Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Reasoning and mental aptitude for entrance test1

This material is for PGPSE / CSE students of AFTERSCHOOOL. PGPSE / CSE are free online programme - open for all - free for all - to promote entrepreneurship and social entrepreneurship PGPSE is for those who want to transform the world. It is different from MBA, BBA, CFA, CA,CS,ICWA and other traditional programmes. It is based on self certification and based on self learning and guidance by mentors. It is for those who want to be entrepreneurs and social changers. Let us work together. Our basic idea is that KNOWLEDGE IS FREE & AND SHARE IT WITH THE WORLD

  • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Reasoning and mental aptitude for entrance test1

  1. 1. REASONING AND MENTAL APTITUDE FOR ENTRANCE TEST by : DR. T.K. JAIN AFTERSCHO ☺ OL centre for social entrepreneurship sivakamu veterinary hospital road bikaner 334001 rajasthan, india FOR – PGPSE / CSE PARTICIPANTS mobile : 91+9414430763
  2. 2. My words.... Ours is a great country with immense entrepreneurial potential. However, our legal system and taxation system is so cumbersome that our creativity and talent is wasted / unnecessarily diverted in these sectors. I wish that these are simplified so that an ordinary entrepreneur can understand these without help from any expert.Here I present a few questions on mental aptitude. Read and practice them to build up mental capabilities.. I wish that more people should become entrepreneurs. Let us wish that some likeminded person is able to reach policy making level and is able to change these. An ordinary Indian entrepreneur wishes to remain an honest entrepreneur and contribute to the development of nation, but our systems and processes .. ...
  3. 3. Download related material ... http://www.slideshare.net/tkjainbkn/questions-of-reasoning-and-puzzles-for-competitive-examinations-3522652 http://www.scribd.com/doc/6583421/Reasoning-and-Mental-Ability http://www.scribd.com/doc/6583273/Reasoning-Quiz http://www.slideshare.net/tkjainbkn/reasoning-e-book http://www.scribd.com/doc/23407637/10-July-reasoning-II http://www.slideshare.net/tkjainbkn/vedic-mathematics-for-all-3476879
  4. 4. Download links .... http://www.docstoc.com/docs/3921499/ENGLISH-?-ERROR-SPOTTING-AND-SENTENCE-IMPROVEMENT/ http://www.docstoc.com/docs/3967146/BASIC-MATHEMATICS1 http://www.scribd.com/doc/27133626/Rmat-Mat-GMAT-Cat-Questions
  5. 5. Find odd Man out 1,2,3,5 2 (because it is even) or 1 ( because it is not prime number) or 5 (not in sequence)
  6. 6. Find the next letter of the following series M,T,W,T,F,............ Options : a) A b) B c) S d ) H answer S
  7. 7. In a certain code ROPE is written as $3%6 and RITE is written as $4#6. How is PORT written in that code? P = % O =3,R=$, T=# =%3$# answer
  8. 8. How many such pairs of letters are there in the word KNIGHT, each of which has as many letters between them in the word as they have in the English alphabet? 1. GH 2. I and K (gap of 1)
  9. 9. Pointing to a photograph Seema said ‘She is the only grad daughter of my grandmother's daughter'. How is the girl in photograph related to Seema? Options : (1) Sister (2) Niece/ daughter (3) Aunt (4) Cannot be determined (5) None of these answer : (2)
  10. 10. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group? (1) Pineapple (2) Guava (3) Grapes (4) Papaya (5) Pear answer : (1)
  11. 11. If the word STABLE all the consonants are replaced by the previous letter and all the vowels are replaced by the next letter which letter will be third from the left end? B
  12. 12. In a certain code HOUSE is written as FTVPI, how is CHAIR written in that code? Reverse them and then move one step : RIAHC Answer : SJBID
  13. 13. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group? (1) FH (2) KM (3) PR (4) CE (5) JM answer : JM (gap of 5 instead of 1)
  14. 14. . If ‘ P @ Q' means ‘P is wife of Q', ‘P+Q' means ‘P is father of Q' and ‘P ~ Q' means ‘P is sister of Q' then in G~ H +R@ D, how is G related to D? Aunt
  15. 15. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group? (1) 17 (2) 19 (3) 23 (4) 29 (5) 27 answer 27 (it is not prime number)
  16. 16. How many meaningful words can be made from the letters AEHT, using each letter only once? Heat, Hate,
