Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Divorci ne shoqerine shqiptare

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne vite
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 20 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Les utilisateurs ont également aimé (20)

Publicité

Plus récents (20)

Publicité

Divorci ne shoqerine shqiptare

 1. 1. Divorci ne shoqerine shqiptare Shkaqet,pasojat Te dhena statistikore
 2. 2. Divorci,nje dukuri sa pozitive aq edhe shqetesuese Shqiperia eshte futur tashme ne procesin e integrimit europian dhe shoqerise shqiptare I duhet te perballet me dukuri te reja,pozitive si dhe me probleme te renda e shqetesuese. Nje prej tyre eshte divorci,I cilesuar si zgjidhja e vetme per nje familje jofunksionale e nje martese te deshtuar,por edhe si shkaterrimi perfundimtar I nje lidhjeje martesore me pasoja negative per ciftin,por mbi te gjitha per femijet.
 3. 3. Numri I divorceve ne Shqiperi ka pesuar rritje te ndjeshme vit pas viti sidomos pas viteve ‘90,nje tregues ky edhe I emancipimit te gruas shqiptare.Kryesisht ne kohen e monizmit femrat shqiptare për hir të fëmijëve dhe nivelit të ulët ekonomik pranonin të mbanin një bashkëshort jo të denjë edhe pse vuanin psikologjikisht apo keqtrajtoheshin.Megjithate ne ditet e sotme numri I divorceve ka alarmuar jo vetem shoqerine shqiptare,por edhe agjencite nderkombetare te statistikave.
 4. 4. Rastet ne te cilat mund te kerkohet divorci Divorci mund te kerkohet ne keto raste • Kur te dy bashkeshortët e marrin se bashku vendimin per zgjidhjen e marteses • Kur cifti nuk jeton me bashke prej 3 vjetesh • Kur njeri person paraqet para gjykates fakte reale qe deshmojne se jetesa e përbashkët është bërë e pamundur dhe martesa ka humbur qëllimin për të cilin është lidhur për njërin ose të dy bashkëshortët.
 5. 5. Shkaqet e divorcit Disa nga shkaqet kryesore qe e cojne nje cift drejt divorcit jane: • Veshtiresite ekonomike • Grindjet e vazhdueshme • Keqtrajtimet • Fyerjet e rënda • Shkeljet e besnikërisë bashkëshortore • Sëmundjet mendore të pashërueshme • Dënimet penale të rënda të bashkëshorteve • Shkeljet e përsëritura të detyrimeve që rrjedhin nga martesa
 6. 6. Pasojat e divorcit Divorci ndikon si ne ciftin bashkeshortor ashtu edhe te femijet. • Pasojat e divorcit te cifti Procesi i divorcit shkakton tek te dyja gjinite ndjenja të forta zemërimi, ankthi, depresioni, vetmie, turbullimi dhe mungesë kuraje të dukshme në personalitetin e individëve,por menyra e transmetimit të këtyre ndjenjave për te dy është e ndryshme.Ne varesi te kesaj menyre krijohet nje ambient familjar ndryshe qe ndikon edhe ne psikologjine e femijeve.
 7. 7. • Pasojat e divorcit te femijet Femijet janë ata që vuajnë me se shumti ndarjen e prindërve, janë ata që përjetojnë trishtim,frike,zemerim dhe mbyllen në vetvete…Shpesh herë ata ndjehen fajtorë dhe të pafuqishëm për ndarjen e prindërve.Këta fëmijë shfaqin probleme të dukshme në shkollë dhe shoqëri,të reflektuara në sjellje, komunikim, bashkëpunim me bashkëmoshatarët,etj.Mungesa e një modeli prindëror sjell tek fëmijët gjendje konfuzioni psikologjik, duke sjellë më pas pengesa në komunikimin e tij me të tjerët.
 8. 8. Statistika Statistikat lidhur me divorcin jane te shumta,te siguruara nga INSTAT,studimet e “Nation Master”,Gjykatat e Shkalles se Pare,etj.
 9. 9. Vitet 1990-2003 Keto statistika jane siguruar nga INSTAT: Viti 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 Nr.i divorceve 2675 2236 2480 2251 2108 2331 1901 1430 2005 2114 2168 2462 3494 3634 4,000 3,500 3,000 2,500 2,000 1,500 1,000 500 - 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003
 10. 10. 2004-2009 Keto te dhena jane siguruar nga “Nation Master”: Në vitin 2004 janë regjistruar gjithsej 4577 çështje familjare në të gjitha gjykatat e shkallës së parë. Nga totali i këtyre çështjeve familjare 3670 kanë qenë zgjidhje martese. Në vitin 2005 janë regjistruar gjithsej 5526 çështje familjare, nga të cilat 4633 kanë qenë zgjidhje martese, pra në vitin 2005 janë shqyrtuar 963 zgjidhje martese më shumë se sa në vitin 2004. Në vitin 2006 numri i çështjeve familjare të regjistruara gjithsej është 5742. Nga ky numër 4727 janë zgjidhje martese, pra 94 zgjidhje martese më shumë se sa në vitin 2005 dhe 1057 zgjidhje martese më shumë se sa në vitin 2004. Në vitin 2007 numri i çështjeve familjare të regjistruara gjithsej është 6658. Nga ky numër 5335 janë zgjidhje martese, pra 808 zgjidhje martese më shumë se sa në vitin 2006 dhe 902 zgjidhje martese më shumë se sa në vitin 2005. Në vitin 2008 numri i çështjeve familjare të regjistruara gjithsej është 8082. Nga ky numër 6109 janë zgjidhje martese, pra 774 zgjidhje martese më shumë se sa në vitin 2007 dhe 1382 zgjidhje martese më shumë se sa në vitin 2006. Ne vitin 2009 numërohen 5621 divorce ne total.
 11. 11. 8000 6000 4000 2000 0 2004 2005 2006 2007 2008 2009
 12. 12. 2010-2012 Keto te dhena jane siguruar nga INSTAT dhe Gjykata e Shkalles se Pare ne Tirane: Ne vitin 2010 jane regjistruar 3478 divorce,ndersa ne vitin 2011,3642 raste. Per sa I perket vitit 2012 te dhenat e marra nga Gjykata e Tiranes rezultojne ne 1787 kerkesa per zgjidhje martese.Tirana rezulton nje prej qyteteve me shifra me te larta per sa I perket divorcit,per shkak te numrit me te madh te popullsise por edhe per shkaqe te tjera.
 13. 13. 2013 Vetem ne 4 muajt e pare te ketij viti sipas statistikave te Gjykates se Shkalles se Pare ne Tirane rezultojne 937 cifte kane kerkuar zgjidhjen e marteses se tyre nga te cilat nje pjese e madhe jene nderprere me vendim gjykate.
 14. 14. Sic shihet,divorci tashme eshte nje dukuri mjaft e perhapur ne shoqerine shqiptare dhe shifrat e publikuara nga gjykatat dhe media e deshmojne kete te vertete te hidhur. Nga studimet e agjencise “Nation Master” Shqiperia renditej e 14-ta ne bote,e 5-ta ne Evrope dhe e para ne Ballkan sa I perket numrit te divorceve. Divorci padyshim eshte zgjidhja per nje martese te deshtuar e nje familje jofunksionale,por nga ana tjeter ai eshte shkaterrimi I familjes dhe ndoshta nje nga demet me te medha per femijet.

×