Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Vebinar za E-trgovija

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité

Consultez-les par la suite

1 sur 53 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Similaire à Vebinar za E-trgovija (16)

Publicité

Vebinar za E-trgovija

 1. 1. Е-Трговијата пристигна и кај нас! Provided by : www.e-nevladina.com Добредојдовте !!! Првиот вебинар во Македонија Вебинарот ќе започне во 18:00 часот Мисија Првиот вебинар во Македонија, организиран од Е-невладина, ги спои претставниците од банките и од компаниите кои веќе имаат имплементирано онлајн трговија, за да споделат свои мислења, искуства и заедно да ги разрешиме дилемите на тема: е-трговија во Македонија.
 2. 2. Мисија Првиот вебинар во Македонија, организиран од Е-невладина, ги спои претставниците од банките и од компаниите кои веќе имаат имплементирано онлајн трговија, за да споделат свои мислења, искуства и заедно да ги разрешиме дилемите на тема: е-трговија во Македонија.
 3. 3. Крени рака - Опција која се користи за интеракција со присутните. Поле за прашања - Во овој дел од апликацијата можете да го запишете вашето прашање што ќе биде вклучено во дикусијата по завршување на презентациите Напушти го Вебинарот - Кликнете File >Exit Како да ја користите апликацијата
 4. 4. Вебинар Агенда Претставување на пионерите во еТрговијата во Македонија УНИБанка е првата банка која ја воведе услугата електронско плаќање Успешна приказна – Tim Point Првата вистинска е-Продавница во Македонија Успешна приказна – Exploring Macedonia Плаќање на депозит за online резервација Отворена дискусија и одговори на вашите прашања
 5. 5. Радован Антиќ ИТ Менаџер, Тим Поинт Верица Гицова Card Processing Officer , UNIBanka Елена Иванова Exploring Macedonia Презентери
 6. 6. Првиот вебинар во Македонија Е-Трговијата пристигна и кај нас Дијана Димитровска
 7. 7. Група од млади интернет ентузијасти и креативци С оодветно образование и професионален ангажман во Македонија К атализирање на повеќе сфери на е-општеството и е-бизнисот Е-Невладина www.e-nevladina.com
 8. 8. Ретроспектива <ul><li>Првата трансакција беше направена во Мај 2007, со Дајнерс картичка </li></ul><ul><li>Закон за електронска трговија </li></ul><ul><li>Функционален процесор на кредитни картички CaSys </li></ul><ul><li>УНИ банка и ИК банка беа првите кои овозможија услуги за е-плаќање, </li></ul><ul><li>соодветно со Master и Visa картички </li></ul>
 9. 9. E- плаќање овозможено од УниБанка Верица Гицова Card Processing Officer , UNIBanka
 10. 10. е - плаќање овозможено од УниБанка UNI Банка е првата банка која ја воведе услугата електронско плаќање (E commerce) на пазарот во Македонија. Пред 6 месеци на официјална прес конференција беше спроведена првата трансакција на електронска трговија во живо со банкарски картички. Имплементирањето на оваа услуга беше еден од приоритети во работењето, успеавме да се наметнеме како прва банка што успеа во тоа, склучени се многу договори со голем број клиенти/трговци, очекуваме бројот да порасне во иднина. 
 11. 11. <ul><li>Пониски трошоци </li></ul><ul><li>Голема флексибилност </li></ul><ul><li>Намалена потреба од вработени </li></ul><ul><li>Работење според принципот 24x7 </li></ul><ul><li>Идентификуван како лидер во примената на современите технологии </li></ul><ul><li>Поефикасен начин за соработка со добавувачите </li></ul><ul><li>Автоматизација на процеси </li></ul><ul><li>Елиминирање на посредниците </li></ul><ul><li>Поголем профит!! </li></ul>Предности за трговецот <ul><li>Заштедува време </li></ul><ul><li>Испорака до дома </li></ul><ul><li>Достапност 24/7 дена </li></ul><ul><li>Прецизни информации за производите </li></ul><ul><li>Пониски цени отколку во малопродажбата </li></ul><ul><li>Веќе постоечки картички </li></ul>Предности за клиентите