  17. 17. If ‘' means ‘x', $ means ‘+', # means ‘ /' and ‘©' means ‘-‘ then what is the value of 360 # 24$ 56« 5© 48? =360 / 24 + 56 * 5 – 48 use BODMAS and solve in proper order : =15+56 * 5 – 48 =15+280-48 =247 answer
  18. 18. If blue means pink, pink means green, green means yellow, yellow means red and red means white then what is the colour of turmeric? Green answer
  19. 19. If it is possible to make a meaningful word from the second, the third, the tenth and the eleventh letters of the word PASSIONATELY using each letter only once, second letter of that word is your answer. If no such word can be formed your answer is X and if more than one word can be formed your answer is Y. 2 nd = A, 3 rd = S, 10 th = E, 11 th = L SALE ANSWER = A
  20. 20. In a row of children facing north Manish is fourth to the left of Suresh who is tenth from the left end. Nisha is second to the right of Suresh and eighth from the right end of the row. Total how many children are there in the row? L 9 S 1 N7 R TOTAL = 19 ANSWER
  21. 21. WHICH CONCLUSION FOLLOWS Some pens are books All books are pencils. All pencils are jars. Conclusions: I. All books are jars. II. Some pens are pencils. ANSWER = BOTH ARE VALID
  22. 22. WHICH CONCLUSION IS VALID? Some bowls are spoons Some spoons are forks All forks are plates. Conclusions: I. Some bowls are forks. II. Some spoons are plates. ANSWER = ONLY II
  23. 23. WHICH CONCLUSION IS VALID? Some bottles are jars. All jars are buckets. All buckets are tanks. Conclusions: I. All jars are tanks. II. Some buckets are tanks. Answer = BOTH
  24. 24. WHICH CONCLUSION IS VALID? Some phones are mobiles. Some mobiles are computers. Some computers are keys. Conclusions: I. Some phones are keys. II. Some computes are phones. ANSWER = NONE
  25. 25. WHICH CONCLUSION IS VALID? All papers are files. Some files are folders. All folders are bags. Conclusions: I. Some files are bags. II. Some papers are folders. ANSWER = I
  26. 26. DATA SUFFICIENCY QUESTION Lalita is in which direction with respect to Sangita? I. Lalita is to the East of Prabha who is to the South of Sangita. II. Vinita is to the North of Lalita who is to the East of Sangita. ANSWER = BOTH GIVE INDIVIDUALLY DIFFERENT ANSWERS
  27. 27. DATA SUFFICIENCY QUESTION What is the code for ‘Play' in the code language? I. In the code language ‘play and dance' is written as ‘ka to pe' II. In the code language 'enjoy the dance' is written as ‘pe jo ra'. ANSWER = DANCE = pe, PLAY= to or ka
  28. 28. Data sufficiency question? How many children are there in the class? I. Vandana's rank in the class is five ranks below Nandini who is twenty fifth from the bottom. II. Nandini's rank is seventeenth from the top. ANSWER = USE BOTH THE STATEMENTS TOGETHER 16+N+24 = 41 ANSWER
  29. 29. DATA SUFFICIENCY QUESTION Who is tallest among Neeta, Sudha, Radha, Maya and Geeta? I. Radha is shorter than Neeta and Sudha but not shorter than Maya and Geeta. II. Neeta is not the tallest. ANSWER = USE BOTH THE STATEMENTS , SUDHA IS THE TALLEST
  30. 30. DATA SUFFICIENCY QUESTION How many sons does Ramesh have? I. F is sister of H who is son of Ramesh. II. R is brother of H. ANSWER : USE BOTH THE STATEMENTS RAMESH'S SONS = R & H (TWO) ANSWER
  31. 31. .Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the series arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group? 5 D G E « 7 9 $ F 1 6 R % L I A J 3 B # 4 @ K P 8 U M 2 (1) $9F (2) R6% (3) 8PU (4) #B4 (5) 3BJ answer : 5
  32. 32. Eight executives J, K, L, M, N, O, P, and Q are sitting around a circular table for a meeting. J is second to the right of P who is third to the right of K. M is second to the left of O who sits between P and J, L is not a neighbour of K or N. Who is to the immediate left of L? Sitting order : from J JOPMNKQL so answer is J
  33. 33. Find the odd man out a) Cut b) Put c) Nut d) But Answer = B (based on pronunciation) or Nut (it is noun, rest are either verbs or preposition)
  34. 34. Find the multiplication of 3 x 9 x 27 x81 x243 x.............................x 59049? Options : a) 3^45 b) 3^55 c)3^66 d ) 3^50 the series is : 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10 = 3^55 answer
  35. 35. Find the next letter of the following series J, F, M, A, M, J ,J ............ Answer = A
  36. 36. Find the next letters of the following series O , T, T , F, F , S , ............ S,E
  37. 37. What is missing number ?
