Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Samopouzdanje u fudbalu

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 24 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité

Samopouzdanje u fudbalu

 1. 1. - Samopouzdanje - Šta je to? Autor: Zorica Džeferdanović dipl. psiholog
 2. 2. Za početak iznećemo nekoliko činjenica o mozgu Vreme u kojem mozak radi meri se milisekundama! Kada ugledamo zmiju ta informacija putuje dvema stazama: • Od čula vida, preko talamusa do amigdale (centra emocionalnog mozga) stiže za 10-20 ms. Znači, već za 10-ak ms zenice se šire, ubrzano dišemo, dlanovi se znoje... • Od čula vida do talamusa, preko kore velikog mozga (Nije otrovnica!), do amigdale za šta je potrebno 500 ms. Tek posle 500 ms počinjemo da se smirujemo. Ukoliko primetimo potencijalno preteći stimulus uvek će nam prvo naše telo javiti da treba da se plašimo, a tek kasnije ćemo shvatiti da razloga za strah nema!
 3. 3. Za naš mozak LOŠE je uvek važnije od DOBROG! Loše vesti privlače više pažnje od dobrih. Loše stvari koje nam se dogode pamtimo lakše, bolje i duže. Lakše nam je da nabrojimo svoje mane nego vrline. Strah od neuspeha je veći od želje za uspehom. Više reči postoji za negativne emocije nego za pozitivne. Kritika nas više pogodi nego što nas pohvala obraduje. Loše impresije, negativni stavovi i stereotipi se formiraju lakše i brže i mnogo teže se menjaju. Zašto? Zato što je za naš mozak najvažnije da izbegne opasnost. Najvažnije je preživeti!
 4. 4. Sve što osećamo, mislimo i radimo potiče iz mozga! Mozak igra fudbal! Mozak šutira. Mozak dribla. Mozak skače. Mozak trči. Mozak planira akcije. Mozak skenira kretnje protivnika. Mozak kontroliše loptu. Mozak dodaje loptu. Mozak reguliše emocije. Mozak izračunava razdaljinu.
 5. 5. Zašto je sve prethodno nabrojano važno? Zato što imamo IZBOR! Možemo da pustimo mozak da radi na autopilotu. ili Možemo da preuzemo kontrolu jer naše samopouzdanje je naša stvar!
 6. 6. Šta je samopouzdanje? Samopouzdanje je poverenje u sopstvene sposobnosti. Samopouzdanjeje sigurnost u ono što radimo. sloboda da radimo.
 7. 7. Gde počinje samopouzdanje? Osnovu samopouzdanja čini slika koju imaš o sebi. Kakvu sliku imaš o sebi vidi se u onome šta o sebi misliš i šta sebi govoriš.
 8. 8. Mi nemamo samo jednu sliku o sebi. Imamo ih mnogo. Ja Ti si učenik. Ti si nečiji brat, sin i unuk. Ti si fudbaler. Ti si nečiji drug Možda i nečiji momak. ...i još mnogo toga.
 9. 9. Svaka od naših slika o sebi je složena. Kakav si ti fudbaler? Ja Da li sam brz? Kakva mi je igra glavom? Kako se krećem? Kakav sam u duel igri? Da li dobro kontrolišem loptu? Da li sam snažan? Da li s lakoćom postižem golove? Kakva su mi dodavanja?Kakav sam pod pritiskom? Da li sam izdržljiv?Da li sam fokusiran? Od slike koju imaš o sebi kao fudbaleru zavisi tvoja igra! Da li sam hrabar?
