Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Децата и четенето

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
звукове и букви
звукове и букви
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 11 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Les utilisateurs ont également aimé (20)

Publicité

Plus récents (20)

Publicité

Децата и четенето

 1. 1. Децата и четенето
 2. 2. Първо се запознават със звуковете, изговор и откриването им в дума. Това е предварителната подготовка и тя започва на 5 годишна възраст още в детската градина.
 3. 3. Следва сричката. Още преди да са се запознали с буквите, децата се учат да разделят думите на срички. Как ли?
 4. 4. Помните ли тази игра: Са-мо-лет но-мер пет, да-вай газ за Бур-гас! Това е играта „Скъсани думички“. Всяка дума се къса точно на срички. Ако се опитаме да я скъсаме по друг начин, думата ще стане трудно разпознаваема. Пример: самолет (сам-ол-ет или са-мол-ет)
 5. 5. Звуковият анализ на думата е отделяне на звуковете в думата в правилната им последователност, но такива каквито ги чуваме, а не както ги пишем граматически. Тоест: ас, боп, лъф и т.н. Фонетиката е наука, която изучава звука, неговия строй и системата на човешкия език, както и звуковите промени в думите. В българския език има 30 букви и 45 фонеми.
 6. 6. Буквите не се изучават по азбучен ред, а по сложност и честота на употреба! Винаги се започва с гласните: а, ъ, о, у, е, и. Следват сонорните съгласни: м, н, л, р, й. Още с първата съгласна децата започват да се учат да четат срички. Първата сричка, трябва да е с „А“: ма, мъ, мо, му, ме, ми на, нъ, но, ну, не, ни… Буквуването (побуквеното) четене е вредно за децата, те трябва да се стараят да сливат звуковете в срички, защото „м-а-м-а“ не е „мама“!
 7. 7. Сричката съдържа само един гласен, но може да има два, три и дори четири съгласни звукове: на, нар, спор, спорт. Видовете срички се въвеждат поетапно според тяхната сложност. Когато се изучат всички сонорни съгласни (м, н, л, р, й), децата се стимулират да преминат към четене на цели думи и да се изостави постепенно сричането. Това става с въвеждането на останалите букви и двубуквени звукосъчетания в следната последователност: б, п, в, ф, д, т, з, с, ж, ш, г, к, дж, ч, дз, ц, х, щ, ю, я, йо, ь, ьо.
 8. 8. Средна скорост на четене за една минута: І клас - 30-35 думи в минута (в края на І клас); ІІ клас - 60-70 думи в минута; ІІІ клас – 80-90 думи в минута; ІV клас – 100-105 думи в минута.
 9. 9. Средна скорост на четене при възрастните: - 100-150 думи в минута за хора, чиято професия не е свързана с интензивен умствен труд; - 300-400 думи в минута при хора с интензивен умствен труд.
 10. 10. Знаете ли че: Наполеон е четял по 2000 думи в минута (т.е 33 думи в секунда). Балзак - по 4000 думи в минута (т.е 66 думи в секунда).
 11. 11. Най-добрият стимул за четене при децата е да четат според интересите си. Четивната техника има голямо значение, но упражненията могат да се случат и с любими списания, комикси, изрезки от вестници и всичко, което биха чели с интерес.

×