  38. 38. Answer 7 (3 is for triangle, 5 is for pentagon, so this is 7)
  39. 39. Find the missing picture?
  40. 40. Solution b
  41. 41. What is missing digit ?
  42. 42. Answer a
  43. 43. Complete the series : 10, 16, 12, 18, 14, 20, ___________ 16
  44. 44. Complete series : 9, 12, 15, 19, 23, 26, 29, 33,_________ Two times 3 and twice 4, so answer will be 37
  45. 45. Complete the series : 4, 7, 11, 16, 22, 29, 37, ________ 3,4,5,6.... increasing order 46 answer
  46. 46. 10, 10, 11, 13, 16, 20, 25, 31,____________ 38
  47. 47. 20, 18, 22, 20, 24, 22, 26, ________ 24
  48. 48. 60, 64, 32, 36, 18, 22,_________ 11
  49. 49. Fill in the blanks a – c – d - , b – a – c – A. abbab B. bdacbd C. dbcabd D. abccd E. None of these answer : b
  50. 50. Find the meaningful word ? A – 8; C – 2; D – 6; F – 9; I – 7; O – 3; N – 1; U – 4; T – 5 . A. 8223415 B. 8232215 C. 8222315 D. 8223251 answer = A = ACCOUNT
  51. 51. In the series BFJN ___ which letter comes next? A. R B. Q C. S D. T E. None of these ANSWER = R
  52. 52. In a row of girls A is 11th from one end and 7th from the other end. How many girls are there in the row? A. 18 B. 17 C. 16 D. 15 E. None of these ANSWER = 10+1+6 = 17
  53. 53. If sea is to lake, palace is to________ A. King B. House C. River D. Pond E. None of these HOUSE (ANSWER )
  54. 54. Find the odd one ? A) Mew B) Howl C)Bark D) Grunt E) Shout Ans:- ( E)
  55. 55. Find the odd one : A) Jumping B) Running C) Sprinting D) Jogging E) Exercising Ans:- ( E )
  56. 56. Find odd one : A) Odour B) Smell C) Foul D) Fragrance E) Incense Answer : C
  57. 57. Find the odd one : A) Autocracy B) Bureaucracy C) Democracy D) Diplomacy E) Theocracy Ans:- ( D)
  58. 58. FIND ODD ONE : A) Taxi B) Phaeton C) Cart D) Rickshaw E) Tonga Ans:- ( A )
  59. 59. FIND ODD ONE : A) Volga B) Nile C) Amazon D) Congo E) Niagara ANSWER : E
  60. 60. FIND THE ODD ONE : A) Gujarat B) Maharashtra C) Uttar pradesh D) West Bengal E) Kerala Ans:- ( C )
  61. 61. FIND THE ODD ONE : A) Engineer B) Architect C) Mechanic D) Mason E) Blacksmith Ans:- ( C )
  62. 62. FIND ODD ONE : A) Cotton B) Jute C) Silk D) Nylon E) Wool Ans:- ( D )
  63. 63. FIND THE ODD ONE : A) Mountain B) Valley C) Glacier D) Coast E) Ridge Ans:- ( C )
  64. 64. FIND ODD ONE : A) Anger B) Grief C) Humorous C) Kindness D) Joy Ans:- ( C ) humourous is adjective, rest all are nouns
  65. 65. Find the odd one : A) Snore B) Slumber C) Yawn D) Doze E) Dream Ans:- ( C )
  66. 66. Find the odd one : A) Cot B) Sheet C) Quilt D) Pillow E) Blanket Ans:- ( A )
  67. 67. Find the odd one : A) King B) Queen C) Bishop D) Minister E) Knight Ans:- ( D )
  68. 68. FIND ODD ONE : A) Morarji Desai B) Jawaharlal Nehru C) Charan Singh D)Lal Bahadhur E) Servepalli Radhakrishnan Ans:- ( E )
  69. 69. FIND THE ODD ONE : A) Hindi B) Sindhi C) Urdu D) Oriya E) Gujarati Ans:- ( C )
  70. 70. FIND THE ODD ONE : A) Walk B) Run C) Ride D) Crawl Ans:- ( C )
  71. 71. FIND ODD ONE : A) Kiwi B) Ostrich C) Eagle D) Penguin Ans:- ( C )
  72. 72. FIND ODD ONE : A) Hypothesis B) Assumption C) Observation D) Experiment Ans:- ( D )
  73. 73. FIND ODD ONE : A) Mermaid B) Sphnix C) Unicon D) Dinosaur Ans:- ( D )
  74. 74. FIND ODD ONE : A) Green B) Violet C) Red D) Yellow Ans:- ( B)
