Semundja e hipertensionit

Zajmira Thanasi
Zajmira ThanasiGeneral Dentist at Zajmael à Zajmael
Punoi : MSc
Zajmira Thanasi
Semundja e hipertensionit
Çfarë është ΗΤΑ?
 Hipertensioni apo tensioni i lartë i gjakut ,është
gjëndja me e zakonshme qe prek me shume te
moshuarit.Presioni i gjakut është forca që ushtron
gjaku kundër mureve të arterieve.Kur është
shumë i lartë,zemra shton punën e saj dhe mund
të shkaktohen demtime serioze tek arteriet.
Gjithashtu ,mos kontrollimi i hipertesionit shton
riskun për sëmundje kardiovaskulare, renale dhe
cerebrale
 Presioni normal i gjakut është 120/80
Numri i parë tregon presionin sistolik(120) i cili
tregon presionin kur zemra rreh.
Numri i dytë tregon presioni diastolik(80) i cili
mat presionin midis 2 rrahjeve të zemrës dhe kur
zemra mbushet me gjak.
VLERAT E HIPERTENSIONIT
Simptomat e hipertensionit
Hipertensioni shpesh herë quhet “vrasës
silencioz” sepse nuk ka simptoma te dukshme
për vite.
Ne fakt.1/5 njerëz nuk e dinë që e kanë atë.
Dëmtimet nga HTA
 Ai mund të shkaktojë dëmtime:
1. zemër: angina pectoris,infarkt i miokardit deri
në insufiçience
2. pulmonet
3. vazave të gjakut
4. trurin : hemorragji cerebrale dhe goditje
encefalike
5. veshkat: prishje e aftësise së filtrimit
6. sytë : dëmtime të vizionit dëri në verbim
FAKTORËT QË NDIKOJNË NË HIPERTENSION
Kush ka më shumë predispozita të
vuajë nga HTA ?
 Mbi moshën 45 vjec, më shumë burra kanë
hipertesion sesa femrat.Por në ditët e sotme këto po
barazohen dhe femrat ne moshen 65 vjec mund te
vuajne nga HTA.
 Predispozita risku me të shumta kanë:
a) Ata që kanë histori familjare me hipertension
b) Diabetikët
c) Obezët
d) Alkoolistët
e) Marrja në sasi të mëdha e kripës
f) Mungesë e aktivitetit fizik
g) Stresi psikologjik
 Hipertensioni Gestational është një lloj hipertensioni
që prek gratë në tremujorin e dytë të shtatzanisë, i cili
po nuk u mjekua jep një gjëndje serioze që quhet
preeclampsia dhe ve ne rrezik dhe nënën dhe fetusin.
 Kjo gjëndje bën që vetëm një sasi e limituar e gjakut
dhe O2 të shkojë tek fetusi gjithashtu prek veshkat
dhe trurin e nënës.Pas lindjes së fëmijës ,presioni i
gjakut të nënës zakonisht kthehet në vlera normale.
Hipertensioni
dhe Raca
 Afriko-Amerikanët kanë më shumë predispozicion të
vuajnë nga hipertensioni edhe në moshe të re.Nga
të dhënat gjenetike ka rezultuar që janë shumë të
ndjeshëm ndaj kripës. Tek njerëzit që kanë një gjen
që i bën të ndjeshëm nga kripa,vetëm me gjysëm
luge caji atyre i rritet tensioni i gjakut me 5
mmHg.Dieta dhe pesha trupore luajnë një rol të
rëndësishëm gjithashtu.
Hipertensioni dhe Mjekësia
I. Ftohja dhe gripi mund tju rrisin tensionin arterial
si pasojë e mjekimit që ju merrni për ti kuruar
ato.
II. Gjithashtu perfshihen medikamente të cilat
 ulin dhimbjet(analgjeziket)
 steroidet
 pilula për dietë
 pilula për kontrollin e shtatzanisë
 disa nga antidepresivët
Ca njerëz kanë tension të lartë vetëm tek zyra e
doktorit,sepse ata janë nervoze,disa nga ata kanë
nivele sporadike ta larta të tensionit. Me sa kanë
treguar studimet, këta njerëz kanë mundësi të
shfaqin hipertension.
Për këtë sugjerohet që këta njerëz të masin
tensionin e tyre në shtëpi dhe më vonë ta
raportojnë tek mjeku sepse kështu janë më të
qetë dhe rezultatet janë më të sakta.
Hipertensioni i
bluzës se bardhë
Hipertensioni tek
fëmijët
Hipertensioni zakonisht është sëmundje më
shumë e të rriturve por mund të vuajnë edhe të
rrijntë nga ai.
Presioni “normal” i gjakut bazohet në moshën,
gjatesine dhe seksin e femijës.Femijët janë në
rrezik më të madh në qoftë se janë
mbipeshë,kanë histori familjare për këtë
sëmundje dhe në qoftë se jane Afriko-
Mjekimi jo farmaceutik perfshin:
 Dieta DASH(Dietary Approaches to Stop
Hypertension) bazohet ne marrjen e 2000
kalorive në ditë
 Ushtrime fizike
 Ndalimi i konsumimit të alkoolit,kafeinës dhe të
sasive të larta të kripës
Mjekimi farmaceutik perfshin:
Trajtimi me :
 Diuretikët antihipertensive:
(hidroklortiazidi, spironolaktoni,furosemidi etj.)
 Antihipertensivet simpatolitike:
1. Aktivizuesit e sistemit qendror:metildopa
,klonidina,guanabezi
2. Beta-adrenobllokuesit:propanololi,atenololi
3. Alfa-adrenobllokuesit:prazosina ,phentolamina
4. Bllokuesit e përzierë alfa+beta:labetaloli
5. Neurosimpatolitiket :rezerpina,guanetidina
6. Gangliobllokuesit :trimetaphani
Mjekimi farmaceutik perfshin:
Vazodilatatoret periferike:
1. Hydralazina,diasoxidi
2. Nitroprusidi I Na+
3. Bllokuesit e kanaleve ta Ca2+
:verapamili,diltiazemi,nifedipina
