Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.

Livres associés

Gratuit avec un essai de 30 jours de Scribd

Tout voir

Livres audio associés

Gratuit avec un essai de 30 jours de Scribd

Tout voir
 • Soyez le premier à commenter

Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.

 1. 1. Perberjet organike dhe rolii tyre per jetenProteinat dhe Vitaminat,roli I tyre ne jeten eperditshmePunoi:EvaCiciku
 2. 2. Proteinat• Emri proteinë rrjedh nga greqishtja “prota” dhe do të thotë i rëndësishëm.• Ato përbëjnë një pjesë të madhe të të gjithë organizmit tonë dhe luajnë efektejetike.• Formohen nga vargje aminoacidesh të lidhur me lidhje peptidike.• Ka gjithsej 20 lloje aminoacidesh ku 9 jane themelore dhe 11 jo-themelore.• 9 proteinat esenciale nuk prodhohen dot nga trupi ynë prandaj është me shumërëndësi të merren nëpërmjet ushqimeve me përmbajtje të lartë proteinash.• Proteinat jo-themelore prodhohen nga trupi ynë, por për prodhimin e tyreduhen proteinat e tjera që shërbejnë si katalizatorë.
 3. 3. Funksionet e proteinave• Formimi i organeve të brendshme si mëlcia, muskujt, ligamentet, kockat etj.Ruajtja e formës trupore.• Përbëjnë 15% të trupit tonë.• Shërbejnë si katalizatorë.• Transportojnë oksigjenon në gjak.• Marrin pjesë në transportin aktiv të lëndëve ushqyese.• Nga to formohen edhe antirupat që mbrojnë trupin nga sëmundjet.• Rregullimi i hormoneve dhe metobolizmit të ushqimeve.
 4. 4. Llojet e proteinave• Proteinat ndahen në proteina me vlerë biologjike të lartë (treten shpejt)proteina me vlerë biologjike të ulët (treten me vështirësi)• Proteina e hirrës - thartirat, ka vlerën më të lartë bilogjike pra është kualitetimë i lartë i proteinës dhe tretet shumë shpejt në organizëm.• Proteina e kazeinës - proteina e qumështit. Ka vlerën mesatare biologjike dhetretet më ngadalë në organizmin e njeriut. • Proteina e sojës - bizelja, fasulja, arrat, kikirikat, etj. ka vlerën më të ulëtbiologjike dhe tretet shumë ngadalë në organizmin e njeriut.
 5. 5. Mungesa e proteinave• Mungesa e proteinës rezulton në lodhje të përgjithshme të njeriut, në dobësimin emuskujve dhe indeve, në ndjeshmëri ndaj infeksioneve, dhe gjithashtu shfaq dëshirënpër konsumimin më të madh të sheqernave gjatë ditës, siç është çokollata dheëmbëlsirat tjera të cilat mund të shkaktojnë trashjen - rritjen e peshës trupore.• Më parë, në bazë të disa studimeve është menduar se konsumimi i lartë i ushqimit meproteina mund ti shkaktojë stres veshkëve dhe mëlqisë sepse këto organe duhet tëpunojnë më tepër në mënyrë që të nxjerrin materiet toksike të mbetura nëpërmjeturinës, dhe gjithashtu mund të shkaktojë humbjen e kalciumit të eshtrave nëpërmjeturinës.• Kurse tani studimet e fundit tregojnë se përdorimi i lartë i ushqimit me proteina nukmund të shkaktojë kurfarë stresi veshkëve dhe mëlqisë, sepse proteina ështësubstancë termogjenike e cila mund të lirohet nga trupi edhe nëpërmjet nxehtësisë.
 6. 6. Sasia e proteinave ne ushqimeUshqimi Sasia Proteina ne grQumesht 1 gote 8Djathe 30 gr 7Kos 200 ml 8Mish vici 30 gr 8Proshute 30 gr 8Veze 30 gr 5Brokoli ½ kupe 2Karrota 1 1Banane 1 1Portokall 1 1Buke 1 fete e holle 3Makarona ½ kupe 4Fasule ½ kupe 7
 7. 7. Vitaminat• Vitaminat jane disa perberes natyrale presente ne pothuaj te gjithaushqimet.Ndonese ne sasira te vogla ato jane thelbesore per te gjithafunksionet e organizmit perfshi rigjenerimin e indeve dhe ne mirembajtjen eshendetit te njeriut.• Fjala vitamine vjen nga fjala latine “Vita”(jete) dhe termi biokimik amine.• Trupi yne perdor vitaminat cdo dite gjate proceseve biokimike normalejetesore. Marrja e vitaminave te rekomanduara nga ushqimet ndihmon neleshimin e energjise nga trupi yne dhe ndihmon ne proceset e rritjes dheregjenerimit te indeve.
 8. 8. Llojet e vitaminaveViti i zbulimit Vitaminat1909 Vitamina A (Retinol)1912 Vitamina B1 (Thiamine)1912 Vitamina C (Ascorbic acid)1918 Vitamina D (Calciferol)1920 Vitamin B2 (Riboflavin)1922 Vitamina E (Tocopherol)1926 Vitamin B12 (Cyanocobalamin)1929 Vitamina K (Phylloquinone)1931 Vitamin B5 (Pantothenic acid)1931 Vitamin B7 (Biotin)1934 Vitamin B6 (Pyridoxine)1936 Vitamin B3 (Niacin)1941 Vitamin B9 (Acidi folik)
 9. 9. Strukturat e Vitaminave
 10. 10. Llojet e vitaminave• Vitaminat jane te ndara ne dy grupe: te tretshme ne uje dhe te tretshme neyndyrna.• .Te tretshme ne uje (vitamina C dhe Bcomplex) jane lehtesisht teabsorbueshme nga indet trupore.Trupi i njeriut nuk mundet ti ruaje apo tiakumuloje vitaminat e tretshme ne uje keshtu qe marrja e tyre ditore eshte edomosdoshme per te plotesuar nevojat . Vitamina B12 ben perjashtimnga kyrregull.Nqs marrja e saj ka qene e menjehershme melcia mundet ta ruaje ateper disa muaj.• Vitaminat e tretshme ne yndyrera (A, D, E dhe K)absorbohen nga ushqimet nepergjithesi dhe ato te yndyreshme ne vecanti.Ato mund te ruhen ne melci pernje kohe te gjate keshtu qe marja e tyre ne nje doze te vetme eshte emjaftueshme.
 11. 11. Faleminderitper vemendjen 

×