  75. 75. FIND ODD ONE : A) Bromine B) Mercury C) Copper D) Silver Ans:- ( A )
  76. 76. FIND ODD ONE : A) Ruby B) Sapphire C) Granite D) Topaz Ans:- ( C )
  77. 77. FIND ODD ONE : A) Tempest B) Hurricanes C) Cyclone D) Monsoon Ans:- ( D )
  78. 78. Find odd one : a. bewilder b. perplex c. baffle d. scintillate answer : d
  79. 79. What will next in the series : 7,26,63, 124 .... Solution : this is a series based on logic here we can see a pattern : 2^3 -1 = 7, 3^3 -1 = 26, 4^3 -1 = 63, 5^3 -1 = 124 .... so the next digit is 6^3 -1 = 216 -1 = 215 answer
  80. 80. What will come next in this series : 9, 28, 65, 126 ... Solution : this is a series based on logic here we can see a pattern : 2^3+1 = 9, 3^3 +1 = 28 , 4^3+1 = 65, 5^3+1 = 126 .... so the next digit is 6^3 +1 = 216 +1 = 217 answer
  81. 81. What will come in the following series : 7,11,13,23,25,47 ... Here we can see two series : 7 , 13, 25 ... and 11,23,47 ... 7*2 -1 = 13, 13*2 -1 = 25 ... so next digit should be 25*2 -1 = 49 answer
  82. 82. What will come next in the series : 0,15,80, ..... Here we can notice following pattern : 1^4 -1 = 0 2^4 -1 = 15 3^4 -1 = 80 so next digit should be 4^4 -1 = 255 answer
  83. 83. What will come next in the series : 1, 9, 29, 67 .... Here the series is : 1^3 + 0 2^3 +1 3^3 +2 so next item should be 5^3 +4 =129 answer
  84. 84. If DEEP = 120, HOPE =176 and FADE = ? DEEP = 4,5,5,16 sum and multiply by 4 HOPE = 8,15,16,5 sum and multiply by 4 FADE = 6,1,4,5 total of 6145 == 16 * 4 = 64 answer
  85. 85. Cancelled = 27 postponement = 36, what is revive ? Cancelled = there are 9 digits, 9*3 = 27 Postponement = there are 12 digits, 12*3 = 36 so REVIVE = there are 6 digits, so 6*3 =18 answer
  86. 86. CLIMATE is coded as FUBNJMD how will you code WEATHER? Reverse of CLIMATE = ETAMILC now add 1 in each : FUBNJMD similarly, take reverse of WEATHER = REHTAEW now add 1 : =SFIUBFX answer
  87. 87. PAPER is written as PERPA and SUBJECT is written as JECTSUB. How will you write COUNCIL Here we have taken the first two / three digits at the end and thus new words have been formed PAPER = PER + PA SUBJECT = JECT + SUB so for COUNCIL = NCIL + COU answer
  88. 88. What conclusion can you derive from this : 1. some frogs are bricks 2. all bricks are cakes CONSCLUSIONS 1. some cakes are not frogs 2. some cakes are frogs 3. none answer : only 2 nd
  89. 89. What will come next in the series : 5,8,13,22,39 ... Start with 5 5*2 -2=8 8*2-3 = 13 13*2-4 = 22 22*2-5 = 39 ... so next digit = 39*2-6 = 72 answer
  90. 90. Pick up a pair of sentences, where 2 nd is dependent on 1 st? a. sachin scored a century today b. sachin didnt score a century today c. sachin was out on the first ball today d. sachin was not out on the first ball today options : BC, CB, AD, DB ANSWER = DB
  91. 91. Pick up a pair of sentences fro a main sentence, where 2 nd is dependent on 1 st ? MAIN : Sehwag opens India's innings if India bats first : a. sehwag opened b india batted first c India didnt bat first d. Sehwag didnt open OPTIONS : AB,DC,BC,CD
  92. 92. Solution ... Notice at the main : Sehwag opens IF india bats first it means, if Sehwag doesnt open, then India might not have batted first. It is possible that India looses, still Sehwag opens.