4. Nitrodilatatoret :nitroglicerina
 ACE inhibitoret:kaptopril ,enapril,lisinopril etj.
 Frenuesit e angiotensines II (ARB) :
losartan,valsartan etj
Rezultatet e pyetesorit
 Pyetësori me 16 pyetje mbi semundjen e HTA
 Pjesmarësit ishin dy grupe të Mjekësisë të UAT-
së:
Stomatologji & Farmaci
 Rezultatet nuk u bazuan tek mosha dhe gjinia
 Qellimi ishte kontrolli i informimit të studentëve
mbi HTA
Rezultatet e pyetesorit
Shkalla e njohurive mbi hipertensionin në % të
Stomatologjise
95% pergjigje të sakta
5% pergjgje të gabuara
Rezultatet e pyetesorit
Shkalla e njohurive mbi hipertensionin në % të
Farmacisë
98% pergjigje të sakta
2% pergjigje te gabuara
Studimet e fundit mbi HTA të bëra
nga Medscape.
 13/5/2008 :Kombinimi i ACE-inhibitorëve është
më efektiv me kalcibllokuesit sesa me diuretikët.
 17/11/2010:“catheter-based renal denervation”
një teknikë e re qe uli 32/12 mm Hg presionin
arterial tek pacientët me hipertension rezistent
dhe diabetikët të tipit 2 pas gjasht muajsh trajtimi.
 6/5/2011 :u prodhua nje telefon-celular për
monitorimin e pacientëve hipertensive në largësi
,që gjithmonë të jenë nën kontroll.
Studimet e fundit mbi HTA të bëra
nga Medscape.
 13/4/2011 :pirja e tre ose më shumë kafeve në
ditë nuk është e lidhur me rritjen e rrezikut për
hipertension por është më predispozuese sesa
tek ata qe nuk pijnë.
 28/2/2011:soft drinks,lëngjet e frutave,sheqeri
dhe pijet alkoolike tregojnë se fruktoza dhe
glukoza bashkëveprojnë dhe rrisin 1.1 mmHg
presionin sistolik dhe 0.4 mmHg diastolikun.
 5/4/2011:Një ekip shkencëtarësh britanikë
mendohet se kanë identifikuar në një zonë të
trurit(bulbin) një proteinë të quajtur JAM 1 që
mund të jetë shkaku i HTA
Referencat:
 http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000468.htmDSU&HBX_PK=hypertension&utm_source=YAHOOBING&utm_medium=cpc&utm_term=hy
pertension&utm_campaign=M_Health&360cid=SI_227349193_635496055_1/
 Aronow, WS, Fleg JL, Pepine CJ, et al. ACCF/AHA 2011 expert consensus document on hypertension in the elderly. J Am Coll Cardiol 2011;
DOI:10.1016/j.jacc.2011.01.008. Available at:http://content.onlinejacc.org
 Symplicity HTN-2 Investigators. Renal sympathetic denervation in patients with treatment-resistant hypertension (The Symplicity HTN-2 Trial): a randomised
controlled trial. Lancet 2010; DOI:10.1016/S0140-6736(10)62039-9. Available at: http://www.thelancet.com.
 Doumas M and Douma S. Renal sympathetic denervation: the jury is still out. Lancet 2010; DOI:10.1016/S0140-6736(10)62111-3. Available at:
http://www.thelancet.com.
 American Heart Association.From Heartwire(http://theheart.org )
 Blumenthal JA, Babyak MA, Hinderliter A, Watkins LL, Craighead L, Lin PH, et al. Effects of the DASH diet alone and in combination with exercise and
weight loss on blood pressure and cardiovascular biomarkers in men and women with high blood pressure: the ENCORE study. Arch Intern Med.
2010;170:126-135.
 Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure (JNC 7). Rockville, Md.
National Heart, Lung, and Blood Institute, US Department of Health and Human Services; August 2004. National Institutes of Health Publication No. 04-5230.
 Kaplan NM. Systemic Hypertension: Therapy. In: Libby P, Bonow RO, Mann DL, Zipes DP, eds. Braunwald's Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular
Medicine. 8th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 41.
 Wolff T, Miller T. Evidence for the reaffirmation of the U.S. Preventive Services Task Force recommendation on screening for high blood pressure. Ann Intern
Med. 2007;147:787-791.
 www.medscape.com (medscape medical news)
 http://www.americanheart.org
 Stolarz-Skrzypek K, Kuznwtsova T, Thijs L et al Fataland nonfatal outcomes, incidence of hypertension, and BP changes in relation to urinary sodium
excretion. JAMA 2011; 305: 1777-1785.
 The Gale encyclopedia of medicine .Second edition :Hypertension ISBN 0-7876-5492 2(vol. 3) page :359
 “Semundjet e zemres” Shtepia Botuese e librit Universitar, Tirane, 2001 ,Kapitulli VI:hipertonia arteriale ,page 250 §Fiziopatologjia e hipertenise arteriale
paresore ,page 255§Format dytesore HTA
 Richard A.Lehne “Pharmacology for nursing care”fifth edition
 ‘Drugs for HTA’-2004 page 454§Systems that helpd regulate blood pressure. ISBN:0-72169843-3
 Norman M.Kaplan “Clinical hypertension 7=thedition”page 9-10 §Hypertension in the Population at Large. ISBN:0-683-30132-2
Faleminderit për vëmëndjen dhe
prezencën tuaj!!
1 sur 23

