhja e fshatrave. Në zonat malore
mbizotëronin enët prej druri si në ato të ngrenies, të bylmetit apo ato të ruajtjes së
zahireve (ushqimet e konservuara). Në zonat fushore mbizotëronin ënët prej balte si ato
që përdoreshin për ngrënie dhe për ruajtjen e ushqimit, ato për mbajtjen e bulmetit dhe
enët e ujit. Rrallë ndonjë enë mund të ishte prej druri apo prej bakri. Në familjet me të
ardhura mesatare dhe për më shumë në familjet e pasura, mbizotëronin enët prej bakri
dhe ato prej porcelani. Edhe mobilimi i mjediseve të përdorura për fjetje ndryshonte sipas
pozicionit gjeografik dhe forcës ekonomike të familjes. Zakonisht këto mjedise ishin mjaft
të thjeshta. Në zonat malore me klimë të ftohtë antarët e familjes flinin në shtretër prej
druri mjaft të thjeshte të shtruar me fier të thatë ose me kashtë, të mbuluara me plafe
prej leshi. Në zonat fushore të Shqipërisë së mesme dhe sidomos në Myzeqe flinin në
shtroje të vendosura mbi dysheme. Në qytete këtyre mjediseve u kushtohej më shumë
vëmendje, duke i paisur me shtretër, me dyshek dhe çarçafë të endur në avlëmend
shtëpish
Në ritet e besimet që kanë të bëjnë me ciklin e jetës, pra
me lindjen, martesën e vdekjen, studjuesit që janë marrë
me to, kanë mundur të hetojnë edhe rite të lashta, të
cilat, sado të zbehta, jetojnë aty-këtu. Këto janë kryesisht
rite për të ndjellë mbarësi për familjen e çiftuar e çiftet e
reja, që të shtohen e të kenë sidomos trashëgimtarë
meshkuj. Ndër zakonet e vdekjes, mund të shënojmë se
deri në Luftën e Dytë Botërore, në disa krahina ruhej
vajtimi me “ligje” (këngë mortore).
Traditat dhe zakonet
Nga vizitore te shumte flitet për zakone te çuditshme dhe te
shumta. Mikpritja është e kultivuar përgjatë shumë shekujve.
Respekti për mikun, te huajin pa shpërblim është diçka e
veçantë. Datat qe festohen me shumë ne këtë rajon janë 24 –
25 dhjetori, fillimi i Vitit te Ri, 6 janari ( dita e ujit te bekuar),
pashkët ortodokse, feste te cilën banoret e këtij rajoni e
festojnë ne mënyrë madhështore me rite te tilla si therja e
qengjit dhe ngjyerja e vezëve me boje te kuqe. Festa te tjera
janë ato te karakterit zyrtar, kombëtar dhe rajonal për ngjarje
dhe figura te mëdha historike.
Veshjet popullore, janë pa dyshim një nga manifestimet më të fuqishme
të kulturës tradicionale. Ato janë trashëguese e transmetuese të shumë
elementëve, që vijnë nga lashtësia dhe nga koha e mesme, por janë
njëkohësisht edhe shprehje e marrëdhënieve kulturore me popuj të tjerë
gjatë shekujve.

Contenu connexe

Tendances

Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEkoralda
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitKlevi Hoxha
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
 
Hidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyreHidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyreirida_2000
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareExhitah Vasija
 
Trashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareTrashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareKlevis Balla
 

Tendances (20)

Dritëro agolli
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolli
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistike
 
Hidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyreHidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyre
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 
Globalizmi
GlobalizmiGlobalizmi
Globalizmi
 
Ismail kadare
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadare
 
Historia e numrit
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
 
Trashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareTrashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetare
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
 

En vedette

Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptareDarla Evangjeli
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiUeda Rrukaj
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptareMegi Braka
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperiakoralda
 
Projekt ne Gjeografi
Projekt ne GjeografiProjekt ne Gjeografi
Projekt ne GjeografiEnxhu Ng
 
Bukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareMegi Braka
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiDé Šarã
 
Guide turistike kukes
Guide turistike kukesGuide turistike kukes
Guide turistike kukesGenti Germizi
 
DISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRI
DISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRIDISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRI
DISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRIMarjan DODAJ
 
Trashëgimia kulturore natyrore
Trashëgimia kulturore natyroreTrashëgimia kulturore natyrore
Trashëgimia kulturore natyrorealban1shabani
 
Bukuri te Shqiperise
Bukuri te ShqiperiseBukuri te Shqiperise
Bukuri te ShqiperiseMegi Braka
 