  93. 93. Five children are sitting in a row. S is sitting next to P but not T who is sitting next to R who is sitting on extreme left and T is not sitting next to K. Who are sitting adjacent to S? RTPSK Answer : RTPSK answer : P and K are adjacent to S.
  94. 94. (A)Gopal is shorter than Ashok but taller than Kunal. (B)Navin is shorter than Kunal. (C)Jayesh is taller than Navin. (D)Ashok is taller than Jayesh. .Whisch of the given information is not necessary to identify the tallest person ? From first : K<G<A from 2 nd : N<K from 3 rd : N<J from 4 th : J<A answer = 2 nd statement (it is not required)
  95. 95. Seven students P, Q, R, S, T, U and v take a series of tests. (2)No two students get similar marks. (3)V always scores more than P. (4)P always scores more than Q. (5)Each time either R scores the highest and t gets the least or alternatively S scores the highest and U or Q scores the least. .If R is ranked second and Q is ranked fifth, which of the following must be true? (a) S is ranked third (b) T is ranked sixth (c) P is ranked sixth (d)V is ranked fourth (e) U is ranked sixth solution : 1 2 3 4 5 6 7 S R V P Q T U
  96. 96. IN A CLASS OF 100 STUDENTS THERE ARE 70 BOYS WITH AVERAGE OF 75. IF THE AVERAGE MARKS OF CLASS ARE 72% WHAT ARE THE AVERAGE MARKS OF GIRLS ? TOTAL FOR CLASS = 72 *100 = 7200 TOTAL FOR BOYS = 75 * 70 = 5250 TOTAL FOR GIRLS 7200-5250 – 1950 AVERAGE = TOTAL / NUMBER OF STUDENTS = 1950/30 = 65% ANSWER
  97. 97. Out of 800 students 224 play cricket, 240 play chess, 336 play TT, of the total 69 play both TT and chess. 80 play Cricket & TT, 40 play cricket & chess,24 play all the 3 games. How many dont play any game? Solve this question by venn diagram. Or 800 – (224+240+336 - 69-80-40 +24) =800 – 635 = 165 answer
  98. 98. Out of 28 liters of milk, the ratio of milk and water is 5:2 If 2 liters of water is again added to it, what will be the ratio of milk and water? Total of 5 + 2 = 7 milk in original mixture : 5/7 * 28 = 20 water in original mixture = 2/7 *28 = 8 new situation : milk = 20, water is (8+2) = 10 ratio of milk and water : 20:10 or 2:1 answer
  99. 99. If you change base of 1982 from decimal to 12, what will be the number ? Options : 1292,1192,1182,1912 try option 1192 1*(12^3)+1*(12^2)+9*(12^1)+2(12^0) 1728+144+108+2 = 1982 so 1192 is the answer
  100. 100. If f(2,3) = 85, f(5,4) = 281, what is the value of f(7,2) ? It is a question of reasoning Try different logics to understand it 2^2 +3^4 = 4+81 = 85 5^2 + 4^4 = 25+256 = 281 7^2 +2^4 =49+16 = 65 answer = 65 answer
  101. 101. THANKS.... GIVE YOUR SUGGESTIONS AND JOIN AFTERSCHOOOL NETWORK / START AFTERSCHOOOL SOCIAL ENTREPRENEURSHIP NETWORK IN YOUR CITY / COLLEGE [email_address] PGPSE – WORLD'S MOST COMPREHENSIVE PROGRAMME IN SOCIAL ENTREPRENEURSHIP

×