Recommandé

Hipertensioni par
Hipertensioni Hipertensioni
Hipertensioni Dani Muhaj
4.8K vues21 diapositives
medikamentet antihipertensive par
medikamentet antihipertensivemedikamentet antihipertensive
medikamentet antihipertensiveUniversiteti 'Aleksander Moisiu' Durres
8.8K vues20 diapositives
Shtypja e gjakut par
Shtypja e gjakut Shtypja e gjakut
Shtypja e gjakut Suad Bajrami
7K vues19 diapositives
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriut par
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriutSi ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriut
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriutAriola Hida
8.8K vues13 diapositives
Sfida hipertension ne kujdesin paresor. par
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.Hysni Dida
104 vues48 diapositives
Ishujt britanike par
Ishujt britanikeIshujt britanike
Ishujt britanikeAn An
9.8K vues21 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Percuesit dhe Jopercuesit par
Percuesit dhe Jopercuesit Percuesit dhe Jopercuesit
Percuesit dhe Jopercuesit JetmiraYmeralilaj
1.7K vues8 diapositives
Iluminizmi par
IluminizmiIluminizmi
IluminizmiFialdoMema
11.8K vues7 diapositives
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!! par
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!#MesueseAurela Elezaj
10.3K vues19 diapositives
droga par
drogadroga
drogaIzaura Xhumari
3.2K vues25 diapositives
Projekt Fizik - valet par
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetMarinela Abedini
18.9K vues20 diapositives
Tema:Lufta kunder duhanit par
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitJetmira Sula
10.9K vues25 diapositives