Gezuar vitin e ri 2016
Gezuar vitin e ri 2016Gezuar vitin e ri 2016
Gezuar vitin e ri 2016Megi Braka
 
Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"NA XXXXXXXXXXXXX
 

En vedette (20)

Projekt gjeografie
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografie
 
Tourism in Albanian
Tourism in AlbanianTourism in Albanian
Tourism in Albanian
 
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptare
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
 
Projekt ne Gjeografi
Projekt ne GjeografiProjekt ne Gjeografi
Projekt ne Gjeografi
 
Iliret Ardit Rexhmataj
Iliret Ardit RexhmatajIliret Ardit Rexhmataj
Iliret Ardit Rexhmataj
 
Bukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptare
 
Rrethi i korçës
Rrethi i korçësRrethi i korçës
Rrethi i korçës
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
Klima
KlimaKlima
Klima
 
Guide turistike kukes
Guide turistike kukesGuide turistike kukes
Guide turistike kukes
 
Peace
PeacePeace
Peace
 
DISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRI
DISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRIDISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRI
DISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRI
 
Trashëgimia kulturore natyrore
Trashëgimia kulturore natyroreTrashëgimia kulturore natyrore
Trashëgimia kulturore natyrore
 
Bukuri te Shqiperise
Bukuri te ShqiperiseBukuri te Shqiperise
Bukuri te Shqiperise
 
Arti në shqipëri
Arti në shqipëriArti në shqipëri
Arti në shqipëri
 
Gezuar vitin e ri 2016
Gezuar vitin e ri 2016Gezuar vitin e ri 2016
Gezuar vitin e ri 2016
 
Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"
 

Similaire à Projekt shqiperipart1

Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9S Gashi
 
I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)
I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)
I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)Eris Todri
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiKleo Jaupaj
 
Shqiperia PJ1
Shqiperia PJ1Shqiperia PJ1
Shqiperia PJ1EGLI TAFA
 
Hidrografia e trevave shqiptare
Hidrografia e trevave shqiptareHidrografia e trevave shqiptare
Hidrografia e trevave shqiptareElsa Marku
 
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptxPasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptxfixbios2016
 
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...EkloidaBengu
 
Ujerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaUjerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaSaimir Dine
 
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Fatjon Cane
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiXhesika Merko
 
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJAlbanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJSadiona Abazaj
 

Similaire à Projekt shqiperipart1 (20)

Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
 
I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)
I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)
I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)
 
Shqiperia
Shqiperia Shqiperia
Shqiperia
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 
Shqiperia
Shqiperia Shqiperia
Shqiperia
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
Shqiperia PJ1
Shqiperia PJ1Shqiperia PJ1
Shqiperia PJ1
 
Malwsia e mokrws
Malwsia e mokrwsMalwsia e mokrws
Malwsia e mokrws
 
Ingridi
IngridiIngridi
Ingridi
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
 
Hidrografia e trevave shqiptare
Hidrografia e trevave shqiptareHidrografia e trevave shqiptare
Hidrografia e trevave shqiptare
 
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptxPasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
 
Gjeo
GjeoGjeo
Gjeo
 
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
 
Ujerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaUjerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te embla
 
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
 
Alpet shqiptare
Alpet shqiptareAlpet shqiptare
Alpet shqiptare
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersi
 
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJAlbanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
 