 12. 12. Моментална ситуација на пазарот <ul><li>Голем раст во бројот на издадени картички, чија бројка надмина милион, со динамичен годишен раст од 50%. </li></ul><ul><li>Бројот на Интернет корисниците во Македонија рапидно расте </li></ul><ul><li>Недоволна запознаеност со новите технологии </li></ul><ul><li>Недоволна информираност за Електронската трговија </li></ul><ul><li>Потреба македонските компании да ја осознаат потребата и техничките услови окoлу продажбата on-line. </li></ul><ul><li>Запознавање на купувачите за можноста за користење на картичките за електронска трговија, а не само за вадење готовина на банкоматите. </li></ul><ul><li>Сигурносни грижи </li></ul>
 13. 13. Како функционира трансакција во електронската трговија
 14. 14. Имплементација на сервисот <ul><li>Самата имплементација на електронската трговија на интернет продажното место е многу едноставна </li></ul><ul><li>Од страна на банката се обезбедени консултантски услуги во текот на процесот на имплементацијата </li></ul><ul><li>3-D Secure безбедносниот модел овозможува верификација на имателот на картичка за време на купувањето преку интернет </li></ul>
 15. 15. Документација кој треба да ја приложи трговецот <ul><li>Профил на компанијата </li></ul><ul><li>Бизнис план </li></ul><ul><li>Тековна состојба од Централен регистар </li></ul>
 16. 16. Минимум барања за Веб страната на трговецот <ul><li>Shopping Cart -Ko шничка </li></ul><ul><li>SSL Certificate- secure socket layer </li></ul><ul><li>База на податоци </li></ul><ul><li>Privacy Policy </li></ul><ul><li>Refund Policy </li></ul><ul><li>Shipping Policy ( за колку дена ќе биде испорачана стоката, како ќе биде испорачана на пр : DHL и сл.) </li></ul>
 17. 17. Технички и безбедносни аспекти <ul><li>Трговецот има обврска на своето интернет продажно место да креира пристап кој, откако купувачот по пат на интернет пристапи на продажното место, ќе го води купувачот во процесот на нарачка на производот / услугата </li></ul><ul><li>Во моментот на плаќањето купувачот се пренасочува на заштитената веб страна на процесинг центарот, на која е потребно да ги внесе податоците за платежната картичка </li></ul><ul><li>По завршување на обработка на трансакцијата се пренасочува назад на интернет продажното место </li></ul><ul><li>Трговецот нема директен увид во податоците за картичките </li></ul><ul><li>Корисниците на платежните картички се заштитени од можните злоупотреби настанати со компромитирање на овие податоци </li></ul>
 18. 18. Интернет продажни места <ul><li>Во прилог е список на интернет адреси, на фирмите, со кои УНИБанка има склучено Договор за електронско плаќање преку Интернет и преку истите можете да купувате производи и услуги: </li></ul><ul><li>www.vip.com.mk </li></ul><ul><li>www.3maks.com </li></ul><ul><li>www.sunwireless.com.mk </li></ul><ul><li>www.crm.com.mk </li></ul><ul><li>www.exploringmacedonia.com </li></ul><ul><li>www.marhost.mk </li></ul><ul><li>www.ex.mk </li></ul><ul><li>www.shopping.tim.com.mk </li></ul><ul><li>www.humanost.org.mk </li></ul><ul><li>www.doma.com.mk </li></ul>
 19. 19. Првата македонска е-Продавница за производи од врвни светски брендови Радован Антиќ ИТ Менаџер, Тим Поинт shopping.tim.com.mk
 20. 20. Тим Поинт со отворањето на својата прва е-продавница www.shopping.tim.com.mk ја претстави својата сериозност за воведување на електронската трговија како посебен сегмент во своето работење и покажа од колкава стратешка важност е примената на е-бизнис стратегијата за успехот, работењето и иднината на компанијата. Преку пуштањето во употреба на е-продавницата се обидовме да ги реализираме главните придобивки од ваквиот начин на тргување. • Креирањето на нарачки и едноставно управување со целокупниот асортиман на производи на Тим Поинт преку интернет • Производите до потрошувачите се достапни 24/7 без притоа да се ангажираат дополнителни вработени • Трошоците за продажба значително се намалени, а истовремено можат да се услужат поголем број купувачи и притоа услугата да биде поквалитетна • Подобро да ги разбереме потребите на купувачите и да креираме понуда во согласност со нивните барања. Успешна приказна – Првата македонска е-Продавница за производи Од врвни светски брендови