 10. 10. Slike o sebi stvaramo tokom života i to tako što procenjujemo svoje iskustvo (percepcija), tako što se prisećamo prethodnih iskustava (pamćenje), tako što razmišljamo o prošlim i budućim iskustvima (mišljenje) i tako što zamišljamo ono što smo doživeli ili ćemo doživeti (mašta). Možda razmišljaš o promašaju iz prethodne utakmice (pamćenje). I počinješ da veruješ da zbog tog promašaja stvarno nisi dobar fudbaler (percepcija). I uveren si da drugi misle da nisi dobar fudbaler zato što si promašio (mišljenje). I stalno ti se vraćaju slike tog promašaja i zamišljaš da će i na sledećoj utakmici to da se desi (mašta). Slike o sebi stvaramo tako što (pro)ocenjujemo svoje sposobnosti najčešće poredeći se sa: • Idealom – O čemu sanjam? Kakav želim da budem? • Drugima – Kakav sam ja u odnosu na njega? Slika koju imaš o sebi kao fudbaleru je uvek sa tobom na terenu! UVEK!
 11. 11. Ko su neprijatelji samopouzdanja? Briga Strah Nesigurnost Sumnja Anksioznost
 12. 12. Kada napadaju neprijatelji samopouzdanja? Kad ne daješ sve od sebe! Kad misliš da nisi dovoljno dobar! Kad veruješ da su drugi bolji! Tada slika koja imaš o sebi kao fudbaleru postaje negativna. Rezultat? Samopouzdanje nestaje! Ti postaješ nesiguran i strašljiv miš.
 13. 13. Ali, ne zaboravi da imaš izbor! Možeš da budeš nesiguran i strašljiv miš Možeš da budeš Super miš ili Odluka je tvoja! Ti imaš kontrolu!
 14. 14. Kako da budeš Super miš? 1. Uvek igraj na pobedu! I sad ćete svi reći – Pa, ja uvek igram na pobedu! A ja pitam - Stvarno? Baš uvek? Baš, baš, baš uvek?! Hajde, pošteno, iskreno, odgovori sam sebi: Da li nekada kalkulišeš? Da li nekada unapred odustaneš zato što je protivnik prejak? Da li si nekada zadovoljan rezultatom pa smanjiš gas? Da li se baš uvek osećaš slobodno i bezbrižno na terenu? Samopuzdanje je mentalni sklop koji ne pristaje na kompromise. Samopouzdanje je navika da uvek, u svakom trenutku, u svakoj sekundi, dajemo sve od sebe. Ne može danas ovako, sutra onako. Ako se tako igraš sa samopouzdanjem onda ono misli da može da ode na godišnji odmor kad mu se prohte.
 15. 15. 2. Uvek u lošem nađi nešto dobro! Ali ne tako što ćeš reći – Ko zna zašto je to dobro! Ne! Sedi, razmisli i zapiši: Šta je u ovoj utakmici bilo dobro iako smo izgubili? Šta je dobro u tome što su me trener ili saigrač kritikovali? Sve u svemu nisam igrao na svom uobičajenom nivou, ali šta sam dobro uradio? Generalno, bio je loš trening, ali šta sam dobro uradio? Šta je dobro u ovoj povredi? Ne zaboravi – Našem mozgu je LOŠE važnije od DOBROG! Zato moraš da ga nateraš da vidi DOBRO. I zato – sedi, razmisli, razgovaraj i zapiši. Nauči svoj mozak da je DOBRO važno!
 16. 16. 3. Prestani da slušaš svoj mozak i počni da mu pričaš! Rekli smo da se vreme kojim mozak radi meri miliseknundama. To znači da dok terpneš kroz glavu ti proleti neka misao. Trepneš dvaput, triput, deset puta... Eto, pregršt misli! Rekli smo i da mozak favorizuje loše! Ups, eto tovara loših misli! Mi smo navikli da slušamo mozak jer mislimo da je on UVEK u pravu. Šta se dogodi ako slušaš mozak i pustiš ga da radi na autopilotu? Pojavi se nesiguran i strašljiv miš! Uh, razbiće nas! Oni su prvi na tabeli. Vidi njihove štopere... Koliki su! Taj me prošli put tako udario da me je tri dana bolela noga. Šta ako me opet bude čuvao? Ovaj je brz! Probiće nas dok trepneš! Marko nam ne igra. Nemamo šansi bez njega! Ovaj sudija uvek svira za njih! Prošli put protiv njih baš nismo imali sreće! Bila prečka, pa stativa... Misli koje ti u tom trenutku prolaze kroz glavu zovemo – NEGATIVNE AUTOMATSKE MISLI. Negativne misli se javljaju zato što se mozak plaši i želi da zaštiti sliku koju ti imaš o sebi. On ne zna da to radi na pogrešan način.