Projekt shqiperipart1

 • 1. Shqipëri Shqipëria (Albania), zyrtarisht Republika e Shqipërisë, është shtet i pavarur në Evropen Jugëlindore. Shtrihet në pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik dhe kufizohet në veriperëndim me Malin e Zi,në verilindje me Kosoven, në perëndim me Ish Republiken Jugosllave te maqedonisë dhe në jug me Greqinë. Në perëndim laget me detet Adriatik dhe Jon dhe ndodhet vetëm 78 km larg Italise përgjatë ngushteses se Otorantos. Shqipëria ka një sipërfaqe prej 28,748 km² dhe rreth 3.1 milion banorë
 • 2. Shqiptaret nuk kane nje histori te mbushur me triumfe e mposhtje popujsh, nuk kane nje histori superfuqish, megjithate kane nje histori nder me te lashtat ne rajon. Historia e Shqipërisë në të vërtetë nuk përfshin vetëm të dhënat historike të hapësirës gjeografike mbi të cilën gjenden territoret shqiptare por edhe hapësirat e tjera të banuara nga shqiptarët e që kanë mbetur jashtë kufijve të Shqipërisë së sotme e që në kohen e Perandorisë Osmane. Gjurmet me te hershme te qenies se njeriut ne teritorin Shqiptar shfaqen ne periudhen musteriane, qe i perket paleolitit te mesem (100 000 – 30 000 vjet me pare) Këto përfaqësohen nga vegla prej stralli të punuara mirë, me forma tipike musteriane, të cilat i kanë shërbyer njeriut primitiv për procese të ndryshme pune që lidheshin drejtpërdrejt me sigurimin e ushqimit të tij të përditshëm. Burimet historike dëshmojnë se në epokën e hekurit territori i Shqipërisë banohej nga ilirët, një nga popullsitë e mëdha të Evropës së atëhershme dhe nje prej qyteterimeve me te njohur te periudhe se antikitetit, që shtrihej në gjithë pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik.duke pasur dalje ne detin Adriatik dhe detin Jon. Shqiptaret jane pasardhesit direkt te ketij qyteterimi .
 • 3. Pozita gjeografike • Shqipëria ka një pozitë të favorshme gjeografike, pasi gjendet në kryqëzimin e rrugëve më të shkurtra që kalojnë nga Mesdheu perëndimor për në Ballkan e Azinë e Vogël dhe kontrollon kalimin përmes kanalit detar të Otrantos. Luginat e saj më të gjëra janë ato të lumenjve Drin, Shkumbin dhe Vjosë, që lehtësojne, njëkohësisht, lidhjen e brendshme të Ballkanit me detin Adriatik dhe të Azisë së Vogël me viset e Mesdheut. Bregdeti i Adriatikut shtrihet nga gryka e Bunës deri në Kepin e Gjuhëzes. Në gjirin e Vlorës e në drejtim të jugut, bregdeti është i lartë, shkëmbor, ku dominon mali i Karaburunit. Gjiret kryesore të Shqipërise janë: gjiri i Drinit, i Lalzit, i Durrësit, i Karavastasë dhe i Vlorës, në hyrje të së cilës gjendet ishulli i Sazanit.
 • 4. Relievi i Shqipërisë është kryesisht malor. Vargmalet e para alpine u formuan nga mbarimi i jurasikut, ndërsa gjatë erës kenozoike u shpejtua procesi malformues në tërësinë e Albanideve, që tani përbëjnë tokën e nëntokën e Shqipërisë. Lartësia mesatare e relievit është 708 metra, ose 2 herë më e lartë se mesatarja e Evropës. Lartësitë më të mëdha gjenden në Alpet shqiptare dhe në malet e Lindjes (Korabi 2751 metra mbi nivelin e detit, përben edhe majën më të lartë të Shqipërisë).
 • 5. KLIMA .Me një pozicion fantastik që shtrihet si në detin Adriatik ashtu edhe në atë Jon, Shqipëria ka një klimë të thatë me temperatura që variojnë nga 22-30C dhe me mbi 180 ditë me diell në vit. Moti në bregdet është mesdhetar, me dimra të butë dhe të lagësht si dhe me verë të ngrohtë, të thatë dhe me diell. Zonat e tjera variojnë nga niveli mbi detin ndërsa zonat malore janë shpesh me borë në dimër i cili vazhdon deri në pranverë. Në zonat bregdetare i nxehti i madh është shumë i rrallë, dhe megjithëse shpesh pak i lagësht, bëhet i këndshëm nga erërat ditore të detit. Dimri në plazh është i butë por me raste ka erëra të ftohta që vijnë nga veriu dhe lindja të cilat mund të sjellin të ftohtin për disa ditë kur malet janë të mbuluara me borë. Në të gjithë vendin, vera dhe vjeshta janë muajt më të qëndrueshëm. Dielli ndriçon shumë, me rreth 11 orë në ditë në Korrik dhe rreth 4 orë në ditë në Janar.
 • 6.