 21. 21. <ul><li>Шопинг порталот shopping.tim.com.mk базиран на e-commerce софтверско решение изработено од страна на компанијата Nextsense. </li></ul><ul><li>Системот претставува комплетно интегрирано решение кое ги опфаќа следниве модули </li></ul><ul><li>Администација на каталогот на производи </li></ul><ul><li>Менаџирање на купувачите </li></ul><ul><li>Модул за магацинско работење </li></ul><ul><li>купувачка кошничка </li></ul><ul><li>Интеграција со ситемот за плаќање на Casys </li></ul>Имплементација на системот
 22. 22. <ul><li>Во согласност со Законот за трговија (Сл. весник на Р. Македонија бр.15 од 22.03.2004 година) и неговите измени и дополни, Тим Поинт поседува лиценца за продажба на алкохолни пијалоци и е должен да ги почитува обврските кои произлегуваат од овој закон, па според тоа: </li></ul><ul><li>Тим Поинт врши продажба на алкохолни пијалоци преку својата е-продавница исклучиво во периодот од 06:00 до 19:00 часот </li></ul><ul><li>Тим Поинт врши продажба на алкохолни пијалоци преку својата е-продавница исклучиво на лица постари од 18 години. </li></ul>Законска регулатива е-Продавницата функционира според законите што важат и за сите други продавници
 23. 23. Процесот на купување од избор на производот, плаќање, до негова испорака
 24. 24. Одберете категорија на производи
 25. 25. Кликнете на КУПИ доколку сакате производот да го додадете во кошничката
 26. 26. Во секое време можете да ја погледнете содржината во кошничката
 27. 27. Кога ќе завршите со купување кликнете НАРАЧАЈ
 28. 28. Овде е прикажана содржината на вашата сметка
 29. 29. Внесете ги податоците потребни за регистрација
 30. 30. Откако ќе ја прочитате и ќе се согласите со политиката на купување и ќе се согласите со точноста на податоците Кликнете на плати ја нарачката
 31. 31. Кликнете на PAY да продолжите со плаќањето
 32. 32. Внесете го бројот на картичката кој се наоѓа на предната страна на вашата кредитна картичка
 33. 33. Внесете го името исто како што е испишано на кредитната картичка
 34. 34. Одберете тип на картичка, во моментот можете да платите само со Mastercard, Visa, издадени од било која банка и Maestro картички на Уни Банка
 35. 35. Внесете го месецот и годината до кога е важноста на вашата картичка испишан на предната страна на картичката
 36. 36. Внесете го сигурносниот код од вашата картичка кој се наоѓа на задната страна од картичката како што е покажано на сликата
 37. 37. Внесете го името на банката од која ви е издадена кредитната картичка
 38. 38. Внесете го бројот на call центарот на банката кој што најчесто е испишан на задната страна на картичката
 39. 39. Откако сите потребни податоци ќе бидат внесени Кликнете Continue за да продолжите
 40. 40. Потврдете ја нарачката
 41. 41. Причекајте додека се изврши проверката на трансакцијата
 42. 42. Овде се гледа статусот на сметката кој доколку е платена може да се следи се до нејзината испорака
 43. 43. Online резервација Елена Иванова Exploring Macedonia
 44. 44. ExploringMacedonia.com Национален портал со систем за онлајн резервација <ul><li>информации </li></ul><ul><li>клиенти туристички субјекти кои имаат визионерски пристап кон Интернет промоцијата од една страна и туристите кои го посетуваат порталот од друга страна. </li></ul><ul><li>презентација и продажба на услугите </li></ul><ul><li>Оn-line наплата се однесува на наплата на депозит за резервација на услугата или целосна наплата на услугата, по барање на клиентите. </li></ul>
 45. 45. Процес на онлајн резервација
 46. 46. Процес на резервација : Избор на сместување Преглед на информации за избраното сместување
 47. 47. Процес на резервација : Избор на сместување Додавање во кошничката
 48. 48. Процес на резервација : Потрошувачка кошничка Испраќање на барање за резервација
 49. 49. Процес на резервација : Менаџирање на барањето Е-маил потврда за испратеното барање Одобрување
 50. 50. Процес на резервација : Одобрување на резервација Е-маил потврда за одобрената резервација
 51. 51. Процес на резервација : Начини на плаќање Moneybookers Casys Факс или е-маил
 52. 52. Он-лајн плаќањето функционира 2 години искуство со резервација на сместување на голем број на странски туристи Успешно искуство со услугата е-билети 100% реализирани платежни трансакции Бизнис модел кој е добро прилагоден за почеток на е-трговијата
 53. 53. Ви благодариме на вниманието Повелете на отворена дискусија Благодарност до:

×