 17. 17. Mozak ne zna da to što on radi urušava tvoje samopouzdanje. On misli da tako treba. Ali, ti znaš da tako ne treba! Zato, preuzmi kontrolu, prestani da slušaš mozak i počni da mu pričaš! Pokaži mu i nauči ga kako treba! Ej, Mozak, slušaj ‘vamo! Zaustavi negativne misli! Kaži im – STOP! Vikni im – STOP! Promeni negativne misli u pozitivne! Njihovi štoperi su visoki i jaki ALI ja sam brži i spretniji od njih! Prošli put nismo imali sreće protiv njih ALI trenirali smo dobro, sada smo spremniji, uigraniji i mnogo bolji u završnici! Nemoj da misliš pozitivno, nego PRIČAJ pozitivno! Kaži mozgu, jasno i glasno, šta želiš i šta ćeš da uradiš. Podvikni mu, ako treba, da te dobro čuje! Ponavljaj mu, i ponavljaj, i ponavljaj dok ne nauči! Moraš da mu ponavljaš stalno, jer on je naučio pogrešno i to sad treba ispraviti.
 18. 18. Zaustavi negativne misli! Kaži im – Stop! Vikni im – Stop! Ma, ugazi, zgnječi, nokautiraj negativne misli! Spor sam! Izgubićemo! Bolji su! Luuuzeer!
 19. 19. 4. Zamisli svoju utakmicu iz snova! Hajde, stvarno, zamisli svoju utakmicu iz snova! Kojim rečima bi je opisao? • dominantan • snažan • brz • odlučan • agresivan • samouveren • fokusiran Hajde, zamisli svoju utakmicu iz snova i zapiši svoje reči kojima bi je opisao! Daj sebi vremena, polako... Zamisli da se baš sad tako osećaš! Sad u ovom trenutku si spreman da odigraš utakmicu iz svojih snova! Hajde sad zamisli i kakav je osećaj biti na terenu! Zamisli stadion. Zamisli tribine. Zamisli teren. Oseti travu pod kopačkama. Kavav je osećaj? Da li je teren tvrd ili mekan? Da li je padala kiša? Oseti miris trave! Kako miriše trava? Šta čuješ? Žamor na terenu? Zvuk lopte koja se odbija od grudi saigrača? Šta čuješ? Čuješ li huk sa tribina? Gde je trener? Da li ti nešto govori? Šta ti govori? Zamisli trenera! Gde su saigrači? Šta rade saigrači? Čuješ li ih? Da li ti nešto dovikuju? Zamisli sebe! Igraš utakmicu iz svojih snova! Da li prvi stižeš do lopte? Brži si od svih! Da li se lako oslobađaš čuvara? Oseti loptu u nogama! Zamisli fintu! Zamisli driblig! Juriš prema golu! Ostavljaš ih sve iza sebe! Evo ga golman! Zamisli golmana! Gde stoji, šta radi? I zamisli šut! I zamisli gooool! Goool! Kakav je osećaj?!