 • 7. Liqenet janë të shumta dhe të shumëllojshme. Formimi i tyre është bërë nga fundosjet tektonike, nga tretja e ngadalshme në ujë e shkëmbinjve gëlqerore dhe gipseve, nga veprimi e akujve, nga njeriu, për përfitimin e energjisë elektrike, për ujitje dhe për furnizimin. Disa nga liqenet kryesore jane : LIQENI I SHKODRËS,LIQENI I OHRIT, LIQENI I PRESPËS. Liqeni Ohrit Liqeni I Shkodës Liqeni I Prespes
 • 8. Turizmi Bregdetar. Përkatësisht turizmi pranë detit i përqendruar në perëndim të vendit dhe veçanërisht në Velipojë, ShënGjin, Durrës, Vlorë, Rivierë dhe Sarandë, Ksamili është mese i frekuentuar. Këto qytete ofrojnë dhe një numër të madh shërbimesh, hotele dhe restorante, duke tërhequr vitet e fundit vëmendjen e turistëve të huaja. Turizmi Kulturor. Turistet perendimore preferojne kryesisht ate kuluturor, dhe ne vitet e fundit po rritet interesi edhe te vendasit. Parku me i vizitueshem sot per sot mbtetet Butrinti Turizmi Malor. Në veri është hapur projekti i 40 haneve me mbështetjen financiare të projektit të GTZ-se. Në jug të vendit ndjehet nevoja e një mbështetje por, gjithsesi, banorë të jugut kanë hapur shtëpitë e tyre dhe po i shfrytëzojnë për qëllime turistike, pavarësisht se ju mungon asistenca e donatoreve si ajo që është dhënë në veri të vendit. Atraktiviteti dhe klima e mbeshtet shume kete strukture por institucionet perkatese bjene shume pak.
 • 9. Në kuzhinat shqiptare zakonisht përdoreshin enë balte, prej druri dhe prej bakri për gatimin e ushqimit, pjekjen e bukës dhe ruajtjen e bylmeteve. Përdorimi më shumë i njërit grup apo tjetrit varej nga forca ekonomike e familjes dhe nga mjedisi gjeografik i vendosjes së objektit. Në familjet e varfëra fshatare mbizotëronin enët prej druri dhe ato prej balte. Raporti i tyre ndryshonte varësisht nga vendodhja e fshatrave. Në zonat malore mbizotëronin enët prej druri si në ato të ngrenies, të bylmetit apo ato të ruajtjes së zahireve (ushqimet e konservuara). Në zonat fushore mbizotëronin ënët prej balte si ato që përdoreshin për ngrënie dhe për ruajtjen e ushqimit, ato për mbajtjen e bulmetit dhe enët e ujit. Rrallë ndonjë enë mund të ishte prej druri apo prej bakri. Në familjet me të ardhura mesatare dhe për më shumë në familjet e pasura, mbizotëronin enët prej bakri dhe ato prej porcelani. Edhe mobilimi i mjediseve të përdorura për fjetje ndryshonte sipas pozicionit gjeografik dhe forcës ekonomike të familjes. Zakonisht këto mjedise ishin mjaft të thjeshta. Në zonat malore me klimë të ftohtë antarët e familjes flinin në shtretër prej druri mjaft të thjeshte të shtruar me fier të thatë ose me kashtë, të mbuluara me plafe prej leshi. Në zonat fushore të Shqipërisë së mesme dhe sidomos në Myzeqe flinin në shtroje të vendosura mbi dysheme. Në qytete këtyre mjediseve u kushtohej më shumë vëmendje, duke i paisur me shtretër, me dyshek dhe çarçafë të endur në avlëmend shtëpish
 • 10. Në ritet e besimet që kanë të bëjnë me ciklin e jetës, pra me lindjen, martesën e vdekjen, studjuesit që janë marrë me to, kanë mundur të hetojnë edhe rite të lashta, të cilat, sado të zbehta, jetojnë aty-këtu. Këto janë kryesisht rite për të ndjellë mbarësi për familjen e çiftuar e çiftet e reja, që të shtohen e të kenë sidomos trashëgimtarë meshkuj. Ndër zakonet e vdekjes, mund të shënojmë se deri në Luftën e Dytë Botërore, në disa krahina ruhej vajtimi me “ligje” (këngë mortore).
 • 11. Traditat dhe zakonet Nga vizitore te shumte flitet për zakone te çuditshme dhe te shumta. Mikpritja është e kultivuar përgjatë shumë shekujve. Respekti për mikun, te huajin pa shpërblim është diçka e veçantë. Datat qe festohen me shumë ne këtë rajon janë 24 – 25 dhjetori, fillimi i Vitit te Ri, 6 janari ( dita e ujit te bekuar), pashkët ortodokse, feste te cilën banoret e këtij rajoni e festojnë ne mënyrë madhështore me rite te tilla si therja e qengjit dhe ngjyerja e vezëve me boje te kuqe. Festa te tjera janë ato te karakterit zyrtar, kombëtar dhe rajonal për ngjarje dhe figura te mëdha historike.
 • 12. Veshjet popullore, janë pa dyshim një nga manifestimet më të fuqishme të kulturës tradicionale. Ato janë trashëguese e transmetuese të shumë elementëve, që vijnë nga lashtësia dhe nga koha e mesme, por janë njëkohësisht edhe shprehje e marrëdhënieve kulturore me popuj të tjerë gjatë shekujve.