Tendances(20)

Tema:Lufta kunder duhanit par Jetmira Sula
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanit
Jetmira Sula10.9K vues
Si ndikon sporti në shendetin tonë par Ardian Hyseni
Si ndikon sporti në shendetin tonëSi ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonë
Ardian Hyseni26.5K vues
Revolucioni i pare industrial par FialdoMema
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrial
FialdoMema8.8K vues
Rajoni i Evropes Perendimore par Klevi Hoxha
Rajoni i Evropes PerendimoreRajoni i Evropes Perendimore
Rajoni i Evropes Perendimore
Klevi Hoxha7.9K vues
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut par melissa cani
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
melissa cani17.4K vues
Evropa perendimore. Gjeografia par Lili Salca
Evropa perendimore. GjeografiaEvropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. Gjeografia
Lili Salca19.8K vues
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji) par Fleurati
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Fleurati39.4K vues
Prodhimi i energjise par roberto1723
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto172323.1K vues
Projekt historie par S Gashi
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi32.5K vues
Universi dhe perberja e tij. par xitti
Universi dhe perberja e tij.Universi dhe perberja e tij.
Universi dhe perberja e tij.
xitti11.5K vues
Zbatimet e fizikës në jetën e përditshme... Magnetizmi në jetën e përditshme par Gersa_a
Zbatimet e fizikës në jetën e përditshme... Magnetizmi në jetën e përditshmeZbatimet e fizikës në jetën e përditshme... Magnetizmi në jetën e përditshme
Zbatimet e fizikës në jetën e përditshme... Magnetizmi në jetën e përditshme
Gersa_a11.8K vues
Ndotja e mjedisit nga zhurma par Atien Mati
Ndotja e mjedisit nga zhurmaNdotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurma
Atien Mati1.1K vues

En vedette

ANATOMIJA Kardiovaskularni sistem par
 ANATOMIJA Kardiovaskularni sistem ANATOMIJA Kardiovaskularni sistem
ANATOMIJA Kardiovaskularni sistemAnatomija dr Šarac
24.3K vues44 diapositives
HTA par
HTAHTA
HTAEriola Gjeka
4K vues23 diapositives
Fiziologija kardiovaskularnog sistema par
Fiziologija kardiovaskularnog sistemaFiziologija kardiovaskularnog sistema
Fiziologija kardiovaskularnog sistemaMilica Sekelji
15.9K vues21 diapositives
Arterijska hipertenzija par
Arterijska hipertenzijaArterijska hipertenzija
Arterijska hipertenzijadr Šarac
3.4K vues12 diapositives
Fiziologija kardiovaskularnog sistema par
Fiziologija kardiovaskularnog sistemaFiziologija kardiovaskularnog sistema
Fiziologija kardiovaskularnog sistemadr Šarac
10.9K vues50 diapositives
Srce (cor) par
Srce (cor)Srce (cor)
Srce (cor)Antonio Kobaš
13.1K vues13 diapositives

Similaire à Semundja e hipertensionit

Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA par
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIAHipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIADaniela Muhaj
164 vues21 diapositives
Pyetesore mbi HTA par
Pyetesore mbi HTAPyetesore mbi HTA
Pyetesore mbi HTAZajmira Thanasi
860 vues5 diapositives
Biologji par
BiologjiBiologji
BiologjiRoi Qurku
992 vues4 diapositives
biologjia dhe shendeti par
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetiArens Rapushi
4K vues17 diapositives
Kujdesi per zemren Livia Hoxha shkolla "Albanet" klasa VII par
 Kujdesi per zemren Livia Hoxha shkolla "Albanet" klasa VII Kujdesi per zemren Livia Hoxha shkolla "Albanet" klasa VII
Kujdesi per zemren Livia Hoxha shkolla "Albanet" klasa VIIlira kuca
710 vues11 diapositives
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit par
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitShoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitHysni Dida
762 vues18 diapositives