 20. 20. Kakav je osećaj sad? Dobar, a? Stvarno je dobar osećaj! Svaki put kad u mislima odigraš utakmicu iz snova ti sebi daješ injekciju samopouzdanja! Mašta je sjajna i moćna stvar! Zamišljaj, maštaj, igraj utakmicu iz svojih snova svaki dan! Postoji još jedna činjenica o našem mozgu. Ovaj put je dobra vest za nas što je naš mozak ponekad “glup”. Naš mozak ne pravi razliku između mašte i stvarnosti! Stvarno, ne pravi razliku! Zato kad se npr. setiš nekog tužnog događaja dođe ti da opet zaplačeš ili kad se setiš nečega baš smešnog dođe ti opet da se smeješ. Kad vežbaš i treniraš mozak proizvodi jednu supstancu koja se zove mijelin. Ćelije u našem mozgu su povezane i mijelin oblaže te veze, učvršćuje ih i ojačava. Tako učimo i tako usavršavamo ono što smo naučili. Caka je u tome što mozak proizvodi mijelin i kad maštamo! Mozak misli da se to stvarno dešava! Stvarno!
 21. 21. 5. Zamišljaj pozitivne stvari! Mozak ne pravi razliku između stvarnosti i mašte! On prozvodi mijelin i kad treniramo i kad maštamo da treniramo! Dobro, malo više mijelina proizvodi kad stvarno treniraš. Moraš da treniraš! Ali, iskoristi i to što je naš mozak ponekad “glup”. Zamišljaj da uspešno izvodiš neku fintu. Zamišljaj kako šalješ precizan pas u pravom trenutku. Zamišljaj kako iz duela izlaziš kao pobednik. Zamišljaj kako si nadskočio protivnika. Zamišljaj kako praviš slalom kroz protivničku odbranu. Zamišljaj kako uspešno primaš loptu na grudi. Zamišljaj kako s lakoćom postižeš golove. Mozak će da proizvodi mijelin a ti ćeš da učiš! Neka slike u tvojoj glavi budu uvek pozitivne! Uvek budi uspešan! Ako se desi da nešto ne uspeš, ti ponovo zamišljaj, i ponovo, sve dok ga ne izvedeš lako i savršeno. Pozitivne slike u glavi daće ti injekciju samopouzdanja!
 22. 22. 6. Fokusiraj se na svoje vrline ali priznaj i mane Samopouzdani ljudi uvek svoje vrline stavljaju u prvi plan! Uvek ističu koje su njihove prednosti, uvek naglašavaju ono u čemu su dobri. Oni se oslanjaju na svoje kvalitete. Oni se ponose svojim vrlinama! Oni ne dopuštaju mozgu da vozi na autopilotu! Oni ne dozvoljavaju mozgu da svojom negativnošću pokvari pozitivnu sliku koju imaju o sebi! Ali, samopouzdani ljudi priznaju i svoje mane! Prepoznaju ih, znaju ih i preokrenu ih u svoju korist! Kako? Oni ne očajavaju zbog svojih slabosti. Oni učine sve da slabosti poprave! Oni se hvataju u koštac sa svojim manama. Prepoznaju ih i naprave plan. I drže se plana! Oni nemaju vremena da očajavaju zato što su sporiji od drugih ili sićušniji od drugih! Ne! To je gubljenje vremena i ničemu ne vodi! Razmisli kako slabosti preokrenuti u svoju korist, razgovaraj sa trenerom i napravite plan. Zapiši plan. I drži se plana! Budi ponosan na svoje vrline, pričaj o njima, pokazuj ih i dokazuj da si dobar i preokreni mane u svoju korist! Tako to rade šampioni!
 23. 23. Ako hoćeš da budeš Super miš onda: 1. Uvek igraj na pobedu! 2. Uvek u lošem nađi nešto dobro! 3. Prestani da slušaš svoj mozak i počni da mu pričaš! 4. Maštaj! Zamišljaj pozitivne stvari. 5. Ponosi se svojim vrlinama ali priznaj mane i preokreni ih u svoju korist.
 24. 24. Hvala vam na pažnji Super miševi! Literatura: LeDoux, J.E. (2000) Emotion circuits in the brain. Annu Rev Neurosci 23:155-184. Baumeister, R. F., Bratslavsky, E., Finkenauer, C., & Vohs, K. D. (2001). Bad is stronger than good. Review of General Psychology, 5, 323-370. Abrahams, D. (2012) Soccer Tough: Simple Football Psychology Techniques to Improve Your Game

×