Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Veshje popullore

32 690 vues

Publié le

Publié dans : Art & Photos
 • Dating direct: ♥♥♥ http://bit.ly/2ZDZFYj ♥♥♥
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici
 • Follow the link, new dating source: ❶❶❶ http://bit.ly/2ZDZFYj ❶❶❶
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici

Veshje popullore

 1. 1. Veshjet tradicionale shqiptare dhe Kultura Tradicionale në trojet Shqiptare Veshjet popullore, janë pa dyshim një nga manifestimet më të fuqishme të kulturës tradicionale. Ato janë trashëguese e transmetuese të shumë elementëve, që vijnë nga lashtësia dhe nga koha e mesme, por janë njëkohësisht edhe shprehje e marrëdhënieve kulturore me popuj të tjerë gjatë shekujve
 2. 2. GJIROKASTRA GRA Rrethi i Gjirokastrës karakterizohet nga një pasuri e madhe kostumesh, traditash muzikore dhe zakonesh popullore. .Veshjet tradicionale popullore të grave ishin të pasura me qëndisma që zbukuroheshin me fije metalesh të çmuara; ato të Lunxhërisë dhe të Dropullit mbahen nga më të bukurat,te cilat jane te zbukuruara me qendisma ari monedha te florinjta mbi balle e ne gjoks qe mbanin veshur te rejat. BURRA Kostumet tradicionale të burrave përfshijnë poture të bardha leshi, të gjëra në bel që përfundojnë të ngushta tek këmbët dhe shoqërohen me dollakë tek pulpat ose fustanellat e bardhë me pala, të shoqëruara me jelek dhe opinga me xhufka. Në kokë mbahej një kapllak i gjatë i zi, prodhuar me lesh qengji ose një qeleshe prej shajaku me majë.
 3. 3. DIBRA GRA Kostumi popullor i gruas të kesaj zone përbëhej prej:rizës, këmishës së gjatë ose të shkurtër prej pambuku, pështamallit, xhamadanit pa mëngë, ,brezi disa ngjyrësh, çorape leshi, opingave prej lëkure lope më gjalma leshi dhe xhupës prej shajaku me ngjyrë të bardhë e të qëndisur bukur në shpinë dhe gjoks.Katolikët e Lurës qëndisin dhe kryqin në shpinë të xhupës. BURRAT Kostumet e burrave përbëhen prej qeleshës së bardhë rashtake, këmishës së bardhë prej pambuku me mëngë të rrudhura te kyçi i dorës,jeleku ose xhamadani të zbukuruar me gajtana të zi,mitani,, tirqit, brezit të leshit i zbukuruar me disa ngjyra, çorape leshi, opinga prej lëkure lope me gjalma, lidhëse leshi dhe koprania e gjatë deri poshtë belit, e pajisur me një jakë të madhe,e cila mund të formohet lehtë një kapuç, për të mbrojtur kokën nga shiu. Deri në vitin 1912 burrat kanë përdorur dollamat dhe fustanellin.
 4. 4. TROPOJA Veshja e ngushte dhe elementet përbërës te saj-këmisha e gjate deri me 10 kinda (kindat fillojnë nga mesi e poshtë). Gjokesi i këmishës i qëndisur me pe me ngjyra apo me rruaza.Mangët te shkurtra deri te bërryli, te gjera dhe te veshura me ojme (punim me dore) ; Mange këmishe te ngushta te kyci i dorës deri te bërryli e që mbuloheshin nga pjesa tjetër e këmishës që vine nga supet. Zaprega-kështu është quajtur por do te thotë përparëse.Mbahet nga dy toja te derdhura që kapen në dy cepat e kundërt te zapreges sipër e që lidhen në mes prapa, në krysa. Corapet punohen në kërrabëza, për vajza me pe te bardhe, dhe për nuse me peje me ngjyra që vine deri poshtë gjunit. Veshja e burrave - Në kompletin e veshjes se burrave bëjnë pjesë : Tirqi ;këmishame menge te gjata, gryka e hapur dhe e punuar me gjendisje me një dizajnë te lehte . Xhamadani me mange te gjata prej zhguni i bardhe, i zi apo kafe. Jjeleku përbehej prej cope e zeze apo kafe e mëndafshte dhe e qëndisur te gryket, mëngët me fije te trasha mëndafshi me ngjyre ari. Shoka prej leshi kombinuar me pet e ngjyrosur afërsisht me ngjyrat e ylberit, e gjate sa sillet disa here rreth mesit. Kapuç në forme sferike-i rrumbullakësuar sipër vihet në koke mënjan, cepi i vjen në vetull te syri, rreth kapuçit lidhet diagonal një shami e zeze.