Similaire à Semundja e hipertensionit(14)

Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA par Daniela Muhaj
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIAHipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Daniela Muhaj164 vues
Kujdesi per zemren Livia Hoxha shkolla "Albanet" klasa VII par lira kuca
 Kujdesi per zemren Livia Hoxha shkolla "Albanet" klasa VII Kujdesi per zemren Livia Hoxha shkolla "Albanet" klasa VII
Kujdesi per zemren Livia Hoxha shkolla "Albanet" klasa VII
lira kuca710 vues
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit par Hysni Dida
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitShoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Hysni Dida762 vues
23208349 hiperkolesterolemia-si-perkufizim-eshte-permbajtja-plasma-tike-e-kol... par nastela1
23208349 hiperkolesterolemia-si-perkufizim-eshte-permbajtja-plasma-tike-e-kol...23208349 hiperkolesterolemia-si-perkufizim-eshte-permbajtja-plasma-tike-e-kol...
23208349 hiperkolesterolemia-si-perkufizim-eshte-permbajtja-plasma-tike-e-kol...
nastela12.3K vues
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne. par EsliSula1
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
EsliSula11.8K vues
Periudha preoperatore par Hysni Dida
Periudha preoperatorePeriudha preoperatore
Periudha preoperatore
Hysni Dida1.6K vues

