Publicité
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Plus de Srpska škola u inostranstvu(20)

Publicité

Словенска митологија

 1. СЛОВЕНСКА МИТОЛОГИЈА СРПСКА ДОПУНСКА ШКОЛА
 2. СТАРИ СЛОВЕНИ − Ко су били стари Словени? − Где су живели пре досељавања на Балкан? − Чиме су се бавили? − У ком веку су дошли на Балканско полуострво?
 3. СЛОВЕНСКИ ЈЕЗИЦИ 1. јужнословенски (српски, словеначки, хрватски, македонски, бугарски, босански и црногорски) 3. западнословенски (чешки, пољски , словачки и лужичкосрпски) 2. источнословенски (руски, белоруски, украјински) Словенски језици се деле у 3 групе:
 4. НЕОБИЧНА ВЕРОВАЊА СТАРИХ СЛОВЕНА Многи словенски обичаји односе се на 3 најбитнија тренутка у животу: рођење, венчање и смрт. Код ових догађаја било је много ритуала, низа обреда и обичаја са религијским садржајем: суђаје, кумство, преношење младе преко прага, покривање огледала, посипање воде у случају смрти... Неки од тих обичаја задржали су се и до данас.
 5. СТАРИ СЛОВЕНИ СУ БИЛИ ПАГАНИ, ВЕРОВАЛИ СУ У ВИШЕ БОГОВА: ВРХОВНИ БОГ СВАРОГ Сварог је врховни бог који је поверио свет богу Перуну и осталим боговима на чување. Он је праотац свега на земљи и управља небом. Веровало се да је он поставио 12 стубова и на њима небески свод, и да је исковао звезде и Сунце и поставио их на небо. Његов највећи утицај је тај што може да утиче на вољу свих богова. На статуама је представљен како седи на трону попут краља. На прсима је имао орла а у рукама два жезла.
 6. ПЕРУН, БОГ ГРОМА Перун је најмоћнији бог Словена. Замишљен је као човек дуге браде са огњеним каменом или муњама у руци. Перун је бог који не трпи неправду и кажњава људе који су зли и непослушни, тако што употребљава муње.
 7. СТРИБОГ, БОГ РЕКА И ВЕТРОВА Сви ветрови на овом свету се сматрају унуцима бога Стрибога. Он је путник који свуда стиже својим крилима. Стрибог је био и заштитник богиње Весне (богиња пролећа). Заједно су сваког пролећа побеђивали богињу Морану, доносећи земаљском свету топлоту и сунце. Овај бог је такође и мирио посвађане, па су се људи мирили и заклињали на мир пред његовом статуом.
 8. ТРИГЛАВ, ТРОГЛАВИ БОГ РАТНИК − Шта је Триглав? Триглав је највиши врх Јулијских Алпа, висок 2.864 m, уједно и највиши врх Словеније и највиши врх на просторима некадашње Југославије. − Ко је Триглав? Словенски бог. Веровало се да три главе представљају његову владавину над три света: над небеским, земаљским и подземним. На сликама и киповима је представљен везаних очију са златним повезима, јер његове очи имају застрашијућу моћ. То је био начин да не види грехе људи које воли. Његова животиња био је црни коњ.
 9. ДАЈБОГ, БОГ СУНЦА, КИШЕ И ВАТРЕ Шта овај бог даје? Он даје Сунце и Сунчеву светлост, која је битна за многе процесе у природи. Дајбога су сматрали за најстаријег Свароговог сина. Познат је и под називом Дажбог. Често се помиње у српској народној књижевности, а позната је и српска изрека: Да бог да! Према веровању, Сунце је преко дана било на небу и давало светлост, а ноћу је боравило у подземном свету. Дајбог је сваког јутра на белом коњу или у кочији обилазио небо, а увече је умирао или одлазио у загробни свет, да би ујутру поново васкрсао.
 10. СВЕТОВИД, БОГ РАТА И ГРОМА СА 4 ГЛАВЕ Световид је бог чији ум надмашује време јер су му познати и прошлост и садашњост и будућност. Истовремено гледа на све 4 стране света. Представљен је на белом коњу, са мачем у руци.
 11. ВЕСНА, БОГИЊА ПЛОДНОСТИ И ПРОЛЕЋА Весна је приказивана као прелепа, боса и увек насмејана жена, прекривена травом и цвећем. У једној руци је држала јабуку, а у другој грозд. Понекад на кажипрсту носи ластавицу, симбол пролећа. Један од празника посвећених Весни славили су супружници који су склопили брак претходне године. Данас се тај празник зове Младенци.
 12. МОРАНА, БОГИЊА СМРТИ, ЗИМЕ И НОЋИ Главна супротност Весни била је богиња Морана, богиња смрти, ноћи и зиме. Представљена је као девојка дуге црне косе, бледог лица, са вучјим канџама и очњацима. Морана је била дуга и хладна зима, зима која је са собом могла да донесе смрт у облику глади и неиздрживе хладноће, која је могла да буде узрок болести или помора стоке. Због тога се њен долазак увек са страхом ишчекивао, а одлазак бурно и радосно славио.
 13. ЛАДА, БОГИЊА ЛЕТА, ЉУБАВИ И ЛЕПОТЕ Лада се представља као девојка дуге златне косе у коју је каткад уплетен венац од житног класја, што симболизује њену функцију божанства плодности. На њеним грудима каткад се налазио и симбол Сунца, знак животне моћи. Ладине животиње су петао, јелен, мрав и орао, док су њене биљке трешња, маслачак, липа и божур.
 14. ПОВЕЖИ ИМЕНА СЛОВЕНСКИХ БОГОВА СА СВЕТОМ КОЈИМ СУ ВЛАДАЛИ: СВАРОГ богиња смрти, ноћи и зиме ПЕРУН богиња лета, љубави и лепоте СТРИБОГ врховни бог ТРИГЛАВ бог ратник ДАЈБОГ бог грома СВЕТОВИД бог који види и зна све ВЕСНА бог сунца и ватре МОРАНА бог река и ветрова ЛАДА богиња плодности и пролећа
 15. РАЗГОВАРАЈМО И ИГРАЈМО СЕ... − Да имате моћ како бисте уредили свет? − Да можете да бирате, ког бога бисте изабрали као заштитника? − Пробајте пантомимом да прикажете неког словенског бога или богињу, пробати а ми ћемо пробати да погодимо ко је у питању. Ко ће први?
 16. ХВАЛА НА ПАЖЊИ! Погледајмо један краћи филм о словенским боговима: https://www.youtube.com/watch?v=CC9Db1-xqko https://www.youtube.com/watch?v=sjvsYcdZbnI&t=358s Светлана Тодоровић Српска допунска школа у Словенији
Publicité