 5. 5. VLORE BURRA Për burrat vecojmë veshjen me tirqe të bardhë e me gajtanë,me këmishë të bardhë kambrik ose pëlhurë me mënga të gjera. Mbi krahët vishej xhamadani i ngjyer me bojë të zezë ose kafe,punuar me shajak,i qepur e i zbukuruar me gajtanë të zinj ose të kuq.Në raste festash e ceremonish burrat visheshin me fustanellë,këmisha me mëngë të gjera dhe të gjata me xhamadan të bardhë,me tirqe të bardhë. Në mes lidhnin një brez të gjatë me vija kuq e zi dhe kuq e bardhë,të bërë në tezgjah. Më vonë poturet filluan ti vishnin të zeza. GRA Për gratë ,fustanin e gjatë dhe të linjtë e të shoqëruar me Sako dhe veshjen orientale me citjane e jelek të qëndisur me fije ari.Fustani i gjatë e i linjtë i shoqëruar me sako është vëshje tipike për gratë e shtresave aristrokrate,kryesisht të tregtareve e zejtareve të pasur.Veshje që është mbajtur deri në prag të luftës së Parë Botërore. Matëriali bazë është kadifeja e qëndisur pasurisht me fije ari. Forma është ajo e një fundi të gjatë me një xhaketë (Sako) ose e një rrobe të drejtë , të gjerë e të gjatë me pak bisht prapa të shoqëruar gjithashtu me një xhaketë.
 6. 6. CAMERIa BURRA ishte ajo me fustanellë e shoqëruar me stoli të qëndisur me fije argjendi me gjunjake, xhamadan, mëngore, këmishë të shkurtër me mëngë të gjëra, qeleshja me majucë, opingat me xhufka të kuqe dhe çorapet e bardhë. Pjesë tjetër shoqëruese e kësaj veshje konsideroheshin zbukurimorja e gjoksit e punuar nga argjendarët e qytetit të Janinës si dhe silahu i zbukuruar me fije argjendi i cili i vendosur mbi brez, shërbente për të mbajtur armët e brezit si dhe koburet, vezmet, vajnicën GRA Pjesë kryesore e veshjes se grave came ishin tumanet,te cilat beheshin me pëlhurë mendafshi.Pjesë të tjera të kësaj veshje ishin këmisha e mëndafshtë e endur në avlemend shtëpiak dhe jelekët e qëndisura më fije ari ose argjendi. Ndonjëherë mbi jelek vishnin edhe një sako prej kadifeje me mëngë të gjata, gjithashtu të qëndisura me fije ari. Në kokë vinin shami mëndafshi të zbukuruara me oje të punuara nga vetë gratë çame. Nëpërqytete sidomos gratë e shtresave të pasura mbi tumane vishnin edhe dolloma të gjatë, të mbuluar në të gjithë sipërfaqen me motive të qëndisura me fije ari apo kondaxhupe. Akoma më shumë ia shtonin bukurinë kësaj veshje brezi prej argjendi, shamija e mëndafshit me oje dhe një numër i shumtë stolish prej ari si vëthët, varëset, unazat, byzylykët, etj.
 7. 7. SHKODRA Burrat Për veshjen e burrave, rezulton se bashkëjetonin njëkohësisht këto tipe veshjesh: ai me fustanellë të gjatë, i shoqëruar me këmishën prej faqelli (me qafëz), xhamadani, dollama e jeleku prej cohe të kuqe (të gjithë të zbukuruar me qëndisje brezi i mëndafshtë, dësllëqet (kallcet, prej cohe të kuqe, të zbukuruara me tehrie të zezë e me fije ari); këpucë të kuqe me llapa. Në kokë vinin fes tanuz me ngjyrë të kuqe të zbukuruar me një tufë të shkurtër të bërë me fije mëndafshi. Gratë muslimane, veç citjaneve prej pelhure mëndafshi vishnin sipër tyre dhe një lloj këmishe apo fustani të gjatë prej mëndafshi të trashë, pa mëngë. Mbi të vishnin jelekun, xhyben dha anterinë me mëngë të gjata. Në bel, sipas rastit, vinin brez prej argjendi ose një shall mëndafshi, ndërsa në kokë vendosnin një lloj kësule të zbukuruar me gajtanë dhe monedha prej ari, të quajtura dallfes. Në këmbë mbathnin çorape të bardhë prej mëndafshi si dhe një model pantoflash, të quajtura “pashmanga”.
 8. 8. TROPOJA
 9. 9. PUKA
 10. 10. Mati
 11. 11. LIBRAZHDI
 12. 12. Veshje popullore e krahines se Myzeqese
 13. 13. RRESHENI
 14. 14. ELBASANI
 15. 15. ELBASAN
 16. 16. SHQIPERIA E MESME
 17. 17. KRUJA
 18. 18. TIRANA
 19. 19. BERATI
 20. 20. DURRESI
 21. 21. VLORA
 22. 22. SARANDA
 23. 23. CAMERIA

×