Semundja e hipertensionit

 • 1. Punoi : MSc Zajmira Thanasi Semundja e hipertensionit
 • 2. Çfarë është ΗΤΑ?  Hipertensioni apo tensioni i lartë i gjakut ,është gjëndja me e zakonshme qe prek me shume te moshuarit.Presioni i gjakut është forca që ushtron gjaku kundër mureve të arterieve.Kur është shumë i lartë,zemra shton punën e saj dhe mund të shkaktohen demtime serioze tek arteriet. Gjithashtu ,mos kontrollimi i hipertesionit shton riskun për sëmundje kardiovaskulare, renale dhe cerebrale
 • 3.  Presioni normal i gjakut është 120/80 Numri i parë tregon presionin sistolik(120) i cili tregon presionin kur zemra rreh. Numri i dytë tregon presioni diastolik(80) i cili mat presionin midis 2 rrahjeve të zemrës dhe kur zemra mbushet me gjak.
 • 5. Simptomat e hipertensionit Hipertensioni shpesh herë quhet “vrasës silencioz” sepse nuk ka simptoma te dukshme për vite. Ne fakt.1/5 njerëz nuk e dinë që e kanë atë.
 • 6. Dëmtimet nga HTA  Ai mund të shkaktojë dëmtime: 1. zemër: angina pectoris,infarkt i miokardit deri në insufiçience 2. pulmonet 3. vazave të gjakut 4. trurin : hemorragji cerebrale dhe goditje encefalike 5. veshkat: prishje e aftësise së filtrimit 6. sytë : dëmtime të vizionit dëri në verbim
 • 7. FAKTORËT QË NDIKOJNË NË HIPERTENSION
 • 8. Kush ka më shumë predispozita të vuajë nga HTA ?  Mbi moshën 45 vjec, më shumë burra kanë hipertesion sesa femrat.Por në ditët e sotme këto po barazohen dhe femrat ne moshen 65 vjec mund te vuajne nga HTA.  Predispozita risku me të shumta kanë: a) Ata që kanë histori familjare me hipertension b) Diabetikët c) Obezët d) Alkoolistët e) Marrja në sasi të mëdha e kripës f) Mungesë e aktivitetit fizik g) Stresi psikologjik
 • 9.  Hipertensioni Gestational është një lloj hipertensioni që prek gratë në tremujorin e dytë të shtatzanisë, i cili po nuk u mjekua jep një gjëndje serioze që quhet preeclampsia dhe ve ne rrezik dhe nënën dhe fetusin.  Kjo gjëndje bën që vetëm një sasi e limituar e gjakut dhe O2 të shkojë tek fetusi gjithashtu prek veshkat dhe trurin e nënës.Pas lindjes së fëmijës ,presioni i gjakut të nënës zakonisht kthehet në vlera normale.
 • 10. Hipertensioni dhe Raca  Afriko-Amerikanët kanë më shumë predispozicion të vuajnë nga hipertensioni edhe në moshe të re.Nga të dhënat gjenetike ka rezultuar që janë shumë të ndjeshëm ndaj kripës. Tek njerëzit që kanë një gjen që i bën të ndjeshëm nga kripa,vetëm me gjysëm luge caji atyre i rritet tensioni i gjakut me 5 mmHg.Dieta dhe pesha trupore luajnë një rol të rëndësishëm gjithashtu.
 • 11. Hipertensioni dhe Mjekësia I. Ftohja dhe gripi mund tju rrisin tensionin arterial si pasojë e mjekimit që ju merrni për ti kuruar ato. II. Gjithashtu perfshihen medikamente të cilat  ulin dhimbjet(analgjeziket)  steroidet  pilula për dietë  pilula për kontrollin e shtatzanisë  disa nga antidepresivët
 • 12. Ca njerëz kanë tension të lartë vetëm tek zyra e doktorit,sepse ata janë nervoze,disa nga ata kanë nivele sporadike ta larta të tensionit. Me sa kanë treguar studimet, këta njerëz kanë mundësi të shfaqin hipertension. Për këtë sugjerohet që këta njerëz të masin tensionin e tyre në shtëpi dhe më vonë ta raportojnë tek mjeku sepse kështu janë më të qetë dhe rezultatet janë më të sakta. Hipertensioni i bluzës se bardhë
 • 13. Hipertensioni tek fëmijët Hipertensioni zakonisht është sëmundje më shumë e të rriturve por mund të vuajnë edhe të rrijntë nga ai. Presioni “normal” i gjakut bazohet në moshën, gjatesine dhe seksin e femijës.Femijët janë në rrezik më të madh në qoftë se janë mbipeshë,kanë histori familjare për këtë sëmundje dhe në qoftë se jane Afriko-
 • 14. Mjekimi jo farmaceutik perfshin:  Dieta DASH(Dietary Approaches to Stop Hypertension) bazohet ne marrjen e 2000 kalorive në ditë  Ushtrime fizike  Ndalimi i konsumimit të alkoolit,kafeinës dhe të sasive të larta të kripës
 • 15. Mjekimi farmaceutik perfshin: Trajtimi me :  Diuretikët antihipertensive: (hidroklortiazidi, spironolaktoni,furosemidi etj.)  Antihipertensivet simpatolitike: 1. Aktivizuesit e sistemit qendror:metildopa ,klonidina,guanabezi 2. Beta-adrenobllokuesit:propanololi,atenololi 3. Alfa-adrenobllokuesit:prazosina ,phentolamina 4. Bllokuesit e përzierë alfa+beta:labetaloli 5. Neurosimpatolitiket :rezerpina,guanetidina 6. Gangliobllokuesit :trimetaphani
 • 16. Mjekimi farmaceutik perfshin: Vazodilatatoret periferike: 1. Hydralazina,diasoxidi 2. Nitroprusidi I Na+ 3. Bllokuesit e kanaleve ta Ca2+ :verapamili,diltiazemi,nifedipina 4. Nitrodilatatoret :nitroglicerina  ACE inhibitoret:kaptopril ,enapril,lisinopril etj.  Frenuesit e angiotensines II (ARB) : losartan,valsartan etj
 • 17. Rezultatet e pyetesorit  Pyetësori me 16 pyetje mbi semundjen e HTA  Pjesmarësit ishin dy grupe të Mjekësisë të UAT- së: Stomatologji & Farmaci  Rezultatet nuk u bazuan tek mosha dhe gjinia  Qellimi ishte kontrolli i informimit të studentëve mbi HTA
 • 18. Rezultatet e pyetesorit Shkalla e njohurive mbi hipertensionin në % të Stomatologjise 95% pergjigje të sakta 5% pergjgje të gabuara
 • 19. Rezultatet e pyetesorit Shkalla e njohurive mbi hipertensionin në % të Farmacisë 98% pergjigje të sakta 2% pergjigje te gabuara
 • 20. Studimet e fundit mbi HTA të bëra nga Medscape.  13/5/2008 :Kombinimi i ACE-inhibitorëve është më efektiv me kalcibllokuesit sesa me diuretikët.  17/11/2010:“catheter-based renal denervation” një teknikë e re qe uli 32/12 mm Hg presionin arterial tek pacientët me hipertension rezistent dhe diabetikët të tipit 2 pas gjasht muajsh trajtimi.  6/5/2011 :u prodhua nje telefon-celular për monitorimin e pacientëve hipertensive në largësi ,që gjithmonë të jenë nën kontroll.
 • 21. Studimet e fundit mbi HTA të bëra nga Medscape.  13/4/2011 :pirja e tre ose më shumë kafeve në ditë nuk është e lidhur me rritjen e rrezikut për hipertension por është më predispozuese sesa tek ata qe nuk pijnë.  28/2/2011:soft drinks,lëngjet e frutave,sheqeri dhe pijet alkoolike tregojnë se fruktoza dhe glukoza bashkëveprojnë dhe rrisin 1.1 mmHg presionin sistolik dhe 0.4 mmHg diastolikun.  5/4/2011:Një ekip shkencëtarësh britanikë mendohet se kanë identifikuar në një zonë të trurit(bulbin) një proteinë të quajtur JAM 1 që mund të jetë shkaku i HTA
 • 22. Referencat:  http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000468.htmDSU&HBX_PK=hypertension&utm_source=YAHOOBING&utm_medium=cpc&utm_term=hy pertension&utm_campaign=M_Health&360cid=SI_227349193_635496055_1/  Aronow, WS, Fleg JL, Pepine CJ, et al. ACCF/AHA 2011 expert consensus document on hypertension in the elderly. J Am Coll Cardiol 2011; DOI:10.1016/j.jacc.2011.01.008. Available at:http://content.onlinejacc.org  Symplicity HTN-2 Investigators. Renal sympathetic denervation in patients with treatment-resistant hypertension (The Symplicity HTN-2 Trial): a randomised controlled trial. Lancet 2010; DOI:10.1016/S0140-6736(10)62039-9. Available at: http://www.thelancet.com.  Doumas M and Douma S. Renal sympathetic denervation: the jury is still out. Lancet 2010; DOI:10.1016/S0140-6736(10)62111-3. Available at: http://www.thelancet.com.  American Heart Association.From Heartwire(http://theheart.org )  Blumenthal JA, Babyak MA, Hinderliter A, Watkins LL, Craighead L, Lin PH, et al. Effects of the DASH diet alone and in combination with exercise and weight loss on blood pressure and cardiovascular biomarkers in men and women with high blood pressure: the ENCORE study. Arch Intern Med. 2010;170:126-135.  Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure (JNC 7). Rockville, Md. National Heart, Lung, and Blood Institute, US Department of Health and Human Services; August 2004. National Institutes of Health Publication No. 04-5230.  Kaplan NM. Systemic Hypertension: Therapy. In: Libby P, Bonow RO, Mann DL, Zipes DP, eds. Braunwald's Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine. 8th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 41.  Wolff T, Miller T. Evidence for the reaffirmation of the U.S. Preventive Services Task Force recommendation on screening for high blood pressure. Ann Intern Med. 2007;147:787-791.  www.medscape.com (medscape medical news)  http://www.americanheart.org  Stolarz-Skrzypek K, Kuznwtsova T, Thijs L et al Fataland nonfatal outcomes, incidence of hypertension, and BP changes in relation to urinary sodium excretion. JAMA 2011; 305: 1777-1785.  The Gale encyclopedia of medicine .Second edition :Hypertension ISBN 0-7876-5492 2(vol. 3) page :359  “Semundjet e zemres” Shtepia Botuese e librit Universitar, Tirane, 2001 ,Kapitulli VI:hipertonia arteriale ,page 250 §Fiziopatologjia e hipertenise arteriale paresore ,page 255§Format dytesore HTA  Richard A.Lehne “Pharmacology for nursing care”fifth edition  ‘Drugs for HTA’-2004 page 454§Systems that helpd regulate blood pressure. ISBN:0-72169843-3  Norman M.Kaplan “Clinical hypertension 7=thedition”page 9-10 §Hypertension in the Population at Large. ISBN:0-683-30132-2
 • 23. Faleminderit për vëmëndjen dhe prezencën tuaj!!